Ahojte všade čítam ako sa ma šetriť deťom do budúcna mate rôzne sporenia investície...čo keď je človek co na to nemá?
Nie je to povinnost. Nie kazdy ma rovnaku startovaciu poziciu, niektore dieta sa narodi so zlatou lyzickou v ustach ako sa vravi, ine nie. Ty si co dostala od rodicov do zivota?
Najdolezitejsie je dat detom dobry zaklad co sa tyka zivotnych hodnot, dobre vzdelanie. S ostatnym si uz potom poradia aj same.
My investujeme, lebo na to mame, ale my sme ziadne mega majetky nedostali. Vsetko sme nadobudli sami vacsinou ako manzelia.
Co pozorujem v okoli, tak ludia ktori sa vypracovali sami, su ovela zivotaschopnejsi a vacsinou su dalej, ako ludia, ktori stale boli pod ochrannym sklenym zvonom rodicov, stale im rodicia pchali, kupovali byty, ktore im potom chodili upratovat 😃
Vecne studujuce deti, neschopne postarat sa samy o seba, su casto prave z rodin, kde mali vsetko.
Preto my o peniazoch detom nepovieme, nech sa snazia.
Ja som šetrila synovi a bolo dobre, že mal z toho na tých 20%, aby mu dali hypotéku akú potreboval na dom. Aj ostatní ľudia, ktorí mali sporenia a rôzné poistky si s tým vypomohli pri štarte a vôbec ich to nejako nepokrivilo, k tomu základu ešte treba dosť veľa, to si uvedomia aj mladí ľudia.
@reanda To je príliš kruté. Stačí šupnút do detského domova.
My síce odkladám, nie nejakú prevratu sumu, skôr na poplatky do školy, atď, auto, ani byt z toho mať nebudú.
Ale... Pre mňa je dôležitejšie aby mali vzdelanie a dobre uplatnenie v zamestnaní, v živote, aby boli slušní a zdraví. Ostatné sa všetko dá získať. Keď budeš mat základ do života.
Stačí odkladať deťom peniaze,ktoré dostanú na narodeniny, meniny a Vianoce...
Niečo sa synovi odklada. Nie veľa, ale aj niečo je niečo 😄
Skôr mu platim jazykový kurz.
Máme SPF fondy pre deti založené,posielame im tam daňový bonus(je to v princípe peniaz navyše kubvyplate). A potom uvidíme či to dostanú všetko alebo si dačo necháme😜platíme angličtinu,tábory,výlety,berieme všade kde sa dá. Myslím že toto je najviac
Deťom odkladám na investičné účty rodinné prídavky, a k tomu ak dostanú k sviatku a pod.
Rada by som aj viac, ale dávam aj sebe na dôchodok 😉
Skor sa zamysli aku budes mat starobu. Lebo byt chudobna v starobe je ovela vacsia zataz na tvoje deti ako ked im teraz nic nenasetris. Budes potrebovat opateru tak si davaj sakra bacha aby ti ju nemuseli roky poskytovat vlastne deti na ukor ich najsilnejsich rokov lebo potom sa toto jedovate vlakno bude tahat napriec generaciami. Tie roky budu totiz im chybat v ich dochodku.
Ak sa spoliehas na statny dochodok a statne sluzby je to to najhorsie co mozes vlastnym detom urobit.
@martinmmartin Koľko generácií existuje možnosť presunúť opateru starého človeka za úplatu na inštitúcie? To jedovaté vlákno by nás už muselo riadne poznačiť.
@ckocka Mame tak max 3-4 generacie s 1-2 detmi. Ak by si mala 10 deti ako bola uplna norma predtym tento problem by neexistoval. Preco ty nemas 10 deti?
Ak na to clovek ma myslim,ze dava zmysel setrit detom na skolu,vytvorit mu podmienky na vzdelanie,ak je rozumne vyuzije to do buducnosti.Zvysok nech si zabezpeci vlastnou sikovnostou tak ako my sme si.Setrim nieco detom a setrim nam na dochodok.Urcite nerozdam vsetky peniaze detom aby sme ostali s manzelom len zo zakladneho dochodku na stare kolena.
@martinmmartin O toho rodiča sa staralo jedno dieťa, ktoré s ním žilo, nependloval medzi desiatimi.
@ckocka Ale kapali priemerne pred 64-kov . Dnes o 20 rokov viac a starostlivost o starych sa rozdelila medzi deti , nie vzdy spravodlivo ale predsa
@martinmmartin Ja som jedináčik, bolo to náročné, pokiaľ sa dalo postarala som sa sama. Nie že by som si nevedela predstaviť pohodlnejší život, ale tak jednoducho ten život nefunguje. Takže riešime aj problémy, robíme aj veci ktoré nás zaťažujú - jednoducho žijeme bežný život. Jedovaté vlákno staroby a potreba starostlivosti k nemu patrí, každý sa s tým vysporiada ako dokáže.
@ckocka a teraz si predstav ze si mala rodica co prisiel do dochodku s poriadnou sumou urcenou presne na to- nebolo by to jednoduchsie pre vsetkych? Niekoho ta opatera uplne znici, ty si vyhrala mozno jackpot ale na to sa nikto spoliehat nemoze
Plus pripomeniem pekelnu svatu trojicu situacii ktora postihuje obrovske mnozstvo zien dnes:
1.Rodic leziak a musi sa starat
2.Decka v puberte
3.Vlastny prechod na krku.
To by znicilo kazdeho
@martinmmartin Jasné že bolo, ale logicky to nie vždy tak skutočne je. Viem si predstaviť oveľa jednoduchší život vo všetkých smeroch, a je mi to prd platné.
@ckocka Lenze ked mas rodica co sa zabezpeci sam seba na dochodok tak o jednoduchsom zivote nerozmyslas ale ho zijes. A tuto sancu ma sudruzka rodicka autorka iba jednu. Ak sa nezacne zamyslat dnes nad svojim dochodkom tak si to vyzeru jej deti ovela viac ako ked im nespori
@mirage ako vziať. Nechápem 🤷♀️. Moje deti,keď dostanú peniaze napríklad na narodeniny tak dáme spolu časť peňazí do pokladničky a ostatné na účet. Ale toľko,čo vložíme do pokladničky,tak im dám z môjhu účtu na ich investičný účet. Dnes prišla dcéra za mnou,že potrebuje plienky pre zajačika 😁. Sama poprosila,že si vezme peniaze z pokladničky. Ja si napríklad zapisujem na pohľadnice, koľko dostali peniaze a od koho. Napríklad z krstin som na jednu pohľadnicu napísala zoznam,koľko dostali peniaze a od koho. To isté aj na narodeniny im takto píšem a založíme do kufríka spomienok.
Je to o prioritach, nasi nam setrili aj ked popravde ani nemali z coho,ale tych par eur mesacne si nasli,je to lepsie ako nic.
Tak nešetrí?