Dovolenka - čierna krajina

18. jún 2021

Ahojte baby idem si po radu, už 2 mesiace máme s priateľom kúpenú a zaplatenú dovolenku v Portugalsku. Mali sme ísť na jeseň cele sa to zrušilo lebo korona niečo vrátili ale niečo sme aj prerobili.. Na jar sa začala situácia zlepšovať bookli sme to teda znova tešíme sa a a dnes rano sa dozvien ze Portugalsko odrazu zas čierna zóna. Odchadzane v pondelok Som zufala paniaze ani nič nam uz nikto nevráti reálne sa jedná asi o 1500e co neni málo. Co by ste robili v mojej situácii? Zrušiť to a oplakať peniaze alebo ísť a užíit si to podla možnosti? V práci mi 2 týždne voľno na následnú karanténu nedajú aj sa to bojím povedať, jedine potom to zahrat do outu ze no stalo sa, 2 týždne neprídem? Dilema

tanisha
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lianka123
18. jún 2021

Odkial letis?

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
18. jún 2021

@tanisha robím v zdravotníctve, očkovaná som bola medzi prvými, home offis teda ako zdravotník mať nemôžem 😅 ale úprimne po tomto roku to už ani fyzicky ani psychicky nedávam stála som v prvej línii s covidom, 200 hodin mesačne, každý den niekto zomrel ja som súca na psychologa minimálne strašne som sa tešila na oddych konečne

autor
18. jún 2021

@lianka123 Viedeň

ciusinka
18. jún 2021

My sme sa v stredu vrátili z Mexika,ktoré je čierne,teraz sme na chate v karanténe a vôbec neľutujeme,že sme tam boli,užili sme si to super 🙂 Mali sme to zaplatené od septembra 2019,termín sa presúval 5-krat..Len teda ja aj otec môžeme mať teraz počas karantény home office,takže v v práci nám tiež nerobili problémy..

felicitab
18. jún 2021

Tak podľa mňa záleží aj na tom, prečo je krajina čierna. Ak by to bolo len kvôli tomu, že je mimo EÚ a majú pomalšie tempo očkovania, možno by som to zvažovala. Ak by však šlo o krajinu, ktorá je čierna kvôli zlej pandemickej situácii (ako Portugalsko teraz), tak by som nešla. Najhoršia situácia je momentálne v Lisabone, dokonca má byť cez víkendy zakázané cestovanie do a z Lisabonu. A zvlášť ak by som potom mala mať problém v práci kvôli nevyhnutnej 14 dňovej karanténe.

sasha10
18. jún 2021

My sa chystáme tiež do čiernej krajiny, síce na ostrovček, čiže pre mňa je to lepšia možnosť stráviť dovolenku aj ked v čiernej krajine z dôvodu " nedostatok informácii o počte pozitívnych" kde v rezorte bude možno 20 dovolenkujúcich ako napr. v Chorvátsku alebo Grécku kde v rezorte a na pláži bude 1000 -2000 ľudí. A následne aj privítam tú karanténu z tých dôvodov ako stále vravia že dovolenkujúci môžu za návrat vlny na jeseň. Tak si odsedím doma zistím že som ok, ako ísť hneď do práce. Pre mňa to rozdelenie krajín nedáva zmysel z pohľadu toho "bezpečia nakazenia". Aj keď zamrzí že je tam dosť problémov a čítania a zisťovania ako sa dostať tam bez problémov a naspäť domov. Ja home office môžem manžel nie, ale je živnostník takže nie je až taký problém.

hettinka
18. jún 2021

Ako zdravotník by si mala byt zodpovedná. A ak sa rozhodneš ist, jednoznačne potom karantenu DODRŽAŤ. Po návrate oznamit, že si bola v čiernej krajine a ideš na PN. Asi to nepochopia a budeš “populárna”, ale stále lepšie, ako zavliecť do nemocnice delta mutáciu.

Ja osobne by som nesla. Riesila storno, pripadne zmenila destináciu. Poistku máte?

lucik194
18. jún 2021

ono s tym portugalskom sa to dalo cakat..... velmi skoro, pretoze strasne vela anglanov ma v portugalsku chatu / vikendovy dom, ked nie priamo jedna rodina tak pozicaju od znamych a idu....... proste anglani sa zbalili a vycestovali..... zavliekli co sa dalo aj do portugalska......

@felicitab odkial vies ze lisabon maju zavriet? daj nejaky link na nete..... nech si to moze autorka precitat.....

rozhodnutie je len na tebe, portugalsko je krasna krajina, bola som 2x, tak na vlastnu past...... ale urcite pozri ministerstvo zahranicnych veci, co ma teraz Portugalsko v popise....

autor
18. jún 2021

@hettinka všetko sme riešili po vlastnej osi... Letenky, ubytko, auto takže nie... Vsade bolo storno možné do 7dni...co som sa dozvedela dnes ráno o tom ze menia pravidlá... Takže neskoro

makova333
18. jún 2021

@lucik194 LISABON. Cestovanie do a z Lisabonu a jeho okolia bude nasledujúce víkendy zakázané, oznámila vo štvrtok portugalská vláda. Reaguje tak na prudký nárast nových prípadov ochorenia Covid-19 v regióne o obklopujúcim portugalské hlavné mesto, píše agentúra AP.

Čítajte viac: https://svet.sme.sk/c/22684483/cestovanie-z-a-d...

janinah
18. jún 2021

My sa "bijeme" o každý den dovolennky a povedať mi kolegynka,že sorry,predlžim si v lete dovoleku o karanténu,lebo čierna krajina,tak ju asi opľujem...nie doslova,len popisujem svoj pocit z takej info...nešla by som,ani nie tak kvôli sebe,sme očkovaní,ale kvôi okoliu a pacientom..takých ľudí bude zrejme viac,bohužiaľ,čo prídu o peniaze,ale tie nie sú všetko

felicitab
18. jún 2021

@lucik194 Je toho plný internet, ani netreba dlho hľadať. Ako napr.: https://www.aktuality.sk/clanok/900586/koronavi...

happymom
18. jún 2021

Sestra letela s Londýna do Portugalska a všetko v pohode len testy im trebalo určite ísť a užiť si to
Každý deň s ňou volám a pláže prázdne foto pre inšpiráciu

katulienkax
18. jún 2021

ja by som sla a potom ta karantena, nech si trhnu nozkami, z prace ta nevyhodia lebo zdravotakov budu vzdy potrebovat a vezmi bud PN alebo nech ti to daju za nadcasy

katulienkax
18. jún 2021

Ja si myslim ze tu deltu vypustila farmaloby aby urobili natlak na ockovanie obyvatelstva. Ano verim ze ten viruz vypustaju je to dlhodoby zamer ...

ukulela
18. jún 2021

uprimne - rozumiem ti. chapem pocity az vyhorenie vsetkych v prvej linii, s mnohymi som sa rozpravala .... my sme dovolenku uzeleli minuly a zrejme aj tento rok, pritom ma to tiez taha k moru ako magnetom ... chyba bola, ze ste riesili dovolenku len von. naozaj treba zvazovat a mat aj alternativu na SVK (Cechy, ci inde ...) Ak nebude problem s absolvovanim karanteny, chod. Ale ak mas mat z toho stres, .... no ja neviem, jedna vec je rpachy, druha psychicke zdravie, ... najhorsie v pandemii je planovat veci mesiace dopredu. neviem, co urobis ty ale ja (v mojej situacii) by som nesla. a to sme ockovani. zrejme by sme dali nejaku tour okolo SLovenska, bud turistiku, alebo wellnesy, ... vypnut mobily a hotovo.

hettinka
18. jún 2021

Autorka, o tom, že Portugalsko bude čierne, že tam majú indickú mutáciu, že im stúpajú čísla, sa hovorí už minimálne týždeň. Zavliekli im to tam turisti z UK.
Ak aj pôjdete, bude to dovolenka plna obmedzeni, všetko zatvorené, ako som už písala, ja by som nesla.

zuzanaete
18. jún 2021

To ako davaju PN na karantenu ludom, co sa vratili z dovolenky v zahranici? Ked uz niekto potrebuje cestovat, tak nech si karantenu riesi dovolenkou.

sasha10
18. jún 2021

Ja by som to takto neriešila, si v prvej línii, tvoje psychické a fyzické zdravie bude asi na bode mrazu predpokladám, na PN má každý právo, jednak ak to takto "zariadil" štát. Oddýchnete si, vyčistíte hlavu, a môžeš pokračovať ďalej. Táto situácia bude trvať ešte roky podľa mňa dookola, a ide o to, aby ľudia boli úplne psychicky na dne. Treba vypnúť a je na každom ako a v ktorej krajine zrelaxuje.

hettinka
18. jún 2021

@zuzanaete radšej neplatenom voľnom…
Neviem, či je nárok na PN, ale ak sa človek vráti z takej krajiny, pre všetkých je menšie zlo, ak mu tu PN zaplatíme. Ako má klamať, že bol len na nákupe v Heinburgu a do karantény nepojde. Vdaka takým si môžeme chystať kvasok a cestoviny zasa do zásoby na jesenný lockdown.

sasha10
18. jún 2021

@zuzanaete Do teraz bolo slobodné cestovať ako aj všetko ostatné. Veď sme slobodný ľudia. A odrazu musíme "znášať" všetky obmedzenia. Ak nám štát karanténu prikazuje, tak tú PN musí aj uhradiť. (teraz vôbec neide o rozširovanie choroby a pod. iba pohľad na "slobodu") dúfam že to pochopíš ako som to myslela.

sasha10
18. jún 2021

@hettinka Ten je už naplánovaný. Kaderníctva, kurieri všetci dostávajú oznámenia, že dovolenku treba vyčerpať do konca augusta, pretože v septembri bude 3 vlna a kurieri sa nezastavia opäť. Takže asi tie "zelené krajiny" ako spomínam 1000 - 2000 ľudí na pláži, z dovolenky rovno do práce až tak zelené pre nás nebude. Preto radšej ako vravíš keby štát platil karanténu každému z každej krajiny.

hettinka
18. jún 2021

@sasha10 normálny človek nepotrebuje nariadenia, použije zdravý rozum a nebude sa vystavovať zbytočne riziku. Zostane v karantene po dovolenke sám od seba, zariadi si to tak, aby mohol. Alebo sa zregeneruje niekde tu na SK, ak nemá toľko dni voľna.

luccija
18. jún 2021

Nesla by som uz by som bola nekludna, ze budu na mna v praci zazerat a dovolenka nebude ako ma byt.Nedaj Boh zavru letiska ci tam nebudete v karantene...kaslat na peniaze a aj to, ze si ockovana nie je zaruka, ze tam neochories.Najdi nieco pekne na SK a Portugalsko by som zrusila

sasha10
18. jún 2021

@hettinka podľa mňa je zbytočné riešiť či niekto ide na dovolenku za hranice, alebo tu na SK. Predpokladám že nakaziť sa dá všade. Hlavne na návšteve - pochybujem že toto niekto obmedzuje, vidieť sa s blízkou rodinou , v obchode aj u nás, v kaderníctve, hocikde. Každý človek ktorý nesedí celé dni doma ale využíva niečo z toho čo som povedala je pre ostatných tiež "nebezpečný". Ok ak je to vážne krajina ktorá je na tom fakt zle, súhlasím ale v krajinách kde je rovnaký počet nakazených ako u nás je zbytočne porovnávať.

hettinka
18. jún 2021

@sasha10 pozri si teda štatistiky Portugalska. A majú tam už pekne rozšírenú delta mutáciu (indický variant).
Tiež je iné roziko ist autom do apartmánu a niekam letecky. Rovnako je rozdiel stretnúť sa na grilovačke s rodinou a ist na veľkú indoor oslavu. Proste ešte nie sme “za vodou” a súhlasím, žiť treba, ale s rozumom.

sasha10
18. jún 2021

pozrela som si, na 10 280 000 obyvateľov majú k 17.6. - 1233 nakazených - 0,0119% a my máme 61 nakazených z približných 5 miliónov obyvateľov - 0,00122 % rozdiel 0,00978, akože podľa mňa je to percentuálne mizivé. Netreba len počúvať rádio a TV s hrôzostrašnými informáciami, podľa mňa na tak veľkú krajinu okolo 1200 nakazených nie je nejaká hrôzostrašná vlna. Nechcem začínať žiadne žabomyšie vojny, ja sa tiež chránim ako viem aj celú rodinu, Covid sme prekonali takže viem o čo ide, toto je iba môj objektívny názor na % tej hroznej mutácie v Portugalsku. Neviem ako sa to tam bude zhoršovať ale hovorím momentálne k včerajším výsledkom.

hettinka
18. jún 2021

@sasha10 problém je v tom, že zatiaľ čo u nás a aj v okolitych krajinach čísla pomaly kontinuálne klesajú, v Portugalsku (a aj v UK) naberajú opačný trend a začínajú stúpať. A myslia si, že je to pre vyššiu nakazlivost indickej mutácie, na ktorú je aj ockovanie menej účinne (len okolo 60%). Navyse sa siri medzi mladými (zatiaľ neockocanymi) aktívnymi a mobilnými ľudmi, ktori ju cestovaním rýchlo roznesú.