Kam so stavebnou suťou/odpadom Košice okolie
Ahojte, už som zúfalá tak skúsim sa opýtať aj tu a veriť v silu modrého koníka :D Máme na dvore obrovskú kopu stavebnej sute zo zbúraného starého gazdovského domu ( bez strechy). Problém je, že sem tam sa medzi tou 200tonovou kopou nachádza aj zvyškové drevo zo strechy...čiže na skládke nám nechcú odpad vziať. Obvolali sme čo sa dalo, nevieme sa s tým pohnúť. Jediné miesto kam by to vzali si účtuje horibilnú sumu za tonu, vyšlo by nás to takmer na 30 000€ čo je masaker. Obvolali sme všade a každého koho sme mohli... a ja sa pýtam, ako ste vyriešili takúto vec tí, čo máte toto všetko za sebou už absolvované ? Alebo nemáte niekto kontakt na niekoho, kto by takúto suť potreboval na vyrovnanie pozemku, alebo do základov alebo na akékoľvek iné účely ? Košice-okolie, kľudne aj v menšom množstve...darujem to zadarmo aj auto a dovoz vybavím na svoje náklady... už sme zúfalí 🙂 Za každú radu ďakujem a prosím len rady k veci 🙂
@gertrudka222 ale to ste nosili v akom objeme ? Lebo stavebný odpad do zberného dvora berú zdarma len z drobných stavebných úprav, ktoré nepodliehajú ohlasovacej povinnosti stavebnému úradu... čiže nás sa to netýka. Máme tu asi na otočku 20+- veľkých aút, to bez šance :/
Jaj tak. No my sme mali toho o dost menej. Skuste si dat aj nejake inzeraty, ze to darujete, asi jedine takto sa toho po troche zbavit.
my sme vyvazali normalne na skladku/zebrny dvor. Nebolo to zadarmo, podla vahy sa plati, cize ano vyjde vas to vela, preto hulvati to sypu kade tade.
Taketo buracky sa zvyknu rozoberat a triedit, recyklovat co sa da, presne preto ze je to strasna hmotnost.. hlavne ak je v tom niekde zvyskove drevo a je to par % ja by som im to ani nevesala na nos. Proste potrebujte stavebny odpad zviezt /sut a vybavene... ved to nam narp. pristavili kontajnery a sami sme si to nahadzovali (ale teda zmiesany stavebny odpad je drahsi.. )
MOzes skusit bazos alebo nejkae inzeraty.. ale ja mam prave skusenost, ze tohto je prilis...
Fuha, tak to je riadna palka, ze 30 000. Toho mate asi strasne vela, vsak? My sme takto vyvazali len 1 kontajner, mal 8 ton, ale bola to zmes stavebneho materialu (murivo, tehly atd), zeleza a dreva. Jednodruhovy je lacnejsi. My sme za ten kontajner platili za jeho pristavenie, prenajom za kazdy den a potom vyvoz podla hmotnosti a spolu to bolo cca 700 €. Ale teda okres DS, nie KE, ale tak uvadzam orientacne cenu. A teda len 1 kontajner to bol.
Ak to mate taku palku, tak by som si asi dala tu namahu a postupne to pretriedila, aby to vzali zadarmo, aspon prevaznu cast.
V bani na Bankove je nejaka skladka stavebneho odpadu, ale viac neviem
Fuuh citam teraz, ze pises, ze 20 velkych aut... nuz, tak to je ina kava.
alebo skúste osloviť nejakú stavebnú firmu či to nevezmú ako podklad do cesty , chodníky ak niekde budujú - nám tak vzali aj stavebnú suť aj škridlu, dávali to aj do základov domov. Ale odvoz - naftu sme platili my - no zasa sme boli radi, že sme sa toho zbavili. Je to veľkoobjemový odpad - zasa nečakaj, že ťa toho niekto zbaví bez toho, aby ťa to niečo nevyšlo.
@simca06022011 ono to bolo triedené. Azbestovú strechu prišla riadne rozobrať a skonfiškovať firma na to určená. Strecha- trámy si vzali ľudia, čo to využijú v zime do piecok... dom bol riadne vyprataný do bodky firmou, keďže roky stál prázdny a zapratal sa haraburdami... dodnes nás to všetko stálo cez 8000€ preto odmietam platiť ďalšie ťažké prachy len za to aby mi to zmizlo z dvora...hľadám inú alternatívu ako sa toho zbaviť ale nebyť pritom hulvát a budovať čiernu skládku, na to nemám svedomie.
A áno je tam isté zvyškové % z dreva, dnes nám na skládke vzali 2 veľké autá a zvyšok bohužiaľ nie, presne kvôli tomu drevu, nevešali sme im na nos nič.
ja som myslela, na to zvyskove drevo, ale napr aj steny = napr ak je tehlova stavba, vyberaju sa ako sa da, odkladaju atd...
Ale inak je to zaujimave... my zvykneme zbehnut vzdy, tuto do firmy co riesi odpady, povieme co chceme, a odvezu... nikdy neriesili co v tom je to nam potom zauctuju
Ja verim, ze to nie je lacna zalezitost.. a to vsetci rozpravaju, ze ved "len tu staru haraburdu kupte", zburate a postavite nove a "lacno"...
@vikusjk tak to ste ešte dobre obstáli. Tu aj keby som si dala námahu tak toto nevytriedim od dreva, čo to budem prehadzovať lopatou ? to už je zmes hliny, kamenia, tehál atď. A " najlepšie" na tom je to, že to je len 1 dom, ešte 1 je hneď vedľa a ten je kameninový, čiže aj ťažší...no neviem si predstaviť dať len za odvoz odpadu dvojnásobok, takmer 60 000€...
@viestta vďaka, skúsim pozisťovať viac.
@alenah31 samozrejme že nečakám, vyššie píšem že vybavím odvoz aj dovoz na vlastné náklady. Ďakujem za radu, skúsim popozerať či sú tu takéto firmy na okolí.
ja na tvojom mieste, je to sice pracna robota a na hlavu, dam tie panely osvenalozit, odviezt, rovnako tie velke kusy.. osattne sa snazim ako tak hlina prec, kamene na bok atd... je to piplacka, hnusna a spinava (my sme kopali pivnicu, tak ti poviem, vsetko tam bolo) ale ked ide o tisice :D
ALE HLAVNE neodvazaj to ked takto prsi, tam kde to vazia realne, lebo je to este tazsie. Treba to naozaj ked je sucho robit. Mokra hlina, tehly a su strasne tazke veci za mokra.
Ak teda nenajdes inu moznost
A este k tomu kameninovemu.. neviem co si pod tym predstavit, ale my mame napr. pivnicu z "recyklovaneho" kamena, rozoberali pivnice a to boli kvadre (ako tak), naukladali na palety a predali cez inzeraty, neburali to stylom zrovnat zo zemou a nahrnut na kopu... rovnako mam vonkajsiu kuchynu ciastocne zo starych tehal palenych. Rovnako sme rozoberali izolacie a vsekto mozne, dala som na bazos, vsetko si prisli velmi rychlo ludia pobrat
@simca06022011 no skúsim i ja ten bazos, za vyskúšanie nič nedám. Tu na kope je presne tak isto rozobratá stará pivnica, ktorá bola z kameňa, tie kamene by teoreticky mohol niekto využiť aj na veľkú skalku alebo podobne.
my sme mali po prerábke domu a výkope drenáže obrovské množstvo sutiny. Časti sme sa zbavili cez fb stránku nevyhadzujte -darujte - zobrali si to ľudia v dedine na zavážku pozemku pri stavbe domu. Niečo šlo do zberného dvoru, v rámci dediny ho majú obyvatelia zadarmo, ale teda obmedzené množstvo. Vtedy sa ešte nevážilo, tak sme vyviezli oveľa viac. Nás nakoniec zachránila stavba kanalizácie v dedine, oslovili sme chlapov, či nepotrebujú niečo zaviesť a boli ochotní. Robili akurát pred naším domom, tak to bolo rýchle, zaplatili sme im naftu a čosi do vrecka a boli sme šťastní prešťastní, lebo naše zúfalstvo narastalo s tou obrovskou kopou...
Skús napísať na fórum Modrá strecha, možno budú vedieť poradiť.
Meviem aký plan máte s dvorom. My sme boli teraz v zahraniči a architekti vedia navrhnúť takú kopcovitu plochu so zeleňou. Náš v ulici pán si tak posadil dva stromy a je to iné a pekné. Architekt by dtal menej ako celý vývoz.
Ak ste odstraňovali stavbu tak mi ked sme odstraňovali tak sem museli mať papier aj kde sme odpad uskladnili bez toho by sme to urobiť nemohli dostali sme z odboru životného prostredia tlačivo a ak sa odviezol odpad firma ktorá to vzala nám potvrdila tlačivo aj dala faktúru.
Legálne sa takéhoto kvanta nezbavíš nijako, iba vyvezením na skládku samozrejme platenú. Chyba bola búrať to štýlom zmiešať všetko dokopy. Neodporúčam ti to nikde vyvážať. To nie je fúrik odpadu, že možno si to nikto nevšimne. Môžeš mať opletačky so zákonom. Žiaľ toto si treba uvedomiť hneď na začiatku, keď vidím starý dom na pozemku a plánujem tam stavať, že to bude mega drahé ten vývoz. Rovno si to treba do rozpočtu zarátať a zvážiť, či sa to vôbec oplatí. Tieto vývozy ako aj stavby do svahu neskutočne predražia výstavbu.
Nepotesim ta, pokial sa nejde v obci robit nejaka cesta kde by to zuzitkovali tak len draha moznost. Tona zmiesaneho stavebneho odpadu stoji v medzeve co je najlacnejsie co som si zistovala je za 36e plus doprava . Treba to pracne potriedit, kamene sa pri stavbe stale zidu,drevo tiez postupne palit, resp ponuknut v dedine. Ja si pridem ako ferdo mravec, kamene male stredne velke balvany, drevo nalavo sut napravo, mam nakopkovane na pozemku, nam slubili na jesen ze nam bordel vezmu tak 3 tatrovky na zarovnanie lesnej cesty. Ale uz som tiez nechala dost penazi v odvoze. My setrime aspon tqk ze z medzeva (strkopiesky) objedname strk dovezu nechaju korbu, naladujeme bordel a odvezu, usetrime aspon na cestovnom.
@alickapusinka od nás firma toto vôbec nepýtala, ale do tej sme odniesli len 2 veľké autá. Papiere zo životného prostredia mám, toto nám hneď na začiatku poriešila firma, ktorá nám odstraňovala eternit zo strechy.
@hedviga2 môže to vyzerať dobre ale u muža by mi táto možnosť neprešla. Koniec pozemku máme svahovitý a je to des na kosenie... aj to budeme časom rovnať, on túži len po rovinke 🙂
@1ryba Kde píšem, že to plánujem nelegálne niekam vyviesť ? Na také veci nemám povahu, odvahu ani svedomie. S takým niečím nemám vôbec skúsenosť, keby sme vedeli zo začiatku, že to bude taký problém, vytriedi sa to. Čaká nás likvidácia ešte jedného rovnakého domu, tam už budeme múdrejší. Riešenie sa nám už pomaly rysuje. Tak isto, čo sa týka starého domu na pozemku a stavania...toto nie je náš prípad. V živote by som takýto pozemok ako opisuješ nekúpila. Ostal nám však mužov rodičovský dom, v ktorom žijeme a pred ním sú po stranách postavené 2 gazdovské staré domy, kde žili jeho starí a prastarí rodičia. Jeden z nich je opustený už vyše 30 rokov, ich likvidácia ostala na nás ako na terajších majiteľoch, lebo sa doposiaľ k tomu nikto nemal. Aj keby sme sa na to chceli vytoto, predať to a odísť preč, tak ťažko s predajom, lebo každý chce už pozemok naporiadku, čo je celkom logické. Takže tu sme veľa možností na zváženie nemali ani nemáme 🙂 Jedine si to dať sami do poriadku a tým sa aj zvýši hodnota pozemku.
@eeffka Medzev máme trošku ďalej, ale vždy lepšia suma ako 150€ za tonu. Už sa nám rysuje nejaké riešenie. No aj tuto v obci bolo miesto, kde sa takáto suť sypala, rovnala sa jama...alebo viem, že v okolitých obciach sa nosilo na cintorín keď sa rozširoval...ale všetko čo som obvolala je už ukončené, už sa nesype. Ešte ma napadlo Volvo sa tu stavia neďaleko, či by nevyužili ...ale to to len nahlas rozmýšľam, však nejak sa postupne toho zbavíme 😂
ale aj kde si ukladnila odpad musíš mať aspoň my sme to mať museli.
@alickapusinka to máme zapísane v projekte búracích prác. Drevo, krov a trámová suť sa ponechajú na mieste staveniska a neskôr sa opätovne využijú. Vybúraná suť tehát, kvádrov a kamenia sa použije z časti pod základovú dosku, na skládku odpadu alebo na vyrovnanie terénu. A vláknocementová azbestová krytina sa zlikviduje profesionálnou firmou. Takto to máme zaznačené a myslím, že týmto to haslo. Či to potom po búracích prácach dodatočne kontroluje životné prostredie, ako sa s čím naložilo či ako ?
Presne to čo máš TY mame aj MY rovnaký postup. Projektant nám povedal že musíme mať aj papier kde sme dali odpad zo životného prostredia s pečiatkou a koľko toho bolo aké množstvo. Tak vypísali sme tlačivo a firma prišla pre odpad dala nám potvrdenie že kde to odviezli.
My sme vyvazali na zberny dvor.