Osobný bankrot

11. sep 2023

Ahojte, chcem sa len informovať, netýka sa to našťastie mňa, ale kamaráta a som zvedava čo sa dá v jeho situácii robiť. Je to človek, ktorý má dlhy a exekúcie. Zaujíma ma, že keď by vyhlásil osobný bankrot, mohol by začať od nuly? Že by mu tie dlhy odpustili? Pretože takto nemá šancu ani začať žiť nový život. Momentálne nemá ani prácu, ani bankový účet, lebo by mu strhali za exekúcie. Ja sa len zamýšľam, že keď človek takto dopadne, či sa dá z toho ešte vyhrabať alebo už nie.

cezpat
11. sep 2023

Kontaktujte Centrum právnej pomoci, oni vysvetlia všetko a osobný bankrot sa rieši cez nich. Vie sa objednať na konzultáciu.
Ale malo by to byť tak, že začne od nuly.

pribinak
11. sep 2023

Prečo nepracuje? Ani 100 bankrotov mu nepomôže ak nebude pracovať

Nie všetky dlhy sa dajú “vymazať” napr nie za výživné či odškodné v nejakom súdnom prípade
Ale to mu vysvetlia na konzultácii v Centre.

melanta
11. sep 2023

Áno, ak absolvuje osobný bankrot, môže začať od nuly. Ale to, že nepracuje, lebo by musel splácať svoje dlhy hovorí o tom, že je nezodpovedný a to sa bankrotom nezmení. Mňa by zaujímalo, kto ho živí, kde býva, ako platí za bývanie, za čo si kupuje jesť. Nie je mu zrejme nijak trápne, že ho niekto iný živí. To tiež hovorí o tom, že je nezodpovedný.

melanta
11. sep 2023

A pardón teda, ale že chudák nemá šancu na nový život? Veď kto mu kázal robiť si dlhy, nesplácať ich a ešte aj úmyselne nepracovať aby mu tie dlhy nesťahovali? Ja by som takýmto ľuďom bankrot nepovolila.

alenah31
11. sep 2023

@melanta ani mu ho asi nepovolia. Keď vypisuješ papiere pre osobný bankrot tak CPP skúma tzv. "poctivý zámer". Kvôli tomu aj podpisuje klient CPP vyhlásenie. Centrum bude skúmať pozadie - ako dlh vznikol, ako sa snažil klient svoje záväzky plniť, čo mu bránilo jeho záväzky plniť, jeho pracovnú históriu - prečo nepracuje (bráni mu zdravie?), zázemie, medzitým sa veritelia dozvedia, že dlžník požiadal o OB - vyjadriť námietku a poukázať na nepoctivý zámer môžu kedykoľvek. Chvalabohu - už to nejde tak ľahko ako napr. pred dvoma rokmi. Konanie sa vie pozastaviť a každý podnet sa preveruje.

melanta
11. sep 2023

@alenah31 to je dobre. Ako ja chápem, že môže sa človek dostať do zlej situácie. Ale ak si niekto robí ďalšie a ďalšie dlhy a namiesto splácania je potom dobrovoľnej nezamestnaný, len aby neplatil svoje záväzky, tak mali by byť zákony, že pracovať musí, že mu prácu pridelí napr. súd (nejaké verejnoprospešné práce) alebo nech ide do basy a tam si to odpracuje. Ale ako k tomu prídu tí, ktorí poctivo všetko platia a niekto neplatí, úmyselne sa nezamestná a ešte by sa mu tie dlhy mali aj "odpustiť".

alenah31
11. sep 2023

@melanta práve preto sa podmienky menia a už to nie je také jednoduché. Tým, že sa pridalo prehlásenie o poctivom zámere sa to špekulantom veľmi skomplikovalo. Dokonca aj po vyhlásení OB je možné ho zrušiť ak niektorý z veriteľov preukáže do určitej lehoty po ukončení OB nepoctivosť zámeru klienta CPP.

mogaa
11. sep 2023

nie je to uplne tak že celý dlh sa mu odpustí....nesmie mať žiadny majetok - teda napr.auto, byt....a odpúšťa sa len časť dlhu.....zostatok sa spláca naďalej...

alickapusinka
11. sep 2023

Na odlženie bankrotu cez súd musí preukázať vôľu platiť dobrovoľne jeden rok aspoň 100 eur. Každý mesiac Teraz môj kolega mal odlžili ho. Ale platil v kuse rok mu strhávali po 100 eur zrážky zo mzdy. Ale ak nepracuje s čoho chce platiť. Vyhlasenie bankrotu musí povoliť súd a súd musí vidieť snahu platiť do odlženia aspoň tak mi to hovoril kolega.

alickapusinka
11. sep 2023

A samozrejme nič nemôžeš vlastniť lebo všetko vezmú. Kolegova mama zomrela a ak mali dedičstvo tak sa zo sestrou dohodol že nič nechce a potom už predala sestra tak mu polku peňazí dala ale nesmieš mať v čase bankrotu žiaden majetok lebo zoberú.

jaroslav81
12. sep 2023

takí ľudia sú stratená existencia...ja by som tie osobné bankroty zrušil, nepomôže to, do roka bude zas v dlhoch...ak je niekto finančne negramotný a nezodpovedný, nepomôže nič...

ekira1
12. sep 2023

I tí, čo im dlží majú tiež začať od nuly? No dúfam, že nie je šanca mu ich odpustiť. Narobí si dlhy, zámene nespláca, schválne nepracuje aby splácať nemusel. Hurá, osobný bankrot a robiť ďalšie dlhy.. nech si svoje dlhy pekne splatí sám, alebo ak mu chceš pomôcť, splácaj to ty keď si myslíš, že to má význam. Keby to bol človek, ktorý sa snaží, ale nezvláda to, nepoviem ani slovo.. že odkazujem kamarátovi nech sa prikrýva takou perinou, na akú má..

autor
12. sep 2023

@ekira1 dlží bankám. Tak nie sme až taki kamaráti, skôr známi, len ma to zaujimalo, či sa dá v jeho prípade alebo podobnom začať od nuly.

ekira1
12. sep 2023

Keď to splácať nechce, nepomáhala by som. S bankou sa dá vždy dohodnúť na splátkach a keď mu banka požičala, musel mať z čoho splácať.

kikuskapalkovicova
16. mar 2024

Dobrý deň praje potrebujem sa spýtať hlavne informovať a trošku objasniť situáciu mam dlhý do ktorých má dostal bývali priateľ mam dlhý vo výške cca 3000e v exekúcií moment som na rodičovskej dovolenke zo synom a nevládzem platiť exekúcie tak som si požiadala o osobný bankrot a chcela by som vedieť ak mi bude schválený budem mat všetky dlhy preč ci ich budem musieť ešte platiť dhy mam za to ze som zobrala paušál internet s televízorom požičala som si peniaze od neho de mi dal podpísať papier ze som mu peniaze dlžná no peniaze dostával do ruky a papier využil ktorý bol podpísaný ze sa mu priznávam za dlžnú sumu aj keď sumu som zaplatila a dal do na exekúciu proste nemám to za výživné ani nič podobné skorej internet paušál televízor a pozicanie peňazí a chcem vedieť či mi budu všetky dlhy zmazané a môžem ísť robiť za rok s tím že sa nebudem báť ze pôjde po mne exekútor ďakujem pekne za odpoveď pekný deň prajem ❤️😊

zafir01
16. mar 2024

@kikuskapalkovicova pre 3 tis si zvoliť osobný bankrot ? 🤔 Už ti ho schválili ?

kikuskapalkovicova
16. mar 2024

@zafir01 ešte zatiaľ nie lebo som to ešte nepodala pani mi len volala a pita zaplatiť 400e až potom to podá na súd

zafir01
16. mar 2024

@kikuskapalkovicova dúfam ,že pani vezme od teba 400€ ,aby si vyhlásila osobný najskôr pre 3tis€ ,a keď ti ho nepovolia (čo podľa mňa nepovolia ) ,tak si prišla o 400€ zbytočne .

Odpoveď k veci ,áno po osobnom bankrote môžeš pracovať . No obávam sa ,že ten ti vôbec neschvália . Osobný bankrot sa vyhlasuje pri sumách niekoľko násobne vyšších , kedy nie je možnosť splácať pohľadávky . 3 tis nie je veľa ( aj keď áno , tvojich očiach je , ale keď sa zamestnas , reálne do 5 rokov ich máš splatené ( po 50€ mesačne ) . Dávaj pozor aby pdni ,ktorá od teba pýta peniaze ,nechcela len zarobiť na tebe

kikuskapalkovicova
16. mar 2024

@zafir01 už som sa rozhodla každý mesiac s materskej po 3p e a ostatné potom nech si strhne s platu ešte som rok doma na rodičovskej a ostatné mu doplatím keď sa zamestná ale bankrot nezoberie už som zistila niake veci ohľadom toho a možno by som sa dostala ešte viac do problémov ako som

aandrea9
16. mar 2024

@pribinak no lebo by mal zrážky zo mzdy predsa🤷‍♀️ je ľahšie dlhy iba narobiť a následne nerobiť a nemať účet. Istota je guľomet a niektorí v tom vedia chodiť. Zato my niektorí chodíme do roboty.

kikuskapalkovicova
17. apr 2024

@aandrea9 ja som si svoje dlhy začala splácať po splátkach

aandrea9
17. apr 2024

@kikuskapalkovicova ty si svetla výnimka, akých je dnes už malo. Určite sa z toho postupne vyhrabeš 🙂

kikuskapalkovicova
18. apr 2024

@aandrea9 do budúceho roka to budem splácať do leta ale nevadí potom sa mi bude už ľahšie žiť

pss123456
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bunnyraise
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bunnyraise
8. okt 2024

Dobrý večer, mám otázku. Ak niekto niečo podobné zažil. Mám manžela od roku 2019 v roku 2020 si bez môjho vedomia vzal dlhy a aj požiadal o osobný bankrot pred mesiacom. 2 dlhy boli na exekúcii a 2 ešte nie. Teraz sa mi priznal, že to raz prejde na mňa. Že ho to mrzí, že to nevedel. Ja vlastním zdedený byt so sestrou na polovicu, ktorý viem od právnika, že nespadá do jeho osobného bankrotu. Čo však neviem a to ma tápy (keďže mám 10 ročnú dcérku a sestru, ktorej tragicky umreli obaja rodičia a potrebujem ju chrániť ) čo bude ďalej, keď tie dlhy ako manželka budem musieť zaplatiť. Kto sa ozve veriteľ, alebo exekútor? Ja som pripravená na všetko, alebo sa o to aspoň pokúšam zmieriť sa s tým, len chcem vedieť, čo ma čaká. Zatiaľ sa mu na vestník neprihlásil žiaden veriteľ, avšak som realista. Som z toho smutná preto prosím o radu niekoho, kto sa v tom vyzná. Akým spôsobom prechádza dlh manžela po osobnom bankrote na neoddĺženú manželku, ktorá neručila, avšak v čase jeho uzavretia pôžičkiek a následného nesplnenia bola jeho manželkou?