Viacdetné rodiny a financovanie vysokoškolského štúdia

11. jan 2023

Ahojte. Zaujimalo by ma, ako to mate poriesene tie, ktore mate tri a viac deti s financiami, ked sa rozhodnu deti pre VS studium. Dokazete ich plne podporovat, alebo si musia na studium privyrabat? Pripadne, ak ste tu z takych rodin niektore, ako ste to mali vy?

laurita285
11. jan 2023

Mne platili rodičia celú VŠ, chodila som na brigády ale to boli extra financie na moje "čačky mačky" a iné vyžitie

h2o2
11. jan 2023

Celu VŠ som si platila sama ale pred výškou som chodila 3 roky na pomaturitne štúdium a to mi platili rodičia ale na brigady som chodila aby som mala nejaké peniaze naviac.

simsalabim
11. jan 2023

Financujem zatial dve deti, snazim sa hradit vsetko, ale obaja aj pracuju a zarabaju si na svoje zaujmy. Bolo obdobie, ked som jednemu nedokazala dat tolko, co bolo treba na jedlo (studuje v zahranici), ale dolozil si zo svojho.

heleninamama
11. jan 2023

Máme investičné byty práve kvôli tomuto. Keď pôjdu deti študovať - plánujeme do zahraničia, niečo sa predá a z toho sa im zaplatí bývanie, cestovné náklady, školné atď. Ak budú popri škole stíhať brigády, budú to mať na prilepšenie a zábavu, ale zaplatiť im náklady na vysnenú VŠ podľa vlastného výberu považujem za našu rodičovskú povinnosť. Neexistuje, aby sa dieťa živilo samé a viac ako škole sa venovalo naháňaniu peňazí na prežitie. Ja mám na VŠ pekné spomienky aj preto, že o mňa bolo dobre postarané a chcem tento čas dopriať aj svojim deťom. Nech študujú a snívajú bez starostí.

zltamyska
11. jan 2023

Nás je 7. Všetkých nás financovali na VŠ rodičia. Platili nám internát plus vreckové ale samozrejme, keď sme chceli niečo viac, tak sme si zarobili. Na internáte sme boli 3 + sestra bola jeden rok. Vreckové dostávali aj súrodenci, ktorí bývali doma. Najviac sme študovali naraz 4. Dvaja najmladší ešte študujú

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
salamistka
11. jan 2023

dcéra chodí na VŠ, štúdium je bezplatné a cestovanie vlakom tiež zadarmo, niekedy si kúpi knihu, niekedy niečo na jedenie...takže finančne to nie vždy veľa vychádza, zatiaľ teda

abbey1
11. jan 2023

Máme síce len dve deti, ale dcéra sa rozhodla pre vysokoškolské štúdium v zahraničí. Rok v zahraničí na strednej sme jej zaplatili my rodičia, ale keď išla na vysokú, do zahraničia, vedela, že si bude musieť zarobiť na živobytie. Zaplatili sme jej internát na prvý semester, kúpili nejaké veci do kuchyne a izby na internát a dali peniaze na prvé mesiace. Hneď po príchode do UK si hľadala prácu, našťastie veľmi rýchlo si našla veľmi slušnú prácu. Je v nej od začiatku štúdia, postúpila platovo i na pozícii. Bolo v pláne, že jej budeme v rámci možností finančne pomáhať, ale keďže zarobí viac než my ;) , nechce od nás už ani cent. Od druhého semestra si už všetko financuje sama, čiže ubytovanie, stravu, oblečenie, koníčky. Teraz už zarába našťastie veľmi veľmi slušne. Vedela, do čoho ide, čo chce, co to bude obnášať a našťastie sa zadarilo.

loginexistuje
11. jan 2023

ja som musela ist na inu skolu ako som chcela povodne a kam som sa aj dostala
privyrabala som si kazde leto od 6 triedy (na mamin obciansky) od 8 rocnika som po veceroch pracovala aj cez skolsky rok (chodila som strazit deti - ich rodicia mali restauraciu) pocas vs som cez leto chodila do zahranicia robit aupair plus som robila na ciastocny uvazok cez skolu a tak

u dcery to uz tak nemam tu plne podporuje aby mohla vystudovat to co chce 😉

zuzanaam
11. jan 2023

Ja som si na štúdium zarábala sama. Mala som tiež spolužiaka z 8 detí, všetky študovali VŠ a predpokladám, že väčšinu si tiež hradili sami.

kacena4
12. jan 2023

my sme 3ja na vysokej. deti nepracuju. sme skromny ziadne zurky vystrednosti deti nelaka takze to utiahneme z 2 platov. hoci dcera ked chce brigaduje. je to o prioritach, teraz pidporujeme my ich, neskor budu oni nas 😉

nerko
12. jan 2023

Ja som uz 15 rokov po VS. Financovali mi ju rodicia. No popri skole som kazde prazdniny pracovala v zahranici. Usetrene peniaze, a bolo ich celkom dost na tu dobu, som mala pre seba, vacsinu som odlozila na byvanie. Nie kazdy ma to stastie, kamosky si brali studentske pozicky. Zalezi co, a kde deti studuju. Ale aj od povahy, nie kazdy chce stravit volny cas, leto pracou. Popri dialkovom studiu sa da tiez dobre pracovat. V takom pripade, by som dietatu na skolu neprispievala.

maminkadeticiek
12. jan 2023

@abbey1 Urcite ste na nu velmi pysni 😊 Sikovne dievca.