Ahoj zienky,potrebujem poradit. So snubencom sa coskoro osamostanime a ja tak zacinam prepocitavar rozpocet a nevedeli by ste mi poradit kolko eur treba pre dvoch dospelych ludi vyhradit na potraviny ?? dikesss
@sissy27 doteraz sme spolu nebyvali a ja aj on sme byvali doma a aj sa doma stravovali 🙂
@snezienka12345
Kupis kilo masa,navaris na 3dni...o 3dni znova navaris na dalsie 3dni...a tyzden v cudu...😀
ved si mesiac - dva mesiace zapisuj vydavky za potraviny a urobis si pribliznu predstavu.....
@snezienka12345 ked si dobre zaspominam, na bezne nakupy sme minali okolo 150 -300 € mesacne, hovorim o supermarketovych nakupoch, cize tam je v cene aj nejaka drogeria, kozmetika . niekedy sa minulo viac, inokedy bol mesiac taky, ze sme doma mali zasoby a do obchodu sa slo len na cerstve potraviny
to je velmi individualne - ked sme boli dvaja vlastne si ani nepamatam kolko penazi islo na jedlo, pretoze sme sa stravovali v praci a doma len vecer a cez vikendy..
teraz sme 4ria, ked sa snazim na jedlo dokazem minut cca 250e, nakupujem vylucne raz tyzdenne a cely tyzden varim, peciem, muz ma obedy v robote a deti su este male.. nekupujem zbytocnosti, iba veci co potrebujeme, vela zeleniny, ovocia a maso do mrazaku - mame ho len 2-3x tyzdenne.. ked mame taky den, ze sme rozlietani, nemam cas doma vyvarat, alebo je u nas nejaka neter, ci synovec, minieme viac..
takze taketo veci si proste musis odsledovat - u mna je zaklad vzdy najprv poplatit ucty, ktore treba platit a dlhy, nech mame strechu nad hlavou a potom riesim jedlo.. na poslednych prieckach su ostatne veci..
@snezienka12345, zakladny rozdiel je v tom, ako sa stravujete. Pokial ficite na bielych rozkoch, mase z hypacov, urcite vas to vyjde menej ako ked kupujete kvalitne celozrnnne pecivo a domace kvalitne maso. Urobte si poriadny nakup na niekolko dni, (pecivo sa da aj pomrazit), nakupujte tovar len v akcii len to co potrebujete, nemusite kupovat chipsy, polotovary a sladkosti, malinovky a usetrite. Cim castejsie budete chodit kupovat drobnosti, kt. ste zabudli nakupit v prdoslom nakupe, tym viac preplatite, lebo zarucene nakupite aj mlsnoty.
@jana_eyre wau klobuk dole pred tebou 🙂 za sa vojdes pri 4 clennej rodinke do 250 euro a pritom mate vsetko a nic vam nechyba...a aj to, je lepsie kupit menej a zuzitkovat to ako kupit vela surovin a potom len vyhadzovat ... no my budeme mat obedy cez tyzden v praci akurat tie ranajky a vecere treba ... a v nedelu na obed vzdy k svojkrovcom takze to sa nebude varit....a a ja som ratala tych 250 euro pri nas dvoch
určite rátaj aspon 150-200....a viac, záleží čo jedávate 🙂
@jana_eyre tak by to mohlo byt aj menej 🙂
My sme dvaja pracujúci, bývame sami, na stravu minime 350€-400€ vrátane obedov, ktoré si nosíme do práce z domu. Stravujeme sa zdravo, veľa mäsa, zeleniny, ovocia, mliečnych výrobkov, minimum múky, ryže, cestovín. Sladkosti nekupujeme takmer vôbec, pečieme koláče zo zdravších surovín (orechy, hrozienka atď). Nekupujeme často ani sladké a balené vody, pijeme čistu vodu a čaje. Ale dá sa to určite aj za menej... my sme sa však pod 300€ nedostali ešte ani raz 🙂
@snezienka12345 tak chvilu mi trvalo, kym som sa na taku sumu dostala 😅 😀 ale dakujem.. hovorim, je to lahsie ak ma clovek cas doma varit a piect, akonahle musi riesit veci mimo domu, uz to take easy nie je.. ked sme boli dvaja a mali sme dvojity prijem, mensie byvanie a nizsie dlhy, urcite sme minuli viac ako teraz.. zalezi na vela veciach..
@snezienka12345 no tak najvyšší čas vystrčiť nos z domu, spraviť poriadny nákup a získať prehľad 🙂 alebo sa spýtaj maminy, koľko ju mesačne stoja potraviny...
sprav si jedálny lístok na týždeň - komplet raňajky, obed, večera na každý deň, plus nejaké ovocie navyše, sladkosti alebo čo máte radi a choď nakúpiť všetko, čo budeš na uvarenie potrebovať... a všetko myslím aj kilo soli či múky, liter oleja, atď., aj keď prakticky z toho budeš pri každom varení potrebovať len trošku...
každopádne potraviny sú flexibilná položka - takže zrátať príjmy, na druhú stranu povinné výdavky (nájom / hypotéka, poistenie, auto, telefóny...) a uvidíš, koľko vám zostáva... z toho si niečo odložte bokom, niečo dajte na "nečakané výdavky" a budeš vidieť, koľko si môžete mesačne dovoliť zjesť... no a tomu prispôsobíš jedálniček 🙂
Mi každý mesiac ideme na nákup kde mienieme 50e , podla niekoho malo alebo minimum no nám to vychadza . Kupujeme základne potreby ktoré si zapisujem do zošita celý mesiac čo sa míňa (samozrejme ked sa niečo minie skor a je to treba ide sa to kupit ) takže asi také základne čo kupujeme je karton mlieka , maslá na desiaty , 30vajec , okolo 3kg mäsa , z každej múky po 1kg , cestoviny tak 5 balíkov , jogurty , ovocie , zelenina , a drogeriu aku nám je treba sprcháače avivaze prachy na pranie atd ...ale ked je niečo v akcii zoberem aj 2-3sprchace , 2 avivaze a kedže sme dvaja zatial tak nám to paradne vychadza a cez tyzden už chodím kupit len načo je chut trebars parky , salamu , ked je chut na bryndzu a tak ....čiže cez týžden ešte tak ratam okolo 25e ...takže to x 4 je 100a +tých 50 je 150 , samozrejme niekedy viacej ked je chuť na kebab pizzu ....alebo máme preberačne dni a vymýšlame 🙂
Niekedy strava pre dvoch stoji viac ako strava pre rodinu..ked navaris vela, treti den uz ti to nechuti, a zase varit kazdy den obed a veceru z troch zemiakov je tiez monotonne..zo zaciatku sme si niekedy objednali pizzu, niekedy kupil bagetu, vsak sme iba dvaja...no a prejedli sme dost. Ak varis, vyjde to lacnejsie ako polotovary a pod. Dnes napriklad som kupovala potraviny pre dvoch, nechala som v kauflande 40 eur. Sice skoro dvacka isla na drogeriu, avivaz, prasok, toaletny, mydlo, zubna pasta..ale tak aj toto budes kupovat...a potom si budes vazit aj obycajny hajzlak🙂
Odhadom by som tipovala 200 eur, radsej vyse akomenej, zaratavam aj obcasne stravovanie v bufetoch popripade objednavka pizze...sami dvaja, v novom, isto nebudete varit kazdy den a pojdete saaj von najest 🙂 ale na zaciatok treba nakupit napriklad aj koreniny, olej, cukor, sol, muku, kavu, caj, potraviny, ktore bezne nekupujes, lebo su doma, ale ked ides do noveho...
My sme traja, ale dvaja dospelý a len pre nás sa minie na stravu tých 350,niekedy aj 400 euro.samozrejme záleží ako,čo jete,my skôr tie zdravšie veci,žiadne rožky atď.najviac miniem na paradajky, ja sama ich jem,66 eur každý mesiac 😂
my dvaja s muzom miname 300euro.. stym, ze kazdy den jeme maso..plus ked varim, tak varim veceru pre nas dvoch a plus, aby som mu zbalila taku istu jednu porciu na dalsi den do roboty na dvanastku..jogurty sladkosti slane, plus vzdy nejake pitie na stole.. a samozrejme kopec ovocia a zeleniny..to jest 300eur
a sprcháče krásne voňaju a mne teda na moju pokožku aj vyhovuju tie z dmky a tie stoja do 1eura ...ale ko hovorím aby si si nemyslela že pijeme len mlieko a jeme len maslo a vajcia , cez týžden kupujeme normálne salama sunka parky trebars salat načo je chuť ...proste len tie muky cestoviny vajcia mlieko atd musim mať zaklad vzdy doma
@snezienka12345 Stručne - cca 200 € 🙂
Od 200 do cca 350€.
veru tu odpoved nenajdes, mozes jest margarin za 89centov -kilo /uff/ a minies malo. aj za podobne potraviny ako je ten margarin, alebo kvalitne maslo a kvalitnejsie ak uz nie kvalitne potraviny a minies viac.
@mirage tiež som si včera kúpila vretená za 35centov-a veru ešte žijem. Fakt som z nich neochorela na rakovinu.
@snezienka12345 a doteraz ste žili zo vzduchu alebo z lásky? 😅
niekto sa zvládne prestravovať za 100€ na mesiac a niekomu je aj 500€ málo a keď budeš mať 20 odpovedí, tak zistíš, že je to naozaj veľmi rozdielne
záleží aj od vašich chutí a schopností variť, či sa stravujete v práci alebo si nosíte obedy z domu...