Slovný zvrat "zostať tehotná"

17. nov 2022

Prosím vás čo to znamená "zostať tehotná"? Odkiaľ to vzniklo, prečo sa to používa? Veď preboha hádam to je otehotnieť a nie zostať tehotná či? Neviem či to len mne vadí ale mám pocit že si chcem vyškriabať oči keď to niekde čítam. Len to som chcela. Ďakujem.

stellarstar
17. nov 2022

Mňa dokáže vytočiť slovo niaká, nieake 😄🤣

martul
17. nov 2022

Ja si idem vyškriabať oči z tvojich gramatických chýb a nezaložím kvôli tomu diskusiu.
Len toľko som chcela. Ďakujem.

zuzanka.zuzu
17. nov 2022

u mna je poslednou dobou topka "zimusny kabat" alebo cokolvek zimusne 🙈

alenah31
17. nov 2022

ja poprosím vysvetliť čo sú to "vianky"

basska_b
17. nov 2022

Je to z polstiny, zrejme narecove. Mna tieto veci nerozculuju, je to regionalna osobitost, slovanske jazyky sa prelievaju (zahoractina, goralcina, rusincina). Tu na Zahori casto pocujem ludi, ktori akoby hovoria mixom cestiny a slovenciny. Tiez ma to hnevalo kedysi, reku rozhodni sa, ci hovoris po cesky alebo po slovensky, ale proste je to tam tak... oni nehovoria ani tak, ani tak, proste takym svojim narecim...

beronsche
17. nov 2022

Podla mna je z narecia.. Moja babka pouziva oznacenie "ostala hruba".. 😂
@zuzanka.zuzu zimusny, letusny, kupny to je vychodniarcina...

Slova prevzate z narecia mam rada. Paci sa sa mi, Ako sa to lisi region od regionu..
Ale aj mam to "svoje".. usi mi reze slovo kratasE.. 🤪

ukulela
17. nov 2022

Uplne normalne slovne spojenie. Jazyky sa prelinaju a su dynamicky sa vyvijajuce.

autor
17. nov 2022

@martul ukľudni sa

marianarem
17. nov 2022

Podla mna to je normalny vyraz, ani nie z narecia, skor mozno starsi. Pamatam si, ze v rozpravkach za mojho detstva sa bezne pouzivalo "ostala samodruha". Ani nie ze tehotna.

maryetta
17. nov 2022

Hmmm mozno si to vysvetlit aj tak ze niektora sa rozhodne tehotenstvo ukoncit. A niektora nadalej “OSTAVA TEHOTNA”.
@zuzanka.zuzu zimusna je z vychodneho slovenska.
My sme to pouzivali. Na oblecenie do zimy.
@beronsche veru. Kratase. A u mna je najhorsie gate-nohavice.
Ked niekto povie gate mne automaticky napadne spodne pradlo.

moonlight1210
17. nov 2022

Moze to byt aj v zmysle fazoveho slovesa. Tie vyjadruju zaciatok deja, ktory potom trva, alebo jeho postupne zanikanie/ukoncovanie, az do uplneho ukoncenia.
Zacalo sa stmievat. Ostala prekvapena. Prestava prsat.

V tomto zmysle ostala tehotna dava zmysel (otehotnela a istu dobu v tom stave zotrvala).

martul
17. nov 2022

Ak ty, veď aj ty si skriabes oči.
Len keď sa už vyjadruješ k slovenčine tak ju aspoň používaj.

althejka
17. nov 2022

Podla mna je to od slova ostať ako ocitnúť sa, v nejakom stave. Oťarchavieť sa nepoužíva a toto je jediné čo ma ako vysvetlenie napadlo

liljana
17. nov 2022

Asi je myslene, zostala (po sexe) tehotna. Len to po sa vynechava, ci uz pre konzervatizmus, alebo z pohodlnosti, ved vsetci vedia po com.

darja20
17. nov 2022

Ja mam zas mdloby z pridavneho mena "kupensky" namiesto "kupeny". Priklad: "Vyborny chlieb, to si sama piekla?" - "Nie, to je kupensky." Mam dost. 😀

kocko
17. nov 2022

No, aj u nás sa to používa... také nárečové slovné spojenie.
Mňa skôr zaujíma výraz "primko". Ale čo už, každé slovo sa dá asi skrátiť. 😄

zuzitko74
17. nov 2022

Baby, kľud, my na Slovensku si aspoň rozumieme, aj keď nám niektoré výrazy ,,trhajú uši". Ale v takej Číne, kde majú vyše 300 nárečí, sa bez úradného jazyka nezaobídu, ak sa chcú dohovoriť.

jablkovastrudla
17. nov 2022

@alenah31 pred par rokmi bolo na emefka taky obrazok - Vianky, Vianoce, iba retardovane 😁 vzdy ked to tu vidim napisane tak si na to spomeniem

alenah31
17. nov 2022

@jablkovastrudla a ja som si vždy myslela, že to má buď súvis s pečivom - vianočkou alebo so zavinovačkami/nosičmi pre bábätká😀😀

zuzinka888
17. nov 2022

Nie kazda zena ktora otehotnie ostane tehotna do 9 mesiaca a porodi. Je to z minulosti ked sa tazko pracovalo a lekarska starostlivost bola miziva- ziadne testy, somo, krv....Nedostala menstruaciu tak sa predpokladalo, ze je tehotna. Potraty boli bezne a ked sa jej podarilo prejst do druheho trimestra a boli to vidno- tak ostala tehotna/hruba. Jednoduchy sedliacky rozum a vyjadrovanie.

slavomira236
17. nov 2022

@beronsche u nás sa tiež hovorí že ostala hrubá vychod

0silvia0
17. nov 2022

Asi to je zo spojenia zostala v druhom stave...

kittykat22
17. nov 2022

@slavomira236 tak zostat hruba je asi to najstrasnejsie oznacenie tehotenstva, ake som kedy pocula :D

makakova
17. nov 2022

Mna poslednú dobu irituje na bazároch s oblečením slovné spojenie ,,raz vzatý...

54tinka54
17. nov 2022

Mne zas trhá uši slovo kekse 😀 a kraťase tiež

masinka
17. nov 2022

Mna vytacalo ked mam vravela galoty namiesto nohavice, pripadne dcera vravi klobrc na klobuk. Zostala tehotna vo mne evokuje pocit akoze zostala tehotna a nevie ako k tomu prislo.

dixitka
17. nov 2022

@masinka galoty su ok, je to len o zvyku 🤣 ten klobrc som ale v živote nepočula

Zo slov a slovných spojení, ktoré v tejto diskusii zazneli, je za mňa určite najhoršie to “kúpenský” 🙄 našťastie to v mojom okolí nikto nepoužíva

jablkovastrudla
17. nov 2022

@alenah31 asi zalezi v akom kontexte je to pouzite.minuly rok som tu videla fotku vianocneho stromceka s popisom tesime sa na vianky 🤷🏼‍♀️ neviem, mozno to je nejake narecie

diaszoky
17. nov 2022

@stellarstar moje slová😂ktore pouzivam

diaszoky
17. nov 2022

Nemci hovoria dostanem dieťa toje este cudnejsie

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre