Dobrý deň všetkým prajem. Chcela by som sa opýtať žien ktoré kváskujú, akú múku používate? Ďakujem 😉
Babičkinu a úžasná je Pernerka 🙂 Kupujem ju v Kauflande 🙂
u nás babičkina volba a potom sem tam do rozkvasu prvého mixujem muky z bio obchodiku čo su muky na kvaskovanie
skusala som pocas korony s kvaskovanim, ale ani 6 chlieb sa nevydaril ako by mal, bo taky tvrdsi neviem preco, tak ma to odradilo a druha vec je ze ako som zacala chodit do roboty uz na to kvaskovanie neostava cas, to treba sledovat kazdu chvilu premiesat no to aby som celu sobotu sedela doma a nikam nesla. Ako to robite vy zeny ktore normalne pracujete a vikendy chcete travit vonku s rodinou, vylety apod?
NO pocas korony vsetko co rpislo🙂 Pernerka spaldova je fajn. Ale uz su aj muky na kvaskovanie (kvaskovanie.sk), maju u nas v bio obchodoch(tie ma zachranili v juni:D).
Inak vozim si muku bio z madarskeho mlyna. Psenicnu chlebovu + na kvasok celozrnu raznu. Na mixy este celozrnna spaldova, spaldova jemna (miesto tychto mam vyskusanu aj Pernerku a je fajn), razna jemna a take speciality ako ovsena to davam tak po lyzici, len kvli obsahu roznych latok.. Co sa tyka nasich raznych muk, nepresvedcili ma:D chlebove.. pocas korony aj s obycajnou hladkou som si vystacila. ALe na tie moje som zvyknuta, recept mam na to prisposobeny a teda chlieb peciem automaticky, nemusim sa bat co bude z toho. Vsimla som si , ze podla muky zalezi na tom kolko vody.
@katulienkax ja to robim tak, ze napr. rozkvas robim vo stvrtok vecer (robim dvojitu davku chleba, mam na cely tyznde potom, alebo urobim dva chleby a jeden zamrazim, teraz ked sme doma iba dvaja a nezjeme to) a v piatok poobede zacnem robit chlieb.. bud ho do vecera urobim a upeciem alebo supnem do chladnicky a dam do rury rano(v podstate potrebujem na pripravu cesta, postoji chvilu, doplnim sol/korenie.. vymiesim = mozno 20-25min dokopy, potom 40min a premiesit a znova 40min a premiesit a hodit do osatky na 2hodiny... to su cca 4 hodiny dokopy (ja ten cas presne nepocitam ,niekedy necham 2x dve hodiny + 2 hodiny..., niekedy 2x 30min a dlsie necham kysnut alebo aj nie, podla toho co popri tom robim, ked nestiham aj dlsie to kysne.. v osatke to ale dlhsie nenechavam, lebo sa mi to tam zvykne prilepit ak velmi prekysne) a pecenie 15min +max.25min. Cize ak pridem domov po 16:30, do vecera to mam upecene.. alebo suchnem do chladnicky a upeciem rano... alebo to vsetko posuniem na piatok/sobota ale to mi potom dlhsie trva popri upratovani a inych veciach.
@simca06022011 prosím ťa, akú múku vozis z Maďarska?
@selu11 na rozkvas akukolvek raznu, ale radsej nie celozrnnu, na samotny chlieb obycajnu hladku + spaldovu hladku. Iny mi rodina nechce jedavat. 🙂 Znacky rozne, nemam oblubenu, vsetky mi pridu kvalitativne porovnatelne.
@katulienkax Mne nepride, ze je to vela roboty, ak mas robot na miesenie.. vecer zarobim rozkvas, rano/ dopoludnia si spomeniem, ze aha.. chlieb.. Zarobim cesto, ak nezabudnem, poprekladam, ak zabudnem, nic si z toho nerobim.. 🙂 Ked trosku podkysne hodim do osatky a potom sa on nestaram, az kym nevykysne.. Samozrejme vacsinou nepeciem, ak niekam ideme, ale stalo sa mi, ze sa nam zmenili plany, tak som hodila cesto do chladnicky a piekla az vecer.. Chlieb je raz vyborny, inokedy menej, ale vzdy sa zje.. 🙂
@tortelinka z tochto mlyna, viav druhov
@simca06022011 dajú sa kúpiť či objednavate?
@tortelinka kupujeme priamo tam, ale keď som hodila do Google tsk si ich bio obchody majú... Neviem ci aj zasielajú. Mne to vybavuje polovicka, ja po maďarsky neviem ☺️
@beronsche
To je problem ze muz potom frflal ze nie je ako si predstavoval on to stále porovnáva s kupovanym darmo keď je naučený na taký ťažko zmeniť a len kvôli mne sa nechce a deti sú rozkove
@katkaseiner Ahoj, veľmi pekne ďakujem za typ, určite múky vyskúšam 😉
Hneď som sa aj do skupiny na MK pridala, stále je v čom sa vzdelávať v tejto téme.
@selu11 Ahoj, najradej pouzivam Babickinu Zitnu chlebovu aj Psenicnu chlebovu... teraz sa v mojom okoli objavili Mlyn Trencan muky a tam pouzivam tiez zitnu chlebovu a psenicnu chlebovu. Inak ale aj z lidla Pernerku spaldovu hladku, a uz pocas korony som zacala mixovat to co doma mam (obycajnu hladku muku, spaldovu, celozrnnu zitnu, celozrnnu psenicnu)... Inak su tu 2 skupiny ohladne kvaskovania a na FB maju dokonca aj autorky knih Kvaskovanie svoje skupiny - fakt odporucam pridat sa.
https://www.facebook.com/groups/kvaskovepecenie
https://www.modrykonik.sk/group/2239/
v tej FB skupine to fakt zije a velmi pekne si kocky radia, tu fakt odporucam