Povinnosti voči sociálnej poisťovni

bublinanb
20. jan 2016

Dobrý deň žienky,
musím sa opýtať na vaše skúsenosti, lebo z tých oficiálnych kecov na stránke SP som jeleň.

Pred materskou som bola zamestnaná (takže záležitosti so SP vybavoval zamestnávateľ) , no a teraz po narodení dieťaťa mám voči SP ja aké povinnosti ?
Kópiu RL som im zaslala a ďalej s nimi komunikuje zamestnávateľ, alebo mám tam ešte ísť niečo vypisovať?
Ďakujem

slavka034
21. jan 2016

Môžeš sa prihlásiť na dôchodkové poistenie,aby čas strávený na RD sa počítal do dôchodku.Povinnosť to ale nie je

alicka850
21. jan 2016

@slavka034 nevies ci sa to da aj postou?

evittam
21. jan 2016

@alicka850 Áno pošleš registračný list, ale predpokladám, že momentálne si stále na materskej? Tú prihlášku vypisuješ až keď ti skončí MD a pôjdeš na RD - treba doniesť aj kópiu RL na SP....Lepšie to máš vybaviť osobne. 😉

bublinanb
autor
21. jan 2016

ok, dakujem. a ešte jedna vec, ked ste prechádzali z materskej na rodičovskú, kde a čo treba osobne vybaviť ?

alicka850
21. jan 2016

@evittam praveze uz som po roka na RD,osobne patrim podla zamestnavatela do 40km vzdialeneho mesta a s malym sa tam terigat nebudem. Uz na to myslim dlho,ze to treba,ale ked ja tie urady tak nemusim ☺ ale vdaka,skusim na stranke najst to tlacivo.

bobulko
15. sep 2016

ked som si nasla zamestanie a zamestnavatel vybavil aj zdravotnu,aj socialnu poistovnu, je potrebne,aby som sa ja isla odhlasit z dochodkoveho poistenia,ktore plati stat kedze sa staram o dieta do 6r alebo je to zrusene automaticky ked to vybavoval zamestnavatel?

evittam
16. sep 2016

@bobulko Zamestnávateľ ťa len prihlásil ako svojho zamestnanca-nič viac. Nič sa nedeje "automaticky" - ty sa musíš ísť odhlásiť z dôchodkového poistenia.

bobulko
16. sep 2016

@evittam dakujem. Dnes som tam bola tak som sa odhlasila. Vecer som sa dopatrala k tomu