Príspevok pre škôlkara

deluxe86
31. aug 2018

Ahojte, chcela by som sa spytat, ci existuje príspevok pre rodicov - skolkarov? Teraz ide moja dcerka do škôlky, do prvého ročníka, trebalo kúpiť od papiera (ceruzky,fixky,plasteliny, atd atd) po toaletny papier (mydlo,vreckovky) a okrem toho mesacne platit 8 eur za prevadzku skolky+mesacne výdavky na stravovanie. Je to klasicka skolka, nie sukromna. Da sa vybavit od statu nejaky príspevok pre ,3 rocne dietatko na skolku? dakujem pekne

beky1813
31. aug 2018

Nie.

9lf9
31. aug 2018

@deluxe86 pokial nie ste soc.slaba rodina tak nie

pribinak
31. aug 2018

Jedine ak by si poberala hmotnú núdzu, tak vtedy dostane školácka obedy za euro a nejake veci jej zabezpečí skola. Inak nie

deluxe86
autor
31. aug 2018

aha, takze nic, len som bola zvedava, ci niektora z vas nahodou nevybavovala daco, o com nevie kazda mamicka 🙂

zabulienka266
31. aug 2018

@deluxe86 nie nedá. Ja mám doma prvaka a mladšia začína v škôlke. Postupne som nakupovala aspoň pre staršieho. A keď si predstavím prvé rodičovské koľko si vypytaju, už teraz mi je do plaču...

deluxe86
autor
31. aug 2018

@zabulienka266 a na co si od teba budu pytat peniazky na rodicovskom? no... asi sa prekvapim aj ja, ked ide dcerka do skolky, budu sa na mna tesit, na papulnatu 🙂 🙂

belllinka
31. aug 2018

@deluxe86 Co je akoze tak strasne drahe na plasteline, fixkach a farbickach?? Plastelinu kupis za euro, fixky v Tescu za 2 eura a vreckovky a toaletak tiez niesu neviem aka polozka. Viac ako 10 eur si za to urcite nedala.
A 8 eur za prevadzku mesacne sa ti zda vela??? Hmmm, my platime 25 eur. A v sukromnej 480 🙂 Bud stastna, ze mas statnu skolku!

ciusinka
31. aug 2018

Ja neviem, ale ja som uz asi uplne mimo ked tu citam niektore temy.. Platim za statnu skolku 25 eur mesacne + strava, dalej tam platim 120 eur na rok za bazen a saunu, tiez musim priniest raz za par mesiacov mydlo, toaletak a vreckovky a som rada, ze ho tam vobec vzali a nemusim platit pomaly 400 eur za sukromnu skolku..A to som rozvedena matka s hypotekou na krku, takze nemam na rozhadzovanie..Tes sa na to, ked nastupi do skoly, to budu potom ine vydavky, skolka neni oproti tomu nic..

deluxe86
autor
31. aug 2018

@belllinka oooo, to nie je tak, akoze, to je tak, ako pises, ze urcite veci by sa dali kupit v tescu za euro, ale tu mame predpisane, ze presne aku znacku chcu, ako napr. maped, ci herlitz. urcite to maju odskusane, ze tie su take, ze vydrzia. Ale mna by fakt zaujimalo, ze preco treba kazdy rok kupovat tie drahe 12kusove farebne ceruzky...vsak to sa za rok neminie, alebo noznice, ze sa pokazia...ach noooo, diskusia na celu zimu.

deluxe86
autor
31. aug 2018

@ciusinka cozeeee, bazen a sauna??? to je mi nove, o tom som este nikdy nepocula, ze take male deticky nosia do sauny ci do bazena....vsak su v jednom kruhu chore, teda tie tuna v nasej skolke. ale no, kazda skolka je ina.

beky1813
31. aug 2018

Tak v nasej skolke sa nosi len toaletny, vreckovky, vlhcene a plati sa zrps 100 eur na rok a prispevok na pranie 20 eur. Skolne 16,9

ciusinka
31. aug 2018

@deluxe86 No nasa skolka ma priamo vo svojich priestoroch taky mensi bazen a finsku saunu, deti tam chodia cca. kazde 2 tyzdne, niekedy aj kazdy tyzden, takze aj na prevadzku tohto sa skladame..Ale viem, ze sa zvykne aj so skolkarmi chodit aj u nas do Petrzalky na plavaren, za mojich mladych cias sme chodili az na prvom stupni na zakladke na plavecky vycvik, teraz uz chodievaju aj zo skolky..

beky1813
31. aug 2018

@ciusinka vy mate bazen a saunu v skolke? Super

belllinka
31. aug 2018

@deluxe86 Mozno keby chodili do toho bazena a sauny, tak by neboli stale chore...

belllinka
31. aug 2018

@deluxe86 A este si nezabudni pripravit 50 alebo 100 eur na zrps, to uz ta asi uplne picne

ciusinka
31. aug 2018

@beky1813 Ano mame priamo v skolke taky mensi bazen a finsku saunu, deti tam chodia asi kazde 2 tyzdne, niekedy kazdy tyzden, vzdy to maju na nastenke vypisane 🙂

beky1813
31. aug 2018

@ciusinka parada. To sa mi paci

jasminet
31. aug 2018

Farbičky sa otupuju, treba struhatť = za rok sa isto minu a treba kúpiť nové. Naša škôlka stojí 25€ mesačne, 35€strava/mes, 120€rocne zrps a nosíme len vreckovky na začiatku roka, navliecky operu v školke a ja som šťastná, že je decko v kolektíve.

ciusinka
31. aug 2018

@deluxe86 Inak ale fakt oproti skole su naklady na skolku nic, krstna dcera nastupovala minuly rok do 1. rocnika a teta mi hovorila, ze to ani nevedela ako a 350 eur fuc, taska, peracnik, pera, farbicky, zosity, obaly na zosity, vrecusko na prezuvky, potreby na vytvarnu, telesnu atd atd..To ja zacnem nakupovat priebezne uz asi pocas roka pred nastupom do skoly, nech ma to potom nezruinuje..

jasminet
31. aug 2018

@ciusinka školský klub, strava, učebnice... Ani nevrav, dcéra je štvrtácks, syn ide do prvej a len pre neho čisto veci na vytvarku + pár zošitov 72€ - bez tašky, peračník, Pera, farbiciek... A prvý školský deň idem s cca 100€ do školy co budeme platiť triedne fondy a zrps a 17€anglicke ucebnice

janinuska
31. aug 2018

Mna len tak napadlo, keby niektori rodičia nemali zaujem o bazen a saunu, je to povinne? Syn ked chodil do školky mavali plavecky vycvik a nikdy tam nechodil, ti ktori nešli ostali normalne v školke sa učit.

deluxe86
autor
31. aug 2018

ano, aj ja budem dopredu kupovat veci, pripadne spod ruky kupovat tasku. googlila som tu ,,zrps,, , teda, ze o co presne ide, a je to tam napisane, ze to je protizakonne, teda, ze nemusi rodic platit. Citujem:
,,Príspevok do ZRPŠ
Školy najčastejšie vyberajú príspevky prostredníctvom združenia rodičov. Právne ide o občianske združenie, ktoré za členov tohto združenia automaticky určujte rodičov detí, ktoré na školu chodia. To je však z právneho hľadiska nezmysel, pretože nikoho nemožno nútiť, aby sa stal členom nejakého občianskeho združenia. Preto ani poplatok za ZRPŠ nie je poplatok, ktorý rodič musí platiť. Väčšinou však zaplatí pod tlakom učiteľského zboru.,,
Mojej sestre dve deti - dvojcata- idu naraz do skoly na buduci rok, je rozvedena, tiez s hypotékou v krku...tak, asi aj krsniatkam zacnem vo výpredajoch nakupovat, mozno nasporime daco.

jasminet
31. aug 2018

@deluxe86 zrps nemusíš platiť, samozrejme, ale v školke sa z toho platia divadielko, koníky, Peru sa obliečky, robí sa Mikuláš... Nezaplatís - dieťa sa nezúčastní, nedostane darček atď. Alebo budú vyberať od teba za každú akciu zvlášť a si na tom istom.

deluxe86
autor
31. aug 2018

@belllinka je to mozne, ze by nebola chorucka, ja uz fakt neviem. ja som ju dala od 2,5 roka do skolky, a chodila - ak beriem iba cele mesiace- tak cca 3 mesiace, lebo bola furt chora, mala moraxellu alebo stafylokoka alebo hento tamto. 4 antibiotika za pol roka, a podotykam, ze aj cez leto brala atb...teraz sme na rybomunile, hadam pomoze. tuto u nas nie je moznost ist do sauny, bazen ... to by vyzadovalo autobus...a ja by som nepustila moju dceru samu, takze aj mna by to vyzadovalo.🙂

ciusinka
31. aug 2018

@janinuska U nas v skolke je to tak, ze musi rodic priniest potvrdenie od lekara, preco nemoze chodit do toho bazena alebo sauny, napr. ak ma nejaky tazky ekzem alebo nejake ine zdravotne problemy..

deluxe86
autor
31. aug 2018

@jasminet ja som osobitne platila za vsetko, zrps od nas nevyzadovali, len ked bola akcia, ako napr. divadlo alebo mikulas, alebo ..no neviem co, tak bolo na dverách vypisane, ze treba zaplatit 2-5 eur. Od kazdeho vyberaju takto peniazky a kto nezaplati, tak tie deticky su ,,presunute,, do druhej triedy, kym sa divadlo dohra.

janinuska
31. aug 2018

@ciusinka Aha, o tom som ešte nepočula, to je asi sukromna školka?

ciusinka
31. aug 2018

@jasminet No uz sa tesim na toto vsetko, fakt zacnem setrit uz dost vopred a kupovat priebezne, co sa bude dat..Zase tasku, peracnik a podobne mu urcite budem chciet kupit nove, je to moje jedine dieta, ale teda bude to zaberak na rozpocet..

belllinka
31. aug 2018

@deluxe86 A nebude ti to trapne, ked v skole zrps nezaplatis? A z coho sa myslis ze kupuju pomocky pre deti, kriedy a pod??? To uz naozaj chcete vsetko "zadarmo"???

ciusinka
31. aug 2018

@janinuska Nie, praveze statna, ale je dost "vyspela" 🙂 Napriklad pred par mesiacmi sa vybudovalo priamo v jej areali aj dopravne ihrisko, takze deti mavaju na striedacku tie kupacie dni a "bicyklove" dni - vtedy pridu do skolky na odrazadlach, bicykloch, kolobezkach a jazdia na dopravnom ihrisku 🙂