Ahojte,
minulý týždeň sme obdržali ročné vyúčtovanie nákladov na byt-3 izbový, zateplený na začiatku Petržalky. Boli sme šokovaní, keď sme videli nedoplatok 526e. Doteraz sme mávali vždy iba preplatok. Mesačný zálohový predpis nám tiež zvýšili o cca 90e na 301e. Chcem sa spýtať, či máte aj vy nedoplatky? Náš dom spravuje S-Byt a zrovna v Petržalke pod nich nepatrí veľa bytových domov. Ale kľudne píšte aj z ostatných častí Bratislavy, Uvítam všetky info, V byte sme traja. Nepríde Vám to veľa?
301e/mesačne
@laura07 boze sorry...zle som to vyratala..zle zadala číslo do kalkulačky.uz to vidím. Myslela som to tak, že nedoplatok 526 za celý minulý rok deleno 12 = cca 43 eur mesačne. Čiže mali nízke zálohové platby minulý rok. Mali 90 eur a reálne mali mat 90+43. Druha vec je mesačne zálohy 300 eur na tento rok. To treba riešiť a volať a ísť tam kde im to vyrátali
@vevericka1310 v tých mesačných od bytového mate co? Vodu, správa bytového, spoločné priestory atd atd a ešte co?
Petrzka, 3i, nahlaseni sme 3.. vyuctovanie este neprislo ale vymer mame od 15.1. na 180€.. uvidime 🤷♀️😊
platim ale dobrovolne viac 😁
@vevericka1310 záleží aj koľko osôb tam je nahlásených a či v tom máš aj fond opráv a akú máš aj výmeru a či v tom máš aj fond opráv ja mám síce štvorizbový byt v ba a platím za štyri osoby 300 eur mne vyúčtovanie dôjde až v máji tak uvidím ako dopadne výmeru mám 82 metrov
@vevericka1310 no my sme 2+2 malé deti, BA Vrakuňa, 4i byt a aktuálne nám zvýšili nájom na 370€..na začiatku roka bolo zvýšenie z 250€ na 310€ a nedávno na 370€...vraj zvýšenie cien energií a inflácia..Vyúčtovanie príde až v máji, ale minuly rok sme platili tých 250€- tak to som veľmi zvedavá..Život je drahý a stále drahší 🥴
@29simona29 pozor, tu na koni niektore baby nemaju radi vyraz “najom”. 😂 Ja uz som bola viackrat sprdnuta. Musis napisat “Zalohove preddavky za uzivanie bytu”, alebo tak nejako 🙂
žiaľ, ak správca neprihlásil váš bytový dom pod "zraniteľného odberateľa" tak máte asi tie vysoké ceny za plyn a EE, bolo to treba prihlásiť do marca minulého roku, ak chceš, tak mi pošli do správy vyúčtovanie, manžel je správca tak sa na to pozrie, či sa s tým dá ešte niečo robiť, ak niektorí správcovia nemali zazmluvnené komodity ako sú plyn a EE ešte za dobre ceny na dlhšie obdobie a viazanosť končila v čase, keď všetko bolo na maxime, tak žiaľ niektorým išli ceny hore aj 5 - 10 násobne, ak váš správca nesleduje ceny a nevyjednáva s dodávateľmi, tak ho radšej vymeňte, osobne si myslím, že práve tieto položky vo vyúčtovaní vám urobili ten dlh a tiež aj predpis záloh máte kvôli tomu na budúce obdobie vysoký
Boze zeny, ja ked to citam, ved to su strasne sumy. Ak ma clovek platit toto a este aj hypo k tomu 🤦♀️ ale v tom je asi aj kurenie a tepla voda, ci ako to je? Lebo ja zijem dospelacky zivot v zahranici a na SK ma tieto veci netrapili ako studentku, dieta. Tu sme spolocenstvo platili max 50€ a to v tom bol aj bazen a sluzby zahradnika. Ale zas kurenie a ohrev teplej vody cez vlastny bojler. Ale ani ak to rozratam, nevychadza to na take sumy.
Najviac sa mi paci ako viaceri pred par dnami hovorili, ze dochodci s 500€ maju az prilis 🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️ a ze s tymsa da vyzit este aj k moru chodit kazdy rok a co s tym len robia ti dochodcovia a zrazu sa dozvedame, ze za 2-3 len mesacne poplatky za kurenie+vodu+fond oprav moze byt aj 300€/mesiac 🤔
@amelie2017 tam je aj fond oprav - autorka spominala, ze maju zatepleny barak+asi vymienali aj okna, to podstatne navysi mesacne naklady lebo oni to splacaju niekolko rokov
@prasiatko30 ano, to viem, ze mali aj nasi, ked sa zateploval panelak..ale aj tak strasne sumy.
@amelie2017 vidis, ja bývam tiež v zahranici a nam priisiel len za vodu+kurenie nedoplatok 470e a mesacne platby nám dali na 170e. A to sme spotrebovali rovnako ako rok predtým, keď sme mali preplatok a platby 90e. Ceny isli nenormalne hore. A to čakám ešte teraz v maji vyuctovanie elektriky 🤢
@vevericka1310 porovnaj si spotrebu vody, TUV a tepla s minulym rokom. V tom vyuctovani mas presne rozpisane aku mate spotrebu a aka bola jednotkova cena. Ked mate porovnatelnu spotrebu s predchadzajucimi rokmi, tak to navysenie len zohladnuje zvysenie cien energii. Zalohove platby na tento rok tiez zohladnuju predpokladanu spotrebu podla posledneho vyuctovania vynasobenu cenami na tento rok.
A ak je rozdiel v nameranom a vyuctovanom, tak mas pravo podat reklamaciu.
nemohol sa vam zvysit urok na hypo ak ste nrali na zateplenie?
@belllinka ahaa🫣Chápem, v každom prípade, ak s tým má niekto problém, je to jeho problém😉Ale chápem, ako si to myslela☺️Ide o tie zálohové platby, a aspoň tie naše sú dost vysoké, nepáčia sa mi 🥴
Všetky sumy sú rovnaké ako za minulý rok až na teplovú vodu teraz: 67,24 minulý rok 30,76, na ústredné kúrenie teraz 106,33 a minulý rok 34,80
Ešte sa znížila spotreba studenej vody teraz 17,22 a minulý rok 28,86 Veď je to nonsense, pretože míňame viac studenej ako teplej, podla nás. Čo sa spotreby týka za rok 2022, spotrebovali sme cca rovnaké množstvo studenej a teplej vody ako pred rokom.
@mamina7070 zateplovali sme cca pred 12 rokmi, nemyslím si
podla mna je to v poriadku, energie isli hore... predpokladam, ze je to tam na plyn vsetko. Nam isiel plyn z 98EUR na 300EUR (iba plyn, zalohy). Neviem to sice porovnat s bytom, lebo v byte uz nie som. Ale teda aj v 2i v ZV som platila pred 8rokmi 180EUR za 3osoby... takze mne to az taky nonsense nepride.
samozrejme, nikomu sa vysoke platby nepacia, to je jasne..
@vevericka1310 ma vás bytový dom vlastne kúrenie.. vlastnú kotolňu?
@simca06022011 Poznám kopec ľudí v Petržalke. Obvolala som asi vyše 10 rodín. Pani, ktorá býva oproti nám s dvomi deťmi/18 a 20 rokov/ platí cca 166e. My sme tiež traja, len máme iného správcu. Je pravda, že hovorila, že nové vyúčtovanie dostane až v júni, ale my sme už doteraz platili v porovnaní s ňou o 44e viac a to neplytváme vodou a nekúrime neviem ako. Veď normálne...
@zojazoja áno
ale poznám barák 5 minút pešo od nás, tiež majú kotolňu a platia menej akom 200e
@vevericka1310 na tom kureni vam to najviac vyskocilo, nie? https://www.mhsr.sk/top/riesenie-vysokych-cien-... neviem ako to nakoniec dopadlo, ale pamatam si, ze bytove domy, ktore maju vlastne kotolne, tak nastal velky problem s cenami zastropovanymi. tu som nasla članok o tom.
@vevericka1310 neviem, mne dá to zdá málo platiť 90 eur mesačne za 3izbak v Blave. 526 eur mesačne deleno 12..to je o cca 43 eur mesačne navyše.. to by tak zodpovedalo 3izbaku..či?