Ahojte, momentálne by sme mali, nakoľko malý má 3,5 mesiaca, absolvovať prvé očkovanie, preto sa Vás chcem opýtať na názory naň, Vaše skúsenosti s ním, prípadne čo odporúčate... Lebo nechcem drobčekovi poškodiť viac, ako mu môžem pomôcť očkovaním...
@lienockalenka precitaj si diskusie o ockovani, je ich tu viac nez dost a potom sa aj tak musis rozhodnut TY, nie my 😉
@lienockalenka odporucam aby si si to nastudovala, pozri si na ake choroby sa ockuje, cim sa ockuje, a zlozenie vakcin.
kto ma zle skusenosti chvalit nebude... a ten kto tvrdi ze dieta je po ockovani ok, tiez nevidi do jeho vnutra...
osobne povazujem minimalne niekotre uplne zbytocne alebo skodlive... neviem ako ma napr. take male dieta ziskat hepatitidu, takze ockovanie napr. proti hep. B povazujem v tomto veku za totalne odveci
atd...
@lienockalenka
pozri, ak ta zaujima nieco o rizikach ockovania - tak tu mas po facebooku, zrejme najvacsiu diskusiu na slovensku s 1400 clenmi https://www.modrykonik.sk/skupina/1799/ , na pravo najdes oznacene skupiny prispevkov - lahko si najdes klucove slova , ktore ta zaujimaju . v pravo dole najdes linky na dobre videa a clanky. diskusia je ocistena od trollov , takze budes mat kvalitny priestor na studovanie 🙂
v pripade ,ze ta rizika ockovania nezaujimaju, tak to ti neviem poradit co potom , mozno poradi niekto iny 😝
drzim palce v rozhodovani 🙂
@lienockalenka Skúsenosti očkujúcich rodičov a rôzne zaujímavé informácie týkajúce sa očkovania nájdeš aj tu: https://www.modrykonik.sk/skupina/1838/
Pri zvažovaní očkovania je podľa mňa treba brať do úvahy, že na podobných fórach ako je MK, facebook a pod. sa stretneš hlavne s názormi laikov, takže nemusia byť stále na dostatočne odbornej úrovni a hlavne sú poväčšine subjektívnymi názormi. Preto by som sa rozhodla na základe informácie podanej zo strany ľudí, ktorí sú erudovaní v danom odbore a teda poskytnú odborné informácie podložené faktami, nie dojmami.
v prvom rade komunikuj s lekárom ,máš pediatra ,ktorému zveruješ zdravie tvojho dieťatka a musíš mu veriť ,máš právo sa pýtať na zloženie vakcín ,proti čomu sú a na nežiaduce účinky ,postup pri teplote a samozrejme treba aby dieŤatko bolo vyš.pohľadom ,auskultačne tj.posluchom ,musí byť zdravé a aj v rodine aby nebola choroba ,ak prejdeš na fóra o očkovaní ,ber to ako podnet sa pýtať dr.nie na základe toho sa rozhodnúť ,hovoria tam laici ,ktorí si niečo naštudovali z googlu a rodičia zo subjektívnymi pocitmi ....takže si pozrie ,preber z dr. a až potom sa rozhodni .....držím palčeky
@lienockalenka rozhodnut sa musis sama, urcite by som si, ak vahas, nieco nastudovala aj o tych chorobach, proti ktorym ma byt dietatko ockovane, lebo urcite sa dostanes aj k nazorom proti ockovaniu. Aby si si vedela zvazit pre aj proti.
a ak sa rozhodnes pre, davaj dietatku predtym aj potom probiotika pre zdravu crevnu floru a po sleduj teplotu, aby nevystupila vysoko, ak daka bude.A tak ako ti pisali kvieta a aristka.
My sme mali maximalne teplotu zvysenu - nie vzdy a maly mal trosku cervene okolo 1 vpichu, obklad pomohol, na druhy den nemal,nic. Malu som viac sledovala, kedze som uz bola vyplasena, kedze je teraz okolo ockovania take halo, aj som si ju nechala zopar dni u mna v posteli ( aj tak tam spi najradsej a niekedy je tazke ju premiestnit do jej postielky).
Ale pre a proti si musis zvazit ty (vy), lebo zas tie choroby, proti ktorym sa ockuje, nie su ziadna sranda.
Môj subjektívny názor: po nespočetných hodinách strávených čítaním rôznych odborných štúdií ZA aj PROTI očkovaniu, po prečítaní subjektívnych názorov mamičiek, ktorých deti trpia "IBA NÁHODOU" po očkovaní nežiadúcimi účinkami, som dospela k záveru, že moje deti v žiadnom prípade očkované nebudú. A keďže je už stále viac a viac rodičov, ktorí dospeli k rovnakému názoru ako ja, som presvedčená, že som sa rozhodla správne.
Musíš hľadať info a rozhodnúť sa sama, tak Ti držím palce, až vyberieš to najlepšie pre svoje dieťa.
@lienockalenka ked mu nechces uskodit, tak ho ockovat nedavaj, tak male babo nema niaku imunitu, a nema ani barieru madzi mozgom a krvnym obehom, takze vsetok hlinik z vakciny ide rovno do mozgu, a hlinik je nervovy jed, cim dalej tym viac sa spaja s autizmom, alchajmerom a parkinsonom, a poruchami ucenia sa, ja som mojeho ockovat tiez nedala, nedaôa som ani vtedy este bcg v porodnici,a ked si porovnam ,tak som urobila dobre 😉 😉 ked tak poziadaj o odlozenie, a skus viac pocitat, a kludne citaj obe zdroje, iba tak si vytvoris obiektovny nazor 😉
Aj ja som veľa rozmýšľala, dat dieťatku to najlepsie, ci to škodí alebo pomáha a nakoniec som dala očkovat aj štvrtú a bez problémov. Mam zaockovane štyri deti len povinným ockovanim, všetko bolo v poriadku, vynecháme pravdepodobne len MMR vakcínu v 15-tom mesiaci. Synovi som nedala prerokovanie MMR v 11-tom roku. Dokonca mi lekárka povedala, že to nie je nutne, ja sa stále na všetko veľa pýtam. Myslím, že neockovanie, teraz take populárne sa prejaví tak za cca 10 rokov, možno, že bude oveľa viac prípadov napr. čierneho kasla ako teraz. Na východe medzi neockovanymi deťmi počet týchto ochorení narastá už teraz.
Ani ja som svoju dcerku nedala zaockovat,ona sice spadala do kategorie rizikovych deti ma dmo ale aj tak ju chceli riadne ockovat,no co chodime k neurologicke sama mi povedala aby som ju v ziadnom pripade nedala ockovat!!!teraz ma moja mala 20mes.a ked porovnam deti s dmo zaockovane a ju tak vidim neskutocne rozdieli...tak zrejme to ockovanie nebude take bezpecne 😠
@tretiastvrta asi vynimocne c.kasel je tu stale aj napriek ockovaniu 😒 ,tam ta kolektivna imunita nefunguje...
a c.kasel sa vyskytuje u vsetkych vekovych kategoriach,aj udeti ktore by mali mat dost vysoku hladinu protilatok,pozri epis.sk tam mas aj aktualne grafy,tabulky chorob 🙂
@lienockalenka tieto zakladne by som ja osobne ani neriesila, ale rovno dala 😉 nasa mala nemala ani pri jednom reakciu ziadnu deticky ich dobre znasaju 🙂