Pekný večer 🙂 Odkiaľ ste čerpali informácie o investovaní, fondoch a tak? Viem o tom veľké nič a rada by som sa poriadne dovzdelala a nejakú čiastku dávala do investovania. Odkiaľ čerpať informácie, tak úplne od základu? Máte nejaké tipy?
@gejb davaj bacha na poplatky za spravu...1% velmi vela...
vieš čo, nie je to síce len o investovaní, ale na tiktoku je týpek, jeho kanal sa vola Furt niečo s peniazmi, on tam hovorí nielen o investovaní ale aj o finančnej gramotnosti celkovo 🙂 a hlavne nepreceňuj investovanie. Určite treba investovať. Ale v prvom rade sa zameraj na navyšovanie príjmu. Investovanie je super a je to aj nutnosť ak chceš dobuducna zhodnotiť peniaze, avšak chceš čakať 20-25 rokov, kým si tie výsledky užiješ? Asi nie. Každý z nás chce už teraz lepšie žiť 🙂 Ale určite je skvelé že sa aj v investovaní vzdelávaš, treba dávať bacha aby Ta niekto neošklbal príliš napr na poplatkoch 🙂
@erikavesela ďakujem za upozornenie. To som mala v plane sa spýtať na ďalším stretku.
Nevies o nejakej spolocnosti cez ktorú sa to oplati riesit okrem Swissu?
Na investovanie je dobrý Finax alebo Tempo od Uniqy. Každé má svoje špecifiká.
Na dôchodok používam (áno, používam) hlavne 2.pilier a zhodnocujem si ho sama cca 30-40% ročne, kupujem si predikčný model a každý večer tomu venujem 30 sekúnd. Žiadna DSSka to tak nezhodnotí.
Skúsila som investovať aj cez Redlee v Indonézii, bola som spokojná. Tu musím upozorniť, že je to čiste súkromný biznis na vlastnú zodpovednosť. Momentálne som už takmer všetko zinkasovala, pretože som nasporila na to, čo som chcela. Zhodnotenie bolo stabilne medzi 7-10% pred zdanením. Keď sa finančne zase "zotavím", začnem opäť cez Redlee.
A aby som presne odpovedala na zadanie... Aj na weboch mnou používaných investičných nástrojov som našla potrebné informácie.
Plus na YouTube kanál Ray Dalio 💡
@gejb Ja robím s EIC, IAD a Amundi.. je toho na trhu dosť. Záleží či chceš investovať cez sprostredkovateľa, alebo sama priamo.
@martinp288 skôr cez sprostredkovateľa.
@jarka_black prosim ta, ako si môžem manažovať 2.pilier sama? Kde sa zacat informovať? Nevedela som, že je to možné. Dakujem
www.ako-investovat.sk/diskusia prebehni a budes vediet dost kym skoncis...
@gejb my mame interactive brokers...tam mam zalozeny ucet (cca za 1/2hod.zalozis, potom uz len kontrola dokladov)...je to nakup priamo na trhu...bez poradenstva...sprostretkovatel nestoji za 30% rozdielu v celkovom vynose v obdobi 30 rokov..
Dobre hodnotenia ma finax.. to je sprostredkovatel
@portret7 Základom je, že v zákone o starobnom dôchodkovom sporení je, že sporiteľ si môže meniť každý deň stratégiu. Ide o technickú možnosť. Keď si kúpim prognózu a mením podľa nej indexovy a dlhopisový fond, výsledkom je, že sa vyhnem poklesom v indexe a "inkasujem" len zisky. Čiže ak je index dole, presuniem svoje úspory do indexu. Potom rastie a po takýchto plusových dňoch presuniem svoje úspory do dlhopisu, ktorý mi uchová hodnotu. Keby som bola stále v indexe, získam priemerne 9% ročne. Ak sa vyhnem poklesom, získam násobne viac. V skratke takto fungujem.
Je to podľa mňa vhodné pre ľudí, ktorí už nejaké úspory majú a teda ten zisk aj vidno. Čiže ak tam niekto má 10.000 €, aktívnym prístupom (rebalansovaním) vie za rok získať ďalšie dve až štyri tisícky. Dlho som nad týmto rozmýšľala, impulzom bol marec 2020, keď padli indexy. Vtedy kto prešiel z dlhopisu do indexu, tak brutálne získal. A veď predsa toto sa deje stále, som si povedala... a viem že ešte zopár ľudí si takto spravuje piliere (ja len druhý).
Ešte som zabudla spomenúť videá Juraja Karpiša. Aj knihy napísal... nie sú úplne jednoduché:
Ako na zlato
Zlé peniaze
Aj spomínaný Finax má videá o investovaní.
@patress112 Áno, objavila som toho "týpka" tento týždeň, volá sa Ivan Noskovič. Zatiaľ som videla len jedno krátke video, takže kompletne ho zhodnotiť neviem. Ale čo som videla (veľmi kriticky o poistení a hlavne prístupe agentov), tak absolútny súhlas.
@portret7 Má tvoja správcovská spoločnosť webovú aplikáciu pre klientov? Naši klienti si vedia sami doma nastavovať do ktorého fondu pôjdu ich príspevky.
alebo este Papucovyinvestor sk
fakt je toho kopa, treba poštudovať, postretať sa - ale nikdy nič nepodpisujte na prvom sedení! podľa mňa je investovanie tak vážna vec, že si to treba fest dobre premyslieť... vyfiltrovať pre Vás to pravé
lebo čo najhoršie môže človek spraviť, je zrušenie zmluvy po roku napríklad...
Ešte jednu vec som si uvedomila... že si treba stanoviť aj nejaké ciele... a podľa toho si vybrať
1) na držanie rezervy na niekoľko mesiacov používať napr. Bystrý účet alebo sporiaci účet k bežnému účtu... prípadne aj Redlee dá podobne nastaviť
2) šetrenie na niečo konkrétne v strednodobom horizonte (napr. dovolenka, nová kuchyňa... možno aj vytvorenie hotovosti na kúpu bytu by som sem zaradila)
3) dlhodobo napr. na dôchodok, pre deti na štart do života
@jarka_black Plne súhlasím. Ruky preč od sprostredkovateľa, ktorý ide niečo uzatvárať na prvom stretnutí. Ak chcem dať klientovi kvalitu, tak to chce čas a nie zbúchať hoc čo za 20 minút
@gejb Ak nezabudneš a budeš chcieť, pošli mi návrh investície, ktorý dostaneš.
@jarka_black dakujem pekne, o tejto moznosti som netusila.
@martinp288 nikto ma o nej neinformoval, takze neviem. Ja som sa zacala zaujimat az teraz, takze urcite si budem musiet vela detailov nastudovat. Dakujem pekne
@fotoportret
https://www.taskchain.co/
Čo vravíš na toto? Velmi slubne vyzerajúci projekt
- v krypte som už nejaky ten rôčik 🙂
@tatiana038 3.6% poplatok? Výnos 6,1% pri dynamike.... fuuu... to si aj niekto kúpi? Spýtam sa inak, máte dobrý spánok keď to niekomu predáte?
@martinp288 tak da sa aj poplatok nastavit tak ze sa rozloží v case v tych splatkach ale inac na mesiac twn poplatok pri takom zhodnotení vychadza na cca3€. To je ukážka na 100€ minimalny je 20€ vklad samozrejme sa da bez poplatkov ale zarobok vidíte v case kde sa Vam zhodnocujú peniazky aj vklad najlepsie su pravidelne vklady ako jednorazová suma napr. 10oootis €.Kto ako ma hlboku penazenku.
@tatiana038 samozrejme ludia co Vam obracajú peniaze na americkom trhu treba samozrejme zaplatit a pri takom výnose verte mi ze poplatok riesit nebudete co je 1500 oproti 50tis výnosu vsak
Ja to teraz riešim cez Swiss Life. Zatiaľ mi manažovali len 2. Pilier ale mala som už stretko s poradcom aj ohľadom investovania, čakám na analýzu a jeho návrhy na mieru pre mňa a uvidím.
Dost času so mnou zabil a vysvetľoval ako to funguje, aspon na toto to bolo dobre a uz som (trochu) v obraze 😄
Ked nebudes chciet, tak nemusíš investovať cez nich.