Poistenie domácnosti - prasknuté vodovodné potrubie

kristinka123
9. nov 2014

Ahojte kopirujem z modrejstrechy kde som uz pisala, no nikto sa neozval, tak skusim aj tu. Dufam, ze som v dobrej teme.
Mame starsi dom, ciastocne uz zrekonstruovany. Dnes pravdepodobne rano nam niekde praskla trubka. Zatial nevieme kde, prisli sme na to pred cca pol hodinkou, takze to muselo tiect cely den a dom je uplne suchy, takze predpokladame, ze unik bude niekde v zemi. Zistili sme to tak, ze aj ked bol bojler vypnuty a voda sa nepouzivala v trubkach hucalo a hodiny sa tocili ako dive. Tlak sa vobec nestratil, vsetko fungovalo ako ma, takze bude tazke hladat presne miesto.
Takze prva otazka je ci ma niekto s tym skusenosti, pripadne aspon malu radu kym zacneme hladat, samozrejme aj s vodarmi budeme riesit.
A druha otazka sa tyka poistenia. Poistenie domacnosti mame dokonca 2x, kedze jedno bolo zadarmo k staveb. sporeniu. Zaujimalo by ma co poistovna v takomto pripade preplaca, na co si davat pozor a ci sa da nejako dokladovat unik vody, kedze musel byt poriadne masivny.
Za kazdu odpoved a radu budem velmi vdacna

sissy27
9. nov 2014

@kristinka123 čo sa týka vody samotnej netuším, snáď ti pomôžu odborníci, čo sa poistenia týka, to ti tu nikto nepovie, to si musíš nájsť v poistnej zmluve, čo všetko je zahrnuté v poistnej zmluve...

lubomirspetko
10. nov 2014

@kristinka123 Dobrý deň, škody vám zrejme vznikli len na stavbe samotnej a teda môžete žiadať odškodnenie s poistenia Nehnuteľnosti. Prípadne ak máte poistenie stavebných súčastí ako pripoistenie v poistení domácnosti...

eeffka
10. nov 2014

@kristinka123 z uvedeného mam dojem ze nams skodu ani na doma ( poistenie nehnutelnosti) ani na zariadeni ( poistenie domacnosti), takze ak som dobre pochopila mate skodu typu: vela vody vytecenej ktoru budete musiet zaplatit? na toto poistka neexistuje

frapper
10. nov 2014

Presne tak vytečenú vodu neuhradí ani jedna poisťovňa,ak je dom suchý a nevidno poškodenie,by som možno volila volať k vodárom a ak je prasknuté potrubie v ich vlastníctve,mohli by túto vodu mať na svoje náklady,ale to je individuálne,treba skúsiť.A ak je škoda na budove,treba nahlásiť na linku a prídu na obhliadku,pretože tam treba pozrieť čo zmluva pokrýva,to tu nenájdete uspokojivú odpoveď.

kristinka123
autor
10. nov 2014

@sissy27
@lubomirspetko
@eeffka
@frapper tak s vodarmi je to tazko, vraj je treba odkryt cele potrubie a napisat ziadost aby to prisli vobec skontrolovat. Takze sme sa na nich s prepacenim vys*ali a doslova cely den chodili s uchom na zemi, nakoniec sme dieru nasli - prasklo to pod schodiskom - nejako sa az tam dostal koren z jablone co mame v zahrade, nastastie dom aj mury ostali suche, takze to taka pohroma neni. Zajtra bereme zbijacku, snad to pojde rychlo.
Poistovnu uz ani neriesim, kedze skody nebudu velke. Vcera som si predstavovala uplnu pohromu, ale prasklo to na jednom z tych lepsich miest.

lubomirspetko
12. nov 2014

@kristinka123 Určite by som to riešil aj s poisťovňou. Každé euro sa zíde... Najlepšie bude keď kontaktujete vášho sprostredkovateľa / poisťovacieho agenta aby vám pomohol vypísať tlačivá...