Skadiaľ majú ľudia peniaze na cestovanie a veľké nákupy?

7. mar 2024

Dobré ránko,tiež nechápete niekedy že odkiaľ majú ľudia peniaze tak že stále niekam cestujú s rodinou ,robia velikanske nákupy,veľa ľudí sa sťažuje že išlo všetko hore a tak ale deň čo deň v obchode stretávam ľudí čo idú s plnými košikami,aj susedia čo sa poznáme,stále niekam cestujú,ja som študentka a brigadujem popri Tom a priateľ pracuje v zahraničí ,no aj tak robí čo môže ,ja tiež stále som v škole alebo brigadujem a keď som doma robím veci ,niekedy som unavená ,že masaker máte aj vy niekedy taký pocit ?

221girl
7. mar 2024

nato je len jedna a jednoduchá odpoveď, majú dobrú prácu

ivana11155
7. mar 2024

Áno sú ľudia ktorí majú a dopraju si a sú takí ktorí naozaj nemajú a nechodia nikde. Ale vo všeobecnosti je to taky slovenský národný šport stále nadávať ako nemám peniaze a všetko je drahé a pritom dovolenka za 5tis. objednaná 😊

janinah
7. mar 2024

Si študent.nechci mať to čo ľudia.ktori už zopár rokov riadne pracujú.

grof_monte_christo
7. mar 2024

Majú dobrú prácu, rozbehnuté firmy alebo niečo zdedili.

slavomira236
7. mar 2024

Su aj ludia ktori rkztrepu vsetko ziju na dodaz. A zas su ludia cu maju vo vankusi na ucte a ziju tak skromne zeby si to na nich nepovedala. A ano su aj ludia ktori su na hranici chudoby maju len na zskladne veci a tak tocia dokola. Tych je najviac

guudy
7. mar 2024

A nezabudajme na ludi, ktori si beru uver na dovolenku🤷🏼‍♀️🙄

anjelicek26
7. mar 2024

Len brigadujes popri skole,ako by si mohla mat prijem ako ja po 15 rokoch praxe v špeciálnom obore.. a sme na to dvaja, s manželom zarábame rovnako...po necelych 20 rokoch sme splatil hypotéku, takže bývanie nás už stojí minimum (plus mame nizkoenergeticky dom + solárne panely na streche), autá mame obaja firemné. Ale to ti nepadne len tak z neba, na tom sa pracuje roky.. a áno zdedili sme pozemok,na ktorom stojí nás dom. Teda kúpili nám ho svokrovci na štart... lebo mohli,lebo mali.. to isté my našim deťom... ano chodíme na dovolenky, ked mame potrebu, áno žijeme a kúpime si co treba. Nevyskakujeme,ale nič nám nechýba. Hlavne neporovnavam s inými, co kto ma.. lebo mne to,čo mám,úplne stačí...

justxme
7. mar 2024

Ono zas potraviny a oddych sú v podstate základné položky v živote väčšiny ľudí. Stačí že človek zarába priemerne, čo je podľa mňa momentálne cca tisícka v čistom (to sa dá teraz zarobiť aj na menej kvalifikovaných pozíciach) a pokiaľ nežije sám, môže si dovoliť aj dovolenku aj normálny nákup napriek vyšším cenám. Keby si ľudia okolo teba pravidelne kupovali nové drahé autá či nehnuteľnosti, asi by bola táto otázka viac na mieste. Toto nie je nejaký prehnaný luxus, aspoň podľa mňa.

gab1sol
7. mar 2024

Koľko reálne takých ľudí poznáš? Nemyslím influencerov a podobne. Ale tých z tvojho okolia? Ja ich poznám dosť, čo si takto doprajú, ale viem, že už majú niečo za sebou (buď sú na vyšších pozíciách, alebo majú vlastný biznis). Ale podstatne viac poznám takých, ktorí uvažujú, čo s financiami a kam, resp. na čo ich minú. A sú aj takí, ktorí sú radi, že ten mesiac nejako zvládnu, kým príde ďalšia výplata.

denisah6
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
h2
7. mar 2024

Tí ľudia, ktorí stále niekam cestujú a veľa nakupujú, nie sú brigádujúci študenti, ako ty, ale už doštudovaní, dlhodobo zamestnaní ľudia.

bloger
7. mar 2024

Možno sa im zadarilo a tak si doprajú.

zuzuliennka1
7. mar 2024

tak mna by si napr. pocas tyzdna v obchode nestretla, robime velke nakupy raz tyzdenne - teda stretla by si nas s muzom jedine v sobotu a ano, vtedy naozaj s tym plnym kosikom.
a kolko skutocne a naozaj poznas ludi, ze su stale na dovolenke, ako to pises? vnimas to extremne skreslene, lebo si zatial len studentka a brigadujes. v podstate “dieta”, nezivis sa sama, nepracujes 8h a neplatis bezny chod domacnosti.
dospejes a zistis.

nickpick
7. mar 2024

cestovat dokazes aj low cost, su ludia, ktori idu raz za rok v lete na dovolenku za niekolko tisic, ini chodia v priebehu roka na niekolko kratsich vyletov za par stoviek, je tolko moznosti ako sa s minimalnou sumou dostat kam len chces, studenti zvyknu mat aj zlavy na cestovne naklady, vstupy do muzei atd., mozes byvat na vymenu, ty stravis u niekoho v byte par dni a potom mu to na oplattku vratis ked dotycny pride do tvojej krajiny…na toto nepotrebujes ozaj tisice….

lakebabe
7. mar 2024

Pracujú príp podnikaju🤷‍♀️

jana_eyre_2
7. mar 2024

Keď som mala 20tak sme mali diametrálne iné príjmy ako máme teraz ako 40tnici.. takže ak nahliadas do košíkov, všimni si kto ich tlačí 😉 chces sa porovnávať snáď napríklad somnou? Vy dvaja s priateľom živíte vás dvoch, ja s manželom živím 3deti - to je 5ludi v domácnosti.. do obchodu chodím raz týždenne - čo myslíš ako asi vyzerá košík na týždeň keď z neho nakrmim 5 ľudí a ako vyzerá košík keď kŕmis dvoch mladých ľudí? Vážne sa ti zdá preplnený ten môj?

Ja mám pocit že je dnes v ľuďoch silne zakorenené porovnávanie, ale nie tak že by sa porovnávali so seberovnymi ale len tak povrchne okukavaju okolo seba a potom súdia, ľutujú sa a hromžia..

Btw, to cestovanie, v tvojom veku sme s mužom zobrali auto, spacák a takto sme cestovali.. celý deň na nohách a v noci sme sa vyspali v aute, alebo stane.. aké super zážitky sme z toho mali, dodnes ľutujeme že sme nechodili častejšie, aj každý víkend.. na to nepotrebuješ plné hrste peňazí.. no s deťmi je to trocha zložitejšie, stále však nie nemožné.. na to treba však povahu..
No a áno, mám kopa známych čo aj s deťmi cestuje po celom svete a sú to iste drahé dovolenky - to si vysvetľujem tak že majú možno rovnaký príjem ako my -lebo my máme výborne príjmy za roky čo sme založili rodinu - lenže majú zrejme iné výdaje ako my, ktoré máme vysoké z nám známeho dôvodu..( a úprimne mňa také dovolenky ani nejako nelákajú Dubaj a podobne nie su moje destinácie aj keby som na to mala.. my chodíme radi po Európe)

Jednoducho zhrnuté - neporovnavaj sa, zi tak ako môžeš a zážitky ako mladí ľudia môžete mať.tiez len to chce nejakú fantáziu..

lelelienka
7. mar 2024

Podla dovoleniek by som to neposudzovala, pretoze niektori ludia na nu minu vsetko nadoraz a su aj taki blbci, co si na to este dokonca beru pozicky…takze to vobec nie je relevantne posudenie toho, kolko ma kto penazi, A este druha vec, na dovolenku sa da s trochou uvazovania ist aj za menej penazi. Ale v zasade ja si tiez nemyslim, ze sme tu na Slovensku na tom nejako zle, to sa len kazdy stale na nieco stazuje 😁 Ano, su vynimky, co fakt obracaju kazdy cent, ale aj to je vacsinou preto, ze nevedia hospodarit a financna gramotnost nula bodov. No a potom su ti ozajstni “chudaci” (nemyslim v zlom) co su na tom ozaj zle nie vlastnou vinou, ale tych nejak vela nie je.

ibatanecnica
7. mar 2024

my máme tiež plný košík ale to chodím na nákup 1-2x týždenne. Máme prácu ktorá nám na tie nákupy , dovolenky a cestovanie zarobí. Ostatní ma nezaujímajú, kde na to berú

maranta_leuconeura
7. mar 2024

Studujes a brigadujes, co cakas? Ja som popri skole tiez ledva vyzila. Ked budes mat normalnu pracu, bude to lepsie.

Ale je potrebne sa aj chopit prilezitosti, nie sa len stazovat a ukazovat na druhych. Vidim to na rodicoch a svokrovcoch, cely zivot nadavat, ako sa maju zle, ale ked prides s napadmi, ako to zlepsit, navrhnes zmenit pracu, privyrobit si tym, co im ide a o co je zaujem, tak to uz nieeee nevyjdu zo svojej pohodlnosti 🤷 tak komu niet rady...

simsalabim
7. mar 2024

Tak ja mavam plny kosik, sme 5 dospeli, ale nakupujem vacsinou 1x tyzdenne a v drogerii 1x mesacne. Tam na mna ludia aj divne pozeraju, ked mam plny kosik - napr. niekolko baleni WC papiera a tak. A co sa tyka cestovania - cestovat sa da aj za lacno, treba striehnut na dobru cenu leteniek a obytovanie tiez prisposobit budgetu. Kedze si este studentka, tak si myslim, ze sa nemozes porovnavat s ludmi, ktori uz pracuju, i ked, niektori stduenti pracuju popri studiu za velmi slusne peniaze ( a ti si teda mozu toho dovolit viac).

fantaghiro21
7. mar 2024

Brigadujes v obchode?
Su ludia,ktori maju velky nakup- nakupia raz za tyzden a do obchodu za tyzden nevstupia...(sme 5ti doma,vratane maleho babatka)
Aspon my to tak robime.Tyzden spisujem co mi chyba,coho mam malo,naplanujem si varenie,v piatok kupime a minimalne tyzden nemusim do obchodu.ak tak ,nejake pecivo /sunku clove vyskoci do jednoty po ceste ,nakup do 3 minut.
A po novom kupujeme nakup online,dovezu nam ho domov.Setrime cas .nie.nepresedine za eshopom pol dna.Co sa nam minie,zapisujeme hned do eshopu,do kosika,zaktualizujeme z predchadzajuceho nakupu a objedname.Nic zlozite,ani casovo narocne(a to som na donasku potravin bola skepticka a mala vyhrady) mylila som sa....

mirage
7. mar 2024

@jana_eyre_2 j len k tym destinaciam - napr tebou spominany Dubaj - poznavacka, aktivna dovolenka nas vysiel menej ako tyzden v Taliansku.
A my chodime, cestujeme, nakupujeme, ale nemame hypoteku, tak sa da.

katka700
7. mar 2024

Na Slovensku je úzka skupina ľudí čo má majetky. Ale tých asi nemyslíš.
Veľké nákupy - jesť treba, ak máš rodinu tak raz za týždeň treba spraviť veľký nákup. Keď nemáš to šťastie že bývaš pri hraniciach s PL tak platíš veľa. Sledované komodity zlacneli ale ceny väčšiny výrobkov stále stúpajú. Závidieť týždňovi nákup v kauflande/lidli je naozaj úbohé.
Dovolenky - veľa ľudí chodí low costovo ubytko to lacnejšie čo ponúka booking a iné ubytovacie portály, strava varia si sami alebo v restikach kam chodia domáci, program si robia sami. Ani takáto dovolenka nie je zdarma a treba na ňu našetriť, takže neprerabaju každých 5 rokov kúpeľňu, nekupuju handry za tisíce, bývaju v lacnom podnájme v byte v pôvodnom stave a tak ďalej. Kým nežijes ich život nezávid.

cookie29
7. mar 2024

pozri ja som v 20ke cestovala, bol zaciatok low cost, kamaratov z VS rozlietanych po svete, vzdy sa dalo u niekoho prespat, aj karimatka bola fajn. Dnes by som tak nesla 🙂 teda low cost na kratsie cesty stale, ale nie spat na karimatku...
Co sa tyka nakupov, nic to neznamena. Niekto chodi raz za dva tyzdne, niekto do supermarketu raz za mesiac a mensi nakup si urobi v lokalnych potravinach... Jest treba... a vies, mozno ti co zarabaju slusne sa najedia skor v restikach alebo take-away akoby tlacili plny kosik, takze to tiez nie je vypovedne...

jana_eyre_2
7. mar 2024

@mirage popravde nezistovala som koľko Dubaj výjde, ten má napadol preto lebo som práve videla fotky známej na instagrame.. ale keď si reálne vezmem koľko by nás 5tich vyšla len cesta do Dubaja s porovnaním s Talianskom kde by sme určite šli autom tak mi z toho vychádza stále lacnejšie Taliansko.. ale jasné ak sa bavíme o All inclusive tak je možné že tie ceny sú výhodnejšie, ale my takto nechodíme - nie len kvôli peniazom ale aj nám to tak nevyhovuje, my sme s mužom také povahy že máme radi trip, čiže nie sme na jednom mieste.. a áno, u nás hypotéka vezme veľku časť výdajov, takže ak ju nemáte tak samozrejme sa dýcha ľahšie troška a tým pádom môžete dať peniaze na iné veci ako my..

evelynmozagalega
7. mar 2024

My cestujeme veľmi často, tak 4 - 5 krát do roka, ale tiež veľmi low cost a nie na Bali, Zanzibar, atd. ale do menej známych, ale krásnych destinácií + máme svokrovcov v zahraničí, takže v lete trávime 2 mesiace pri mori na homeoffice. Ale tiež by si niekto mohol povedať, že tí sa majú a pritom tam normálne pracujeme. Letenky dnes stoja menej ako keď ideš niekam autom. Ide ale o to, že dlhodobo pracujeme, máme najvyššie možné vzdelanie a špecializáciu, to tomu dopomáha, aby sme mali dobrú prácu a viac zarobili. Tiež sme si to museli vydrieť a nebolo to keď sme mali 20 - 25. A tiež šetríme na iných veciach, nekupujeme extra značkové oblečenie, nemáme drahé veľké auto, ktoré aj veľa žerie a platíš drahú poistku. Veľa ľudí, ktorí sa tvária, že sú strašne bohatí majú aj brutálne hypotéky a pôžičky, toto mi povedala aj naša finančná poradkyňa, ktorá často rieši problémy/exekúcie ľudí, ktorí sú na prvý pohľad milionári.

katulienkax
7. mar 2024

@h2 my sme boli na dovolenke aj ako brigadujuci studenti, v dnesnej dobe vyskladas sama a nemusi byt draha. Chodievam ku kadernicke , vraj nezaraba vela, bola samozivitelka ale odkedy ma syna samostatneho a dospeleho, ide kazdy rok do exotiky na vlastnu past. Kto chce cestuje, kto nechce kupi si domisko so zahradou a stazuje sa ze len robi na tom velkom domisku pol zivota

zuzuliennka1
7. mar 2024

@fantaghiro21 presne tak aj my. Pocas tyzdna vlastne v obchode nie som. Ked neratam nakup drobnosti pocas obed. pauzy v robote, dole v potravinach.
Na nakup veci do domacnosti sa ide raz tyzdenne no a vtedy je ten kosik plny - veci na cely tyzden. A zac. mesiaca aj veci na dlhsie - napr. velke balenie toaletneho a obrovsky persil na 110 prani.
Toto napr. kupim najblizsie az ob mesiac. A ked ma pri tom akurat vtedy vidi osoba ako autorka, nuz 😅🤷🏼‍♀️

queen_mary
7. mar 2024

@jana_eyre_2 do dubaja kupis letenky aj za 100e, al ides napr wizzairom. A ubytko sa tiez da najst v apartmane za cenu ako napr v spanielsku/taliansku. Tak je to cenovo podobne ako u nas, ale teda restauraciu musis naor hladat taku.

Len to zabere vela casu, sledovat tie letenky, kupit napriklad v oktobri na april,...

negymama
7. mar 2024

to musis stretavat aj moho muza s obrovskym plnym košikom...ale na cele nema napisane, ze to kupuje do zasoby pre 6-clennu rodinu byvajucu na malej dedine s mini obchodikom zavretym v sobotu uz o 12stej.