Ahojte, s prenájmom nehnuteľností doposiaľ nemám žiadne skúsenosti. Čítam si o tejto problematike veľa na internete, no predsa by som rád počul aj vaše rady nakoľko sa chystám v blízkej dobe kúpiť investičný byt. Na čo si dať pozor? Akú zmluvu je najlepšie zvoliť? Vytvorili ste si kvôli tomu živnosť alebo stačí mať len DIČ? A ak ste náhodou z KE, vnímate to ako vhodný spôsob investovania peňazí? Alebo je v dnešnej dobe prenájmov veľa a ich ceny išli dole? Pravidelne si prezerám aj ponuku nájmov na rôznych portáloch ale neviem to porovnať so situáciou pred 2-3 rokmi. Ďakujem.
ano, je to stale este vhodny sposob investovania. Naucis sa to, nie je to tazke. Ak mas peniaze, idealne kupit 2-izb. byt, pre pár bez detí. Dane ries az neskor, ked budes mat najomcov. Staci nahlasenie na danovom urade, daju ti DIC. Odkladaj si blocky. Z príprav (malovanie, ....), nabytku. vsetko mozes dat potom do nakladov a znizit dan. Datum z blockov moze byt aj pred zacatim prenajimania. Treba zmluvu (vypisat kazdy kus nabytku). Zmluvu na dobu urcitu - 1 rok, neries to bez zmluvy. Dala by som tam bod, ze ked budu menej ako 6 mesiacov, prepada zabezpeka. Zabezpeku cca 800 EUR.
do nabytku neinvestuj vela, znici sa. Zmier sa s tym, ze najomcovia sa k tomu budu spravat ako k firemnej Fabii 🙂
Vela stastia prajem, prenajimala som, oplatilo sa mi to.
Veľmi pekne ďakujem za odpovede, chcem sa však spýtať nakoľko máte už viac nehnuteľností na prenajímanie, nie je výhodnejšie kúpiť väčší byt- 3/ 4 izbový? Ved to, že teraz tie ceny nehnuteľností sú nesmierne vysoké, ale veľmi neverím tomu, že to začne klesať a najmä v krajských mestách.
nie, ziadne 3-4 nekupuj. Take chcu len rodiny s detmi. A taktiez sa velmi zle do nich hladaju najomnici.
radsej 2ks 2-izb.
@anna_2 ďakujem, rozmyslal som len na zaklade vlastnych skusrnosti, nakolko počas studia na VS som býval v podnájme niekoľko rokov a casto krát som mal prenajatú iba jednu izbu v 3-4 izbovom byte, pričom nájomné za jednu bolo 180-200 eur, preto mi to prislo výhodnejšie ako dvojizbový byt
ale nevykryjes cely rok ak sa jedna o VS studentov. Este pride dalsia epidemia a budu zase skoly pozatvarane 🙂
Veľký byt je vhodný pre študentov, veľká fluktuacia, viacej starostí.
Každopádne nie každý nájomník si váži cudzí majetok, preto investícia do zariadenia by mala byť rozumná. Nie úplne najlacnejšie, nech niečo vydrží... niečo čo ľahko vymenis. Ľudia nie sú citatelni, a niektorí ľudia dokážu neprijemne prekvapiť.
Stačí DIČ z daňový úrad, stotožňujem sa so všetkym ,čo tu spomínajú dievčatá ... držím palce
Kupovala by som jednoznačne dvojku. Zoberte si, že teraz stačili jeden, dva lockdowny, boli zatvorené aj školy a študenti nemali záujem o izby. Osobnú skúsenosť mám síce z KE, ale z opačnej strany,boli sme nájomcovia. Ja osobne som šetrila veci u prenajímateľa viac, ako keby boli moje, ale to som ja... je totiž pravda, že už 6 rokov bývame vo vlastnom a bývalý prenajímateľ nám stále vyvoláva, či nepoznáme niekoho normálneho, lebo majú tam v kuse problémy s nájomcami .. :/ a po mojich skúsenostiach z pracovnej oblasti, kedy som videla také situácie, že keď nevidím, nečítam, tak neverím.... odporúčam skontrolovať si nájomnú zmluvu s právnikom, bez srandy. Vždy a za každých okolností prenajímajte byt iba a len na dobu určitú, maximálne jeden rok. Pri odovzdaní kľúčov si spíšte preberací a odovzdávací protokol, kde napíšete každý jeden kus nábytku, ja by som na to išla normálne štýlom, ako je v hoteloch, najmä v tých starších, kde sa nejakým spôsobom označí ten konkrétny kus nábytku (číslom na spodnej strane stoličky, gauča, apod.) - najmä ak tam plánujete mať lepší, hodnotnejší nábytok, čo ináč tiež neradím.. my sme mali v našom starom byte nádhernú gaučovku, novú, koženú na ktorej sme sa pomaly báli sedieť... náš bývalý prenajímateľ mi potom hovoril, že ľudia, čo prišli po nás si ju jednoducho zobrali so sebou a vymenili za starý, bazárový gauč a tvárili sa, e v pohode, veď v preberáku bol napísaný "gauč" a toto je predsa gauč.. čiže neriešil len chýbajúce nájomné, ale aj chýbajúce veci.
my keď sme hľadali nezariadený byt tak sme mali obrovský problém - takže niekedy je lepšie radšej nezariadiť než zariadiť "lacno" (ono to JE vidieť! a dospelí nechcú bývať na internáte alebo "ubytovni", chcú slušný byt, nemusí byť zariadené draho ale aspoň slušne) 🙈
zábezpeka max jeden nájom, teraz už dva nájmy nefičia, neprenajmeš tak skoro (ešte som sa stretla s tým, že napr. za 2i sme platili 800e a zábezpeku pýtali 1000 ale tam bola klíma a elektrické exteriérové žalúzie, čiže žiadny merekury market a zábezpeka ako za nábytok od versaceho 🙄)
PS: píšem o BA, ale KE asi nebude až tak iné
@zuzanka.zuzu ja som chvíľu prenajímala nezariadený byt,
Však ak si zničia tak svoje.
Len raz mi dovliekli šváby s nábytkom odniekiaľ zadarmo...tak aj také zážitky môžu byť
Je lepsie prenajimat na zmluvu o kratkodobom najme a nie podla OZ. Nabytok - taka zlata stredna cesta a radsej menej ako viac - iba zaklad. Mnohi najomnici maju nieco aj svoje, co si do bytu prinesu.
@kenzom fakt smola 😀 sorry za ten smajlík, len ma to pobavilo... na tvojom mieste by ma asi j*blo 😀
Ináč, je fakt problém prenajať byt rodine s deťmi? Máte aj take skúsenosti, že Vám zničili nábytok?
@annamalaga Nasej rodine by som byt neprenajala. Mladsi je likvidator. Ale my sme mali najomnikov so skolkarom a boli to najlepsi najomnici zo vsetkych. Najlepsie sa starali o byt. Maly nic neznicil. Je to vysoko individualne.
@zuzanka.zuzu Ja ti verím, ani mne by nebolo jedno, o aký nábytok ide, ani mi nebolo, hľadali sme vtedy dlho byt, ktorý by nám vyhovoval aj čo sa týka zariadenia, je pravda, že pred siedmimi rokmi, keď to bolo u nás aktuálne, s tým v Košiciach nebol až taký problém, byty s oničom nábytkom sme priamo preskakovali v inzerátoch.. Ale tu skôr ide o to, aké to je vo všeobecnosti, a ľudia sú všelijakí... Ako píšem vyššie, ja som sa naozaj príkladne starala o celý byt, odovzdávali sme ho vymaľovaný - nebolo to potrebné, ale bývali sme tam pár rokov, tak som to považovala za základ, a vypucovaný od chladničky po strop, dokonca sme tam nechali aj nejakú komodu v spálni a zrkadlo v predsieni, čo sme tam kupovali a do nášho vlastného bytu sa už nehodil a majitelia sa potešili, mali sme tam taký gauč, že v tej cenovej relácii som nekúpila ani do nášho bytu no a vidíš, nájomcovia po nás s tým gaučom rovno zdrhli bez zaplatenia :D
@annamalaga no môže to byť problém, ale nemusí. Mali sme klienta, ktorý takýchto nájomcov riešil roky. Nejdem písať koľko, ale stačí, že tie deti medzitým vyrástli a boli to moji rovesníci a ja som ten prípad stihla už riešiť ako moju pracovnú náplň... sú ľudia, ktorí sú slušní a platia, dávajú pozor na veci, sú takí, čo zdrhnú bez zaplatenia a ideálne ešte zoberú aj tvoje veci z bytu a sú aj takí, čo neplatia ale z bytu ich nedostanete a na každú jednu výpoveď a výzvu o vypratanie a zaplatenie nájomného reagujú podaním žaloby o neplatnosť výpovede - čo je si myslím ten najhorší zo všetkých scenárov..
@zuzanaete ďakujem za radu, môžete mi prosím bližšie rozviesť prečo je lepšie zvoliť zmluvu o krátkodobom prenájme? Ďakujem
Ja som rozmýšlal nad 3-4 izbovým bytom ideálne v pôvodnom stave, kde by som sa po čase a samozrejme rekonstrukcii mohol nastahovať. Ale je pravda, že so študentmi je to momentalne tažké, na jesen príde určite ďalšie vlna covidu a školy sa nemusia otvoriť.
Ja teda neviem poradit, co sa tyka podnajmu a zalezitosti okolo, ale prave minuly rok pod nami byvali mladi podnajomnici, ktori boli katastrofalni, kazdy vikend tam bola akcia a bolo to nieco priserne, nemohli sme s dietatom vobec spat, na konci uz sme chodili spat k rodicom...tak len upozornujem na dokladne preklepnutie si podnajomnikov, lebo mozu ostatnym znacne zneprijemnovat zivot
Lebo prenájom na dobu určitú...ak budú problematicki...tak skrátka zmluva vyprší...je lepšie ju znova obnoviť...
Ak je zmluva o kratkodobom najme, tak je jednoduchsie najomnikov vystahovat, nie je tam potreba nahradneho byvania. Nahradne byvanie je potrebne riesit v urcitych situaciach pri zmluve podla OZ.
pôvodný stav dnes už neprenajmeš 😀 to už ani roboši neberú 😀 a takí čo by to zobrali by si tam veru mať nechcel 😀
3-4 izbovy byt je fakt blbost. prenajimali smw 120 metrovy 4izbovy tak viem.... studenti to je bordel zury fajcenie neisty prijem furt sa menia. to radsej kup dva jednoizbove alebo garsonku a dvojizbovy a bud pripraveny ze s tym je robota...
Ak chcete stabilný príjem z premajmu odporúčam 3 izbak. Prenakmete ho aj zamestnanému páru co potrebuje izbu navyše kvôli homeoffice. 4 izbak prenajmete najskôr študentom s ktorými bude problém kvôli hluku alebo viacclennej rodine ktorá je riziko v prípade ne platenia. Za mňa platí ze vôbec sa nehanbit ako podmienku nájmu stanoviť dokladovať príjem, v zahraničí je to bežné a človek z normalnym príjmom nemá dôvod nepredložit pracovnú zmluvu (dokladala som a fakt som s tým nemala problém) . V tom prípade pokojne aj par s dieťaťom. Samozrejme dieťa je vždy riziko.nebat sa prihlásiť trvalý pobyt, keď bude potrebne dá sa ľahko odhlásiť. Do nábytku neivestovat, je to spotrebna vec ku ktorej sa nájomca nechova ako k vlastnej. Ale nábytok je určite výhoda, ja napríklad som vždy hľadala zariadeny prenájom keďže sa mi nechcelo riešiť ešte kúpu nábytku. Pôvodný stav ti nikto s normálnym príjmom nezoberie, jedine študenti kde je veľká flultuacia a problémy s hlukom. Skôr nejaká staršia rekonštrukcia, nech je to nejaké slušne bývanie Určite spísať preberaci protokol. Záloha jeden mesačný nájom a platba nájmu vopred. Ak sa vám zdá človek fajn, povolila by som splácanie zálohy... U mna tak povolila prenajímateľka lebo po skole som fakt nemala 1500e hneď k dispo {2 najmy plus záloha).
My jedine jednoizbaky. Najlepší pomer medzi cenou, nákladmi a príjmami. Keď Ti na par týždňov vypadne príjem, mesačné platby sú nízke.
Mame 2 byty (2izbove) v starom meste KE. Nikdy sme nemali problém s prenajimanim. Si začiatku sme preferivali zahraničných študentov, jednotlivcov ale prehodnotili sme to pretože to boli humusaci. Teraz prenajimame mladým párom a stále keď tam prídem tak byty voňajú a sú čistučke. Ak chceš bez problemov prenajímať tak velm dôležitá je lokalita. Staré mesto je asi najžiadanejšie koli dostupnosti do práce a blízkosť väčšiny vysokých škol, ak chceš ľudí, ktorí budú platiť pravidelne nie malú sumu tak byt musí byť prerobený, v starej haraburde normálny človek bývať nebude. Keď už da mesačne 550€ tak nebude bývať v zatuchnutom byte s bazarovym nabytkom.
Ešte by som pockala ceny bytov sú momentálne extrémne vysoko a kvôli momentálnej situácii vo svete sa predpokladá že byty pôjdu cenovo nižšie
Je rozdiel vlastniť byt cca 15 rokov kedy bola kúpna cena cca za 2i 70tis ako dnes 100+ vtedy sa to oplatilo..
@annamalaga záleží od rodiny , rodičov a detí. Poznám prípady, kedy deti zničili byt - špinavé mastné steny, obúchaný nábytok, uchytaná sedačka, zničené dvere a sú zase rodiny, ktoré ,,normálne,, bývajú a nič sa nezničí.
Prenajímame už dlhšie obdobie. Čas nás naučil rôznym veciam. Aj zmluva postupne nabrala niekoľko strán navyše oproti pôvodnej verzii. Máme jedno základné pravidlo. Žiadne maloleté osoby. S tým sme mali najväčšie nepríjemnosti. Niektorí jedinci totiž majú svoje dieťa ako rukojemníka pri odmietnutí platenia nájomného. Inak ako uloženie peňazí sa to oplatí. Nikde v bežnom finančnom zariadení také zhodnotenie nezískaš (samozrejme aj v závislosti od vstupnej investicie). My sme kupovali niečo pred 15 rokmi, niečo pred 7 a niečo pred cca 5. Takže oproti terajším cenam nehnutelnosti neporovnatelne nižšie. Za mňa sa to oplatí. Deti budú mať niečo na štart a nezhltne to inflácia, ako napriklad úspory.