Zaujima ma vas nazor. Situacia. Rok chodim s priatelom. Obaja mame po 30tke. Rozhodli sme sa, ze pojdeme spolu byvat. Este na zaciatku sme sa bavili o financiach. On zaraba cez 3000€. Ja mam tak v cistom 850-900€. Ja som mu povedala, ze ked muz zaraba viditelne viac, zeby mal do domacnosti prispievat tu vacsiu cast. On mi povedal, ze to berie ako jasnu vec. Doteraz som prebyvala u neho na jeho dome, plus u rodicov. Dom chce predat a povedal, ze za tie financie si postavime svoj vytuzeny domcek a plus vezmeme hypo. Zaujima ma nazor, ako to mate vy podelene. Chcem s nim tuto temu znova otvorit a bola by som vdacna za radu, co mu mam navrhnut. Budem platit stravu, telefony, internet, vylety a on hypo alebo? Viete, ja som doteraz nikdy s nikym nebyvala a mam z toho dost stres :( dakujem
U nás to tak mame, aj kvôli tomu ze ja nikdy nezabudnem zaplatiť faktúry 😁 muž má teda len trvalý príkaz na hypotéku a ja platím ostatné polozky...sama som to navrhla a bol s tým OK. Plus veľké veci a nákupy platí on, automaticky...
@liljana my sa kvoli financiam nehadame. Ked sme sa spoznali, tak som bola bez prace a uz vtedy nemal absolutne problem potiahnut vylety a pod... Ja sa pytam ludi, co maju podobne financne pomery, ako to maju oni. Tieto vykriky do tmy mi pomozu ma dve veci. Pekny den
@gejb super, takze tiez podobne to mate nastavene ❤ dakujem
dom bude aj tvoj alebo len jeho? Idealne svadba a potom stavat
Spíšte si výdavky a určite si pomer podľa príjmu, kto bude čo platiť.
@liljana blbosť... ona môže byť dlhodobo na RD alebo opatrovateľskom a potom aj manžel má zarábať 600 e ? to pôjdu po žobraní ....
Taketo delenia mi pridu pritiahnute za vlasy. V tych krokoch co si popisala mi chyba svadba.
Dom, hypo, dieta keby prislo su dost velke zavazky.
Sobasom to mas vyriesene a ste rodina a ziadne "priatel to, ja tamto, dat priezvisko po priatelovi?" Mne toto vsetko pripada ovela viac komplikacii ako sa vziat a gazdovat spolu ako rodina. Nedelit si na moje a tvoje lebo tam nebyva nikto spokojny.
Veru, to je najlepšie riešenie. My sme sa zobrali a všetko bolo spoločné a aj sa spoločne platilo z jedného účtu.
u nás jednoducho... všetko mám pod palcom ja... manžel mi posiela na spoločný účet e - nechá si tak 100 - 200 e...
@babulkomale ja som nikde nenapisala, ze sa nebudeme brat. Takto...ten dom nejdeme stavat za mesiac. Najskor sa predava jeho stary dom. O svasbe sme sa bavili, s tym problem absolutne nema. Kedze nemame 20, takze slovo svadba uz parkrat padlo a urcite sa vezmeme. Ziadma velka svadba, len o par svedkov. Takze stavat budeme uz zosobaseni
Proste chcem byt dopredu pripravena, ako to bude. Deti neplanujeme. Obaja ich nechceme 🙂
@liljana no už len to je riešenie. A keď raz bude zarábať aj ona toľko, zase bude hľadať alebo sa vráti k tomuto priateľovi?
@mamula20 ano, my spolu otvorene preberame tieto temy 🙂 nastastie sme obaja uvedoneli, vieme, co chceme a co nie. My sme uz v zaciatkoch riesili svadbu. On je tiez toho nazoru, ze svadba urcite ano. On bol dlhe roky rozlietany, nakolko si budoval karieru. A my sme uz od začiatku vedeli, ze my dvaja sme pre seba stvoreni. A chcem, aby videl, ze mam aj ja zaujem podielat sa na financiach, tak ma zaujimalo,.ze ako to podelit, ako to maju aj ostatni 🙂
autorka - ja by som si asi spísala všetky výdavky, keďže ty máš o 1/3 nižší príjem, tak by som platila 1/3inu a zvyšok priateľ/manžel. Čo bude patriť do 1/3 tretiny, rozhodnete vy. O ostatných výdavkoch - dovolenka, zariadenie a iné, čo bude mimo povinných platieb rozhodnete potom osobitne.
@kvetinka75 dakujem pekne, to znie rozumne !
Ak budete stavat az po svadbe, preco delit kto kolko prispieva? Neuvazovali ste nad spolocnym uctom a z neho vsetko platit? Prispievat nan bude kazdy svojim platom, nech je akykolvek. V manzelstve (aj v dlhodobom fungujucom vztahu) sa uz podla mna neda “vydelovat”, financie su aj tak zmiesane.
Tak to je super a vyriesene.
Ja zarábam 2x ako môj partner, sme spolu 11 r ja si platím svoje veci, on svoje, hypo nemáme ja nakupujem a nemáme problém a nemáme spoločný účet
@mamula20 trasu sa za majetkami? Prosim vas, za akymi majetkami ?:D ja nezijem s Borisom Kollarom 😁😁😁😁😁😁😁
hlavne si treba uvedomiť že nehnuteľnosť v prípade rozchodu a j v prípade že ju postaví pred manželstvom bude výlučne jeho...takže aj pri financovaní domácnosti to treba tak nastaviť.....
Najdi si niekoho s rovnakym platom a jeden celozivotne rieseny problem a zdroj hadok vo vztahu (kto, kedy, kolko) mas vyrieseny. 🙂