Ahojte,
Mňa len zaujíma.
Že čo robite pre to, aby vám dali hypotéku? Lebo ako normálne zarábajúci človek ( 1000 v čistom ) mi taký velky úver ani nedajú. Tak čo mám potom robiť keď chcem konečne svoj vlastný dom? 😂
Nechcieť dom, keď naň nemáš? 🙆♂️
Asi zalezi od toho co robis, aky dom, kolko uspor mas, ake dalsie uvery mas….tvoja otazka mi pride tak ze absolutne nemas ponatia ako bankovnictvo funguje🙂
Asi treba byt realista a ziadat taku hypoteku, ktoru mas realnu sancu splacat. Takze treba kupovat to, na co mas sancu dostat hypo, inymi slovami-treba sa zakryvat takou perinou, na aku mam, resp. mam sancu ju postupne splacat.
Tak partner nech si zoficialni prijem a mozete si kupit dom. (Kedze v prispevku pises ze na paske nema ani tisicku a zarobi aj 4tisic mimo pasky, co si ale sikovne stihla zmazat). A ak ho chces kupovat a vlastnit sama, mozes si najst lepsie platenu pracu.
Co ine sa na to da povedat 🙂
Ano vidiet ze nevies ako to funguje. Ved pogoogli a citaj si o tom viac. Na internete toho je na mraky.
Čo robit?
- Tak v prvom rade si uvedomiť, že pre každú banku sú vaše príjmy dokopy minimálne (to, čo zarobí partner načierno absolútne nikto pri poskytovaní hypo nebude zohladnovat,…).
- v druhom rade si hoď tieto oficiálne čísla na úvod aspoň do hypo kalkulačky a uvidis, na čom si/ste.
ked mate takto prijem neoficialny tam tento sa do celkovej bonity nerata. Z toho jeho vysokeho cierneho platu ste urcite vela penazi usetrili, takze ak chces 200k dom, nech on da akontaciu trebars 150k a 50k hypoteku dostanete spolu dvaja skor. Inak to nepojde. Hlavne sa s vasou financnou gramotnostou nenechajte nahovorit na nebankovky lebo to skonci rodinnou tragediou.
Obaja s manželkou pracujeme na TPP. V práci sa snažíme, aby sme mali čím vyšší plat
Nič. Kúp si lacný dom alebo byt v bytovke na dedine
ja som mala (a stále mám) finančného poradcu ktorý mi to všetko riešil. Na začiatku sme tiež nemali vlastné prostriedky. Keďže banka ti dá hypotéku len 80% a 20% musíš mať vlastné prostriedky. Chápem, že pre mladých ľudí niečo nepredstaviteľné. Takže sme žiadali o nižšiu hypotéku (maximálnu aká nám vyšla) a dofinancovalo sa to stavebkom a spotrebákom. Postupne ako ti bude stúpať hodnota nehnuteľnosti tak vieš urobiť prefinanc a pomaly spájať úvery do jedného.
Ak partner zarobí 4000 a nemá hypo ani deti, tak vie odložiť každý mesiac 3000 eur. Čiže určite už má 20% z ceny domu/bytu nasporených. A ak chcete hypo, tak nech priznáva celý príjem, nielen tých 900 eur, ale celých 4000. A potom nebude problém, aby vám hypo schválili. Na druhej strane - ak ostaneš na hypo sama, budeš ju vedieť splácať aj keď nebudeš mať partnera, ktorý zarobí 4000? Na to je potrebné myslieť. Či tie náklady utiahneš aj sama bez neho, ak sa niečo stane. A ak aj budete spolu, ak priznáva iba príjem 900, v prípade PN bude mať dávku z tohto nízkeho príjmu. Ak bude na PN rok, budete vedieť splácať dom bez jeho štvortisícového príjmu?
Bývanie je potrebné si zabezpečiť také, na aké človek má a na aké bude mať aj keď ostane z jedného dňa na druhý sám, alebo ak jeden z dvojice príde na dlhé mesiace o príjem.
Chcem dom čo mám robiť ani si nenaročna s príjmom 1000 eur neviem neviem a ak áno tak dajaku staru barabizňu čo jedno opraviš a druhe TI pada na hlavu. Prikry sa s takou perinou na aku máš.Chcieť je pekna vlastnosť mať ešte krajšia.Ak chceš zvyš si príjem ale banky 100% už nedavaju len 80 percent.Ak zaplatiš úver 500 a viac eur s čoho budeš žiť.Plus energie tak to sranda nebude.
človek by si mal kupovať byvanie ake si moze dovolit, ked raz nemam na dom tak si ho nekupim
Nič, stačí mi menší byt a dovoliť si občas aj žiť. Totiž mať vlastný dom nie je ľudské právo 😉
Obaja sme zamestnaní na TPP, platíme odvody, ktoré banka vidí a šetrili sme si v predstihu a nemali sme žiadne úvery. Tak si peniaze na čierno odkladajte a zoberte si úver taky na aký máte oficiálny príjem. I keď viac ako hypo, by ma viac trápila prípadná PN, odstupné, zápočet do dôchodku.. v najhoršom prípade vdovský, sirotský..
Myslím, že už tu bolo všetko napisane. Keď chceš dom, tak treba na to oficiálne príjmy.
V dnešnej dobe 1000e v čistom je už nič,živorenie aká je drahota.
A o aku velku hypo sa jedna?