Časté výkyvy laktácie

ls56
21. mar 2022

Ahojte, píšem sem, lebo jednoducho už si neviem dať rady. Moja 11 týždňova dcérka je plne dojčená. Pred 5 týždňami prišla laktačna kríza, ktorá trvá stále. Nie je to však len taka obyčajna kríza, ale jednoducho je to divné. Vždy v pondelok ráno mám prsia plné a už poobede su takmer prázdne. Ďalej sa mi prsia vôbec neplnia- sú mäkké, ale mliečko strieka troška. Takto to pokračuje až do piatku a vtedy celý čas malu krmim každú hodinu a zásadne len v spánku, inak mi jesť odmieta a jeduje sa pri prsníku. Vytiahne len cca 60ml z oboch dokopy, preto dojčim každu hodinu, aby nebola hladná. Keď počkam 2hodiny ani omylom tam nie je viac mliečka, drži sa to na rovnakej hladine a potom keď premeškam chvíľu kedy je v spánku tak sa jednoducho nenaje až kym znova nezaspi a ja ju nenadojčim v spánku. Toto sa opakuje už 5 tyždňov od pondelka do piatku. Vždy v piatok ako keby zázrakom sa stane, že sa prsia začnú plniť a už večer mám mlieka toľko že by som uživila aj dve deti a možno aj tri. Celý víkend mam zrazu strašne veľa mlieka, musim aj odsavať zrazu, v noci keď pospí 4 hodinky tak ma neskutočne bolia(inak ju budim na papanie vždy každé 3, pokiaľ sa nezobudí sama. Mlieka doslova strieka, čo si musim každu chviľu vymieňať prsné vložky a mala doslova gĺga. Ešte z nedele na pondelok mam vždy strašne prsia naliate a ako pride rano tak sa len vyprazdňuju až ide mlieko len po troche až do piatku. Tento proces sa opakuje už 5 tyždnov a neviem si rady. Beriem senovku a benedikt 2x3, sem tam homeopatika,pijem červeny Matyšak,vela jem mliečne a proste pravidelná strava,čaje na kojenie 3x za deň a predsa toto. Stretli ste sa s tym niekto? Lebo ja už neviem ako sa mam tomu vyvarovať a konečne nemusieť číhať na to kedy ide spať a kedy sa zobudza. Ďakujem

babovka2321
21. mar 2022

@ls56 mas cez vikend pomoc partnera, pripadne lepsi oddych? To by vysvetlovalo, preco mas cez vikendy viac mlieka, psychicka pohoda a dostatok spanku ma na tvorbu mlieka velmi dobry vplyv, ja ked som si pri malom babatku zdriemla na hodinu poobede, tak sa mi taaak naliali prsia, ze az, pritom inokedy som poobede mala menej a menej. Ja som vzdy poobede posledne hodiny krmila stale z toho isteho prsa, aby sa mu na spanie jedno naplnilo poriadne😅

ls56
autor
21. mar 2022

@babovka2321 môj deň vyzerá rovnako bez ohľadu na to či je vikend alebo tyždeň
S malou nespím, lebo mi spava len na rukach a aj to ju musim hojdať na fitlopte. Jedine kedy zaspí bez hojdania je večer keď je tma. Mame to s tym spankom dosť komplikované. Ma 20minutove spanky cez deň. Jedine v noci potiahne 11hodin len s prestavkami na papanie. Nechce byť v nosiči ani v kočiku tam hneď reve. No proste no koment😂 ale s tym som už zmierena že to istu dobu bude takto. A malu uspavam vždy len ja či je vikend či je tyždeň. Ale zas nemôžem sa sťažovať lebo celu domacnosť ma na starosti môj muž. Vari, upratuje.. ja sa staram len o malu a sem tam čosi spravim.. tak stresom to asi nebude sama neviem..