Dobrý večer, mám otázku ohľadom pomoci susedom v hmotnej núdzi. Žijú ma vedľajšom pozemku v polorozpadnutej búde na prenajatom pozemku. Sú manželia. Ona pracuje za 600€/mes. a z toho platí 450 nájom., on nepracuje, nakoľko je imobilný, nedokáže sa sám ani osprchovať.
Požiadal už o invalidný dôchodok, ale aj keď mu ho priznajú, nevypočítajú mi žiadnu sumu, pretože podľa záznamov neodpracoval min. 25 rokov (v evidencii má necelých 16r.)
Je to totiž človek veľmi jednoduchý a v systéme sa nevyzná. Často vzal fušku bez zmluvy a bez odvodov do zdravotnej poisťovne a takto doapdol. Je v ťažkom stave, niekoľko diagnóz, nemá absolútne žiaden príjem, v nemocnici ho nechcú ošetriť, lebo dlží na zdravotnej poisťovni 6600€ (posledná hospitalizácia).
Otázka je:
1. Na aké dávky majú nárok?
2. Môže človek v dnešnom svete nemať žiaden príjem?
3. Kde môže žiadať o nejaké dávky v hmotnej núdzi, alebo o životné minimum?
4. Akým spôsobom dostať zdravotnú starostlivosť? Posledné mesiace schudol 30 kíl a nevie udržať jedlo. Potrebuje nutne hospitalizáciu, ale odmietajú ho kvôli nedoplatku.
Prosím rada by som im pomohla. Poraďte, čo všetko sa dá vybaviť, zistiť, požiadať?
Budem veľmi vďačná. Sú to dobrí ľudia, ale žiaľ jednoduchí a nevedia sa v dnešnom svete orientovať. Nemajú ani účet v banke, internet...
Ďakujem krásne za každú radu
@sunny_g Môžete skúsiť založiť zbierku na ludialudom.sk mňa úhradu nedoplatkov v poisťovni. Nárok na príspevok na bývanie zrejme nemajú, keďže nespĺňajú podmienky o forme ubytovania. Treba sa spýtať na ÚPSVaR, či by mal pán nárok na ochranný príspevok 75,70 E - https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...
inak na invalidny staci 15 rokov odpracovanych jemu sa rata aj skola nad povinnu skolsku dochadzku
Skuste sa informovat aj na mestskom/obecnom urade na Jednorazovu davku v hmotnej nudzi, je na to narok len raz rocne a je urcena zrovna pre taketo pripady. Vyska nie je pevne dana, je na uvazeni uradu, kolko prizna ziadatelovi podla situacie. Tiez zavolajte na socialny odbor ci uz mestskeho uradu alebo UPSVaR kam spada vasa obec, a poradte sa s nimi, urcite ich napadnu este nejake ine riesenia.
@mamina7070 ten osobný bankrot asi mu poradím a skúsim pre neho zistiť podmienky. Exekúciu majú obaja každý svoju spred manželstva.
Čo sa týka jedla a potrieb pre život snažíme sa aj my im dávať čo vieme.
Na úrade práce nie je evidovaný, pretože je imobilný a nie je schopný každý mesiac dokladovať žiadosť o prácu.
@mamina7070 to už je zarátané, ale špeciálne kvôli tomu som volala na sociálku. Na priznanie stačí 16, ale na to, aby mu uznali nejakú sumu je minimum 25r.
@sunny_g Určite riešiť osobný bankrot, ak má aj ona exekúciu, tak každý zvlášť. Už len kvôli zdravotnej starostlivosti.
Ak nie je evidovaný - každý mesiac sa mu navyšuje dlh na zdravotnej poisťovni - na to pozor aj po bankrote.
Môže sa evidovať, ak má zdravotné problémy - riešením je PN - vtedy nedokladuje žiadosti o prácu, len potvrdenie o PN.
Ak je ZŤP - mohol by mať nárok na kompenzácie - požiadať úrad prace. Ak nie je, požiadať o zťp. Všetko úrad práce.
Žiadosť o dávku v hmotnej núdzi si môže podať, pravdepodobne mu nevíde, keďže je tam príjem v rodine.
K uznaniu bankrotu musí mať bohužiaľ nejaký príjem, aby mohol splácať symbolickú sumu
@oliva276 to nie je pravda na OB je potrebna aktivna exekucia pre tento pripad postaci
Skús položiť túto otázku aj v skupine Právne poradenstvo. Sú tam právnici, ale aj ženy čo robia na rôznych úradoch. Podľa mojich informácii, ak žena zarobí 600 Eur a sú dvaja, tak na sociálne dávky už nárok nemajú. Ak má urgentný stav, do nemocnice ho zobrať musia. Invalidný dôchodok môže dostať, len ak nič nedlží sociálnej poisťovni. Dlhy sa dajú doplatiť. Tiež by som to skúsila cez Ľudia ľuďom. Zbierka na doplatenie dlhov, prípadne liečbu.
@sunny_g nepotrebuje 26 rokov, to vam dali zle info. Neviem koľko má pán rokov, ale tu je info priamo zo zákona § 72 zc 461/2003
Počet rokov dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok poistenca vo veku
a)
do 20 rokov je menej ako jeden rok,
b)
nad 20 rokov do 24 rokov je najmenej jeden rok,
c)
nad 24 rokov do 28 rokov je najmenej dva roky,
d)
nad 28 rokov do 34 rokov je najmenej päť rokov,
e)
nad 34 rokov do 40 rokov je najmenej osem rokov,
f)
nad 40 rokov do 45 rokov je najmenej 10 rokov,
g)
nad 45 rokov je najmenej 15 rokov.
Závisí, či to vyhodnotí lekár ako akútny stav. Ak áno, musia ho prijať. U nás ležia bežne dlžníci na poistnom, bezdomovci ,…
@sunny_g ahoj s tou nemocnicou je to teraz asi tak. Minuly rok babku nezobrali, normalne vysetrili dali lieky,ktore aj tak nezabrali neskor napichali infuzky a domov. Kazde 2 dni som to riesila zachrankou.. totalny nezaujem o stareho cloveka a to ma 40r odpracovanych.
Stale sa stav zhorsoval... Nakoniec mi interna hovorila, ze jej dali zle davkovanie antibiotik aj obvodak aj pohotovost.
@sunny_g Správne, doloží len potvrdenie od lekára o práceneschopnosti, tak ako v zamestnaní. Ak je PN, nemá možnosť si hľadať prácu... Najnovšie sa dá poslať aj scan, aby nemusel chodiť osobné, i keď si myslím, že toto závisí od konkrétnej pracovníčky.
Čo sa týka preukazu ZŤP a kompenzacií, o obe sa žiada príslušný úrad práce. http://www.ebmt.sk/ako-vybavit-preukaz-zdravotn...
@nwnw áno dnes je to tak.... Ja inak podporujem projekt Tvorivá spoločnosť tamje život na 1. mieste. Mimo iných benefitov poskytuje bezplatné zdravotníctvo na najvyššej úrovni. Pevne verím, že sa to podarí zrealizovať. Dnes kým sa človeku dostane pomoci tak aj umrie, lebo nie je život na prvom mieste ale peniaze.
na davky v hmotnej nudzi nemaju narok maju privysoky prijem
treba aby pozaidali o osobny bankrot musia mat aspon jednu exekuciu su centra pracnej pomoci treba sa objednat vyplnit papiere (treba v prvom rade aby mal zdravotnu starostlivost atd )
a teraz je ako evidovany ? je na UP ? na invalidny uz podal na ztp podal ? mozno oslovit organizaciu v okoli co sa venuje bezdomovcom nech pomozu v tychto veciach
ale zaznite zdravotnou poistovnou a tym bankrotom oslovte komunitu nech im pomozu s jedlom u nas tiez tak mame jedneho chlapika a nosia mu ludia lifia z dediny jedlo proste navarim odlozim mu kupim chleba salan pasteku zeleninu a tak a on aj sa zastavi ked vidi a vzdy sa nieco najde