Financovanie domácnosti

4. sep 2024

Ahojte idem si sem pre divnu radu a to, ako uchopit financovanie domacnosti ked ju budem zdieľať s priateľom ktroý si potrpí na dobre veci, a z toho vyplývajú iné "pálky" ako pohovka cca 6000e, posteľ 10000e, samotná kuchyna cca 20000e ...proste normálne zarabajúci človek s tymto asi nevie držať krok,a kedže pracuje dlhšie nato aby si take veci mohol dovoliť (ja som cerstva absolventka VS) takže financovať zariadenie bytu bude on....ako by som sa rozumne po nasťahovaní sa mala podieľať ja,aby to bolo z mojej strany čestné a primerané môjmu zárobku? dakujem

anjelicek26
4. sep 2024

Tak ak ma takyto prijem a takyto vkus tak odpoviem jednoducho - ty asi nijako... povyberaj s nim, nechaj ho zaplatit co treba, s tym, ze proste zariadenie byvania bude patrit jemu (pri pripadnom rozchode je to takto aj tak jednoduchsie)... ak sa vezmete, nikto toto po rokoch riesit nebude... Mozes prebrat platby za energie ci stravu, proste podla dohody... ako pises, s tym sa proste neda drzat krok, o par rokov na tom budes financne uplne inde, ale nie dnes, nie tu a rozumny partner to aj chape...

colsami
4. sep 2024

Ak je to jeho dom alebo byt, je jeho aj zariadenie, nech si to riesi sam. Pochybujem ze taketo veci chce investovat do najmu 😃 Preco by si na to mala prispievat ked to je jeho? Inak si neviem predstavit ako chces financovat polku kuchyne? A po rozchode co? Stale je to len frajer. Nech si zveladuje svoje hniezdocko, a cas ukaze ci neskor pristupite spolu aj k nejakym zavazkom. A Ty ries len urcitu formu najmu, tj dohodnite sa kolko od Teba chce na veci co sa tykaju rezie.

gemerka17
4. sep 2024

Chyba najdôležitá informácia, komu ten byt patrí.

cyberk
4. sep 2024

On si kupil byt a idete tam spolu byvat a zariadovat? No mozes kupit kuchynske utierky 😂

jajanka31
4. sep 2024

My sme to mali tak ze moj priatel si kupil byt a aj zariadil. ( skromnejsie-normalne) a ja som sa k nemu nastahovala. Energie sme platili 50/50.. potraviny rozne kto mal cestu okolo obchodu. A ja som kupovala obliecky, dekoracie panvicu.. somariny. Najdrahsiu vec som kupila matrace.. po 4 rokoch sme sa vzali. A kupuje spotrebice dalej on.. a ja len take hocico..

dzulli1980
4. sep 2024

No úprimne ... nebola by som s takým mužom ... moja švagriná mala muža - už je ex, tiež si potrpel, všetko luxusné, drahé ... narodilo sa im dieťa ... to chúďa sa nemohlo ničoho chytiť, nič zapackať, s utierkou chodil a utieral ...

daniela1911
4. sep 2024

Byt je asi jeho, vybavenie bude jeho tiež. Ja by som za seba platila 1/2 energii, samozrejme stravu a spýtala by som sa ho čo som dlžná za bývanie - predsa len, budeš používať jeho spotrebiče, nábytok, a pod. A zbytok už je na ňom. Možno ti to prezradí aj čo to do budúcna.. držím palce.

paulina291
4. sep 2024

Mňa len zaujíma, že to je aká posteľ, čo stojí 10 000€?😄 ozaj by som rada vedela.
A ja teda neviem, ale ak dá človek za postel 10 000€ tak je buď milionár alebo blb. Ak je milionár, tak by som na jeho mieste po čerstvej absolventke nejakú dobu nič nechcela.

nin12345
4. sep 2024

Ahoj napisem ti len jeden odstrasujuci pripad mojej kamosky. Tiez mala priatela, bol od nej starsi on zarabal slusne ona chodila na VS posledny rok a potom si nasla pracu a teda byvala unho. Zariadovali spolu jeho byt ona tam nakupila dost veci a len aby sa mu aspon zcasti vyrovnala a podielala sa na kupe nabytku sa uplne vyplieskala z penazi neusetrila si v tomto obdobi ani euro. No a o dva roky na to co zariadili sa rozisli a ona pekne odchadzala od neho s dvoma taskami s ktorymi aj prisla a nic sa jej nikdy nevratilo. Dodnes ked na to spominame ju chyti zlost ze bola taka hlupa a dala do toho prachy ked to nebolo jej a neboli zobrati. Zvaz to poriadne s chladnou hlavou kolko do toho das

maranta_leuconeura
4. sep 2024

No viem co moze stat na kuchyni 20 tis, ale co moze stat na posteli 10 a sedacke 6, to fakt neviem. Sedacku sme kupovali nie tak davno a za taketo ceny boli kozene sedacky s elektrickym ovladanim vsetkeho vo velkosti celeho bytu, ktory chces zariadit.

kristinka92
4. sep 2024

@maranta_leuconeura značka 🙂 tak isto ako všetkým ostatným. platíš za značku, ani nie tak samotný obsah

maranta_leuconeura
4. sep 2024

@kristinka92 akoze ked na to maju, nech sa paci. Ocakavam teda, ze panko zaraba aspon 6tis mesacne v cistom.

jajanka31
4. sep 2024

@maranta_leuconeura no to by bolo este zaujimave ci aj tolko zaraba alebo to ide uverovat.

maranta_leuconeura
4. sep 2024

@jajanka31 pochopila som to skor tak ze je dlhsie na trhu prace a teda ma prax a zaraba dobre, ale mozem sa mylit...

kristinka92
4. sep 2024

@maranta_leuconeura tiež som to tak pochopila. pravdepodobne bude aj o niečo starší, cize môže mat aj našetrené.
autorka najdôležitejšiu vec si nenapisala- komu patrí nehnuteľnosť, ktorá sa ide zariaďovať? pretože ak je priateľ vyhradny majiteľ, kúpiť zariadenie by si mal tiež len on. ak by ste sa rozišli, nabytok sa časom amortizuje a ty by si z tých peňazí nevidela nič alebo len minimum.

kitycat
4. sep 2024

Podielat sa budes 50:50 na spotrebovanych energiach. Mozes kupit ziarovku, toaletak. Vybrat prijemne postelne obliecky a nech to zaplati nech sa vam dobre ved vies co

V ziadnom pripade hradit vsetku stravu/zabavu/dovolenku 🙄

Si jeho frajerka a on snad vie kolko (ne)zarabas. Taktiez nebudes po nom upratovat a lietat alo handa a lestiti kuchynu za 20k, sedacku za 6k atd 🙄🙄

Ked na to ma nech kupi. Ja by som sa vyjadrila iba k to u ci to je pekne alebo nie

anketkarka
5. sep 2024

Tak tie ceny si asi napísala cca z brucha, nie? Kuchynská linka vie byť aj drahšia, ak je väčšia a posteľ a pohovka je cena úplne mimo. To Ti priateľ povedal toto a chce od Teba, aby si to platila Ty? Nenapísala si vôbec o vašej situácii. Je to na vzájomnej dohode dvoch ľudí.

temperity
5. sep 2024

@anketkarka nie je mimo. Postel napr hästens stoji ine palky - vid foto a to dokonca v akcii. Poznam ludi, co maju nabytky za taketo ceny, ale su to top manazeri, majitelia firiem a podobne.

milanemila
5. sep 2024

@temperity ja len fakticka poznamka, ze na obrazku nie je postel hastens 🙈 ale ano s cenou mas pravdu.

milanemila
5. sep 2024

Autorka ty mas partnera s kt ides zit a nevies sa s nim o takejto teme porozpravat? Normalne si sadnite a sa ho otvorene spytaj aku ma on predstavu o vasom spolocnom fungovani. Ze mas jednoducho obmedzene moznosti, ale rada by si sa aspon nejako podielala na chode domacnosti (ak sa teda podoelat chces). Vsak ak je pri zmysloch, tak si aj on uvedomuje, ze z absolventskeho platu mu nebudes davat polovicu na sedacku za 6k. Zbytocne vznika napatie a nervozita na tvojej strane kvoli niecomu, co viete mat za 5min vykomunikovane.

ukgirls
5. sep 2024

zakladom kazdeho vztahu je komunikacia .. a aj komunikacia o peniazoch ..sadnut si s nim a porozpravat sa... povedat mu obavu aku mas,a spolu najst riesenie a sumu,kt budes prispievat .. nikdy neries taketo veci s cudzimi ludmi na nete.. my do vasho vztahu nevidime

kristinapetronela
5. sep 2024

Úprimne neviem či by som s takým bola . Lebo keby je to všetko ok tak by si tu nepýtala radu ...

lavender94
5. sep 2024

Asi by som s takým chlapom ani nebola. Jedna vec je, že s týmto držať krok nie je možné, to keď je ten chlap normálny, mal by to pochopiť a nechcieť od teba aby si sa na tom podieľala. Ale ja by som nemohla byť s chlapom, ktorý “investuje” do zariadenia bytu také pálky. Načo… keby mám taký príjem, že si môžem dovoliť zariadiť byt pomaly za rovnakú sumu, koľko ten byt stojí, tak by som si napríkad kúpila druhy byt. Alebo inak rozumne investovala tie peniaze. Nie ich rozhajdákala na spotrebný tovar. Ono je úplne jedno, či si kúpiš gauč za 1000 alebo za 6. Rozdiel v tej kvalite a vydrží nie je taky markantny, tam už sa platí skôr za prácu dizajnéra a za značku. Síce ma peniaze, ale uvažuje ako chudák. To je najhoršia kombinácia.
Ja mám niekedy fakt pocit, že sem nepíšu dospelé ženy ale 10 ročne deti. Ideš bývať s niekým, s ktorým si nedokážeš vykomunikovať základné veci, ako chceš riešiť, keď prídu skutočné problémy?

guudy
5. sep 2024

@maranta_leuconeura nam slovensky vyrobca Domark nacenil sedacku na 6500. Pred cca 3 mes. Latka, obycajna trojka a dvojka. Bez elektrickych a inych vymozenosti. 🤷🏼‍♀️
Postel si tiez viem predstavit za 10 tis., ak zaratam do toho aj elektricke rosty a matrace. 🙂

danieladeley
5. sep 2024

Dala by som polku z energii a polku za stravu. Urcite nic do zariadenia, ked nie ste manzelia a ked je vsetko papierovo jeho. No ale v prvom rade si neviem dost dobre predstavit, ze idem byvat s niekym, s kym sa neviem normalne porozpravat o financiach.

zuzidr
5. sep 2024

vyyjadrím sa len k tým cenám...veď si dajte niektoré stránky slovenských výrobcov alebo ved aj zahraničných a ceny čo píše autorka sú naozaj reálne, nedávno sme zariaďovali a teda nábytok aj kuchy§ňu mám za oveľa nižšie ceny a pri lúskaní stránok, alebo navštívení výstavy nábytku sa mi oči točili...Rodina, čo má príjem 10tis. mesačne nebude kupovať sedačku za 1500€ z ASKA, a to nikoho neurážam to je proste realita. kto viac zarobí, viac si môže dovoliť
A k otázke, zatiaľ budeš prispievať do domácnosti toľko, koľko budeš môcť, aj do 20tis. kuchyne môžeš dokúpiť doplny v ikea alebo v pepcu, a snád po čase budete zdieľať financie, a potom aj ty zvýšiš nároky na všetko

muchotrafka298
5. sep 2024

Uplne bezne sa daju kupit postele aj v cene auta, napriklad vyssie spominana znacka Hastens. Ked na to ma, nech si zariadi byvanie ako uzna za vhodne. Je to jeho byvanie, je jeho majitelom. NIe ty. Pokial s nim nevies drzat krok, tak si najdi niekoho k sebe vhodnejsieho. Uz len z toho dovodu, ze tie financne rozdiely budu cim dalej tym viac markantne. Lebo ty ako absolventka VS si nenajdes hned pracu za 4000 EUR, aby si nebola za chuderu. Lebo ako budete napriklad riesit dovolenky do drahych destinacii? NErataj s tym, ze Ti zaplati dovolenku na Maledivach za 5000 na osobu. Kde na to vezmes?

temperity
5. sep 2024

@milanemila ano pravdu mas, bolo to cez ich stranku a boli tam aj ine znacky, ale pointa je, ze su aj take drahe nabytky.

anketkarka
5. sep 2024

@temperity ale oni určite nemajú kuchynskú linku len za 20 000...

paulina291
5. sep 2024

@temperity zaujímalo by ma, či sa na nej aj 54- násobne lepšie spí ako na takej za 1000€😄
Ide o to, že keď má niekto na takto, naozaj zbytočne drahú postel, tak by sa po čerstvej absolventke nemusel chcieť podielať. Energie, jedlo to áno.
A ako baby píšu, buď ti bude platiť veci alebo s ním krok jednoducho neudržíš.
Ja len dúfam, že to nie je idiot s veľkou hypotékou na krku, čo si potrpí na ultra drahé veci ale reálne na to nemá.
Pre autorku: čo navrhuje partner?