Zdravím žienky. Tento rok som pracovala od polovice júla do konca roka na dohodu, no zároveň som mala od júna do októbra založenú živnosť, v ktorej som ale nič nezarobila. Viete mi poradiť, či musím podať daňové priznanie?
Závisí od výšky príjmu a či ste ako szčo skončili v strate.
@zajkula62 zvlášť za dohodu a zvlášť za živnosť?
Zalezi od vysky tvojho hrubého príjmu ak nedosiahol vysku 1901,67Eur zak nemusis podavat DP ale kvoli tomu,ze si bola SZCO treba tuto skutocnost oznamit. Na druhej strane-ak za teba bola odvadzana dan tak pri podani DP by ti ju pravdepodobne vrátili.
*tak
Z dvoch dôvodov treba podať, preto že si mala živnosť a preto, že ak podaš vrátia sa ti dane, ktoré si platila zo mzdy aj keď to bolo na dohodu
@mijo53 Ak platila nejaké dane.😉
@petronela321 Plati co som napísala a podava sa jedno DP, v tvojom pripade typ B, kde sa uvadzaju aj príjmy z dohody.
@petronela321 ak by si mala stratu zo živnosti, tak je povinné daňové priznanie, nie zvlásť na jednom typu B
Myslím si, že od polovice júla do koncu roka už len zaplatila nejakú daň, daň vrátia keď je vyššia ako 3 EUR asi, škoda to nechať štátu, ja by som určite urobila daňové
@evittam no záleží ako vedie tie výdavky , ak ich vedie formou jednoduchého účtovníctva , podáva výkazy tak jej na 99,9 % strata vznikne. V prípade tohto o nákladoch si povinná účtovať.
No a čo sa týka oznámenia na daňový úrad, zo zákona takáto povinnosť neexistuje. Je to skôr " komfortné " , ja osobne to nerobím ,pretože ako som zistila, ani to nezabráni daňovému úradu poslať výzvu na podanie DP a tu už musí daňovník uposlúchnuť či mu vzniká alebo nevzniká povinnosť.
Pardon-5mesiacov
@evittam platila som dane od začiatku práce na dohodu. Čo sa týka toho daňového úradu, tiež si myslím, že mi žiadna úradnička veľmi nepomôže, lebo v našom meste sú dosť neochotné.
Ale ďakujem krásne všetkým za rady, pomohli ste mi. 🙂
@petronela321 Tak podaj DP, tie zrazene dane ti vrátia alebo ich cast. Podla mna vsetky ak si pracovala len pol roka, nakolko v DP si môžeš uplatnit NCZD za cely rok. Ale to by som musela vidiet potvrdenie o prijme.
@evittam o bločky mi zrovna nejde, ale napríklad o taký bankový účet, kde máš poplatky, ktoré sa správajú ako náklad , alebo náklady súvisiace so založením živnosti ...to sú nutné výdavky, ktoré jasne vznikajú .
Ak vedieš účtovníctvo si povinná o nich účtovať.. a už si v strate. Popravde nepoznám živnostníka , ktorý vedie jednoduché účtovníctvo aby mu v prvom roku nevznikli náklady. je to nereálne.
@evittam pozerám práve staré daňové B, ktoré som robila jednej pani, bolo kombinované, TPP, dohoda a živnosť. Po odpočítaní odpočitateľnej položky vyšiel základ mínusový, čiže základ dane je 0 a keď ideš podľa riadkov na daňovom tlačive, tak od nulového základu odpočítaš preddavky dane, vyjde mínus a to je vlastne daňový preplatok, ktorý sa daňovníkovi vráti
@evittam ty evittam vieš aj pomôcť, ale si aj veľmi tvrdohlavá, vyššie si mi písala, že nemusí mať žiaden základ dane, no aby niekto robil 5 a pol mesiaca na dohodu a nemal žiaden základ dane, či už nulový, to nepoznám a platí preddavky , tak jasné, že bude mať preplatok dane, ty musíš mať vždy svoju pravdu, ja som len samouk, urobím jednoduché daňové, ved čítam viem, či tlačivo alebo zákon
@mijo53 Ja nemusim mat vždy pravdu. Ale ak by napr.robila na dohodu za povedzme 100Eur/mesiac a uplatní si NCZD tak nevyjdu žiadne preddavky. A žial z jej prvého príspevku to nebolo jasne. Chápeme sa? Cize som uviedla, že existuje aj taka možnosť a to,ze ty si sa s tym nestretla za to ja nemozem.
@petronela321 na daňovom, nie že sú neochotné, ale majú to zakázané, veď oni sú pod zámkom, ak nikoho nepoznáš, zazvoníš a koho si budeš pýtať, skús sama riadok po riadku a potom popýtaj niekoho čo vie robiť daňové priznania a bude ochotný ti to odkontrolovať, na daňovom ťa odkážu na daňové riaditeľstvo, aby si dala dotaz
Kočky, ktorá viete obratom poradiť, robím paušálom predbežne 60%, mám vystavených 15 FA do r. 2017, z toho je uhradených 13 faktúr zvyšné sú uhradené v jan. 2018, čo zahrňam do príjmu za r. 2017? všetky vystavené fa alebo len tie, ktoré sú uhradené v r. 2017? díky moc