Chcem prestať kojiť, ale 10,5 mesačný syn nič nepije

li_via
20. apr 2017

Ahojte mamicky, chcela by som sa spytat na vasu skusenost. Rozhodla som sa prestat kojit 10,5 mesacneho syna. Cez den uz viac menej nekojim, ale v noci aj kazde 2 hodiny a uz je to neunosne. Chcem postupne prestat kojit uplne, ale syn nepije UM, ale ani ziadne ine tekutiny, max. par lyziciek vody. Skusala som rozne napoje i rozne flase, pohare, nic nepomohlo. Je potrebne aby v takom veku este pil UM, alebo staci, ak bude jest mliecne vyrobky? Mate nejake rady, ako tuto situaciu vyriesit - to aby som dalej kojila, uz neprichadza do uvahy... Dakujem za rady.

sibalka21
20. apr 2017

Ahoj, moj maly nieje na MM ani na UM od 7-8 mesiacov... Takze, za mna urcite staci ak bude prijimat obyc. mlieko a mliecne vyrobky.... Kazda ma urcite na to iny nazor.... Ja len pisem ako to bolo u nas 🙂 ... V noci vymenit v polospanku za flasku caju alebo vody, ja som prestala v noci takto kojit, najprv caj a postupne voda.... Od roka spi celu noc 🙂

li_via
autor
20. apr 2017

@sibalka21 Lenze moj syn nevie pit z flasky, asi musim len skusat a skusat :(

pribinak
20. apr 2017

Este je malicky, on sa tym dojčením upokojuje. Skus este aspon do roka vydržať, vonku sa otepli, prirodzene sa mu bude ziadat pit vodu
To nie je o tom ci vie alebo nevie pit z flase, on nechce, lebo si dojčením pýta teba

sibalka21
20. apr 2017

@li_via Treba skusat a skusat, raz sa urcite nauci 🙂 Moj maly bol od narodenia nauceny na flasku, kedze sa prvy tyden nechcel prisat 🙂 Neboj pojde to, zatial budes asi musiet vydrzat dojcit v noci a cez den pomalicky skusaj na flasku, ked sa nauci, prejdi aj v noci na flasku 🙂 Drzim prsty 🙂

li_via
autor
20. apr 2017

@pribinak ja som aj chcela vydrzat, ale uz som neskutocne vycerpana a taktiez priatel, ktory sa v noci nevyspi, lebo maly sa budi s hlasnym placom a niekedy place este aj po kojeni a uz to trva straasne dlho. Neviem co robit, aby sa to zlepsilo, od jeho narodenia sme neprespali ani jednu noc :(

pribinak
20. apr 2017

@li_via nema obdobie separátnej úzkosti? To by mozno vysvetľovalo aj nočný plač
Keby by di mohla aspon trochu dojcit cez den, mozno by mal menšiu potrebu cez noc

andisko
20. apr 2017

@li_via strasne dlho :D pri prvom som to tahala viac nez 2 roky takto, nedalo sa inak. ma 4r teraz a stale je tvrdohlavy 🙂 mladsia sa sama odstavila v 12mes. ani jeden nepili UM, skusala som vselico. tak aspon rano davam kasu s UM (starsi nechcel ani to), cez den sa snazim prepasovat mliecne kam sa da. drzim palce, neboj a hlavu hore. hedlo rodicov: vsetko to raz prejde 🙂

li_via
autor
20. apr 2017

@pribinak nemyslim, pretoze sa tak casto budil aj vtedy, ked som ho kojila cez den na poziadanie. Cez den nekojim len par dni, pretoze som to uz chcela obmedzit, kedze postupne planujem prestat kojit uplne a nechcela som to spravit z dna na den (to by mi prsia asi praskli :D )

alexandraalexandrova
20. apr 2017

@li_via neskutocne vycerpana po 10,5 mesiacoch? Moje dieta prvykrat prespalo noc ked malo tri roky a vycerpana som bola viac nez dost, ale ani vo sne by ma nenapadlo ho kvoli tomu odstavit. Mala som niekolko kriz, ale vydrzala som, lebo som videla ze to este potrebuje a ja ako matka som tu na to aby som uspokojovala potreby dietata, kym toho nie je schopne bez mojej pomoci...

sykorkauhliarka
20. apr 2017

@li_via no ja mam podobny problem malu sme naucili na flasku od MAM co ma ulahcit prechod z prsa na flasku...tak z toho vie pit je to taky poharik ale vypije z toho iba mlieko s ostatnym ju nahanam po byte...ale casto nechce odstrkuje nic jej nechuti ...cista voda dzus caj caj sladky caj taky a taky....no nic ....ale niektori ludia to nepochopia lebo nezazili ;)

li_via
autor
20. apr 2017

@alexandraalexandrova Neodstavujem, len kvoli tomu, neviem to popisat, ale proste uz mam taky pocit, ze stacilo. Kojit takmer rok mi pride dostacujuce pre dieta, teda pre to moje 🙂

li_via
autor
20. apr 2017

@sykorkauhliarka mam podobny, ale asi skusim aj ten 🙂

alexandraalexandrova
20. apr 2017

@li_via hm, len ci aj tvoje dieta ma ten pocit ze mu uz stacilo...ale tvoja vec

sykorkauhliarka
20. apr 2017

@alexandraalexandrova nie je to prijemne byt cely den a noc dudlik ;) a potom su tie deti zavisle na cmulani ...
@li_via ja som si skusila odsat mlieko a ponuknut jej ho tak vtedy sa ukazalo ze jej ide o to cicanie mlieko moje odmietala tak isto ako ostatne

jenny04
20. apr 2017

@li_via ja chcem len povedať že mám dvoch chlapcov..Starší nebol kojeny ale na sumáre a keď si spomeniem koľko krát som musela vstávať v noci (3-4 x)a robiť mu mlieko tak to bola katastrofa. Trvalo to do 4 rokov,dovtedy mi prespal možno 10 noci vkusne.mladsi ma 15 mesiacov a kojim a tiež sa budí na prsník , hlavne keď idú zúbky tak mám chuť to kojenie ukončiť ale vidím že on sa chce pomojkat a vtedy ma to prejde a keď si spomeniem ešte na tie noci pri staršom s flaskami po nociach tak nie vdaka..Veď ono sa to samo vykryštalizuje..Ale keď to tak cítiš tak to je na tebe len aby to bolo lepšie 😉

alexandraalexandrova
20. apr 2017

@sykorkauhliarka ja som svoje dieta kojila az kym sa neodstavilo samo. ako som pisala vyssie, tiez som mala niekolko kriz, ked som toho mala uz plne zuby, ked sme sa v noci budili aj 6 krat a podobne. Ked som mala pocit ze je mi to uz vrcholne neprijemne, tak som hladala kompromis, kojila som kratsie, kojila som menej, ale neodstavila som. vedela som ze syn to potrebuje a pre mna bola dolezitejsia jeho potreba nez moje vlastne pohodlie. Ja si myslim ze by sa tu malo brat ohlad aj na dieta. Nieze sa rozhodnem ze odstavim, lebo ja chcem bez ohladu na to co chce dieta. Pochopim ak niekto odstavi zo zdravotnych dovodov, ked ma zapaly, bolesti, potrebuje brat lieky ktore nie su zlucitelne s dojcenim. Ale aj tam by som sa pokusila skor o kompromis nez o uplne odstavenie. 10,5 mesacne dieta je este malicke a to mlieko stale potrebuje. Viem ze tu so mnou nebude kazda suhlasit, ale toto je moj nazor. Kazdopadne nech sa autorka zariadi ako uzna za vhodne, je to jej dieta a jej zodpovednost...

liduska12
20. apr 2017

@li_via to nocne kojenie by som ti poradila postupne casovo oddalovat. Prve noci to bude narocnejsie, ale skus to, ved nemate co stratit. Nejak ho zabav a tak. A nam sa mala mrtekrat budila a aj zaspat vecer mala problem a nam pomohla knizka Kazde dieta sa vie naucit spat. Mozno si to skus precitat a najdes tam tipy ako riesit vas problem 🙂 nasa ma tiez 10mesiacov, koji sa uz len niekedy rano a vecer a ked nemam dost mlieka (cakam druhe) tak doplnime brusko umelym mliekom. Spi nam od 7.mesiaca cele noci bez papania. Ked chces odstavit, tak odstav, ale podla mna by este mal pit aspon umele, ale aj na to ho musis naucit...nasa skoro dva mesiace sa ucila kym konecne vypila normalnu davku. A skusali sme s jednym mliekom a jednou flaskou, nestriedali sme to. To striedanie sa nam neosvedcilo...

mirkaaa80
20. apr 2017

@li_via malý bude mať za 6 týždňov rok. Kľudne môže piť kravské mlieko....Ak ho odmieta, aj UM, davaj mu iné mliečne výrobky. Ja som takto bojovala so synom....A len matka, ktorá vstáva noc čo noc 6x kvôli kojeniu vie, aké je to únavné...Dá sa to vydržať nejakú dobu...Ale potom prichádza obdobie notoricky nevyspaty a unavenej matky, a to nie je prospešné už ani pre dieťa. Takže kludne odstavila, ak nechce piť iné mlieko, nech ho nepije, davaj iný zdroj vápnika. Môj starší syn má 6r. a po odstavení nikdy iné mlieko nepil, ani mliečne výrobky nemá rád.😉 A poradím ti, neuc ho už na fľašu, daj mu hrnček so sosacikom. My sme mali od tommee tippee, vhodný od 4 mesiacov, ma len 2 dierky, takže netečie veľmi. Pozri ho na feedo.sk, stal cca 3€. Pekný večer.

lenicko
20. apr 2017

@alexandraalexandrova a prečo si teda mala potrebu sem toto písať (keď v závere aj tak píšeš, že nech sa zariadi ako uzná za vhodné...). Autorka jasne v úvodnom texte napísala, že kojiť nechce. TY si napriek tomu musela napísať, že podľa tvojho názoru to dieťa potrebuje a TY si kojila až kým dieťa nešlo do škôlky a ty ako MATKA si tu na to aby si uspokojovala potreby.... a ona nie je matka keď už v 10 mesiacoch kojiť nechce? Alebo je horšia matka ako ty?.... OMG. Nechápem načo sa zapájaš do takejto diskusie, len aby si jej robila výčitky a ukázala, že ty si lepšia matka lebo uspokojuješ túto konkrétnu potrebu?

katarina644
20. apr 2017

@li_via ahoj, tvoj problem poznam. u nas to bolo do sedemnastich mesiacov, kym som ju prestala kojit, tiez nechcela ziadne flase, pila kazdu hodinu skoro v noci, unavena som bola ako kon, a cez den velmi nechcela. trpezlivost, fakt z mojej skusenosti len trpezlivost.

jeennyv
20. apr 2017

@li_via to ci budes alebo nebudes kojit tvoja vec, kazdy ma na to svoj nazor preco je kojenie dobre, ja len na margo toho, ze jeden z tvojich hlavnych dovodov je vycerpanost, kvoli nocnemu budeniu..ja len, ze si nemysli, ze ak prestanes kojit prestane aj budenie, deti sa budia ci su kojene alebo nie..zalezi to vylucne od nich ake su..budia sa aj ovela starsie deti...

alexandraalexandrova
20. apr 2017

@lenicko Toto tu je diskusne forum. Ak nevies co ten pojem znamena odporucam vykladovy slovnik. A prosim nevkladaj mi do ust nieco co som nenapisala. Nikde som netvrdila ze autorka nie je matka, ani ze je horsia matka ako ja. Napisala som svoj nazor na odstavenie 10,5 mesacneho dietata a moju osobnu skusenost. Presne o tom su diskusne fora, ludia tam pisu svoj nazor ci uz pozitivny, negativny, pre ci proti. To ze ty nechapes preco sa zapajam nie je moj problem. Nie som ti dlzna ziadne vysvetlenie...😎

mima4
20. apr 2017

@alexandraalexandrova vycerpany organizmus je zdravotny problem a kazda zena pozna svoje limity a pre dieta je dolezitejsia spokojna a kludna matka ako kojenie, hlavne ak uz nie je nevyhnutne kojit a matka potrebuje sa zregenerovat.

siska53
20. apr 2017

@li_via tak ale nieco pit musi,aby nebol dehydrovany.. Nas sice vedel pit z flase, musela som ho odstavit v 11.m (dodnes lutujem,ale uz ma to bolelo), no dostat do neho tekutiny bol boj,finty som pouzivala vselijake,ale on zas pil UM.
Mlieko sa da nahradit mliecnymi vyrobkmi,no tekutiny ja vidim ako vacsi problem.. Nasa mala sa naucila na flasu az v roku,dovtedy ani za pana a to ja som musela na 4 dni do nemocky.. Lyzockovali do nej vodu,moje naodsavane mlieko.. No strasne to mali..a aj tak sa nenaucila..
Ale ju som odstavila az takmer v 2rokoch bez par dni,kym nebola ochotna pit UM.

Osobne u teba by som skor zacala nocnym.odstavovanim a ponechala den, aj za cenu,ze par dni to bude besne.. Inak moji sa sice nebudili (mala raz,maly po 3.m.vobec),ale akurat okolo 8.m.sa zacal,no zvacsa som.mu an nestihla dat prso,uz spal,castokrat som ho uz ani nepresuvala do postielky. Ak nespava pri tebe,skus si ho dat do postele. Malo by to pomoct. Nasa,ked mala sople,tak sa budila v tie noci viac,automaticky sla ku mne,ked chcela,napila sa mlieka,neplakala,boli sme obe skor v polospanku a vsetci sme sa vyspali.

Ja by som.skor hladala riesenie,ako ho dojcit tak,aby ani vy ste neboli obmedzovani, no den by som si ponechala.. Ja radsej cez den aj 15xsom.jej dala prso,v noci si to neviem.predstavit..jedine tak,ako som.pisala. Diet vedla mna,ked chce,v polospanku dam a spime dalej. Bez rusenia svetlom,velkeho placu..

alexandraalexandrova
20. apr 2017

@mima4 napis mi svoj nazor na tuto temu az budes mat deti a vlastne skusenosti s kojenim 😉

mima4
20. apr 2017

@alexandraalexandrova s vycerpanim vsak skusenosti mam a preto ti pisem. Vycerpany organizmus funguje na dlh, neefektivne, nepodava potrebny vykon, je nachylny na choroby a aj psychicke ochorenia

lenicko
20. apr 2017

@alexandraalexandrova Saška, ďakujem, slovník nepotrebujem (-taký úbohý spôsob urážania, nemyslíš?). K téme: podstata je, že svojim komentárom si nevyriešila jej otázku, na základe ktorej táto diskusia vznikla. Akurát si jej svojim názorom (o ktorý nestála) pravdepodobne navodila zlý pocit, že dobrou matkou nie je (aj keď si to priamo nepovedala). A na čo vlastne? Keď ako sama píšeš - je to jej vec? Neviem či taký názor, nech už je to diskusia alebo nie, bol nutný. To je môj názor... aj keď si o neho asi nestála. Pekný večer.

alexandraalexandrova
20. apr 2017

@lenicko ty to vidis striktne tak ze som jej svojim nazorom nijako nepomohla, co je mozne. Napriek tomu je aspon mala sanca ze autorka na zaklade mojich prispevkov prehodnoti svoje rozhodnutie. A mozno nie. Ako som pisala, to je uz na nej. A za ubohe povazujem skor to ako si ma tu atakovala za to ze som vyjadrila svoj nazor. Ved si precitaj ten prispevok ktory si mi adresovala, kolko je v nom hnevu a rozhorcenia a kriku. Velke pismena na zdoraznenie. To bolo dobre na co? To je tiez na zamyslenie...
Ale ok, mas svoj nazor, mas na to pravo. Pekny vecer aj tebe..

alexandraalexandrova
20. apr 2017

@mima4 organizmus zeny potom ako porodi dieta funguje ale trosku na inom principe. Keby to tak nebolo, tak by sme kazda do jednej umreli od vycerpania do tyzdna po porode, lebo prakticky sme vycerpane nonstop, skoro vobec nespime a napriek tomu zazracne fungujeme vo dne v noci. O to aby sme neskolabovali sa staraju hormony ktore bezna zena nema, ma ich len matka ktora ma babatko...a to pochopis ozaj az ked to zazijes na vlastnej kozi...

majcii
20. apr 2017

Ak chces prestat kojit, resp. kojenie uz neprichadza do uvahy z tvojich osobnych, zdravotnych dovodov, treba zacat tym, co je podstatne a dolezite pre dieta, co sa tyka vyzivy. Neda sa odstavit dieta zo dna na den a nemat alternativu, ako pises, nieje zvyknuty na flasu a onedlho pridu horucavy, telicko bude stracat tekutiny a bude vyzadovat kojenie castejsie. Moja rada, skusenost, nakolko uz nekojim, kojila a prikrmovala som do 8ho mesiaca, je takato. Kym niesu letne mesiace vybrat si pokracovacie mlieko, najviac chutovo bliziace sa materskemu mlieku a ponukat dietatu z flase, mne sa osvedcili flase avent, odporucaju sa aj pri kojeni, nakolko pripominaju zensky prsnik. Hned po prebudeni, dennom, nocnom spanku ponuknut hladajucemu dietatu flasu a v polospanku nakrmit.
Dieta v tomto veku urcite potrebuje mliecnu vyzivu, kravske mlieko by som zaradila az neskor. Skusit rozne typy flasiek a naustkom, u nas na caj, vodu sa osvedcili NUK s naustkom, avent natural s uchytmi a tiez sme ich museli x vyskusat a to bol maly prikrmovany od narodenia.
Takze prajem vela sil, asi si uz rozhodnuta, ako sa pise vyssie, tvoje dieta o tvojom rozhodnuti nic netusi, ma svoju hlavicku, takze treba brat ohlad aj na jeho potreby, nahradit prsnik urcite, nahradit dotykmi, pohladenim, objatim, novu flasu ponuknut pocas hry, v polospanku, nechat ho zoznamit sa s novou vecou a ked ti zacne pit mlieko, caj, vodu z flase, tak s odstavenim uz mozes zacat. Zelam uspesne riesenie situacie.