Do akej maximálnej výšky hypotéky by ste išli pri príjme 3000 EUR?

20. sep 2024

...1 dieťa, žiadne iné pôžičky ani leasingy nemáme..

vevesh
20. sep 2024

1.300 Eur s poistkou s 5% urokom na 10 rokov. Ak by bol fixny na celu dobu, trufla by som si aj 1600 a v neposlednej rade zalezi aj, ci je to jeden prijem alebo 2 a ak dva, aky je ich pomer...

melanta
20. sep 2024

Ak je to príjem dvoch ľudí dokopy, tak do takej, aby hypotéku vedel sám zo svojho príjmu splácať ten, ktorý má ten príjem nižší.

luxus10
20. sep 2024

@vevesh cize do vysky cca 120 tis eur...? rozumne....

vevesh
20. sep 2024

@luxus10 zalezi fakt od toho, kde a aka nehnutelnost, vek ziadatela-v 20tke vies splacat aj 35rokov a vies si dat kludne 1.600€ splatku z jedneho platu a hups si na 500.000€, naopak v 35 sa nebudes viazat na 40 rokov (a ani ti to banka bez extra zabezpeky z inej nehnutelnosti neschvali). Skor mi islo o vyjadrenie, do akej mesacnej vysky by som sla pri prijme 3000, ak to je jeden plat.

e1h
20. sep 2024

Treba upresniť viacero vecí.
Tých 3000 € je príjem jednej osoby, alebo dvoch, aký je vek, je to hrubý alebo čistý príjem, je to príjem na Slovensku prípadne zo zahraničia, aký je predpoklad rastu prípadne poklesu príjmu v budúcnosti, je to príjem kompletne zdokladovaný, koľko ročné je dieťa, to dieťa ostane jediné, alebo je/sú v pláne ďalšie?

Všeobecne platí to, čo už bolo písané vyššie. V prípade, že sa jedná o príjem dvoch osôb, tá s nižším príjmom by mala dokázať utiahnuť hypotéku a domácnosť sama v prípade výpadku príjmu druhej osoby.

martinbud
20. sep 2024

Pri príjme 3000 eur a dvoch ľuďoch je možnosť zobrať aj cca 280.000 eur na základe nariadení NBS a podobne. Takže záleží koľko potrebujete 🙂 banka vám vie aktuálne poskytnúť toľkoto. Mesačná splátka pri 30 rokoch aktuálne cca 1500 eur

sasa1310
20. sep 2024

takú výšku, akú reálne potrebujem na plnohodnotné bývanie. Čím drahšiu nehnuteľnosť nájdeš, aby si zobrala maximum - treba rátať, že vyššiu musíš mať aj hotovosť na kúpu nehnuteľnosti. Nie je všetko len o príjme

martinbud
20. sep 2024

@sasa1310 lenže niekedy potrebuješ viac ako ti z príjmu banka dá 🤔

sasa1310
20. sep 2024

@martinbud autorka sa pýta do akej možnej výšky by sme išli.

martinbud
20. sep 2024

@sasa1310 to je pravda ale je spomenutý príjem 3000 eur čiže limit horný. Takže nemôžeš ísť do drahšej nehnuteľnosti .

bosorkabb
20. sep 2024

Záleží či je to príjem jedného alebo dvoch.
Cca 1300 eur. Ale málo info z tvojej strany.

sasa1310
21. sep 2024

@martinbud a prečo by nemohli do drahšej nehnuteľnosti. Možno už nejakú majú a chcú niečo väčšie luxusnejšie na hypo. Nevieš aká je situácia. Príjem 3000 eur rátam len na neho.

jaroslav81
21. sep 2024

Do akej by ma pustil limit DTI a DSTI

ela90041
27. sep 2024

Na tuto otazku sa da velmi tazko odpovedat, lebo kazdy ma svoje hranice nastavene inak. Zalezi na vela okolnostiach, ale vseobecne by som sa priklonila k vyske hypoteky, ktora predstavuje sumu mesacnej splatky do vysky, ktoru zvladne splacat menej zarabajuci z dvojice (vratane vsetkych ostatnych povinnych vydavkov - energie, potraviny, skolne, benzin). Je to samozrejme opatrnejsi pristup oproti tomu, kolko realne je mozne od banky ziskat, ale pre kludny spanok mi to za to stoji. Plus samozrejme aj financna rezerva na minimalne 6 mesacnych vydavkov je pre mna nutnost.

ela90041
27. sep 2024

Do vyssej hypoteky, pripadne pri jednotlivcovi by som sa ja osobne priklonila iba za predpokladu uzavretia poistenia schopnosti splacat hypo

stlienka1979
Odpoveď bola odstránená
Zobraz