Náklady na život v Nemecku

rencakm
28. okt 2016

Prosim Vas, chcela by som sa opytat,ake su bezne nevyhnutne naklady na zivot v Nemecku, myslim tym strava na mesiac, najom,energie, naklady na auto, prip. nejake povinne zdrav.poistenie....zabudla som nieco?.......manzel zvazuje ponuku do Nemecka, Bavorsko, niekde v okoli Mnichova, tak by sme radi mali obraz o vydavkoch. Dakujem

dominika6
28. okt 2016

@rencakm to by mal vedieť on,ked sa niekam chystá mal by si to zistiť

rencakm
autor
28. okt 2016

@dominika6 ved sa to snazime zistit, aj tu sa clovek moze vela dozvediet od rodin,ktore tam ziju, teoria jedna vec a prax druha...

natalym
28. okt 2016

@rencakm A žili ste vy už niekde v zahraničí?

momoqui
28. okt 2016

@rencakm Bavorsko je najdrahsia oblast Nemecka lebo je aj najbohatsia. Zivotna uroven je vyssia, ceny potravin priblizne ako u nas. Daj si do googla Cost of living Germany/Munchen a a najdes tam presne ceny, stranka je celkom dobra a myslim ze je aktualizova v maji 2016.

rencakm
autor
28. okt 2016

@natalym ano,zili, tri roky v kanade,rok UK

rencakm
autor
28. okt 2016

@momoqui vdaka, kukneme

natalym
28. okt 2016

@rencakm Hej pamätám si ťa. A chceli ste ísť domov. A teraz čo? Či skúšate? 😉

momoqui
28. okt 2016

@rencakm aj my riesime prave relocation takze sme to kukali 🙂

rencakm
autor
28. okt 2016

@natalym ano, sme doma rok a pol, kupili sme starsi dom,prerabame, mame pracu obaja, splacame uver, a rozmyslame ako splatit skor ten uver 🙂 mozno by siel manzel najprv sam,ale nechce byt dlho sam tam, dcerka na nom visi 🙂 tak zhaname co najviac info Nemecku, Nemecka je za rodinou na skok oproti Kanade

natalym
28. okt 2016

@rencakm A dom čo?

yanni
28. okt 2016

@rencakm Jeeej teba si pamätam. A teraz ste na SK?
No my sme pro Mnichove , roky aj priamo v Mnichove (nikdy viac. Nie koli financiam ale no....). Ak nebudete fakt ze dobre zarabat, tak si to s touto lokalitou (ca. tak do 50 km od Mnichova je vsetko dost drahe) radsej rozmyslite, lebo bude zarabat len na nevyhnutne vydavky.
Presne ceny ti nepoviem, ono sa to velmi lisi a bili b sme tu tyzdnen, keby som ti to mala vsetko vymenovat. POgugli si napr ceny bytov. Scout24.de, zadaj mnichov, aky velky byt chces a vypluje ti to. Nedaj sa oklamat lacnejsimi bytmi, to mas vo svrtiach, kde by si asi byvat nechcela. Byt je najdolezitejsi, zdr. poistka ide z platu, ostatok podla toho ake naroky mate.

rencakm
autor
28. okt 2016

@yanni neradi by sme isli do velkeho mesta,radsej niekde do mensieho mesta alebo na vidiek, zatial hladame ponuky, zivot vo Vancouveri nam stacil 🙂
@natalym dom by sa postupne rekonstruoval a mali by sme kde prist na sk na dovolenku.

miriell
28. okt 2016

Naklady: najdrahsi je podnajom - ten uz by mal byt aj s energiami (cena je individualna podla lokality v Nemecku - najdrahsie su velke mesta a samozrejme Bavorsko) - rodine neprenajmu 2izbovy byt a ak ano, tak s problemami, takze vacsinou ratajte s min.3 izbovym bytom, ked budete hladat. Zijem v Berline, byty sa tu momentalne hladaju tazsie ako pred 1-2-3 rokmi. Cena od 750 € mesacne (3iz) a viac. V Mnichove a pri Mnichove sme nemali ani len sancu dostat byt, bolo tam sialene vela zaujemcov s lepsimi parametrami ako sme mali my: potrebujete mat min. Schufa, 3mes.doklad o prijme a dalsie doklady a vyhlasenia. Dalej dobrovolne poistne (pokial nebudete mat zamestnanie Vy alebo partner) - poisteni mozete byt vsetci na jednu "zmluvu" ako rodinne poistenie - minimum pre dobrovolne je momentalne 168 € mesacne.
Telefon - zalezi od pausalu 10-25 €/mesacne
Internet - cca 25-50 € mesacne
Statna televizia a radio - Rundfunk - 17,50 € mesacne
Elektrika (platime si zvlast, kedze mame svoj byt): okolo 110 € mesacne
Hausgeld (voda, spravca, teplo - tiez si platime zvlast, ak budete mat podnajom, mate ho v cene): 160 € mesacne
Skolka (s podporou krajiny) - zalezi od prijmu rodicov: od 25 -150 € mesacne
Strava v skole + kruzky pre deti - spolu okolo 100 € mesacne
Jedlo a chemia (prasok na pranie atd) - individualne, ale zhruba asi rovnake ako na Slovensku - maso a chlieb je drahsi ako na Slovensku, ale napr. plienky pre maleho tu boli v DM lacnejsie ako na Slovensku.
Auto mame zatial riesene na slovensku firmu, takze poistenie Vam zial momentalne neviem povedat. Auto pisane na sukromnu osobu musite tusim do polroka prihlasit, ale to nie som si velmi ista.

rencakm
autor
28. okt 2016

@miriell Dakujem za odpoved...skolku by sme uz neplatili, mala by chodila do skoly a ja by som nepracovala na zaciatok, iba manzel. Nevies,ci by sme dostavali pridavky aj na starsiu dceru,ktora studuje tu na SK denne studium,ma 22rokov.

lucinka511
28. okt 2016

@rencakm ako rodina tam moc neusetrite.obzvlast ked ty nebudes pracovat.Pridavkt na dceru ak sa manzel zamestna by ste mali dostavat..ale ty by sibsibtam mala platit aspln zdravotne poistenie.asi ta nik nezoberie na urad prace...

marquisse
28. okt 2016

Môj manžel tam je chodieva domov takncasto ako sa dá. nájom 800 eur a to ma jednoizbový zariadený (skromne) byť v krajnej časti vo Frankfurte. Potraviny cca ako u nás ale mäso je drahé. Keď tak ak máš otázky IP.

rencakm
autor
28. okt 2016

@marquisse dakujem, my nechceme ist do velkeho mesta, no myslim,ze dost zalezi od prijmu,aky clovek ma, no vychadza mi to lepsie ako na sk....v Pezinku som platila 600€ najom ..... mozem sa opytat, v akej oblasti manzel pracuje? a preco tam nie ste spolu? mozes aj IP

marquisse
28. okt 2016

Pretože je.to dočasné na.dva roky a už.konci v dec a vráti sa spat do dcérskej firmy na sk. V automobilovom priemysle

majkapepla
29. okt 2016

@rencakm ja som v nemecku.idete iba dvaja alebo aj deti mate?

loginexistuje
29. okt 2016

http://www.svetaznalec.cz/zivotni-naklady-v-nem...

priatelka tam byvali aj cela rodina ale uz su prestahovani inde v ramci Nemecka, a ziju tam uz desat rokov cela rodinka ona nepracuje, ale jej muz ma vysoko specializovanu pracu v oblasti mediciny.

Oni ked sa stahovali tak jednym z dovodov bolo ze sa tam velmi zvysil pocet migrantov a proste sa necitili bezpecne aj kvoli detom ... nezili priamo v meste

Neviem pokial to neni dobre platena praca tak sa to velmi neoplati ist tam aj s celou rodinou .. pridavky dostane ked odpracuje tam okolo 200 dní.

bubchen86
29. okt 2016

Ahoj, my žijeme v menšom meste v DE dalo by sa povedať na vidieku v Bavorsku, vôbec to nie je take zle čo sa týka nákladov na život ... Nájom platíme len o niečo vyšší ako sme platili v BA ,potraviny ako na SK niekedy aj lacnejšie a kvalitnejšie (samozrejme kazdy má na výber kde bude nakupovať,pretože ceny v obchodoch sa líšia ,napr. lidl,aldi...a pod.tam sa dá v pohode nakupit) ,zdravotné poistenie platí zamestnávateľ,na deti sa da vybaviť kindergeld ....
Najhoršie je nájsť si podnájom,potom je už všetko v pohode...ak chceš bližšie info čo správy radšej 🙂

rencakm
autor
29. okt 2016

@majkapepla mame deti, mala ma 6,5roka a starsia by ostala na SK, studuje na VS -5minut od starych rodicov 🙂 Zatial sa rozhodujeme, ci ist.....

majkapepla
29. okt 2016

@rencakm ak by ste mali pracu obaja tak by ste na tom boli dobre.ide aj o vase znalosti z nem.jazyka.najst byvanie je celkom tazke.teda aspon tu sme 4ria a nikdo nam nechce prenajat menej ako 4izb byt ci dom lebo kazde dieta musi mat svoju izbu.......takze musime platit vela 870e byvanie.ja som na materskej,takze robi iba priatel.tiez bol problem najst si normalnu pracu,stale mu ponukali iba so skladov,ci vyrobu.... a zarobok 8,80 v hrubom.pridavky na dieta 180e.daju sa tu vybavit tiez rozne pridavky od statu ak splnate podmienky.platime byt,skolka,poistky,drogeria,oblecenie.nechodime nikam von si sadnut je to totiz drahe 😒 no ostava nam na potraviny cca 500e.zatial sme este nic neusetrili. ak mas otazky tam mi napis spravu.byvame v bayerne

miriell
29. okt 2016

@rencakm Na deti dostanete Kindergeld, mali by ste aj na studujucu dceru, lebo partner bude pracovat tu. Pokial bude partner pracovat v DE, mali by ste Kindergeld dostat aj keby ste ostali na Slovensku, lebo by partner platil dane v Nemecku. Kindergeld sme vybavovali asi 1,5 mesiaca (v Berline), ale je tu vela ziadosti, takze to trva dlhsie. Vela veci ale treba riesit osobne na urade, ked chcete, aby sa efektivne vyriesili, inak to trva ovela dlhsie (cez mail, postou, telefonickym kontaktom). V skole platite iba stravu, ale skoly maju moznost roznych kruzkov, takze ked chcete, aby dieta niekam chodilo, tak to vyjde trosku viac. Dcera je prvacka (6r.) a pri porovnani systemu na Slovensku a tu mi system vyucby vyhovuje viac tu.
Naklady na zivot tu v Nemecku nie su nizsie ako na Slovensku- elektrina, sluzby su tu drahsie, ale na druhej strane - tovar (okrem masa a chleba a niektorych vynimiek) je tu na urovni Slovenska a kvalitnejsi (boli sme teraz na Slovensku a moja mama kupila detom Babybel syr, lebo ho miluju a dcera ho nechcela jest, ze jej nechuti a je iny - a chutovo bol vyrazne odlisnejsi. Takze vyrobky dovazane na Slovensko su zial ine).
Pokial by ste Vy nerobila, tak budete poistena aj s detmi na manzelovu poistku, ked bude pracovat, takze nebudete platit ziadne dobrovolne poistne - v poistovni sa pytajte na Familienversicherung - my mame TK (Techniker Krankenkasse) - pediater mi ju odporucal. Keby ste nerobila viac ako polroka a Vasa znalost nemciny by bola stale nedostacujuca, mate moznost aj Vy na nejaku podporu od statu. Ale vo velkych mestach sa da najst praca hocikde, staci elementarna znalost nemciny a anglictiny.
Najvacsiu vyhodu zitia tu vidim hlavne na detoch - ti nasi (6r, 3r) komunikuju bez problemov po 1 roku v 3 jazykoch (nem, ang, svk) a to je nieco, co im v zivote moze pomoct najvyraznejsie bez ohladu na to, aky osud im bol nachystany.
S utecencami sme my doteraz problem nemali. Zijeme v oblasti, kde je hlavne nemecke obyvatelstvo a kriminalita v nasej casti mesta je nizka. Vyber bytu je podla mna klucovy a asi aj najzlozitejsi (radsej by som sla do mierne drahsej oblasti ako do oblasti, kde sa budete bat o deti).

rencakm
autor
29. okt 2016

@miriell Dakujem za vycerpavajucu odpoved 🙂

yanni
29. okt 2016

@rencakm Ja zijem v BAvorsku (Mnichov plus Raum München) 16 rokov. Nejdem to zaobalovat do pozlatka: ak ty nemas robotu a bude vas (aj ked trebars len na cas) zivit len muz, tak si to sakramentsky dobre rozmyslite a chodte do toho az ked bude mat robotu, kde dobre, opakujem VEEEEELMI dobre, zarobi. 2000-3000 E pre trojclennu rodinu je u nas malo, ak chcete aj zit. Nie len vestko poplatit a nemat potom nic (vid prispevok niekde vyssie).
Ako priklad: 30 km od Mnichova, co je este Raum München, SBahn, 4 izbovy byt (minimalne troj budete potrebovat), 1300 e kalt (a to je uz za babku), cize este plus elektrika. Dalej GEZ, urcite poistky (nemyslim teraz zdravotnu) budete tiez potrebovat, auto (nie len benzin ale aj KFZ_Steuer, KFZ-Haftplicht, Kasko), potraviny su z casti lacnejsie ako na SK ale podotykam len z casti, skola tiez neico stoji, kruzky, kultura, sport, telefon, internet atd.
Netreba zabudat, ze to nie je len Miete (aj ked najväcsia polozka). Este je tych vydavkov milion, na ktore ludia casto zabudaju.

yanni
29. okt 2016

@rencakm a ano, Kindergeld sa da vybavit aj na starsiu ale kedze nebude byvat u vas a je dospela, gängige Prax je, ze tie peniaze idu priamo jej, a aj ked nie, minimalne tie by si jej mala posielat, kedze KIndergeld je "odvodene" od Kinder. Takze na tychto 190 E sa nespoliehaj.

rencakm
autor
24. nov 2016

@saska.t @dendinda @majooocka @popolusska Mozem vas poprosit o vas nazor na moju otazku? Ku Mnichovu pravdepodobne nepojdeme, muz nevzal ponuku tam, ale teraz zvazuje niekde okolie Weimar, Bochum.... Vdaka

@nitija022 prestahovali ste sa za muzom? aky mas nazor na moju otazku,ak ste tam cela rodina?

momoqui
24. nov 2016

@yanni ahoj ty zijes v nemecku? Je pravda, ze sa da dat do skolky dieta na par hodin v tyzdni? Myslim public skolku?

majooocka
25. nov 2016

Áno žijeme ale o škôlkach zatiaľ nemám ani sajnu😔