Vie mi niekto na tuto otazku dat odpoved? 🙄 🙄
Nechapem a znova nechapem.. Je to o nejakej pomyslenej ciarke do zivotopisu "aj ja, aj ja som dojcila" alebo.. ?
Mozno som len znechutena otazkami typu, ako sa mi zmenia prsia, ako mam ukoncit nocne dojcenie, ako mam zaviest UM..?
Len chcem podotknut, ze nie som proti UM, chapem, ano CHAPEM mamy ktore sa rozhodnu nedojcit a spolucitim s mamami, ktorym sa dojcit nepodarilo aj ked sa velmi snazili, ale naco zacat ked o par mesiacov, bez akychkolvek problemov, chcem to vsetko ukoncit a nahradit MM UM?? 🙄
...myslím, že je to veľmi individuálne...a hlavne každého osobná vec....určite na to majú svoje dôvody, logický argument 😨
..lebo mozno o pol roka bude musiet ist do prace a chces aspon pol roka dopriat dietatku MM.co ja viem.napr toto ma napada
Ja som kojila starsiu dcerku do 1 roka a potom sa mi sama odstavila. Mladsiu (4mes.) este stale kojim. Ale niektore maminy musia napr. nastupit do prace a tak - chtiac ci nechtiac musia prejst na UM, alebo kvoli tomu, ze musia brat lieky.... je vela dovodov preco to nejde. Samozrejme, ze niektore su take, ktore by aj mohli a nechcu... to neuznavam... ale kazda sme ina...
Akože čo chceš počuť? Moja kolegyňa dojčila do 4,5 roka. Raz sa na ňu malý vrhol na pláži, keď okolo seba zbadal ženy opaľujúce sa hore bez... Trochu blbé, či?
Nerozumiem však, načo takáto otázka...
Ja som dojčila 14 mesiacov a syn by to možno aj dlhšie vydržal, ale ja už som mala pocit, že stačilo. Takže som nahradila dojčenie UM a syn to prijal veľmi ľahko a pokojne. Podotýkam, nikdy som s dojčením nemala žiadny problém, išlo to všetko hladko, perfektne, ideálne... A to píšem bez prikrášľovania... Žiadne bolesti, popraskané bradavky, málo mlieka, odsávanie a pod... Fakt pohodaaaaaaa a napriek tomu som si povedala, že je už načase, aby sa malý odo mňa "odpojil" - a zrejme som to vystihla v dobrej dobe, lebo to šlo veľmi jednoducho. Prsia mám, aké mám... Čo už... aj mi je ľúto, že nie sú také pekné ako voľakedy. Ale určite neľutujem, že som dojčila...
Ahoj, je to velmi kontroverzna otazka - asi tu zase vznikne hadka, uz tradicne... 😉 Ja si myslim, ze dovodov moze byt vela, pocnuc zdravotnymi dovodmi mamicky, uzivanim liekov, ktore sa pri dojceni uzivat nemozu, mozno dlhotrvajuca unava prave kvoli castemu nocnemu budeniu, dalsie tehotenstvo mamicky, nastup do prace a nemoznost pokracovat v dojceni, choroba babatka, alebo sa babatko samo odstavi a mamicka proste chce zaviest UM (nie kravske)... Mamicky mozu mat rozne dovody, preco dojcenie musia alebo chcu ukoncit, naozaj je tazke najst jednu pricinu a v podstate je to kazdeho osobna vec 😉
aj ja som dojcila,plnych 6mesiacov.a bolo to krasne spojenie matky a dietatka...no a po polroku som presla na um.preco?lebo mi to zacalo byt "divne"...a doteraz mi pride divne aby som tak vnimave, "dospele" dieta dojcila.nehovoriac o dojceni 2r.dietata? 🙂 pre mna "nepochopitelne" 🙂 (prosim bez komentara,moj nazor,bodka 🙂 )
asi preto chcu ukoncit nocne dojcenie, lebo sa chcu konecne poriadne vyspat a potrebuju fungovat aj cez den. Po porode a dojceni sa prsia menia...preco by sa zeny nemohli pytat na realitu? Alebo by si rada len otrepane fazy dojcenskej propagandy, podla ktorej zostane vsetko tak ako pred porodom? Aj tych par mesiacov alebo len tyzdnov na materskom mlieku je pre babo velmi dolezitych...podla tvojej logiky sa maju na to dojcenie vykaslat hned v porodnici? Nechapem tvojej otazke...
... ja zase nechapem, na co takato otazka? kazda zena je ina, kazda vnima svoje dieta inak, i jeho potreby dojcit sa, kazda chce dat svojmu dietatu to najlepsie, ci uz dojci alebo nie...ti ze nedojci ( pre akukolvek pricinu) neznamena, ze je horsou mamou....
to, ze niektore mamicky ukoncia dojcenie ovela skor, ako by doslo k prirodzenemu odstaveniu dietata, resp. skor, ako to povazuju za vhodne ine mamicky, je cisto ich vec. urcite na to maju svoje osobne dovody, ktore vacsinou tazko pochopi ten, kto nie je v ich kozi. neviem, naco to tu treba riesit, zbytocne sa tu zas raz rozviri hladina a skonci to ako suboj dojciace vs nedojciace mamicky.
Napr. praca, alebo zdravotne problemy. Dovodov moze byt XY a cudziu osobu do toho moze byt PRD! Ked niekto hlada radu- AKO, tak ho nezkritizujem hned PRECO... 🙄
riesis veci do ktorych ta vobec nic nie je...dopraj kazdej matke troska sukromia a pravo rozhodovat sa o tom ako bude '';narabat'' zo svojim dietatom.Tato otazka je pre mna velmi daleko od tvojho hrubo napisaneho ''chapem'' 🙄 nehnevaj sa,ale podla mna uz zachadzas troska pridaleko.Nech si kazdy krmi svoje dieta ako chce.
ja zas nechapem, co riesis ty... je to kazdeho osobna volba a kazda ma na to svoje dovody, ci bude kojit 6 mes., alebo 1 rok, alebo 3 roky
pre mna bolo kojenie strasne bolestive, ale kojila som skoro rok a nerobila som to kvoli ciarke v zivotopise a neviem, co je toto za otazku?? mozno to robia pre to, lebo je to to najlepsie, co tomu malemu mozu poskytnut, aj ked mozno len na par mesiacov,
aha, cize ked viem, ze od polroka dietata musim ist do prace tak radsej nemam ani zacat kojit lebo o pol roka budem davat UM? trosku odveci otazka nie?
nezasluzi si dieta aspon trosku toho MM, aj ked trebars matka vie, ze za nejaky cas bude chciet MM nahradit UM? (dovody neriesim to uz nech si kazdy podla vlastneho svedomia)
MM v akomkolvek mnozstve sa ceni ! aj ked len chvilku, aj ked len trosku!
JÁÁJ zasa jedna úplne dôležitá otazka na koníku.
Ja považujem kojenie dôležité iba prvého pol roka a aj to iba v prípade, že je príjemné matke, ktorá má byť v psychickej pohode. Je mi total jedno, či si niekto ako ty myslí, že to je málo. Pre mňa je to dosť.
A jedno ti poradím, ak dovolíš, ak si z niečoho znechutená, tak to vyraď zo svojho života, to znamená, nečítaj diskusie o kojení/nekojení 🙂
Pekný deň.
akoze co je podla teba primerana doba na dojcenie??? Akoze ked zena nechce dojcit tak dlho ako ty povazujes za normalne tak nema ani zacat ci ako? Ja som sice dojcila 25 mesiacov ale nedovolila by som si nejaku mamicku kritizovat ze skoncila skor ved je to jej rozhodnutie jej dovody nie? Niekto povazuje za dolezite dojcit lne 6 mesiacov, iny rok a je to kazdeho osobna vec!
Podla mna vzdy je lepsie sa aspon pokusit.. ci uz niekto dojci dva mesiace alebo polroka.. na kazdu z nas sa vali kopa informacii o tom, ake je dojcenie prospesne pre nase deti.. a myslim, ze kazda mamina chce pre to svoje baby to najlepsie, no bohuzial po tych par mesiacoch niektore zistia, ze sa to proste z nejakeho dovodu neda a namiesto stresovania sa radsej prejdu na UM.. Taketo veci netreba vobec riesit.. Kazdeho slobona volba..
ja napriklad musim dojcenie ukoncit zo zdravotnych dovodov .... ale nepotrebujem to niekomu vysvetlovat, tejto otazke som neporozumela 😖
pretoze to chcu aspon skusit, pretoze aj tych par mesiacov na mm sa rata... a ze o par mesiacov nahradia mm um? mozno preto, ze maju zdravotne dovody, fyzicky a psychicky nezvladaju, maju prilis caste krizy, nevladzu sa pozerat na hladne a vecne nepokojne dieta... a ano aj to je dovod, ze im kojenie neprinasa ziadnu radost a tie uzasne krasne chvile su im totalne cudzie... a napriek vsetkemu to nechcu vzdat hned...
podla mna je to kazdeho osobna vec, v niektorych pripadoch neviete ze co je za tym.....
proste zbytocne sudit cloveka... ak ho nepozname 🙂
pre niektorych je to mozno trosku urazajuce nazvat ich ze su "hrrrrr" len za to ze sa snazili stoj co stoj udrzat dojcenie a nie pre to ze je to nejaky trend alebo co, ale v prvom rade kvoli dietatku! ja som sa vsemozne snazila asi od 4.mesiaca udrzat kojenie lebo mala mi zacala strajkovat a kojila sa cim dalej tym menej a uz vtedy som vedela ze to vedie k UM ale vzdala som to nie hned v prvy den co ma napadla ta myslienka ale myslim si ze bolo UPLNE normalne to skusat aj po tom,co mi cez den uplne odmietala prsnik a v noci ked este bola ochotna sa prisat som uz tolko mlieka pre jej potrebu nemala... boli sme na UM ale aj tak som ju este skusala prikladat ...
prepac,ale myslim,ze uplne zbytocna otazka.keby si chcela poradit,ok,ale pytat sa takto?je to naozaj kazdeho osobna vec,a dovodov moze byt vela,cez osobne,pracovne,zdravotne atd.takze otazke NECHAPEM
nechapem naco davas takuto otazku.ty svoj nazor mas riadis sa nim a to co robian ostatne zeny ti moze byt jedno ved sa to netyka teba ani tvojho dietata.
a mnohe zeny sa snazia dojcit co najdlsie len to proste nejde a niektory ako ty to hned odsudia,ze s tym prestali
Suhlas s inymi nazormi - je kazdeho osobna vec, kedy ukonci dojcenie, aj keby tomalo byt rychlejsie ako sa zo zaciatku zdalo, resp. ako bol povodny "plan"... mne sa, chvalabohu, darilo kojit dlho (16 a 22mes.) - vyhovovalo mi to uplne. Ale ked som obe dcerky potrebovala v cca1roku odstavit v noci (lebo cuckali kazdu pol hodku), veru som tu zopar dni na MK o 106 browsovala a hladala od bab z ich skusenosti rady typu "ako ukoncit nocne dojcenie" a potom o par mesiacov pri uplnom pri odstavovani aj rady typu "ako prejst na UM"... a veru mi to pomohlo a teda na niektore temy tu nedam dopustit, lebo mi fakt pomohli. (Samozrejme, su tu take temy, ktore "nechapem co riesia", ale ich jednoducho necitam)... ono kym sa matka odhodla napr. na "nocne odstavenie" veru musi vybojovat vnutorny boj so sebou aj okolim (napr. manzelom, kedze je tam potrebna aj jeho pomoc alebo niekoho blizkeho, kto by bol zopar noci s babom bez matky)... nechcem odbocovat od povodnej otazky, ake dokola som si v takych chvilach citala povzbudzujuce prispevky mamiciek, ktorym sa to alebo ono podarilo... okrem toho, aj ked som sama zastancom dojcenia, mam velmi dobre kamosky, ktorym sa to nepodario a museli ovela skor prejst na UM ako planovali - a neda sa hovorit ani o "ciarkach v zivotopise" ani o pristupe "zamerne hrr a potom rychlo UM"... ono to chce trochu sirsie srdiecko aj pre ine pripady a naozaj ponechat to sukromie pri rozhodovani... 😎 😉
a preco by to nemohli skusit???
ani mne nebolo dopriate, ale snazila som sa ako som vedela, no nakoniec som aj tak musela dat UM 😔
ale aspon som skusila aky to je pocit