Ahojte. Idem si sem po radu kto sa vyzná alebo bol v podobnej situacií..s priteľom som už 10 rokov , mame rozostavany dom. Samozrejme nie som napísana na projekte ani nikde. Kedže tam idu aj moje financie , a v budúcnosti nechcem ostat s holou riťou tak ake je najlepšie riešenie pre mňa? Aby pol domu napísal namňa? (Pozemok nechcem, ten zdedil on) ..máme dve deti. Svadbu planujeme , ale až keď budeme bývať v novom. Alebo je lepšie sa vziať ešte pred kolaudáciou? Ten kto sa vyzná poprosím komentovať. Ďakujem
Nikdy by som nedala do cudzieho domu žiadne peniaze. Môžete sa rozísť a nič neuvidíš. Radšej si peniaze odlož na horšie časy ako jemu dávať do domu. Ak by chcel už by si ťa asi vzal aj napísal niečo na teba. Ale možno ani nič na teba napísať nechce nakoľko by musel po rozchode ťa vyplatiť.
Fuuuu, ťažko radiť. Dom staviate na hypo alebo ako. Ak áno na koho je hypo. Trvaj na svojom, aby bol dom napísaný aj na teba, keďže tam vrazas aj ty peniaze
@deti95060810 blba otazka ...ale kedy bude list vlastnictva ?? Alebo už je ? Ospravdlňujem sa
@alickapusinka toto sa každemu lahko hovori ..ver tomu...kedysi pred 10r bol aj toto moj nazor...
@tetapetra hypo je naňho písana ale tiež k druhej som dokladala papier o príjme aby mu tušim schvalili alebo zvýšili ...
Aj keby to mal byt s casti tvoj dom, pozemok vzdy ostane len jeho, co ti ja viem... musite sa o tom porozpravat, mate deti, ste rodina, mate veci spolocne, treba dotiahnut papiere...
Skontroluj papiere, nakoľko si aj ty dávala svoj príjem. List vlastníctva už existuje ako náhle bol podať navrh na vklad do katastra.
https://zbgis.skgeodesy.sk/mkzbgis/sk/kataster?...
Tu si tukni, daj obec kde žijete, potom meno a tam si rozkliknes a zistíš
List vlastníctva na pozemok je iba na neho keď to dedil (prípadne mohol zdediť ešte s inými členmi rodiny ale to už musíš vedieť ty) na dom - stavbu je zrejme druhý LV ak pozemok bol dovtedy bez stavby.... to, že si uvedená v banke na hypo neznamená, že ti niečo patrí...si len dlžníčka (rozumej ako osoba, ktorá musí úver splácať keby tvoj chlap napr. nemohol) 2 prijmy sú vždy lepšie ako 1....
1. ak je teda stavba už zapísaná na LV iba na tvojho chlapa môže ti časť tej nehnuteľnosti darovať (to treba oznámiť potom aj banke) alebo
2. dodatočne požiadať kataster (písomne) aby tam uviedli ako podielového vlastníka aj teba, keďže bola stavba postavená zo spoločných zdrojov...k tomu by sa hodilo čestné vyhlásenie....tento krok je možné urobiť aj pri zápise skolaudovanej stavby na LV ak ste ešte kolaudáciu nemali...samozrejme, znova treba informovať aj banku
@anjelicek26 suhlasim , pozemok dedil on , patri jemu ..
@tetapetra prosim kde to meno? Obec som zadala ale nikde mi nepíše kde meno zadať 🙏
@lejllamt dedil sám. Áno , presne tak to bolo , dva prijmy su lepšie ako jeden jeho. Dom už stojí, hruba stavba je pod strechu z oknami. Neviem kedy sa bude kolaudovať , možno aj o tri roky ale ja by som to chcela mať už skôr , hocičo sa môže stať za tie tri roky. Čo by si mi teda prosim odporučila ?
Veď sa ho normálne opýtaj?
Dohodnút sa s ním, aby ti časť domu daroval...ideálne 1/2 ale je to na vás...môžete sa dohodnúť aj na podiele 1/10 alebo 1/50...takže spísať darovaciu zmluvu, ktorá pôjde vkladom na kataster, oznámiť to banke, ktorá vám vydá súhlas s prevodom nehnuteľnosti (ale na ten môžete čakať aj 3 mesiace) a ten doložíte k darovacej zmluve... no a potom všetky papiere, ktoré sa budú riešiť okolo domu riešte spoločne... keď už budeš vlastníčkou aj ty tak nech je napr. na žiadosti o kolaudáciu aj tvoje meno a podpis...a tak...
List vlastníctva na dom bude az po kolaudacii. Geodet vam da namerane info a s tym pôjdete na kataster. Stale tam bude figurovat iba oartner. Kedze stav. Povolenie je bez teba. Musí ti polovinu darovať.
off topic, ale si naivna, extremne naivna. ak si ta nevzal, kym si mu porodila 2 deti, nevezme si ta ani s novym domom.
V tomto pripade, kedze bude mat LV nadobudnuty este pred manzelstvom, tak aj keby ste sa vzali, ty nic mat nebudes. uz je len na jeho dobrej voli, aby na teba nieco napisal. Uprimne, neverim, a urcite ani ty, ze na teba polovicu domu prepise. Zeny su nepoucitelne!
moj nazor mas tieto moznosti bud ho poziadaj aby si bola spoluvlastnik a nech ta da zapisat do katastra, alebo sa cim skor vezmite. ak mu nieco platis urcite cez banku a do poznamky si daj co ja viem splatka za dom... a to si vies aj do buducna obhajit pred sudom. pretoze ak postavite dom, skolauduje ho on na svoje meno a potom sa vezmete dom bude jeho ty nic nededis
Prestan financovat cudziu stavbu. Papierovo nie je tvoje nic, nie ste manzelia a asi ani tak skoro nebudete. Moze sa stat cokolvek a ty ostanes doslova s igelitkou a detmi v ruke. Nie som pesimistka, ale zivot ma naucil neverit vsetkemu a pocitat s kazdou alternativou. Od vsetkeho si odkladaj ucty/faktury na tvoje meno a bankove prevody dorazne oznacuj “na dom”
Prečo dávaš peniaze do jeho domu? Postaví, skolauduje a teba pošle do teplých krajín.
Autorka - ak si teda mala pred rokmi triezvy nazor, ze do cudzej nehnutelnosti sa peniaze nevrazaju, co ta prinutilo ho zmenit?
Ja toto nepochopim.. deti, spolocny dom (len moralne), chceme sa vziat ale... ale.. ale..
Tak bud chceme a vezmeme sa, alebo vlastne nechceme a tak hladame nezmyselne ciele, kedy uz bude ten spravny cas pre sobas...
A načo Ti bude dom na cudzom pozemku?
Nemáš veľa možností, pozemok vlastní partner, stavebníkom je tiež on, na hypotéke si len spoludlžník, ale nedáva ti to vlastnícke práva k stavbe žiadne. Kolauduje len stavebník, stavebný úrad nemá právo skúmať, kto sa finančne podieľal na stavbe, takže aj tu si “nikto”. Na katastri pravdepodobne bude zatiaľ zapísaný len pozemok, pretože keby dával zapísať rozostavanú stavbu, tak by si o tom snáď vedela (pozri na katastri tak, že budeš vyhľadávať podľa čísla parcely, ale aj rozostavanú stavbu zapíše kataster len na základe stavebného povolenia, kde ty ale nefiguruješ). Tiež sa prikláňam k názoru, že by si to mala riešiť a kým je tvoj partner ochotný, tak jedine cez právnika spísať nejakú dohodu, lebo aj stavebný úrad, aj kataster potrebujú oficiálny doklad, predsa len ide o vlastnícke práva, oni nemôžu svojvoľne dať vlastníctvo niekomu, lebo on si to želá.
Och ale sa to tu zvrhlo zase... nikde nie je napísané, že sa rozídu a rozídu sa v zlom... možno toto bude jeden z mála prípadov kedy budú spolu a budú šťastní.... ale pre istotu to treba dať doporiadku čím skôr 😉
A ešte jedna vec: prečo nechceš vlastniť aj pozemok? Veď na ňom je predsa stavba. Si vieš predstaviť keď sa niečo stane, že vlastníš stavbu na cudzom pozemku? Keď už riešite spoluvlastnictvo, tak so všetkým
Nechapem naco bol tvoj prijem,ked je hypo iba nanho a ste iba partneri. Si si ista,ze nefigurujes ako spoludlznik?
Toto sú veci na ktoré treba myslieť dopredu. My sme šli s mužom(vtedy ešte priateľom) do hypo na pozemok, chcela som aby bola polovica pozemku namňa, tak isto to bolo aj pri refinancovaní na dom. Takže nejak neviem poradiť, len sa dohodnúť
Skúste dať na stavebnom úrade zmenu stavby pred jej dokončením, kde zmeníte jedného stavebníka na vás oboch. Dôležité je, aby ste boli na kolaudačnom rozhodnutí už obaja - s tým Vás potom zapíšu oboch ako vlastníkov domu.
to je už len jeho dobrá vôľa či ťa napíše na list vlastníctva...