"Matovič predložil formou takzvaného prílepku k nesúvisiacemu zákonu pozmeňujúci návrh týkajúci sa daňového bonusu. Ak bude schválený, rodičia detí do 15 rokov, ktorí si uplatnia dotáciu na stravu (obedy zadarmo) nedostanú od 1.1.2024 žiaden daňový bonus - zrušil by sa súbeh obedov zadarmo + daňového bonusu.
Matovič chce zrušiť daňový bonus 200 eur" - O médiách - Tlačové správy - 23.6. 2023.
(Tlačová správa vyznieva trocha zmätočne - uvidíme, či to bude schválené a v akom znení.)
a ved bud mas obedy zadarmo alebo danovy bonus, treba sa rozhodnut, stat to aj tak nema stale z coho financovat a pojde to na ukor zvysenia nejakych inych dani.....
Ale veď aktuálny daňový bonus je schválený na cca 2 roky to je prvá vec a druhá vec... je jasné, že nie je možno dlhodobo ťahať aj obedy zadarmo aj daňový bonus, veď to tak už bolo. Treba si prerátať a vybrať a nezakladať nanovo diskusiu, ktorá akurát tak rozprúdi vášne. Deti sú naša starosť, nie starosť štátu.
Mňa sa to netýka, tri deti už majú po štátniciach, čiže bonus už nepoberáme, dávam to len ako info, ale je mi jasné, že sa niektoré cítia dotknuté, že sa to spomína, a fabulujú. (Zo zákulisia nrsr viem, že sa uvažuje i o skrátení RD, aj o iných obmedzeniach, ale o tom neskôr)
Ono to znie super mat aj danovy bonus a aj obedy “zadarmo”. Len treba sa aj pytat, ze kto to realne zaplati.
tak vela veci okrešú, kedze bude treba vydavky statu znizovat... a veru prevetraju sa aj rodicaky, materske, a pod. Dufam, ze poriadne. Je to smiesne co sa tu uz financuje zo statneho... mna najviac dojima otcovska dovolenka, ked otec sa ani nemusi doma starat realne o dieta vtedy :DDD Ako to uz je na co dobre? 🙂
zaujimave ze zo zaaaakulisia nieco vies, ale toto sa tu musis pytat na MK? :D
Máš potrebu vyrývať? Zatiaľ to schválené nebolo, terajšia situácia v nr je nepredvídateľná.
@mb2021
Mozno by nam ten krach pomohol a zistili by sme, ze peniaze nerastu na stromoch.
@simca06022011 Praveze pocas otcovskej dovolenky ti muzi vybavuju veci okolo dietata, su podporou zeny, riesia domacnost... Moj muz ma teraz kolegu na otcovskej a ten len beha po uradoch a riesi veci okolo dietata.
@zmrzlinka2021 pouc nas, ake veci okolo dietata treba po uradoch riesit?
@matkahelka no to by som aj ja rada vedela...
@fepe5 mam 2 deti a po ziadnych uradoch moj muz nebehal, ani ja, tak sa chcem dozvediet nieco nove.
autorka v tom pripade ako fakt nechapem naco tento prispevok. hlavne ked netusis ci to bude alebo nebude schvalene. sa nudis doma alebo co?
Sme už veľmi rozmaznaní na každú dávku. Treba zmenu. A zobrať aj v menšinách a motivovať pracovať.
vsetko by som zrusila, aj danovy bonus aj obedy zadarmo, aj tie trapne nikdy nekonciace pandemicke rodicaky a prudko by som okresala predlzene rodicaky do 6rokov, pretoze ani zdaleka nie su poberane opravnene. ohradzame sa zapadnou europou, ale tam ludia nenatahuju ruky a neziju z davok ako tu. zeny tu "tuzia" po 3-4 detoch, lebo ako ich bavi byt matkou a potom nariekaju ako sa stat nestara. otras.
@matkahelka Aj ja tak isto,po narodení išiel na matriku a zdrav.poistovnu a to bolo vsetko
@zmrzlinka2021 aké veci okolo dieťaťa rieši muž na úrade 6m? Som zvedava, lebo je to hlúposť. Vsetky veci okolo dceri som vybavila za den, sama, aj s kocikom... 99% muzov iba prebehne na druhú pracovnú zmluvu a pracuje ako predtým... alebo si urobia "dovolenku", ženy do prace neutekaju miesto nich na pol rok ;) aspoň v mojom okolí. Ze riešia domácnosť:D to bežne ľudia robia popri práci.. A štát ich za to neplatí keď mám byť hnusná.
Tak môj sa napríklad 6 mesiacov staral o dieťa, ja som ihneď po materskej nastúpila do práce. Má odpracovaných 25 rokov, myslím, že odvodov odviedol viac než dosť, tak prečo by nemal mať nárok? Niektoré už nevedia co by závideli 🤦♀️
@jaga18 preco zavist? myslis, ze nic ine za tym nie je? len ti napr zavidim? :D moj odvadza mesacne do socialky najvyssie mozne odvody dlheeeee roky a zaujima nas kde sa tie peniaze rozhadzuju, ver ze ti nezavidim, aj my by sme mali naaarok, keby sme mali zaujem. Vadi mi aj kopec inych prispevkov a navrhov na dotovanie kadecoho z rozpoctu. Dieta ma byt na md s jednym rodicom do urciteho veku, to je u nas pol roka, potom ma ist rodic na RD (ok, ak nejde mama na RD ide otec na MD ale ziadne subehy a somariny), alebo do roboty a deita do jasiel/skolky. To je normalne. A nie rozhadzovat peniaze, ktore chybaju, napr. invalidom, alebo dochodcom = to su ludia co roky odvadzali a naozaj potrebuju. NAOZAJ. Nezarobia si to, nevedia, nemozu. Aby dospeli zdravi ludia, sedeli doma lebo co? lebo dnesna zena (bez urazky) nestiha sa postarat o jedno dieta, zapnut pracku, umyvacku, odniest tlacivo na urad? Jedine kedy by som to pochopila su chore deti. Lebo realne naozaj je to ako pise @masinka s tym rozdielom, ze vacsinou pracuju popri tom muzi na inu zmluvu, vy ste naozaj svetla vynimka (robim mzdy, cize to nemam od tetky z ulice...), ze o tak male dieta sa stara otec doma a zena je v praci. Co samozrejme chvalim.
@riamia91 a môžem sa opýtať že po tých dvoch rokoch bude aká výška danoveho bonusu ? 🙂
@barbora19911 Zalezi, ze kto bude vladnut a aka bude plna alebo teda skor prazdna statna kasa.
Daňový bonus na dieťa vo výške 140 eur pritom bude platiť len na roky 2023 a 2024, od roku 2025 klesne na 100 eur. Vyplýva to z novely zákona o dani z príjmov, ktorá nadobudla účinnosť od 1. januára tohto roka.
Podľa mňa ho určite znížia a uvidíme či aj úplne nezrusia
@simca06022011 to.myslis tie dva tyzdne ked si rada ze zijes vali z teba krv alebo po.cisarskom ledva zdvihnes dieta ktore ja 20 hodin z. dna na prse ked si za kazdu pomoc vdacna a kto iny ako manzel by mal byt vtedy s tebou a preco preboha zadarmo?.presne tuto otcovsku by si zrusila?nemyslis poberanie materskeho 8 mesiacov kedykolvek do 3 rokov dietata??
@zmrzlinka2021 ona nemysli tu otcovsku dvojtyzdnovu co je pri narodeni..
"Tlačová správa". Hmm, googlil som to a je to vsetko odcitovane z Facebooku Erika Tomasa. Nikde nic ine... Tazko povedat ci nejaky taky navrh fakt existuje (existoval).
Jj, je to určite na programe roku 2024.
Inflácia padá, je to asi logické.
Hovoria o tom politici, aj konzervatívni, aj liberálni otvorene. Uvidíme výsledok.