zapaluju sa mi prsniky bola som na pohotovosti povedali ze si mam davat studene obklady a natierat s octanovu mastu a odstriekavat s odsavackov......ale neda sa to lebo ma to strasne boli ako mi poradite??????????????????????????????????????
poradili ti dobre, aj keď je to nepríjemné. Keď to nebudeš robiť, bolesť bude ešte horšia a k tomu ťa začnú ničiť aj horúčky.
http://dojcenie.wordpress.com/2010/01/02/upchat...
tu je vsetko co pomaha a kludne sa obrat na annag z temy dakujeme annag, je to laktacna poradkyna,pomohla aj mne 🙂
najlepsie ti to ale vysaje maly a to podla toho kde mas najvacsie bolesti,ak smerom k podpazusiu tak si pozri futbalovu polohu
ja som mala 4x zapal prsnikov a 40-tky teploty ked ta boli s odsavačkou odstriekuj ručne mne ked sa nedalo s odsavačkou tak som ručne a dodnes mi to ostalo a odsavačka leží bokom -nepoužívam ju aj sa mi skor spustilo mlieko ked som ručne odstriekovala ako s odsavačkou ta mi len draždila popraskane bradavky takže hlavne odstriekuj odstriekuj aj v sprche aku teplu vodiu znesieš taku si pusť na prsia +masíruj a odstriekuj 😉
verím že ti pomože
http://dojcenie.wordpress.com/2010/01/02/upchat...
odporúčam prečítať myslím, že ti to pomôže 🙂
mám vyskúšané - vínový obklad.. kožu treba dobre natrieť niečim mastným (aby víno nevyžralo kožu), a dať obklad z vlažného bieleho vína a zabandážovať.. overený a odskúšaný recept - mala som 2 x zápal..
Ja som mala len začínajúci zápal prsníka, spravila sa mi taká hrča, pomohlo mi dojčenie a hlavne nahrievanie infračervenou lampou, pri ktorom som hrču masírovala smerom k bradavke, aby sa to uvoľnilo. Nahrievala som si prsník len 2 dni asi 4x denne a problém zmizol 🙂
...aj mne pomohli vínové obklady a masírovanie pod sprchou-čo najteplejšia voda,časté prikladanie k prsníku,odsávačka to nenahradí,..najhoršie bolesti boli prvé dva dni,postupne to ustúpilo,zápaly som mala asi 3x a to som kojila dvojičky,ale nevzdala som to,kojila som do dvoch rokov🙂)
Pred odsavaním (čo určite musíš urobiť) je potrebné prsník zohriať.Správne píše Fopardi,že bud v sprche,alebo ako píše Katka 0202 tou infr.lampou.Alebo obyčajne teplou plienkou.Začať jemne masírovať.(Nič neunáhlovať,nič nasilu nevytláčať.Vtedy to bolí,viac sa dráždi a mliečko sa velmi ťažko spustí.)
Potom si prilož bábätko.To začne ťahať uplne najlepšie a najšetrnejšie.Ak by sa stalo,že to nerozťahá,skus si ručne,alebo odsavačkou...a zase po čase bábätko.Sama uvidíš,že len čo si prsník rozmasíruješ,mliečko vytlačíš,tak príde obrovská ulava ! 🙂 Davaj z neho často piť bábätku.Pozerám,že je ešte maličké a tak za chvíločku sa stane,že sa ti budu prsníky naplnať približne tak,ako si malé pýta a už nebudu ako skala a zapálené 😉 Toto je práve tá skuška...ak nou prejdeš,pomožeš si a neprestaneš dojčiť...budeš dojčiť dlho.No ak si teraz povieš,aha,mám zápal-končím 😠 tak si naozaj skončila.Toto urobí velmi vela mamičiek a miesto toho,aby si bábätko v takejto situácií viac prikladali,tak ho odstavia.
Velmi ti držím palčeky-nech sa už rozhodneš akokolvek.Je to na tebe.Základ je-byť spokojná,bez bolesti a tak byť usmiata spolu so spokojným bábätkom 😵
v kazdom pripade dojci a este aj odsavaj vzdy ked mozes, mne pomohol nastruhany zemiak..pekne nastruhas das do obvazu a sup do podprdy (sice tie flaky nevyperes,ale fakt to pomohlo) a este raz dojci,ja som pomaly plakala od bolesti ked mala tahala,ale to inak nejde treba to roztahat.. neboj ked sa cez to dostanes bude zas fajn🙂 ale ak by ti teploty stupli nad 38,5-39 tak uz radsej chod k dr...ja som skoncila tiez na antibiotikach ked som to nepodchytila vcas
hlavne neprestan dojcit kvoli tomu,mnohe tu chybu urobili a potom je koniec s materskym mlieckom co by bola skoda pre drobca🙂 treba aj toto vydrzat🙂 drzim palce🙂
@monciatko pre kojenim/odpumpovanim nahriat prsniky, po kojeni dat studeny zabal (mne pomohli tvarohove). ak mas teploty a trvaju dlhsie ako 24hod aj napriek znizovanie liekmi jednoznacne chod znova k lekarovi, mozno treba antibiotika. a hlavne casto prikladat, ako sa len da.
drzim palce 😉
ja som tiez pocula,ze tvarohovy obklad pomaha.ale mne dal lekar na to antibiotika a ono mi to hned na druhy den preslo.ale dva dni predtym som lezala s horuckami a bola som taka slaba,ze som nemohla z postele vstat.dufam,ze uz sa to nezopakuje 😒
Ja mám za sebou aj cez 10 zápalov a pomohol slivkový lekvár - som si to potrela a dala na to papierovy obrusok, najma na noc... Ale vzdy to trva par dni, kym to prejde uplne 😒 samozrejme - treba byt v teple, skusat odsavat, resp. odstrekovat, ak sa na dvorci objavi biela hrcka (to je zatvrdlinka, co blokovala mliekovod), treba ju prepichnut sterilnou ihlou a malo by sa to pustit.. dalsia vec je casto babatko k tomu prsniku prikladat a skusat, ci to neroztaha.. drzim palce 😉
moncicatko19 ja som tiez mala zacinajuci zapal 40teplotu isla som na pohotovost ale mne dali antibiotika na druhi den sa my ulavilo a mam si to nahrievat alebo z octanovov mastu natierat
Ja som mala pri provom dieťati 5 zápalov a ked som dostala už tie posledné dva som vedela aj sama a to najmä obkladmi z bieleho vína. Dobrý je aj ten octan ale víno to vyťahuje lepšie. No a usíš odsávať a mne v nemocke keď som mala ten prvý aj druhý tak vraveli že po kojení všetko odsať ak to nejde do odsávačky tak ručne ale všetko. A potom obkaldy a áno je dobre ak sú studené alebo chladné ale tesne pred kojením si to namoč alebo oblož horucími obkladmi aby sa roztiahli a mlieko dieťa dobre vytiahlo. hodne pri zápaloch prikladaj dieťa lebo najlepšia odsávačka je dieťa 🙂 kojiť sa môže to mi povedal MUDr v nemocnici až do 40tok ak Ti vystúpi horúčka nad 40 už vraj nie len odsávať. Ak sa Ti stalo že si zápal nedostala z nadbitku mlieka ale z toho že Ti dieťa tak dotrhalo bradavky že ich máš krvave tak je veľká pravdepodobnosť že zápal dostávaš z vonka. Bud od dieťatka alebo skysnutým zvyškovým mliekom. Hodne si vtedy natieraj bradavky mastičkou z DM drogérie babylove mastička na bradavky je dobrá lebo sa nemusí umývať pred kojením , dieťatku nevadí mám vyskúšané a nedám na ňu dopustiť lebo pri prvom som o nej nevedela a mala som katastrofálne bradavky MUDr bola zhrozená mala pocit že mi už každú chvíľu odpadnú lebo sa oddeľovali od prsníka. Z toho som mala zápaly. Pri druhej som si to vzala do pôrodnice hneď natierala a chvála Bohu nič a poctivo natierala do vtedy kým sa mi nezačalo regulovať mliečko. A tiež musíš dávať strašný pozor ak máš zápaly z vonka cez bradavku aby zvyšné mliečko ktoré ti sem tam vytečie a zachytí sa do tampónika čo máš v podprske tak ho po každom kojení vymieňaj lebo ono to zkysne a hneď máš baktériu v bradavke a potom aj v prsníku. No tak veľa zdaru a hlavne neboj ja som mala 3 mesiace zápaly ale po troch mes. to utne a už len radosť z kojenia tak to proste býva
ahoj tak ja som si toto tiez pekne uzila, prvy tyzden doma s malou som len odsavala a odsavala a nic ale mne pomohlo masirovanie pri sprchovani a a stale malu na prsniku a natierala som si aj bepanthenom
kojit kojit a kojit a prejde to. brada babatka by mala smerovat tam kde mas cerveny fliacik na prsniku a mne pomohli obklady z kapusty. kapustne listy som dala do mrazaku a po kojeni prikladala. pred kojenim tepla sprcha. 3 dni a bude lepsie. drzim palce
ahoj tiez som si svoje odkrutila ,ale urcite kojit neprestavaj.ja som odsavala potom kojila a este odstriekavala rucne a potom obklad s bieleho vina alebo z vodky.bolest musis vydrzat ,ja som mala aj popraskane bradavky do krvi a mala chcela vela a hlavne dlho papat.len vydrzat
Ahojte, podelim sa s vami o moju skusenost, lebo teraz uz viem, ze zapal prsnika nie je ziadna sranda.. mam uz druhe dieta a pri prvom som to nezazila... bolest a horucky okolo 39C ... antibiotika som nechcela brat a tak som zavolala laktacnej poradkyni a poradila mi toto ... kapustove listy jednotlivo zmrazit a po kojeni si urobit z toho zabal prsnika (dvorec musi ostat odokryty) ... kapusta chladi a uvolnuje lecitin, kt. pomaha liecit zapal ... pred kojenim nahriat plienku a zohrievat prsnik cca 5 min. aby sa co najviac uvolnilo mliecko, potom sa pokusit odsat trochu mliecka odsavackou alebo rukou (ja som odsavala tak cca 20-40ml) aby sa dieta dostalo aj k zadnemu mlieku a potom kojit ... pri kojeni striedat polohy dietata, pretoze ak je zapal v hornej casti, tak brada dietatka ma smerovat k nemu (ked je v dolnej tak ho prekryva) - vtedy dietatko pije mliecko hlavne z problemovej casti prsnika 😉 ... no a nakoniec odsat zvysne mlieko...
tiez velmi pomaha vymasirovat hrudku, pretoze ta je tam, lebo huste mlieko urobilo zatku, ale ak by mi lakt. poradkyna neukazala ako, nevedela by som a zle masirovanie moze aj uskodit ...
tak dufam, ze som pomohla 😉
ja suhlasim s gizmomia-kapustny list -to je super a pred kojenim -horuca sprcha a snazit sa masirovat hrcku-resp.hrcky co najviac so zatatymi zubami...aj vinove obklady su dobre-co mas po ruke -len treba tie upchate mliekovody uvolnit ak mas teplotu aj paralen si mozes dat drzim palce- 🙂
Mam len 11 rokov a uz mam slaby zapal prsnika mam bolesti paradite my prosim ? 😒
ty kokso...ja by som bez ATB alebo Parlodelu od lekara ani neodišla....už by som zapal nikdy nechcela zažiť, neskutočné niečo. Ale to je moj pripad ja som nebola schopná ani o seba sa postarať nieto ešte o dieťa v takom som bola stave.
Pokial nemáš teplotu tak to ustojíš obkladmi,tvaroh, kapustové listy, ja by som si dala aj Ibalgin proti bolesti...Držím palce nech sa čo najskor cítiš dobre.
ja som raz mala zapal kde som dostala vysoke horucky a doktor mi dal ATB ale nadalej som mohla maleho kojit a teraz nedavno som mala zacinajuci ale k doktorivi som nesla lebo som bola v zahranici a vyriesila som to tak ze pod teplou vodou som si ho masirovala a pomaly vytlacala mlieko rucne a prikladala si obklady z bieleho vina a striedala s octanom ale robenym doma ame dolezite je si ten prsnik masirovat a odsavat
Ahoj,na zapal prsnikov pomaha octanova mast..biele vino nepomoze kazdemu..este pomaha,teda mne pomohlo,ked som si prsia osprchovala horúcou,doslova horucou vodou!!!!masiruj si pod tou vodou prsia,hlavne na miestach,kde mas tie bolave hrcky(mas bolave hrce v prsiach)???a hned po tej sprche si skus odsat mliecko 🙂 pomaha to,ver mi!!!alebo ak mas velmi naliate prsia,a babo nechce papat,nech ti pomoze priatel,manzel 🙂 my sme takto fungovalo 🙂 a kojila som dvoch naraz 🙂
mne ked sa začali zapaľovať, vyskúšala som kadečo a nič nepomohlo, zápal prepukol naplno a pomohli len lieky 😒