Ahojte, musím odist od manzela - nemam kam ísť. Zarobím 1300€ (Netto) a 450€ mám najom. Prejazdim cca 150€ a dalších 250€ - 300€ asi prejem. Hygiena možno 100€. Je reálne vyžiť v dnešnej dobe aby som nemusela živoriť?
Pokiaľ nemáte deti, sama v pohode vyžiješ.
Si sama bez detí?
Si sama bez detí?
Myslim, že úplne v pohode. Známa je upratovacka na ZŠ, ma nejakých 600e 150 výživné na 2 deti a žije. Síce naprd, ale dokáže vyžiť.
100 € za hygienu?? No neviem, to nemáme ani v 5 členoch domácnosti...
Na vyskakovanie to nebude, ale živoriť by si nemala, ak teda nemáš ďalšie nákladné "koníčky" okrem hygieny 🙂
Príjem máš veľmi dobrý. Na tvojom mieste by som uvažovala nad kúpou bytu. Zrejme si mladá, byty by mali ísť teraz dole...
Z takého príjmu dokáže vyžiť aj 3clenna domácnosť...
Paradny prijem to vyzijes uplne v pohode aj pri najme atd. aj s detmi ak mas, bezne musia zeny vyzit aj z polovice
Keď nemáš deti áno.Ked človek žije sám stačí mu aj hustá polievka na viac dní, či šalát s kur.masom, ale myslím, že v pohode...plus zarataj mobily, poistku, iné výdavky, poistné na auto...
@mirkava inak toto je veľká pravda 🙂 radšej sebe platiť hypotéku ako cudziemu za nájom 🙂
V uplnej pohode vyzijes. Na hygienu 100 e sa mi zda vela. Ved mne 250 ml sampon vydrzi aj 2 mesiace, kondicionér tiez, taktiez denny aj nocny krem. Vela veci sa nekupuje kazdy mesiac.
Hypo nie. Prikladám článok:
"Demotivuje ľudí aj to, ako pomaly sa pri splácaní hypotéky znižuje istina?
Samozrejme. Zoberme si napríklad hypotéku vo výške 150-tisíc eur s 30-ročnou splatnosťou. Keď bol úrok 1 %, zo splátky 482 eur ste platili na úrokoch 125 eur a istina sa znížila o 357 eur. Takže platil argument, že pri kúpe nehnuteľnosti, aj keď drahej, splácate svoje. Teraz pri úroku 4,1 % je splátka 724 eur a z toho úrok tvorí 512 eur. Za päť rokov preplatíte na úrokoch o vyše 22-tisíc eur viac. "
@7miriam77 Ano to som možno presvihla ale ratala som do toho aj všetky veci do domácnosti čo sa týka hygieny
Mohlo by to vyjsť, do tých 100€ na hygienu sa môžu započítať aj rôzné voľnopredajné lieky.
No aj tak je to podľa mňa lepšia voľba ako platiť 450 nájom. Môžeš to platiť na svoje. Ale je to na tebe ako sa rozhodneš
To či vyžiješ zistíš jednoduchou matematikou. Od príjmu odrátaj všetky náklady. Samozrejme rátaj aj s tvorbou rezervy. Keďže budeš sama, tak sama budeš musieť zvládnuť nečakané výdavky ( oprava auta, pokazená práčka ) Nezabudni na zadné dvierka v podobe nečakaného výpadku príjmu....
áno rozumiem ale aj tak v podnájme dávaš svoje peniaze niekomu inému a v podstate celých 450 € :/ ale to je len môj osobný názor samozrejme každý to vníma inak...každopádne doba je zlá vo všetkých smeroch to už je ozaj o rozhodovaní medzi menším zlom vo všetkom :( ale k pôvodnej otázke...z tvojho platu vyžiješ v pohode 🙂
Niekto pride za 5r o cca 22-tisic na urokoch, ty prides za 5r o 27 tisic na najme..
Prast jako uhod..
ostane ti 350€ mesačne, na iné veci , čo sa pokazia, oblečko, služby.
vyzit vyzijes. pokial by si si kupila 2 ci 3 izbovy byt, tak single ludia napr prenajimaju jednu izbu (student, pracujuci atd). Nie je to pre kazdeho, ale vies si tak zaplatit napr tie uroky z "cudzieho" aspon prve roky. Plus teraz mozes v banke dat mimoriadnu splatku raz rocne. Cize ak by si dokazala odlozit, vies predcasne splatit cast uveru.
Dakujem takým stránkam, ktoré robia z hypotéky strašiak najväčší a že sa ešte stále nájdu ľudia, ktorí sú ochotní radšej splácať hypotéky cudzím ako sebe samým 😀.
Na jedného človeka super príjem, vyjdeš v pohode. Niekto z toho živí aj deti.
250-300 eur na stravu sa mi zda az prilis. Neviem si predstavit ze by sme my 6clenna rodina dali na stravu mesacne 1800 eur😲
a hygiena plus domacnost 100eur, mozno jednoreazove na prvy zaciatok. urcite nie kazdy mesiac. My dame cca 100eru a sme siesti, z toho 4 pubertaci neustale v kupelni 😀
Urcite sama z 1300 v cistom dokazes vyzit aj po zaplateni najomneho, Hypoteku si vies prepocitat, ci sa ti oplati, myslim ze ano, aj v tom pripade, keby sa dlhodobo ceny nehnutelnosti nezvysovali alebo len mierne.
@negymama nie je to nerealne. Obedové menu stoji tak 6 eur niekde už viac, to je len za obedy min 120 eur. Keď si človek nakupi aj ovocie, niečo na ranajky, vecere, tak nie je problem minut 250-300 eur. Samému sa aj tazko vari, lebo nevaris vacsie množstva, aby sa ti jedlo nepokazilo, takze vzhľadom na energie/čas, sa ti oplatí vziať jedno obedové menu aj na veceru.
Otazka je zle polozena. Ked budes musiet odist, tak ti to bude musiet stacit. Ve dvou se to lepe tahne, ale niekedy to nejde a musis si vystacit sama.
1300 keď si sama, dá sa vyžiť. 300 eur na stravu sa mi zdá dosť. Ja miniem 400 eur na 3 ľudí. Síce je pravda, že mäso mám pomaly zadarmo ale aj tak. A hygiena 100 eur každý mesiac. to sa mi tiež zdá veľa.
@jabadabadu presne tak, rozvedené kámošky sú s deťmi, majú nižší príjem a síce šetria ale chodia aj na výlety aj na seba si niečo kúpia a majú aj na kino, kávu s kámoškou
Nájom máš síce vysoký ale 1300 je krásny peniaz na dnešnu dobu(myslím čo sa platov týka) 🙂. Myslím, že ľudia žijú aj horšie...vo väčšine fabrík, obchodov a jednoduchých administratívnych prác je plat okolo 800 € a žijú ;) podľa mňa to dáš v pohode 🙂