Strach z hypotéky

kavicka12
13. aug 2024

Ahojte,neviem či idem po radu alebo sa len vyrozprávať.Riesime hypo.Mame pozemok kde sa bude stavať dom,lenže sa obávam budúcnosti,či to budeme vedieť 30 rokov splácať.Stahovat sa do svojho musíme či chceme či nie ,máme 2 deti,ja beriem opatrovateľský príspevok na dcérku plus nejaké kompenzácie a prídavky na 2 deti dokopy je to 900 eur teraz.Manzel pracuje a zarába 1280 mesačne.Ja sa kvôli dcerinmu stavu určite nezamestnam aspoň teraz neviem čo bude potom,hypotéka bude 40000 splátka do 300 eur ,neviem .Strašne sa bojím budúcnosti ,čo ak manžel stratí prácu a v dnešnej dobe je ťažko nájsť aj nejakú.Ja sa neviemm zamestnať už 4 roky.Vozim dieťa do a zo školy kde je 4 hod.viacej nemôže,potom som s ňou v kuse.Manzel drie ako kôň,ja som už s toho totálne na prášky vyhorená.Teraz máme ešte obaja stresy kvôli tým všetkým vybavovačkám .

tundra
13. aug 2024

@kavicka12 40 000 nie je velka hypoteka.Otazka je z coho budete financovat zvysok.Na dom potrebujete min.100k.Este ste ani nezacali a uz stresujes,ako to chcete dotiahnut do konca?Bud spravite spolocne rozhodnutie a date to,alebo sa vykaslite na dom a uzivajte si zivot v podnajme.
Stat sa moze hocico,bez ohladu na hypoteku a dom.

zuzanka.zuzu
13. aug 2024

prečo hneď dom? kúpte byť a užívajte si života 🤷

kavicka12
autor
14. aug 2024

@tundra no základovu dosku už máme urobenú,ostatný stavebný materiál ako kvádre a strechu máme vyplatenu a tie 40000 čo by sme zobrali so založením pozemku sa dokončí hrubá stavba.Budeme stavať svojpomocne a teda nič extra,žijeme na východe a s autistkou si neviem predstaviť bývať v byte

kavicka12
autor
14. aug 2024

@zuzanka.zuzu máme doma autistku keby sme sa nemuseli sťahovať ani by som do toho nešla aoja dcéra neviem či by si zvykla v byte

tundra
14. aug 2024

@kavicka12 drzim palce,nie som si celkom isty,ci bude stacit, tych 40k na dokoncenie domu.
Mozete sa dostat do situacie,ze dom nebude dokonceny a nebudu prachy na dokoncenie.Jeden znamy hovoril:"Mozes sa vediet milovat, ako chces,ked mas prazdnu penazenku,zenu neuspokojis".

vkatush
14. aug 2024

No ja si nemyslím, že vám 40k bude dosť, ak máte vlastné sotva hrubú stavbu. Do dokončenia treba ešte veľa, potom zariadenie, samozrejme peniaze na život a aj peniaze na nečakané výdavky, kto prídu, či už na dome alebo normálne v bežnom fungovaní.

Ja by som (a hlavne s 2 deťmi) extrémne prerátala, či to dáme (a to u nás v rodine sa stavia len svojpomocne, takže nehovorím o firmovej stavbe). Mnoho ľudí sa do toho pustiť a teraz predáva holodom alebo aj hotový (v horších prípadoch už hrubú) lebo nemajú na dokončenie či splácanie domu. A to vravím presne o východnom SVK.

tersanas
14. aug 2024

@kavicka12 40tis naozaj nie je vysoká hypotéka, neobavala by som sa ako to budete splácať 30r, pretože už za 10r to budete inak brať, vtedy tá výška hypotéky bude fakt nízka. Druhá vec je, či chápem správne, čo chcete za tých 40tis dokončiť, hrubá stavba ako pod strechou, okná a to je všetko alebo aj niečo z vnútra? Aj keď budete stavať svojpomocne, nie všetko sa dá, tie materiály treba kúpiť a išli veľmi hore. Ak vás dom pod strechou s oknami bude stáť určitú sumu, na dokončenie potrebujete dvojnásobnú cenu plus mínus, už si to musíte vy zrátať, u nás to platilo. Držím palce

wodanka
14. aug 2024

@kavicka12 hypotéku si môžete poistiť pre prípad žeby ste ju nevedeli splácať. Spýtajte sa na túto možnosť v banke

beata_k
14. aug 2024

@kavicka12 Ved vy ani netusite do coho idete. Hruba stavba je to najmenej z hladiska financii.

janickajanicka
14. aug 2024

Nehrozí, že by Vám to stačilo. Veď len kúrenie koľko stojí, sanita a obklady,kuchyňa. ... už teraz som ich minula ...

sevrin
14. aug 2024

A to kde bývate, že máš strach o prácu? Firmám na Slovensku chýba cez 80 000 ľudí a lepšie to nebude, keďže všetko čo má rozum, ide radšej do zahraničia.

milanemila
14. aug 2024

@kavicka12 40000 je nizucka hypoteka, to by som nejako nestresovala. Kebyze ti tu napisem, aku hypoteku mame my, tak asi zinfarktujes 🙈
Mne sa nezda, ze by tu bolo zatial zle co sa tyka prace, praveze vsade hladaju. Neviem odkial si, ale tak ked to bude nevyhnutne, tak mamzel bude za pracou dochadzat 🤷🏼‍♀️
Druha vec je, ze si naozaj nemyslim, ze za tie peniaze postavite dom. Stavanie svojpomocne je masaker a bude to velmi dlho trvat. S takym malym rozpoctom a v podstate s 1 prijmom by som isla do bytu. V BA vacsina ludi byva v bytoch a aj autisti.

martina1985ba
14. aug 2024

40tis je zial velmi, naozaj velmi malo...a to hovorim s tym, ze by manzel po tom ako dre v praci isiel este dret na stavbu a vsetko si spravil sam...potrva to roky, dovtedy pojde vsetok material hore. a ver mi, aj keby si spocitate vsetko do posledneho metra kablu tak tolko necakanych vynaloh co sa este vyskytne, ten kto nestaval si nevie predstavit... prijem mame podobny, o trosku vyssi a splatku mame 1000€. hypo sme si museli navysovat, vyskytlo sa vela dodatocnych nakladov pocas stavby domu a to mame stale chodniky z paliet spravene aby sa aspon ako tak dalo prejst cez blato.

michal711
14. aug 2024

@kavicka12 obávam sa že 40 000€ nepostačí. Ale asi máte ďalších 100 000€ v hotovosti . Tým pádom by to bolo v poriadku.

nikoletah
14. aug 2024

@kavicka12 40 tisic pre denesnych cenach je nic. Ako planujete dofinancovat sravbu od hrubej stavy k stavu ked uz hotoveho domu?
A ako pisu uprava terenu, zamkova, atd je minimalne dalsich 20 tisic.

lentilka46
14. aug 2024

Ja ta chcem trosku povzbudit a napisem ti k tomu strachu - citila som sa presne tak isto predtym, nez som si chcela zobrat hypo na byt ja. Obrovsky strach, budem to zvladat,budem stihat splatky, zaviazat sa na 30rokov, strasne dlhy cas, strasne som sa bala toho kriza na chrbte, ze byvam vo svojom,ale cudzom zaroven. Brala som o kusok vyssiu sumu, ako planujes ty. Casom som zistila, ze hypoteka nie je az taka strasidelna, ze som urobila dobre, ze je to rovnaky povinny vydavok ako platba za elektrinu a hlavne mi odlahlo, ked som po mesiaci dvoch zabyvania zistila, ze celkove mesacne naklady mam nizsie, ako som platila podnajom garzonky. Strasne mi vtedy bolo luto za ten podnajom, lebo som peniaze vyhadzovala do luftu, takto som platila svoje. Uvidis, toto je len prvotny pocit, taky zavazok na dlhsie, ale casom to uz budes brat tak, ako teraz beries ine povinne platby. My sme po 5tich rokoch refinancovali, navysili a kupili pozemok a poviem ti, vyska splatky sa nam zvysila len o nejakych 50-60€. Nevies, co bude o 5r na trhu s hypotekami, ale urcite sa toho neboj, chod do toho, investujes do vlastneho.

martinka13
14. aug 2024

Poistiť hypotéku. 40000 stačiť nebude na 100%. Aj keby ste komplet všetku prácu robili svojpomocne. Najdrahší je finiš (zariaďovanie ako podlahy, dvere, kuchyňa, kúpeľne). Treba si to ešte raz veľmi dobre zrátať. Aby ste neostali s hypotékou a chátrajucou hrubou stavbou.

duunlo
14. aug 2024

V pohode chod do toho, ved ako pises, zakladovu dosku uz mate, strechu v podstate tiez kedze je vyplatena, kvadre tiez. Ked nechcete kuchynsku linku za 8000€ tak by Vam to kludne mohlo stacit…Aj fasadu domu nemusite robit hned staci zateplit a farbu neskor, uprava terenu tiez nemusi byt hned zamkova dlazba, plot, atd tiez nemusi byt hned. Jednemu comu nechapem ako tu niekto pise o nepredvidatelnych nakladoch pri stavbe. Ked ste sa rozhodovali stavat a svojpomocne, tak ste si nic nezistovali ohladom toho? Len proste stylom ideme stavat a co bude treba tak platime, cize ani nevieme kolko to bude na konci? Ako chapem, ze moze nastat zvysenie cien materialov, ale ked neviem co ma caka pocas stavby, mam nizky rozpocet tak radsej ani dom svojpomocne nebudem stavat.

zuzubb007
14. aug 2024

Jasné chodte do toho 40000 je celkom mala hypotéka v dnešnej dobe, keby sa človek zaoberal tým čo sa stane alebo čo môže byť nemá absolútne nič celý život, dnes je taká doba, že bez hypotéky sa nedá žiť pokiaľ niesi z bohatsich vrstiev

tramtada31
14. aug 2024

Podľa mna za to dom nepostavite, aj tie dokoncovacky sú veľmi drahe a nie som si ista, či dostanete hypotéku, keď sa berie, že ste 4 osoby. Toto mate zistené?

klara351
14. aug 2024

Hlavne si poistite nielen hypoteku, ale aj zivitela rodiny. Pridajte poistenie pre pripadnu dlhsiu pn a stratu prace.

nevenka
14. aug 2024

@klara351 ale hlavne uplne nezavisle toto poistenie od banky, kde sa berie hypo, normalne v ramci zivotnej poistky.

iv007
14. aug 2024

Asi mas slabu predstavu o cenach stavebneho materialu a cenach prace robotnikov. Ja som nedavno prerabala 2 izbovy byt a vyslo ma to 25 tisic €. A teda neulietala som na drahych znackach, len podlahu mam kvazi znackovu kvalitnu Quick step, inac bezne dostupne znacky typu Siko, Obi atd. No drzim palce, ale tak mozno vam rodina pomoze.

katarinaba
14. aug 2024

Chapem tvoje obavy. Mam hypo uz asi 15 rokov, dalsich 15 pred sebou. A presla som si aj rozvodom, aj vyhrazkami o tom, ze mi ex nebude platit vyzivne, aj som uvazovala, ze sa vratim k mame. Clovek nikdy nevie, co sa moze stat. Aj keby ste teraz zarabali po 3000 EUR mesacne, neznamena to, ze o 5 rokov to bude tak tiez. Zdravie nikto predpokladat nemoze, no na to existuju poistky.
A odhliadnut od vsetkeho - pozemok mas, zakladovu dosku tiez, kvadre, strechu v podstate zaplatenu. Uz to je dost velka hodnota. Keby doslo k najhorsiemu, vzdy to mozete predat. Stale mate viac majetku ako zavazku. V najhorsom pojdete do podnajmu.
Ale treba sa do buducnosti pozerat optimisticky, bez toho by nikto hypo nezobral.
Drzim palec a nedaj sa odradit.

crazy_cat_lady
14. aug 2024

40 tisicova hypoteka nie je vobec vela, ale na nejake zariadenie/dokoncenie domu je to podla mna zalostne malo. nehovoriac o tom, ze si chcete robit veci svojpomocne, takze manzel bude chodit do prace, potom na dom a bude to trvat dlho, pricom ceny materialov/sluzieb budu popritom s velkou pravdepodobnostou len rast smerom hore..

h2
14. aug 2024

To je maličká hypotéka, to zvládnete. Nemáš sa čoho báť. Prinajhoršom (fakt úplne najhorší možný scenár) dom predáte, splatíte zvyšok hypotéky, kúpite byť a ešte budete v pluse.

meginka36
14. aug 2024

No zalezi od toho, ako velmi ste narocni. Niekomu 40K staci, niekomu ani nahodou. Niekto ma kuchynu za 10K, niekto za 1000 €.
Drzim palce, su to nervy stavat dom.

hiro
14. aug 2024

@kavicka12 "a v dnešnej dobe je ťažko nájsť aj nejakú" - nuz, to je neuveritelne pri pomaly najnizsej nezamestnanosti za poslednych 34 rokov... firmy nevedia naist ludi a niekto nevie naist pracu?
A so 40t hypo si fakt starosti nerobte, ludia si beru 400 tisicove. To je v dnesnej dobe fakt len ako spotrebny uver a o 10 ci 20 rokov ta splatka bude ako jeden nakup v potravinach.

luccija
14. aug 2024

@kavicka12 každý má strach a ty, ked vieš, že budeš mať problém sa zamestnať tak o to väčší
@hiro mozno žije v malej dedinke nemá VŠ obmedzenejsie moznosti..

luccija
14. aug 2024

@kavicka12 vnútro domu je najdrahsie kúrenie, elektrika, sanita budeš musieť dobre kalkulovať vyberať lacnejšie vybavenie.Ked má muž známych čo mu to spravia ako fusku a nie cez firmu na kľúč.
Bude to ťažké to sa priprav...najhorší scenár je, že ho predate a aj na tom zarobíte...neboj sa už ste sa rozhodli...samozrejme, že na fasádu vonkajšie úpravy nezostane, ale dolezite je bývať.