Ahojte,
manzel skoncil matersku s dietatom 3.11. Ja som si bola opatovne podat ziadost o rodicovsky prispevok 4.11. Pani to zaevidovala a sla som domov. Do 3.11 som si platila zdravotku sama. Od 4.11 som si nastavila vo VSZP appke,ze som poberatel rodicoskeho prispevku. Avsak dnes som aplikaciu otvorila a tam pise,ze od 4.11 obdobie bez platitela poistneho.
Ked mi na upsvare nedali ziadne potvrdenie a ja som tym padom nenahrala ziadne tlacivo do systemu, co mam robit?
Mam si to opat nastavit,ze som samoplatca kym mi nepride nejake rozhodnutie? Nechcem byt dlznik na poistnom alebo co ..
@guudy uvazovala som,ze ci sa ozvat prv na upsvar ci to schvalili alebo na VSZP.
Nemám síce osobnú skúsenosť, ale pokiaľ viem tak z Upsvaru ti príde potvrdenie od akého dátumu si poberateľ rodičovského a to by som potom nahrala do systému. Zaplatila by som danu čiastku a logicky po nahrati dokladu by mi ju mali opätovne vrátiť. Ale to je len moje uvažovanie.
sak daj tomu cas neaktualizovali sa data este lebo neprislo rozhodnutie o RP
@fifina75
@mamina7070 no len ani neviem ci pride. Lebo uz som rodicovsky mala, potom bol preruseny kvoli muzovej materskej a teraz som poziadala opat. V diskusiach som citala,ze niekedy im rozhodnutie vobec neprislo, ze rovno az penoaze. Viem,ze maju cas, len nechcem byt dlznik.
SP posiela do ZP dávky, kde sú uvedené, kto je na RP, kto je evidovaný na UP - teda za koho je platiteľom štát. Nemusíš hneď platiť poistné, netreba sa stresovať. Počkaj pár týždňov a ak by ťa z nejakého dôvodu SP nezaevidovala ako poberateľa RP, tak potom nahlásiš ZP seba ako samoplátcu a doplatíš poistné.
Kým príde do VšZP dávka s údajmi z úradu práce tak to par týždňov potrvá. Ak to chceš urýchliť mozes potom sama poslať do poisťovne rozhodnutie.
Ked som nastupovala pred rokom na RD, ziadne rozhodnutie mi neprislo, rovno zacali chodit peniaze. A v zdravotke to maju zaevidovane. Este by som pockala, od 4.11. je to este kratko.
Zavolaj si na infolinku