Koľko viete ušetriť?

dettinadetta
12. jún 2024

Ahojte

Koľko viete ušetriť ?
Pýtam sa tých ktoré ste bezdetné.

Ja mám 22 , žijem v zahraničí a mám 10 000€ na účte.
I
Som v zahraničí rok a 3 mesiace.
Som bezdetná a žijem zo snúbencom.

Platíme všetko pol na pol.

A aj tak sa mi zdá že na túto dobu je to strašne málo...
Pri takýchto cenách je nemožné kúpiť nejakú nehnuteľnosť.

Aj keď sporím, ale zato sa netriezním , neodoperiem si všetko .

Prosím útoky si nechajte, odpovedajte len tí ktorý chcete..

vyrovnanaosoba
12. jún 2024

@dettinadetta známa pracuje v zahraničí už cez 15r, bývajú v dome 4 osoby, delia si platby. Na osobu ich yo vyjde cca 400e. Zarobí cca 3000e. 600e minie na stravu, zvyšok odkladá, ale ona si dopraje za tie odložené peniaze dovolenky. Už pochodila kus sveta. Byt má na strednom Slovensku v prenájme. Je slobodná, bezdetná. Nemôže mať deti, tak sa rozhodla pre taky život.

gab1sol
12. jún 2024

Dôležitý je príjem a aké sú k nemu výdavky. Môj prvý plat (v 2011) bol 815e v hrubom. Na stravu/nákupy som si odložila 100e (vtedy mi to stačilo), bývanie sme mali tak do 150e/M, zvyšok som si mohla niečo kúpiť, alebo ušetriť - každý mesiac to bolo rôzne. Teraz mám podstatne vyšší plat a niekedy mám pocit, že je to málo, ale už sme rodina, dve deti, iné priority a iné náklady. Ale teraz to nie je len o mojom príjme.

vler
12. jún 2024

@dettinadetta si mlada; a este si v zahr kratko. Za normalnych okolnosti (ziadne dedicstvo alebo bohaty partner) je pochopitelne ze 22 rocny clovek este nenasetril na kupenie vlastnej nehnutelnosti

maris5
12. jún 2024

V 22 rokoch mat rezervu 10.000 € je podla mna pekna suma. Na vlastnu nehnutelnost je to sice malo, predpokladam, ze ta nic netlaci, ze uz musis kupovat nehnutelnost (deti a pod.), este posetris.

blonde_bella
12. jún 2024

@dettinadetta ceny nehnuteľností na Slovensku pôjdu ešte dole.
Kľudne tie peniaze investuj do nehnuteľnosti, zober si hypo a vyries to nájomníkom .
Pozor zlatých sliepok je málo....

marcellka32
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
7miriam77
12. jún 2024

Tak to klobúk dole, ja keď som išla cca v 20 rokoch do zahraničia,tak prvé roky som bola ako odtrhnutá z reťaze a nevedela som ušetriť dáke väčšie peniaze. Samé párty, nakupovala som kopec zbytočnosti, oblečenie, elektroniku 🤭😀A strašne veľa som cestovala, to ale bola dobrá investícia ❤️..no potom som sa našťastie skľudnila. A dokázala som si našetriť na kúpu bytu, chatky a aj rezervu vytvoriť. Ty si na Tom dosť dobre, máš 22 rokov, takže ešte rok dva posetri a bude na byt, mozno napoly s priateľom, alebo sama s dákou hypotékou...

luccija
12. jún 2024

@dettinadetta máš "iba" 22 r je to pekná suma, ktorú si ušetrila.Samozrejme na byt málo, ale si ešte mladučká

michal711
12. jún 2024

@blonde_bella dole nepôjdu

purple_wolf
12. jún 2024

no ak si rok v zahrabici a usetris 10 000 eur tak si na tom velmi dobre... nie je to dost na byt alebo dom ale je to zaciatok ... zalezi na tom kolko chcete dosiahnut... neviem kde byvate ale usetrit mozete aj tým ze sa prestahujete do lacnejsieho najmu, mozete skusit obchodovat na burze -banky na to mavaju ludi co to robia za vas alebo obchodovanie a bitcoinom -na youtube je vela videi ako zacat, mozete si zacat odopierat lebo ak ste si tolko nasetrili za rok platy mate dobre ... ja som si okrem klasickeho setrenia aj zobrala doma zavaraninovu flasu a odkladala tam peniaze ktore mi zostali z vyplaty (aby som mala "nulu" na ucte den pred vyplatou, ale na ucte mam zeleznu rezervu kebynieco takze na uplnej nule som nebola) a v pripade potreby som mala aj hotovost (to je ale citlive v pripade kradeze), alternativou je najst si druhu robotu alebo nieco online aspon na par hodin tyzdenne ktore by ste tak ci tak prelezali pred telkou

blonde_bella
12. jún 2024

@michal711 uz išli a určite ešte pôjdu ďalej. Chýba kúpna sila. Investuje sa do zahraničia vo veľkom...ďalej si dostuduj

sasa1310
12. jún 2024

@dettinadetta moje dieťa o rok mladšie si toľko našetrilo na Slovensku. Už má aj hypo. Ale bývalo u nás a nič neplatilo, aby šetrilo

michal711
12. jún 2024

@blonde_bella ty si mimo riadne

blonde_bella
12. jún 2024

@michal711 aká je tvoja predstava vývoja trhu s nehnuteľnosťami v nadväznosti na úrokové sadzby a dostupnosť rentabilnejsich realít v zahraničí?

michal711
12. jún 2024

@blonde_bella chýba kúpna sila ? Byty v lokalite kde.byvam sa predávajú do par hodín od zverejnenia inzerátu.

viera27
12. jún 2024

@blonde_bella ale kdeze dole. Ludi je coraz viac,trh s regulovanym najomnym neexistuje, trhove najomne je na vrazdu. Ludia potrebuju byvat,takze tak. A na nehnutelnosti sa treba pozerat z dlhodobeho hladiska. A tam su grafy jasne. Zbytocne ti raz za cas klesnu ceny o par percent. Kto ma investicne nehnutelnosti a nepotrebuje peniaze (co je vacsina),nepreda. Radsej bude drzat. Vsak preco nie,dane su stale nizke.

blonde_bella
12. jún 2024

@michal711 čiže robíš s realitami? Riešiš dlhodobo realitný trh?

blonde_bella
12. jún 2024

@viera27 čiže máš investicnu nehnuteľnosť na Slovensku (mimo BA a satelitov) a máš pocit, že to je výborná investícia? Že sa ti to efektívne zhodnocuje?

blonde_bella
12. jún 2024

https://nbs.sk/statisticke-udaje/vybrane-makroe...

Nech sa páči odborníci....

Hlavne keď budeš točiť peniaze a nebudeš vedieť sama porád s odborníkmi vo fachu. Neber rady od hocikoho, lebo môžeš prerobiť, nie zarobiť....finančná gramotnosť na Slovensku je stále nízka...
@dettinadetta

Držím palce nech ideš správnym smerom! Drž sa

Ostatným pekný večer

michal711
12. jún 2024

@blonde_bella ten graf je úplne v pohode čo si s ním chcela.ukazat ? Len tvoju hlúposť.

viera27
12. jún 2024

@blonde_bella samozrejme. Niektore uz predane,ale este napr. drzim pozemok. Kupeny v 2021,teraz cena cca 2,5x nakup (ano,klesol,bol uz aj trojnasobok),drzime,rozhodneme sa co s nim. To je ale pri BA. Byt na severe slovenska uz predany,za 5 rokov zdvojnasobil cenu a ludia vyvolavali stale,ci ho nepredame. Segra tak mala blbe garaze,tiez sever, "rit sveta". Kupila ked sa stavali 4 garaze. Za tri roky roky od kupy jej ludia vyvolavali,uz sa aj bala telefon zdvihnut. 2 a pol nasobok nakupnej ceny. Takze asi tak v skratke. Raz to ide rychlejsue,raz pomalsie. Ale rast je stale.

sisska96
12. jún 2024

@gab1sol ale keď máš 4000 eur na dovolenku, tak veľmi nemusíš mať pocit že máš málo peňazí 🙂

blonde_bella
12. jún 2024

@viera27 ty rozprávaš o rokoch dozadu, kedy reality stúpali. Je to aj v tej štatistike. To som nikdy nepoprela. Opakujem Bratislava nie je celé Slovensko. Tá to tu nespasi. A reality idú aktuálne dole. Ale ty očividne vieš poprieť aj fakty svojim názorom. Názor je ale najnižšia forma poznania.
Končím s touto debatou a teda dúfam, že do konca roka už tie reality pôjdu hore podľa vašich slov! Už sa teším!

michal711
12. jún 2024

@blonde_bella nemusia ísť hore do konca roka áno do konca budúceho to je vpohode už to pochop z dlhodobého hľadiska hore pôjdu ;)

gab1sol
12. jún 2024

@sisska96 a čo závidíš? Prečítaj si moju poslednú vetu. Už to nie je len o mojom príjme. Už sme rodina, zarábame dvaja + máme aj pasívny príjem. To, čo máme teraz, by som LEN Z MÔJHO príjmu neutiahla. A kým som nemala deti, vedela som z MÔJHO príjmu odložiť viac ako teraz. Ale teraz sme dvaja, ktorí dávame dokopy príjem rodiny a preto si môžeme dovoliť to, čo si dovoliť môžeme. S peniazmi hospodárime spoločne, ale môj príjem ide najmä na chod domácnosti, na deti, také bežné mesačné výdavky. To, čo som kedysi ušetrila bez detí, teraz dávam do nich (škola, škôlka, krúžky, ale aj výlety a zážitky). Ale ako píšem, nie je to len môj príjem a preto si vieme ako rodina ušetriť na to, čo si môžeme dovoliť.
A je to tiež o prioritách, ktoré sa rokmi zmenili - nezárabám síce 5000 mesačne (čo je pre niektorých akurát), zarábam menej, ale robím prácu, ktorá ma baví a v ktorej zamestnávateľ akceptuje, že mám aj rodinu, vyhovuje mi možnosť HO…

sisska96
12. jún 2024

@blonde_bella aj ja som si všimla že trosku išli dole ceny