Ahojte babulky 🙂..som tu nova, stranku poznam uz dlhsie ale az teraz som sa odhodlala zaregistrovat, pretoze by som vas chcela poprosit o vas nazor, kedze sama sa neviem na isto rozhodnut :/ a mozno po precitani vasich rad sa mi rozhodovanie stane lahsim 🙂..Situacia je taka ze mam 24 rokov, s priatelom (28) som uz skoro 4 roky. On pracuje ( podnika) taze z jeho strany je staly prijem, problem je ale v tom ze ja studujem medicinu do konca mi chybaju este dva roky a potom ma cakaju atestacie atd, ale poslednu dobu mam neuveritelnu tuzbu po babetku. S priatelom sme sa o tom dost bavili, a on je aj za, len problem je v tom, ze ci to budeme zvladat. Aj po financnej stranke aj koli tomu ze by ma cakali statnice s malym babetkom. Zatial spolu ani nebyvame, mohla by som ist ale byvat ku priatelovi a jeho rodicom, lenze obidvaja sme toho nazoru ze chceme byvat sami. Tak chcela by som vas poprosit o vas nazor, co by ste robili vy v mojej situacii alebo ci ste nieco podobne zazili a ako ste sa rozhodli. Ci radsej pockat, dokoncit si skolu, zacat robit, zabezpecit byvanie ( co by bez velkej hypoteky urcite neslo) alebo ist do toho uz teraz s tym ze sa to nejak zlvadne a na nas vysnivany domcek si trosku pockame. Ja sama mam momentalne zmiesane stavy, lebo by som aj velmi chcela babetko, ved uz je aj vek na to, a kedze studujem medicinu na kazdom kroku vidim choroby, problemy s pocatim atd taze toho sa bojim najviac, kebyze som to odlozila, aj si myslim ze vsetko sa da zvladnut ak clovek chce...ale na druhej strane ma brzdi to ze by sme chceli vlastne byvanie, ze este nezarabam a boli by sme odkazani len na priatelov plat a ci si vobec najdem miesto v nemocnici ked budem mat male dieta :/...dakujem velmi pekne za vase nazory 🙂...pekny dnik
Popravde... ja by som počkala kým skončíš školu. Medicína je riadne ťažká, ja študujem biochémiu popri malej, teraz čakám ďalšie a už občas padám na hubu... Nedomyslela som si to 😀
nepridam odpoved len dotaz ze si to mohla otvorit ako diskusiu-nie ako otazku 🙂
asi by som radsej pockala kvoli skole aj financiam, a este by bolo dobre, keby ste si najprv vyskusali spolocne byvanie... kedze pri nom vznikne mnozstvo novych situacii a problemov, ktore budete musiet riesit, bolo by dobre zistit, ci sa viete dohodnut a vychadzat spolu aj 24 hod. denne.
Ja osobne by som tiež počkala kým doštuduješ 😉 veď 2 roky ubehnú ako voda a potom už nebudeš mať žiadne povinnosti iba sa naplno venovať bábätku a poriadne si to vychnávať 🙂 veď si zober ,že takto by si bola stále v strese myslela by si na školu a iné povinnosti a neskôr to bude oveľa príjemnejšie 😉 nech sa rozhodneš akokoľvek držím palčeky aby to bolo správe rozhodnutie 😉
Asi by som počkala, kamoška tiež študovala medinu, teraz si robí malú atest. a nevie čo skôr, v robote je viac ako doma :-/ ak ti nebude mať kto pomôcť s mimčom bude to ťažké, ale poznám aj taký prípad že zvládla medinu aj s mimim 🙂 Ja osobne si neviem predstaviť že by som štátnicovala s mimi, bola som rada, že sa o mňa starajú a nie ja o niekoho, a teraz sa snažíme o mimi, po škole som 3 roky a nič, akurát každý mesiac keď dorazí ma čakajú slzy.. Vrátila by som titul za ten krajši mama 🙂
ja by som tiez pockala, tie dva roky ubehnu ako voda 😉 najprv si skuste byvanie spolu a potom uvidite 😉
DIeta a skola je velmi narocna kombinacia a medicina je na rozdiel od takej socialnej prace fakt narocny odbor. Pockaj tie dva roky, verim, ze tuzba je velka, ale niekedy musi zvitazit rozum. Ja som otehu neplanovane pocas studia a nebolo to med lizat dokoncit to s malou,, ucenie len po nociach, vzdy malu musiet niekam odsuvat, aby som mohla chodit na skusky a to som uz mala individualne... mne bolo dcerky velmi luto, ze si to neuzila, vzdy ked som mala skusky, stres, tak to chudak dieta to pocitovalo - vynervovana mamina - vynervovane dieta. Nestalo to za to. Mala som prerusit, pockat, potom dokoncit. A v pripade, ze by sa mala neprihlasila sama - tak by sme ju urcite planovali az po studiu ;)
ja si tiež myslím, že by ste mali 2 roky počkať, však keď budeš mať 26 rokov, to ešte nie je taký vysoký vek na počatie, ale hlavne sa rozhoduj srdcom, keď cítiš, že chcete bábo a je to silnejšie ako všetko ostatné, tak to potom zvládnete určite, možno sa nakoniec nebudeš musieť ani rozhodovať a rozhodne sa to samo 😉
Ahoj ja by som ti poradila, urob tak ako najviac citis, my ti tazko poradime, ak potrebujes spis si na papier plusy a minusy a uvidis k akej moznosti sa priklanas najviac, prajem vela stastia s rozhodovanim 🙂
Mala som rovnaký problém - počas štúdia na VŠ neskutočná túžba po malom krpcovi, problém bol ten, že priateľ práve VŠ skončil, neskôr sa zamestnal až v Čechách. Takže sme boli ďaleko od seba, bez vlastného bývania, s platom, ktorý by rodinu neuživil. Pred 5. ročníkom som otehotnela, školu som určite chcela dokončiť, mužovi sa podarilo nájsť si prácu na Slovensku, bola svadba a ja som skončila na tri mesiace v nemocnici kvôli rizikovému tehotenstvu. Školu som samozrejme nedokončila, s malým sa to nedalo, lebo bol veeeľmi zlý, keď bol malinký.
Avšak, konečne sme spolu, vzali sme si hypotéku na byt, finančne to zvládame, dá sa to. Do školy by som chcela nastúpiť v septembri. Moja rada je - malého by som nevymenila za nič na svete, každý jeho úsmev ma robí neskutočne šťastnou - ale keby som mohla vrátiť čas, určite by som si najskôr dokončila školu, pretože teraz mám strach, ako to budem zvládať, keďže som 400 km mimo VŠ.
nech ti tu ktokolvek poradi hocico, tuzba po dietatku bude v tebe cim dalej len silniet a nakoniec aj tak zistis ze si ho prajete viac ako dokoncit skolu a potom sa zamestnat a cakat kym nasetrite... ja som si to tiez hovorila ze az ked nasetrim,az ked bude byt,az ked budem v zamestnani aspon dva tri roky ziskam prax a proste stale nejake "AZ KED" - a trt makovy 🙂 vsetko ostatne pocka,ja som si co najskor vybavila uver este ako slobodna a bezdetna (mensi - na lacnejsi byt na dedine),priatel druhy uver na zariadenie bytu a podobne veci,a o par mesiacov sa mi narodila dcerka 🙂 neviem si predstavit ze by som na nu cakala este niekolko rokov, proste som to tak citila ze je ten pravy cas a hotovo, ostatne veci treba tomu prisposobit jednoducho 🙂 viem ze ty mas inu situaciu, no taktiez viem ake to je ked zena chce velmi dietatko nemoze,neda sa atd... 😒 ja ti drzim palce najst nejake riesenie
A ja by som si zistila, ci som zdravotne v poriadku, ci pocatiu dietata nic nebrani, partnera by som poslala na spermiogram. Ja by som sla urcite na ultrazvuk, pytala sa ci je vsetko ok. Ked studujes medicinu, mas vyhodu, vies, co vsetko si mas zistit. No a keby to bolo ok, pockala by som tie 2 roky, ved tych 26 je fakt v pohode vek a keby bol problem, hned by som ho riesila a pokusala sa o dieta hned. Z vlastnej skusenosti hovorim... Ozaj, a do niecoho vaznejsieho ako je dieta alebo sobas by som urcite nesla, kym by som s partnerom aspon pol roka nebyvala.
Povedala by som asi takto... doštuduj. A potom bábätko kľudne môže prísť, myslím, že veľa vecí, ktoré sa teraz môžu zdať ako problém, sa zrazu urovnajú.
Keď som otehotnela ja, bola som tesne po mature z gympla, manžel študoval... A zrazu spravil štátnice, našiel si veľmi dobrú prácu, dostali sme možnosť zrekonštruovať si byt a žiť v ňom... všetky záležitosti sa poukladali tak, ako mali. Keby sme príliš rozmýšľali čo a ako, tak by to rozhodne dopadlo inak...
Rozdiel je akurát ten, že ja študujem. Študujem právo. Síce ani právo ani medicínu nepovažujem za jednoduché odbory (nechcem nikoho uraziť, ale rozhodne existujú aj oveľa jednoduchšie a menej náročné vysoké školy), viem, že na medicíne nemôžeš mať individuálny plán, musíš byť v škole denne, to veľké množstvo učenia... kde by vtedy bolo bábo? Vieš, ja ešte akurát mám skúškové - 2. ročník, ktorý by som doslova nazvala existencionalistickým bojom... mám denné, ale individuálny plán, takže chodím len na skúšky, ale aj to učenie je veľmi náročné. Dá sa to zvládnuť, samozrejme, ale neivem si predstaviť, že by som musela chodiť do školy každý deň, cestovať bez dieťaťa či s ním... to veru nie...
dieťa je úžasné stvorenie, kvôli ktorému sa dá v živote veľmi veľa zvládnuť a veľa obetovať 😉 ak však sama nie si rozhodnutá, tak určite počkaj... nemáte ešte vytvorené "zázemie", neukončila si vysokoškolské štúdium, možno aj rozbehnúť aspoň zo začiatku prax by nebolo od veci... dieťatko si vyžaduje tvoju pozornosť vo dne, v noci ... dnes ženy bežne rodia v 30-tich, dokonca i neskôr... tiež sa prikláňam k možnosti "skúsiť" s priateľom najskôr spoločné bývanie 😉
ja som vzdy obdivovala baby, ktore zvladali skolu popri studiu....moja mamina zvladla posledny rocnik na chemii so mnou a ked sa o 15 rokov rozhodla spravit si dalsiu VS, opat v predposlednom rocniku otehotnela, ale zvladla to (to uz mala 5 deti 😅 )...takze vsetko sa da ked sa chce...akurat je to asi trosku tazsie, clovek si musi vediet zadelit cas a nejake kruzkovice, chodbovice, izbovice sa stanu minulostou, ale dietatko je super a urcite za to stoji...ja osobne som si najprv dokoncila VS a potom sa nam "prihodila" nasa mala🙂vedela, kedy ma prist 😉
dva roky mozes pockat..26 nie je taky strasny vek na zaciatok nejakeho snazenia o babatko..neodporucam ale cakat na atestacie a dom..mala by som babo hned po skole, keby som len bola mala vtedy partnera..a tak vyslo, ze som mala najprv prvu atestaciu, rok po nej svadbu a hned dve deti za sebou..🙂koncila som tiez 26rocna..mam ale kamosky, ktore mali deti na skole-deti, nie jedno dieta- a dalo sa to zvladnut..potrebujes mat ale spolahlivu oporu u rodiny, babky musia fungovat, pokial nechces davat babatko cudziemu cloveku a platit mu za to..drzim palce nech vsetko dopadne tak, ako ma.. 😉
počkaj,ešte si mladá,študuješ náročnu školu,atestácie nie su med lízať....... 😀 😀
Odporucam dostudovat postavit sa trochu na vlastne nohy a potom dieta 😀 starat sa o dieta, popritom studovat a v podstate este vobec nebyt zabezpeceni , nuz to chce riadnu odvahu .... hlavne v dnesnej dobe ...vo filmoch to mozno vyzera super ale realita je ulpne ina ... podla mna sa nie je kam ponahlat ... najskor pekne dokoncit vsetko co si zacala a potom sa pustat do novych veci ... a hlavne ked sa to tyka dietata a spolocnej rodiny ... ved ako pises v podstate este vobec nic nemas - byvanie, pracu dokonca ani studium ukoncene ... ako sa teda chces postarat o dieta ???? Ja som vystudovala vysku ked som dieta nemala ale maly doktorad som dokoncila uz s dietatom, v studiu dalej pokracujem a aj ked je to uz viac menej o samostudiu da mi to aj tak riadne zabrat a kolkokrat si pri tom poviem ze naozaj obdivujem maminky ktore uz maju dieta a este same studuju a hlavne ked su na studiu dennom co predpokladam ze medicina sa inak asi ani studovat neda .... ja viem pomohli by rodicia, priatel a mnoho inych ludi ale babetko si mas vychutnat a myslis ze to tak bude ked budes vystresovana zo statnic a z toho neustaleho hladania niekoho kto sa Vam o male postara ??? A nakoniec po mojich skusenostiach si myslim ze ani v skole uz velmi na to neprihliadaju ze je niekto studentka - maminka. A o vek sa vobec neboj , uz nas je mnoho takych co rodili po 30ke a mame krasne zdrave deticky. Podla mna si estepekne uzi skolu, priatela, vychutnavajte si spolocne stravene chvile a hlavne dostuduj 😀 😀 😀 Aj dietatko raz pride a kym sa narodi skuste mu spolocne najskor pripravit miestecko ktore bude patrit len Vam 😀 😀 😀
Ja osobne by som počkala kým skončíš školu. Ináč mohla by si študovať tehotná? Dovoľuje Ti to škola? Pretože ja som si to počas VŠ nemohla dovoliť (ako tehu by som nemohla študovať-vysoké infekčné prostredie, a externá forma štúdia sa neštuduje). Medicína je ťažká a náročná a pri dieťati si to veru neviem predstaviť, ale ak by bolo treba, tak všetko sa dá 🙂 .
Ale určite by som začala bývať spolu s priateľom, aby ste si to vyskúšali, či už u nich (ak by sa ináč nedalo) alebo aspoň v podnájme (aspoň zo začiatku). Po škole by som už určite začala uvažovať o dieťatku 😉 . Držím prst, aby si sa rozhodla správne 😉 .
no ja som bola na maminych statniciach velke 6 mesacne brusko uz ale teda ona studovala pedagogiku .. neviem ci medicina popri malinkemu by sa dala asi by to nebolo nic moc.. :(
urcite sa to da s dietatom zvladnut,ale ja by som pockala este tie dva roky a potom si naplno uzivala babo.
Pockala by som...urcite tam mate aj prakticke cvicenia, ako by si na nich chodila tehotna? ja som nemala nejaku tazku vysku, ale nechcela by som ju robit s bruskom..tie stresy pocas skusok a statnic.. radsej pockat 2 roky..
dostudujte a potom. popri dietatku sa vam bude urcite horsie studovat. iste ze su aj take, co studuju popri dietati, ale ste mlada, este pockajte a dokoncite si skolu. 2 atestaciu ked uz aj budete robit neskor, popri dietati. ale mate moznost vyberu, tak pockajte.
Urcite by som pockala.Dokonca,ty studujes medicinu.Co bude s atestaciami?Co bude so studiom?Dokonci si aspon zakladne studium.
ahoj, ako píšu aj iné, tie dva roky nie sú zase tak veľa, a až tak veľmi za tie dva roky nezostarneš, môžeš sa plne sústrediť na štúdium, medzitým si zariadite bývanie, finančnú rezervu a potom šup na bábätko. Ono vieš, tehotenstvo nie je vždy prechádzka ružovou záhradou, môže sa Ti dosť ťažko študovať, navyše zrejme budeš mať aj nejakú prax a budeš v kontakte s chorými a z vlastnej skúsenosti viem, že študovať s malým bäbatkom nie je jednoduché, iba že by sa Ti narodilo dokonalé dieťa 😉
Počkať, a potom si matersku poriadne užiť. Takto by si mala stres
moj nazor je jednoznacne 2 roky pockat..ano,zvladli by ste to aj poas tvojho studia ale mam 34 rokov, teraz malu 20 mesacnu dcerku a podla mna si dieta vyzaduje vela casu, ak sa mu chces naplnop venovat......a bude ti chybat ten cas na ucenie sa na skusky..a zase ak sa budes chciet ucit na skusky a pripravovat do skoly, tak ukrojis cas dietatu...ja by som do toho urcite nesla......vacsina zien, co studuje a ma dieta, to neplanovala......proste nehoda......
človek mieni, Pán Boh mení....nie vždy to vyjde tak ako si život naplánujeme....záleží od toho,či ti štúdium ide alebo sa musíš drviť-koniec koncov nebola by si prvá ani posledná 😉 ja by som nečakala 🙂
Urcite dokoncit skolu. Vzdy je dobre "mat remeslo v ruke". Naozaj nevies, v akej situacii sa raz ocitnes a mat dokoncene vzdelanie je jedno velke plus. Okrem toho si myslim, ze neda sa naplno studovat a venovat sa dietatu (nevies, ake babo bude, ci budes vobec schopna beznej prevadzky, nieto este narocneho studia).
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
moj nazor, este tie 2 roky pockat 😉