Kam do Kanady?

ophely081
11. nov 2024

Ahojte, uvažujeme o presťahovaní sa do Kanady ale nejak sa nevieme rozhodnúť do akého mesta ísť. Nechceme byt v centre, rozhodnujeme sa medzi Ottawou a Vancouverom, pripadne niečo iné. Viete poradiť kde ste spokojne vy? Sme rodina s malým dieťaťom a zvieratami, takze hladame suburbs s fajn parkami a priateľským zázemím. Za akúkoľvek radu budem vdacna.

ophely081
autor
11. nov 2024

@miadi ak si správne pamätám nick, vy bývate v Kanade však?

maria12334
11. nov 2024

Si pripravená na to, že je to tam neskutočne drahé?
Máme tam rodinu a už viackrát rozmýšľali o návrate naspäť a to sú tam teda veľmi dlho.. vsetko je tam neskutočne drahé a to majú veľmi dobre pozície v práci.. samozrejme aj platy majú vysoke, ale napriek tomu sa sťažujú.. majú 2 deti, ktoré študujú
Teraz by si tam už nemohli dovoliť kúpiť dom majú veľké šťastie, že ten čo kúpili pred x rokmi už budú mať skoro splatený nieje to žiadne terno úplne bežný radovy dom no teraz by zan zaplatili aj 600 000 dolárov.

belllinka
11. nov 2024

@ophely081 a co tam planujete robit? Ake mate uspory?

miadi
11. nov 2024

Ottawa mà velmi europsky feel no mali by ste ovladat francuzstinu. A milovat chlad a sneh . Stretla som par rodakov odtial co sa prestahovali lebo im nevyhovovalo pocasie . Vancouver je krasne mesto no mà aj dost problemy s drogami ale zas su tam nizsie dane ako u nas v Ontario. Drahe su prenajmy ak si kupite dom nie je to zle. Ceny ako sa Niekto vyzsie stazuje vraj z dobrych Platov tak to mozu byt ludia co by sa stazovali vsade . Su ludia co nebudu spokojni nikdy a hraju sa na chudakov Lebo ich to bavi . Z toho opisu a ocakavani by to Asi chcelo nejake mensie mesto v blizkosti Ottawa alebo Vancouver. Ale konkretne ktore ti neviem poradit.

matana2
12. nov 2024

@ophely081 vancouver je strasne drahy. Prenajom je minimalne 2500 az 3000 za dom na mesiac aj to neviem ci som nepodstrelila. S pracou neviem, ta sa asi najde, ale je tam strasne draho. V Otave som nebola, neviem porovnat. Je tam slovenske velvyslanectvo. Na zivot by som z miest odporucila mozno Calgary, je tam lacnejsie ako vo Vane. A blizsko su hory. Inak ja by som tam uz nebyvala. Na mna su vsetky tieto mesta moc velke. Teraz som v malom mestecku tak 4 hodky od Vanu. Ale lacno tu neni, ale je tu klud.

miadi
12. nov 2024

@matana2 2500-3000 je aj v Toronto bezna cena a 2500 aj u nas v malych mestach . Idealne ked kupia dom.

matana2
12. nov 2024

@miadi mas pravdu, to je cena za najom bytu nie domu. Ked ja som si este nezvykla na dnesne ceny. Znamy ked sa stahoval do Vanu pred 4 rokmi tak vravel ze platil 3k prenajom. Ale zasa ini znami sa stahovali teraz do Surrey (cast pri Vane) a ti platia velmi podobne za prenajom bytu. No ked to porovnam z Calgary tak tie 4 roky dozadu sa prenajom za byt nasiel do 1500.

miadi
12. nov 2024

@matana2 Moj muz prenajimal dom
Pred 15r za $1000 ale je tak mimo mesto.. Ja som mala raz podnajom v centre Windsor dvoj izbak za 1500 ale to bolo pred 13r. Mal aj indoor bazen a gym . Ale zdalo sa mi to drahe Tak som nasla hnet vedla jednoizbak za $800 . Za 3k mozes mat v Toronto zrenovovany basement podnajom. Tie ceny su dnes hrozne ale kto mà dobry plat to zas tak nepreziva. Ked maju deti a zvery tak kupit svoj dom by mala byt priorita . Uz len najst lokalitu kde by chceli zit .

ophely081
autor
12. nov 2024

@miadi dakujem za rady, ceny domov sme pozerali ale hypotéku by nám dali až ako občanom krajiny po 3 rokoch či? Ešte som to presne nezisťovala, no po dlhom hľadaní nám vychádza najlepšie Calgary aj čo sa nájmu týka. Casom by sme chceli ísť určite dalej od veľkého mesta ale zo začiatku, kvôli práci, je asi výhodnejšie byvat pri velkomeste.

ophely081
autor
12. nov 2024

@belllinka máte v plane sa tam sťahovať tiež?

ophely081
autor
12. nov 2024

@matana2 podstrelila, aspoň po tom čo som bola schopná nájsť kde akceptovali aj zvierata, bolo to 4k a viac. Pravdepodobne by sme sa nakoniec priklonili ku Calgary, ako pises vyssie, najviac by to spĺňalo to čo hľadáme. Poznáš prosím niekoho kto v Calgary býva a vedel by poradiť s dobrou lokalitou?

belllinka
12. nov 2024

@ophely081 nie, len ma zaujima s akou profesiou sa tam dá dobre uchytiť

ophely081
autor
12. nov 2024

@maria12334 600000 kanadských dolárov za dom je ekvivalent ceny v dedine kde bývame my. My sme mali šťastie že sme kúpili dom 3 roky dozadu ,,len,, za 325000. Dnes sa predavaju, velkostne menšie ako je náš, za 550000€ a ľudia to ako blbi kupuju. Sme 15 minút od Ba tak aj preto tie ceny, ale radšej budem splácať hypotéku v Kanade 🙂 hlavne je trochu rozdiel slovensky plat, aj keď nie zly, a kanadský plat. Takze áno je to veľa peňazí ale nie o toľko viac ako u nás.

ophely081
autor
12. nov 2024

@belllinka manzel pracuje vo videohernom priemysle, plus sa venuje marketingu a tvorbe videí takze on problém mat nebude. Ja som bola dlhé roky store manager (chod, predaj, financie,..) a tak možno tymto smerom alebo uvidim a skusim niečo nové. Teraz som na materskej takze sa nebránim ničomu zaujímavému. A čo sa penazi týka, tak po tom ako predáme dom, auta, atd, vyplatíme zvyšok hypo plus čo mame našetrené to bude vychádzať okolo 170k.

miadi
12. nov 2024

@ophely081 obcan krajiny nebudes po 3 rokoch . Po troch rokoch Mozes byt resident na obcianstvo si pockas dlhsie . Hypo ti daju aj skor Musim mat 35% hotovost na ten dom a ucet v kanadskej banke a pracovne povolenie. Moznos aj nejakeho rucitela Neviem presne to si uz Musis nastudovat Je tam urcite obmedzenie na lokalitu tusim nemoze byt v meste ten dom. Kedze nie si citizen .

ophely081
autor
12. nov 2024

@miadi super rada, to som netusila. Takze v podstate to funguje ako u nás, to je dobre vedieť. V Ontáriu sa vam dobre býva? Máte tam aj nejakú Slovensku komunitu ?

ophely081
autor
12. nov 2024

@miadi a ako to vyzera s politickou situáciou podľa vášho názoru? Je to tam stabilne alebo sa takisto prikláňajú viac k pravici, ako v Amerike momentálne s Trumpom.

miadi
12. nov 2024

@ophely081 nemame v okoli komunitu ale určitě v Toronto existuje 🙂 moc muž je domorodec talianskeho povodu mame tu komunitu jeho pribuznych. Svokrovci sem dosli aj cele ich rodiny pred cca 65r a cele ich mestecko talianske sa prestahovalo sem. A vsetkym sa dari.Ale my nezijeme komunitne sme tak zamerany na seba a nadu rodinu..cize mne nic take nechyba. Staci ist na par tyzdnov na Svk v lete 🙂

miadi
12. nov 2024

@ophely081 tak ked to porovnas s politickou situaciou na Svk .mozno aj ten Trump nie je tak strasny 🙂

cafelatte
12. nov 2024

A načo je dobre sťahovať rodinu do Kanady a nabrat dlhy, hypotéku 600 tis aby ste mali aspon domček, keď tu máte dom už čiastočne splateny. Nebudete tam cely zivot zivorit?

ophely081
autor
12. nov 2024

@miadi to úplne suhlasim, skôr som sa pytala preto či vam zo začiatku niekto napríklad pomohol s čímkoľvek. Predsalen je asi fajn mat tak daleko niekoho s kým máte aspoň niečo spoločne. Minimálne by možno niekto vedel poradiť ako presťahovať veci 😄 ja neviem nájsť ziadnu prepravnú spoločnosť a postou je to dost drahe.

ophely081
autor
12. nov 2024

@cafelatte nemyslím si že tam budeme živoriť. Sme mladi a dovolím si povedat že aj šikovní ľudia ktorí nechcú dieťa vychovávať na Slovensku. Bohužiaľ sa tu veľmi rýchlo a veľmi neprijemne menia pomery, situácia a ľudia sú stále viac a viac nešťastní a nepríjemní voči ostatným. Chcem mu dať do života viac možnosti ako sme mali my a aby žil v krajine kde môže byt čímkoľvek. Zároveň naozaj nechceme prežiť cely zivot na Slovensku a tváriť sa že 4€ za vajíčka je v poriadku cena. Snažili sme sa aspoň niečo voľbami zmeniť no zvyšok Slovenska sa rozhodol inak a ja teda nepotrebujem žiť v krajine medzi ľudmi ktorí sú spokojni že nám ,,vládne,, Fico.

tundra
12. nov 2024

@ophely081 nad Švajciarskom neuvazujete?

ophely081
autor
12. nov 2024

@tundra nad švajčiarskom nie, úprimne si myslím že tam by sme mali väčší problém s peniazmi. A možno im krivdim ale myslím že v Kanade sú ľudia priateľskejší

miadi
12. nov 2024

@ophely081 zia som vselikde nas vete a nikte mi nepomahal..este ani internet v mobile neexistoval musela som ist do hnusnych net cafe 🙂 vsetko info si vies najst sama na nete.Je to len vec cviku. Proste si urobit svoj vlastny prieskum ako ked planujes dovolenku. Najdeš na vsetko recenzie na nete . V anglictine najdes na nete odpoved na vsetko. Tak sa neboj a ver si. Ja by som vela veci netrepala na ten zaciatok byt vami.Chapem ked su deti a zvery je toho treba viac...ale ak mate kde odlozit u rodiny nieco..alebo popredat a Kupis si tu nove..Postou sa neoplati toalne nam mama posiela 5kg baliky detom k narodkam sladkosti darceky a postovne ju stoji to co obsah balika. Je to mile ale zbytocne si mina $. ja som raz davno poslala chudobnym detom v mexiku balik a postovne bolo $100 takze neposielam nikomu nic :D ked len co dam do kufra a prinesiem.

miadi
12. nov 2024

@ophely081 je skupina kanada na mk sukromna ked chces nejaku komunitu mam pocit ze aj na fb je nejala komunita. Ja zas nie som clovek co sa nejak spolieha na rady druhych jedine ze je to odbornik lekar atd.Ale nejake typy info co sa ti zidu urcite dostanes v takych skupinach. Ja som sa vdaka jednej babe co poznam cez MK dozvedela ze u nas existuje zadara korculovanie 🙂 nie je to vsade no casto maju mesta sponzorovane free public skate...( ona je v toronto a tusim maju aj free vonkajsie baseny v lete)tak chodim s detmi na lad cez vikend 2h zadara 🙂 inak cenovo to neni vela tusim 5 na osobu ale ked je nieco free tak preco to nevyuzit. sponzoruju to lokalne businessy .Kanadania su 100% najpriatelskejsi narod k novo usadlikom. Moja teta emigrovala do Finska davno este za komunizmu...a cely život je tam "cudzinka".Tie severske narody su dost nacionalisticke.

miadi
12. nov 2024

ja som menila krajiny single s jednym kufrom...ale keby som sa mala este niekedy presunut tak urcite by som nebrala nabytok atd.Fakt len s minimom veci. Su to len veci ta energia co tomu das pri presuvani nestoji za to. Mne stacilo pracovne povolenie a zaistene byvanie a ked mi nevyhovovalo byvanie tak som rychlo nasla ine. Neviem presne ake zvieratka mate ale mam pocit ze si mozete doniest maximalne macku a psa...ine vam na internacionalny let nezoberu a potrebujete aj nejake papiere vybavit pre toho mackopsa na pobyt tu..

ophely081
autor
12. nov 2024

@miadi ja mám len stres z toho lebo je to prvýkrat čo by sme skúsili bývanie mimo Slovenska, doteraz sme tak odvážni neboli. Hlavne kvoki zvieratam sa bojim tie to budú najťažšie asi znášať a ja s nimi keďže sa o nich počas letu budem báť😄 mame dvoch psov a štyri macky, psov mame adoptovanych z UAE takze pre nich to bude v pohode, už to zažili, ale macky mame už staršie aj keď zdravotne sú na 100% predsalen to bude stres pre ne. Verim tomu ze to zvladneme a pravda, googlit vieme, anglicky tiež takze poradíme si aj sami.

ophely081
autor
12. nov 2024

@miadi len napríklad pri hľadaní lokality je lepšie si nájsť kontakt ktorý ti povie pravdu, na nete vyzera všetko fajn a realita môže byt úplne ina ale tak s tým treba rátať asi.