Ahojte baby, prosím Vás neviete mi pomôcť s takýmto problémom, alebo nepoznáte niekoho kto mal už podobný problém? V roku 2010 mi proficred poskytol pôžičku. Túto som normálne splácala, kým mi v roku 2012 neochorel syn, a skrz jeho nákladnú liečbu som nemala na platenie splátok. Navštívila som aj pobočku, kde som ich žiadala o zníženie splátok, aj som im povedala okolnosti môjho prípadu, no už očividne neboli takí ochotní ako pri uzavretí zmluvy a zníženie splátok mi neumožnili. Kedže som neplatila tak ako som mala, prišlo mi od nich že zmluvu vypovedajú, a mám dlh hned uhradiť, čo som samozrejme nemala z čoho. Teraz mi prišlo, od niakeho EOSu, že mam uhradiť sumu pomaly 3x takú ako som si požičala, za poplatky a úroky o ktorých som nemala ani poňatia. Moja finančná situácia sa ale nezlepšila. Viete mi poradiť, či sa dá nejako brániť, alebo čo, alebo už mám priamo čakať exekutora. Dakujem za každu radu.
No branit sa nemas ako, neplatila si, dost dlhu dobu si to ignorovala, teraz ocakavaj exekutora
skor by si si mala dat otazku ako som mohla zabranit tomu aby som sa dostala do takej situacie a dalsiu otazku ako si najst dalsi prijem aby som to vedela splatit
@marianka111 je jedno či sa jedná o pôžičku alebo hypo..ked neplatíš,posunú to exekútorovi,ktorý ti siahne na účty a majetok..
hned ako si nebola schopná zaplatiť prvú splátku si mala konať a požičať od rodičov,známych a zbaviť sa toho...výhovorky o chorobe ti nepomôžu
@marianka111
EOS je vymahačska spoločnost da sa s nimi dohodnut na splatkach ale ak nebudeš platit ani tie tak exekutor
hlavne musiš s nimi kominikovat.4 roky su dlha doba..a EOS si to navýši aj o svoje trovy takže čím skor začni platit lebo pred tým neujdeš a bude to len viac a viac
@marianka111 no ak nezaplatíš, tak ťa dajú na exekútora,,to budeš musieť zaplatiť ešte aj jemu a suma sa navýši. Ak nemáš z čoho, tak s tým exekútorom treba rátať, preto cenné veci, ak je niečo napísané na tvoje meno napr. dom auto a pod. darovacou zmluvou prepíš na niekoho. Aby si o to neprišla.
Exekutor hned neznamena koniec sveta..skus sa s tymito, alebo neskor s exekutorom dohodnut na splatkovom kalendari, ktory by ti viac vyhovoval. Sama som v tejto situacii nebola, ale velmi dobra kamaratka ano a s exekutorom sa dohodla na 30 € mesacne.
Cenne veci prepisat na niekoho komu veris. A exekutor blokuje ucty velmi rychlo, cize ak ti chodia peniaze na ucet tak si ich radsej davaj vyplacat sekom, na ucte sa k nim uz potom nedostanes.(poplatok za odblokovanie uctu je 300€), cize nech sa ti to nenabaluje stale viac a viac...
Chodte na facebook, najdite si skupinu, opýtaj sa právnika a tam zadajte túto otázku. Tam veľmi dobre poradia a často sa to tam rieši. Teraz od marca, bude aj nový osobný bankrot. Takže nedajte sa odbiť a znechutiť, prvými príspevkami, ktoré vám sem napísali.
Chcú ťa pekne okradnúť, Marienka. Za taký zlodejský prístup by som im nič nedal.
Treba vydržať 10 rokov nezaplatiť ani cent a potom dať na súd žiadosť o zrušenie dlhu z dôvodu premlčania. Taký je zákon - ak sa v priebehu desať rokov nezaplatí vôbec nič, dlh je premlčaný.
Ale nesmieš vlastniť počas toho obdobia žiaden majetok, ktorý by ti mohol exekútor vziať.
Ak nevlastníš žiaden taký majetok, nemusíš sa báť. Ale rovnako aj tvoj manžel. Ak niečo vlastní tvoj manžel, musíte rýchlo ísť za právnikom, spísať nejakú zmluvu, že nemáte spoločný majetok. Už neviem, či sa to volá Bezpodielové vlastníctvo manželov, alebo tak nejako. No asi najideálnejšie je u teba i jeho rýchlo všetko prepísať na príbuzných ako je váš otec, mama, vaše deti...
A už len tých 10 rokov vydržať a nedať ani centík.
Zruš si ešte všetky účty v bankách v SR. Potom skoč napr. do ČR a založ si len účet v nejakej banke v Čechách, môžeš ho následne ovládať cez internet a platobnou kartu. Fio banka a asi aj niektoré iné majú aj v Čechách vedenie účtu zadarmo. (Slovenský exekútor nemá právomoc v ČR a inde v zahraničí.)
po novom sú zmeny v exekúciách aj v premlčacích dobách. Fakt najlepšie je sa opýtať právnika na tej stránke a potom osloviť aj centrum právnej pomoci, tam vám pomôžu. Niektorí keď majú úžernícke sumy, tak to posielajú na ministerstvo na posúdenie, hlavne takéto nebankovky.
Zobrať prácu iba ak na čiastočný úväzok, max 3 - 4 hod. denne, exekútor môže brať z výplaty len ak prekročí určitú sumu. Do určitej sumy sa nedá, neviem do koľko. Je to nejaké zákonné minimum, ktoré ti musia vždy vyplatiť. Možno 180 - 200E, neviem.. Alebo sa zamestnať v zahraničí (v ČR).
A ešte. Niektorí pre istotu urobili tak, že si v občianke dali zrušiť trvalý pobyt na svojej adrese, hoci bývajú v byte, v občianke majú uvedené len mesto (už tam nemajú ulicu a číslo), vďaka čomu sa nemusia ani obávať návštevy nejakého agresívneho exekútora, ak byt nie je ani písaný na nich, môžu už v ňom kľukne mať aj všelijaké drahé veci, už nič nehrozí.
Ak toto riešenie z nejakého dôvodu sa nedá spraviť, potom snažiť sa držať na svojej adrese len lacné veci. Dnes nejaký starší televízor a alebo starší nábytok už nikto nechce ani zadarmo. Je to nepredajné, to si dnes aj niektorí exekútori uvedomujú, preto po bytoch moc nechodia, ale môže sa stať. A ak príde, asi skôr bude hľadať šperky a peniaze (to, čo sa dá ľahko odniesť a ľahko predať). A preto je dobré si v byte spraviť šikovnú skrýšu pre tie šperky a peniaze, napr. niekde pod parketami a pod. Koniec koncov, je to dobré aj proti iným zlodejom.
Ale ako vyššie píše Slimstar, zákony sa menia, treba si ešte všetko pooverovať, pozisťovať. Posledne náš predseda vlády niečo hovoril, že jeho vzorom je A. Dubček, ktorý chcel režim s ľudskou tvárou, ak zasa len nekecá, mali by sa zákony zmierniť a byť viac na strane obyčajných chudobných ľudí, a nie na strane úžerníkov a exekútorov. Takže uvidíme.
@marianka111
V prvom rade je potrebné analyzovať zmluvu o úvere. Až potom sa dá radiť, čo možno v danom prípade robiť a či je možné sumu pohľadávky znížiť, prípade či pripadá do úvahy premlčanie.
@pnm
Dovolím si Vám poradiť, aby ste se nesnažili radiť v právnych veciach , keď sa vo veci nevyznáte.
nedávno som zahliadla túto diskusiu, posielam link, zdá sa mi to že by si to mohla vyskúšať, nič za to nedáš.
https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/nebankovky-a-exekucie/
držím palce
@marianka111 najdi si na fb centrum spravnej pomoci tam ti poradia uz riesili take
A este ak mas zmluvy daj si ich posudit na Min.spravodlivosti lebo vacsina takych ma nepriatelne zmluvne podmienky
@dezire1000 o tom jej píšem, všetko je uvedené v linku ktorý uvádzam
spoj sa s Centrom pravnej pomoci,su na fb,pomahaju pri takýchto veciach
s tym eos-om sa dohodni na splatkach aj ked len 20 eur mesacne ale aspon ti dlh neporastie. Spatneuz nevyriesis nic.
Ries to pisomne,poziadaj o splatkovy kalendar. Vsetko doporucene a ty si enchavaj kopie. Pstrosia politika tu nepomoze. Ak nic, tak uz jedine potom poziadat rodinu o pomoc.
@pnm skrysa pre sperky 🙂 pod parketami ...jaj 🙂 naozaj je lepsie neradit niekomu v tvojom pripade...🙂
To premlcanie to bolo kedy si.moj otcim mal na socialke pomaly pol miliona dlh este v skk.a pomalicky mu ten dlh odpustali a suma klesala a ked siel do dochodku tam mal minimum co mu strhaju.ale svagor tak tomu pribudaju uz penale z prvych penalov.a nic uz v dnesnej dobe neodpustaju.mamke jedna spolocnost dala uz z platu ked to vsetko vyplatila tak po 2 rokoch ci kolko si zmysleli ze este co si nema doplatene a tak sa s nimi sudila.treba vzdy vsetko riadne platit a ked nemam z coho tak si nepoziciavam.aj uveri sa uz napr.poistuju v pripade ze clovek pride o pracu co je v dnesnej dobe raz dva ale zas ked clovek chce robotu si najde tiez raz dva.hlavne treba komunikovat a dohnut sa na splatkovy kalendar.
@marianka111 nesplácala si, 4 roky... vážne sa ťa pýtam, čo okrem exekútora očakávaš? karafiáty a potlesk?
je síce smutné, že ti ochorel syn, ale to ich nemá prečo zaujímať... ty by si svoje požičané peniaze tiež chcela späť, nemám pravdu?
Brániť sa nemáš veľmi ako, prečítaj si zmluvu, ktorú si s nimi podpísala...