...1 dieťa, žiadne iné pôžičky ani leasingy nemáme..
Ak je to príjem dvoch ľudí dokopy, tak do takej, aby hypotéku vedel sám zo svojho príjmu splácať ten, ktorý má ten príjem nižší.
@luxus10 zalezi fakt od toho, kde a aka nehnutelnost, vek ziadatela-v 20tke vies splacat aj 35rokov a vies si dat kludne 1.600€ splatku z jedneho platu a hups si na 500.000€, naopak v 35 sa nebudes viazat na 40 rokov (a ani ti to banka bez extra zabezpeky z inej nehnutelnosti neschvali). Skor mi islo o vyjadrenie, do akej mesacnej vysky by som sla pri prijme 3000, ak to je jeden plat.
Treba upresniť viacero vecí.
Tých 3000 € je príjem jednej osoby, alebo dvoch, aký je vek, je to hrubý alebo čistý príjem, je to príjem na Slovensku prípadne zo zahraničia, aký je predpoklad rastu prípadne poklesu príjmu v budúcnosti, je to príjem kompletne zdokladovaný, koľko ročné je dieťa, to dieťa ostane jediné, alebo je/sú v pláne ďalšie?
Všeobecne platí to, čo už bolo písané vyššie. V prípade, že sa jedná o príjem dvoch osôb, tá s nižším príjmom by mala dokázať utiahnuť hypotéku a domácnosť sama v prípade výpadku príjmu druhej osoby.
Pri príjme 3000 eur a dvoch ľuďoch je možnosť zobrať aj cca 280.000 eur na základe nariadení NBS a podobne. Takže záleží koľko potrebujete 🙂 banka vám vie aktuálne poskytnúť toľkoto. Mesačná splátka pri 30 rokoch aktuálne cca 1500 eur
takú výšku, akú reálne potrebujem na plnohodnotné bývanie. Čím drahšiu nehnuteľnosť nájdeš, aby si zobrala maximum - treba rátať, že vyššiu musíš mať aj hotovosť na kúpu nehnuteľnosti. Nie je všetko len o príjme
Záleží či je to príjem jedného alebo dvoch.
Cca 1300 eur. Ale málo info z tvojej strany.
Do akej by ma pustil limit DTI a DSTI
Na tuto otazku sa da velmi tazko odpovedat, lebo kazdy ma svoje hranice nastavene inak. Zalezi na vela okolnostiach, ale vseobecne by som sa priklonila k vyske hypoteky, ktora predstavuje sumu mesacnej splatky do vysky, ktoru zvladne splacat menej zarabajuci z dvojice (vratane vsetkych ostatnych povinnych vydavkov - energie, potraviny, skolne, benzin). Je to samozrejme opatrnejsi pristup oproti tomu, kolko realne je mozne od banky ziskat, ale pre kludny spanok mi to za to stoji. Plus samozrejme aj financna rezerva na minimalne 6 mesacnych vydavkov je pre mna nutnost.
Do vyssej hypoteky, pripadne pri jednotlivcovi by som sa ja osobne priklonila iba za predpokladu uzavretia poistenia schopnosti splacat hypo
1.300 Eur s poistkou s 5% urokom na 10 rokov. Ak by bol fixny na celu dobu, trufla by som si aj 1600 a v neposlednej rade zalezi aj, ci je to jeden prijem alebo 2 a ak dva, aky je ich pomer...