Ahoj chcela by som sa opýtať čo by ste brali ako výhodnejšie postaviť dom alebo kúpiť starší dom
ideálne kúpiť skolaudovanú novostavbu 😀 vieš finálnu cenu... lebo pri stavbe nového aj pri rekonštrukcii starého domu máš len rozpočet čo je v dnešných časoch ozaj odhad
radsej novy a podla seba a svojich predstav. Ked uz teda.
Lebo staru barabiznu prerabat, to nieje bohvie co, neviem co vsetko je tam skrite co nevidno a sa pri prerabke vytentuje a v konecnom dosledku zozerie niekolkonasobne viac penazi, energie a casu nez postavit to cele nanovo.
Môj otec bol vedúci na stavbách. A vždy hovoril, že je lepšie postaviť nové, ako opravovať staré.. 🙂
@mina0202 my sme minuly rok kupili stary dom, zburali sme a pomaly doloncujeme novy. je to zahul- mam z toho dost nervy lebo oproti rozpoctu nesedi kopa veci- vsetko zdrazuje, robotnici nie vzdy su spolahlivi (naslubuju ze pridu a 3 tyzdne to odkladaju)- ale to by ta cakalo aj pri rekonstrukcii.
naozaj ideal je kupit novostavbu, ale zas - nevies ako presne je urobena (papier znesie vsetko), ale zas- vies kolko stoji penazi… u nas še red dokoncenim a este stale nevieme kde sa ta cena vysplha.
rekonstrukcia je podla mna bezodna studnica na peniaze, pricom vysledok nikdy nemas taky ako pri novom dome.
@mina0202 fu, no neviem kde žiješ, ale tu, na dedine na juhozápade, za 50tis už pozemok nekúpim. Ceny začínajú pri 65 tis 🙄 A to sme viac menej zapadakov... Treba si to dobre zrátať, pretože stavebný materiál šiel veľmi hore a ešte aj pôjde, plus doprava vyjde často viac, ako samotný materiál. To, čo sa ešte vlani začiatkom roka postavilo za 130tis dnes postavíš za 200tis.
@mina0202 ak máte pozemky len do 50 000 (neviem však akej rozlohy), tak jednoznačne postaviť. u nás to nepripadá finančne do úvahy, len pozemky v meste a okolí na menší dom s okolitým smiešnym pozemkom stojí okolo 120-500 000 /podľa toho, či mesto alebo okolité obce/... ide o pozemky okolo 600-700 m2 s vybudovanými sieťami.
Ani novostavba na predaj nie je vyhra. Ak je to na predaj, je z najlacnejsich materialov a sfusovane. Omietky vsetko zakryju. Najlepsie stavat a mat to pod kontrolou, lebo najviac nekvalifikovanych fuserov robi prave v stavebnictve.
@mina0202 zalezi od financii. My sme postavili novy, svagrovci byvaju v starsom. My sme uvalili "nekrestansku" cenu za novy dom naraz, platime uver. Oni postupne musia vsetko prerabat a v konecnom dosledku ich to bude stat tak ako nas (ak nie viac), velkou vyhodou je to, ze neplatia ziadny uver. Prerabaju postupne, vzdy porobia to, na co maju.
Určite postaviť nový je lepsie, lebo nevieš ako bol postavený stary, čo ťa tam zas prekvapí...jeden kolega kúpil starý a ľutuje, za tie opravy by už mal postavený nový a ešte by bol presne podľa jeho predstáv. ....Na druhej strane už aj stavba nového sa ti nenormálne predraží....ale keby to aspoň stálo za to..naozaj všade sami fuseri....na výstavbu naozaj treba odhodlanie a silnú osobnosť, nam prerábal chlapík čo má 20 rokov stavebnú firmu a on naozaj všetko robil ako keby to skúšal prvýkrát v živote...v živote som nevidela nekompetentnejsich ľudí..potom som zistila že asi všetci naokolo majú podobnú skusenost....a tie pozemky, 4 roky dozadu sme kúpili pozemok za 42 eur m2, teraz vedľa nás predávajú pozemky za 118 eur m2
@zuzanka.zuzu kupit skolaudovanu novostavbu tiez nie je vyhra. Z praxe vidim, ako sa setri na materialoch, ktore nik nevidi. Normalne ma vykotilo ,ked do platne davali sive rury na odpad a vodu v PPR a murivo najlacnejsie.
Baby, na stavebne prace moze ziskat zivnostensky list kazdy, nie je potrebne dokladovat vzdelanie. Preto je tolko "odbornikov " v stavebnictve.
@oli18 Nemusi to byt tak, moji rodicia kupili dobru novostavbu. Na predaj bola, lebo majitelia sa hned po dostavani rozviedli a ani jeden tam nechcel ostat byvat.
@mina0202 My sme prerabali stary a boli to nervy, ale hlavne kvoli majstrom, ci skor cistym fuserom. Nakoniec sme si zacali robit skoro vsetko sami a bolo to ok. Ale ano, je pravda, ze treba ratat s prekvapeniami viac ako pri stavani noveho.
@marianarem to je ine. Ja som mala na mysli vystavane cisto na predaj.
@mina0202 to mas este dobru cenu, v okoli BB mas pozemok, bez sieti kludne od 150-200 tisic, a to nehovorim o meste, ale aj okolitych dedinach. Zvolen nie je o nic lepsie, ani prilahle dediny. Takze my sme kupili stary a prerabame. Ina moznost nebola. Nedali by nam hypoteku na 400 tisicovu novostavbu a vacsinou su to aj tak bungalovceky bez zahradky, velkostou ako byt, my sme uz piati. No nie je to med lizat a stale to nie je podla nasich predstav a nikdy nebude ☹.
A to mame prosim pekne zalozeny byt aj samotny dom v banke. A aby sme mohli dokoncit dom, tak musime predat byt. Inak sa nepohneme.
@mina0202 “obavam” sa, ze toto velmi zavisi od financnych moznosti.
Novostavba - pravdepodobne v dnesnej dobe vysoka cena a vysoka hypoteka. Predavajucemu musis verit v tom, ake materialy pouzil a podobne.
Starsi dom - nizsia nakupna cena, s mozno vacsim pozemkom oproti tomu ake sa ponukaju k novostavbam. Cena prerabky majstrami spolu s kupnou cenou sa moze vysplhat aj na cenu novostavby, treba pocitat s dohadovanim sa s majstrami a natahovanim casu. Prerabka svojpomocne usetri nejake peniaze, ale na vela prac by chlap potreboval pomoc, takze koordinovat kalendare s niekym, kto by pomohol. Svojpomocne to trva vacsinou dlhsie.
Zalezi na financnych moznostiach a do coho by ste sa skor radsej pustili.
Tak záleží aj aký starý dom a koľko toho si dokážete prerobiť sami. My sme pred rokom kúpili 27 ročný v meste. Strecha a kúrenie sú dobré, káble na elektriku sú už medené, kúpeľne sú pôvodné, ale v dobrom stave. Menili sme okná, podlahy, kuchyňu, vyspravili niektoré steny a vymaľovali. Byt sme predali, takže sme to najnutnejšie spravili do dvoch mesiacoch a presťahovali sa. Nábytok sme mali z bytu, akurát sme kúpili skrine a spravili šatník, lebo v byte sme mali vstavané. Manžel si viac menej všetko robí sám. Volali sme akurát elektrikára a vodára. Čo sme spravili doteraz, na to nám stačila hypotéka a na zvyšok došetrime. Ešte nam treba prerobiť kúpeľňu, urobiť plot, prístrešok na auto, prerobiť terasu a postupne obmeniť nábytok. Ale nemenila by som. V byte sme mali hroznú susedu a máme štyri deti. Ten kľud, záhrada a sme v meste. To bola podmienka, mimo mesta kvôli dochádzke by som nešla. Vždy sme rozmýšľali nad chatou, lebo dom v meste je zázrak. Nám sa podarilo s obrovským šťastím, ešte za dobrú cenu a mali sme veľký trojizbový byt bez hypoteky. U nás v meste sa stavia nová štvrť, ľudia popredali svoje byty, že do cc roka sa presťahujú, kým dostávajú. Byty predali dosť "lacno" a pri terajších cenách a nižších hypotékach majú problém dostávať. My síce nemáme ešte všetko prerobené, ale bývame. Ale máme všetko funkčné, len staršie. Ja som radšej, že máme starší. Nieje to úplne podľa našich predstáv, ale máme väčší pozemok, už ovocné stromy, máme pivnicu, čo už nové domy nemajú a štyri detské izby, čo by sme asi pri dnešných cenách nedali. Treba zvážiť vaše možnosti. Dnes stavať dom, je lotéria. Nikdy neviete, pri akej sume skončíte. Ja by som radšej išla do domu na kľúč, alebo novostavby, kde viete výslednú sumu hneď.
@keiko33 presne vela ludi ide podla odhadov architektov a CP. Lenze to tiez sa meni.
My sme mali stastie ze sme stavali pred 6. rokmi. Sice sme vysypani z penazi od vtedy, ale uz iba 5r ale okrem spalne vsetko hotove aj vonku aj auto nove sme tam splachli uz. To sa nam vsetci smiali, ze preco dom a zadlzovat sa. Prisiel covid a kupuju domy 2x drahsie jak nas to stalo cele 🙈. Jednoducho s detmi v byte, ked je vsetko zavrete je tazko.
@nwnw presne. Mne bolo počas zákazu vychádzania do plaču. Štyri deti a zavretí v byte a k tomu online vyučovanie. Teta má dom v meste, záhradu len asi 100m2, ale som jej vďačná aspoň za to, že sme k nej mohli ísť, lebo ihriská boli zakázané. Ja keď som pozerala na Markíze tie videá Zostaňte doma, tak som strašne závidela ľuďom aj tie malé záhradky, že môžu von. Bolo to strašné na psychiku a ešte aj so susedou, čo jej všetko vadí. Naša svokra sa tiež chytala za hlavu, keď sme pred 15 rokmi kupovali byť za 35 tisíc, keď vtedy išli byty 25 tisíc (v prepočte). Že sme sa zbláznili za takú cenu. Lenže vtedy u nás byty v meste ani neboli. Brali sme čo prišlo, keď sme chceli bývať sami. No a po rokoch predali za 94. Ceny nehnuteľností idú hore. Kto zaváha nemá. A tiež sme sa teraz vysypali z peňazí, ale už bývame a to je hlavné.
@mina0202 aky je ten dom stary? Co všetko treba meniť? Búrať? Je suchý? Splna aspon trochu vasu predstavu alebo ho idete uplne "vykuchat"?
Nový dom - mate pozemok? Co všetko chcete? Rozpočet, ktorý si minimálne navyše o 1/3 a aj to bude v reali malo. Kto bude stavať? Firma? Svojpomocne?
Ako chcete financovať? Hypo? Aký mate cash? Úspory?
atď.atd.
Veľmi malo info.
Ale aby dom ti odpovedala na otázku, každý stavbar ti povie ze je lepšie postaviť nové ako opravovať staré.
@evamarek77 no staršie domy majú niečo do seba. Vonku 30°C a vnutri máme 20 a v letnej kuchyni dokonca 16-17. Žiadna klimatizácia nieje potrebná. Tiež sme brali starší dom v meste, ako nový mimo mesta. Proste lokalita je pri deťoch a práci veľmi dôležitá, aj na úkor "novoty".
@mina0202 ono zalezi co ocakavas...
Najlacnejsie je postavit novy maly dom na malom pozemku (pre mna vacsia nocna mora ako prerabanie, pre vela inych ludi super volba hlavne, ze je novy).
Podla mna je urcite kvalitnejsie pre zivot prerobit kompletne velky stary dom lebo si vsetko spravis nanovo a mas oveeeela viacej miesta. Ale vyjde to vyrazne drahsie.
Tretia alternativa je postavit novy velky dom (velkosti ako sa kedysi stavali stare na pozemku o rozlohe ako sa kedysi stavali stare) a to je uz len pre milionarov.
Ženy to kde žijete? Také lacné pozemky.... Ú nás pri Trnave kúsok od BA po diaľnici.... Pozemok 1040m2 240 000e s IS... A kde je ešte dom
V dnesnej dobe je to velmi subjektivne a pri rastucich cenach materialov naozaj nevies kde skoncis.
Idealne riesenie je novostavba alebo dom na kluc ak mas dost penazi co teda nema kazdy a ak sa nechces prilis zadlzit tak bud bude nejaky novy mini domcek alebo starsi a vacsi a pomaly prerabat.
Dnes najst dobreho majstra naozaj nie je lahke. Kopec ludi ti pracu doslova odflakne.
Ja mam starsi dom a pomalicky robim to co je nevyhnutne a potom sa uz budu robit len nejake male vylepsenia. Mam peknu zahradu co pre mna bolo tiez dost zasadne.
Vyhoda je, ze co si dokazem urobit sam si urobim a majstrov volam len na veci na ktore mi treba odbornika. Domaci si obvykle vzdy daju viac zazelat na svojom nez cudzi.
Brat ma napr novsi dom ale radovo vyssiu hypoteku a ja som nechcel byt otrokom banky.
Starsi dom mi tiez ponuka utocisko ( miesto kde sa vyspat, najest, osprchovat a pohodlie ) + mam moznost sebarealizacie ci uz v zahrade alebo garazi.
Je pravda, ze na dome je vzdy co robit, ale ja sa snazim vsetky zasadne rekonstrukcie robit poriadne na prvykrat tak aby to vydrzalo co najdlhsie aby som nemusel zbytocne robit druhykrat.
Teraz ma cakaju rozvody a kupelne, ale zasa len 1x a potom sa uz k tomu nebudem musiet vraciat 🙂
...my sme teraz predali na vychode vo vacsom okresnom meste dom v radovke z r.1988 za o 1/3 viac ako by sa predal pred rokom. A kupujuci nas na kolenach prosili aby sme to nedali niekomu inemu (vybavovali hypo). Bola som prekvapena ako ceny vyleteli hore.
@mina0202 Postaviť nový.