Zienky, neviete nahodou, preco ma odstriekane mlieko po rozmrazeni mydlovu pachut? 😒
možno si neopláchla fľašu zo saponátu,buď rada že nechutí po klobáse 😀
a to sa ti este moze stat ,ze bude mat aj modru farbu.ja som raz pri odsavani skoro omdlela,ale vraj je to normalne.no po mydle nam to nechutilo nikdy.
@danusa79 Trosku som sa povrtala tu na konikovi a nasla som tento prispevok v jednej teme, tam sa spomina aj mydlova pachut: Ja som mala mlieka strasne vela, so sestrickou z mliecnej banky som si po styroch mesiacoch tykala , pouzivala som MAM sacky alebo vysterilizovane flasticky, co bolo prave poruke. Len si tie nadobky nezabudni odatumovat, mlieko sa (podla miestnej mliecnej banky) moze skladovat 48 h v chladnicke, 2 mesiace v obycajnej mraznicke alebo 6 mesiacov v boxe alebo mraznicke, kde je stabilne -18 stupnov. Napriek vsetkemu sa pri rozmrazovani mliecka uvolnuje kyselina mydlova (ak sa to tak vola po slovensky), ktora je zdravotne nezavadna, ale nechutna, takze niektore deti rozmrazene MM odmietaju. Takze dee, tvoje mliecko bolo zrejme v poriadku, len si citliva na tu mydlovu pachut (vonu)
@andelok Pri starsom som pravidelne odstriekavala, mrazila v prevarenych vyzivovych flasiach, datum na viecku, do mesiaca spotrebovane a nebol ziaden problem. Teraz to robim tak isto a nechapem.. Dcere to aj tak davat nebudem - potrebovala som si zvysit/udrzat tvorbu a bolo mi luto len tak do vane, tak som to zmrazila. Laktacna mi povedala, ze to mozem dat starsiemu na posilnenie imunity. Cerstve mi 2x vypil, ale rozmrazene nechcel, ze mu nechuti (to uz aj s grankom). Myslela som, ze vymysla, ale ked som ochutnala, tak sa mu ani nedivim. Sestra mi spominala, ze mala taky isty problem, ze nemohla mrazit, nechapala som o com hovor., Tak uz viem, asi to vsetko pojde do kanala... Asi 12 vyzivovych flias. 🙄
@danusa79 Ja som si tiez tak zmrazovala kvoli zvyseniu tvorby a nechcela som vylievat, tak som to malej setrila. Tiez na radu laktacnej, ze jej z toho potom mozem neskor vyrabat prikrmy, napr. kase. Ale nakoniec mam doteraz tolko mlieka, ze som to povylievala. Priznam sa, nechutnala som, takze neviem, ci je tam ina chut. Ale aspon podla toho clanku, co som ti poslala, by to nemala byt ziadna vada, akurat teda ze nechuti tak dobre, ako cerstve 🙂
Aha, tak som nieco nasla, citujem:
"po rozmrazení môže mať mliečko veľmi zvláštnu akoby mydlovú vôňu a chuť , čo deťom zvyčajne vôbec nevadí a je to stále dobré mliečko- je to dôsledok rozloženia tukov – enzým lipáza, ktorá štiepi mliečny tuk, sa dá deaktivovať pasterizáciou mliečka: po odsatí sa mliečko zohreje na vysokú teplotu ako pri sterilizácii – 63 stupňov C 1-3 minút a následne sa prudko schladí na 10 stupňov za cca 10 minút a zamrazí pod 18 stupňov. Pasterizáciou sa niektoré živiny zničia, no je to vždy lepšia voľba než umelá výživa. Každé mlieko v laktačnej banke sa tiež pasterizuje. Takže ak nášmu bábätku vôňa mliečka vadí, stačí ho pasterizovať."
Tak teda pastrerizovat sa mi nechce... 😝
ja som mala vela mlieka, mrazila som do avent poharikov, ale ked som to rozmrazila, tak to tak katastrofalne smrdelo, ze ma napinalo a vsetko som to vyliala ☹ .
@dominika1988 ...ze zelezne zabradlie! 😀
je to v pohode, mlieko síce vonia kovovo a chutí mydlovov, ale väščina detí to v poho vypije a nič im nie je. Môj syn to tak pil celé mesiace a aj príkrmy mu z toho chutili. Len treba dodržať, že to musí byť v chladničke, kde je -18 C, lebo ak sa to dá len do mraziaceho boxu v chladničke, tak tam sa to môže skladovať podstatne kratšie, lebo tam nie je taká nízka teplota. Inač aj kravské mlieko ak dáte zmraziť a rozmrazíte, tak bude mať podobnú chuť a vôňu.
Tiez mam s tym skusenost🙂 maleho son nemohla dva dni kojit tak som mu odstriekala a Dala do mraznicky.on to v pohode vypil ale nahodou som chcela ochutnat dalsie aku ma teplotu a ta vona a chut bola otrasna.vsetky zasoby som vyliala lebo som myslela ze je zle 🙂 potom som sa docitala o tych chutiach...
Bobo a ty nevies od rozkose co so sebou? Ked nieco nevies spytaj sa sestry a neminaj virtualny priestor. To si az teraz zistila, a pri Risovi si to nemala? Sak som ti hovorila, niektore mamy maju velmi aktinu lipazu a rozklada tuky. Ja som to mala tiez. Chut mydlova, a ked mi niekde zaschla mliecna skvrna pachlo mi to ako sruby zelezne. A nie je to len mlieko zmrazene, nechaj si svoje odstriekane odstat par hodin pri izbovej teplote a ochutnaj. Vyzivna hodnota je ta ista a detom to vraj vacsinou nevadi.
@ruthke No tak vitaj spat v civilizacii 🙂 Hned ako mi zavolas, sa ta na to spytam. Viem ze si to riesila (vid moju reakciu o 21:37), vtedy som ti na to nevedela nic povedat, lebo pri Riskovi som nic take nespozorovala. Super, ze to nie je na zavadu, akurat neviem, kto to bude pit. Chcela som Riskovi kazdy den dat za pohar a postupne doplnat, teraz akurat co sa mi podari vecer odstriekat tak rano moze dostat z chladnicky, ako dnes. S tym nemal problem. Dokonca som zistila, ze ani rozmrazene z predvcerajska nie je zle, len tie starsie... 😒
Fú to naozaj netuším :D