Po xx rokoch stojím pred dilemou kúpy novej kanvice a váham, či kúpiť s vyšším príkonom, v ktorej sa asi voda dostane do varu rýchlejšie, alebo s nižším príkonom, kde sa asi bude síce čakať dlhšie (či nie?), ale mohlo by sa ušetriť na energii ... vie niekto poradiť, prosím? 🙂
🤣🤣....rýchlovarná kanvica naozaj nie je spotrebič,na ktorom sa dá niečo ušetriť.Kolkokrat do dňa ju pustas? Tých pár minút ťa z biedy nevytrhne
Usetris jedine tak ze nebudes do nej zbytocne davat vela vody.ja ked vidim moju mamu ako tam pusti liter vody na salku kavy a ostatnu potom vyleje do drezu.ide ma vykotit..
Sice plati co pise @viestta , ale rovnako plati, ze tepelne straty su umerne casu, takze ak uplne identicke kanvice budu mat iba rozdielny prikon (vykon), tak kym voda zovrie, budu tepelne straty tej z nizsim vykonom vacsie. Rozdiel ale bude minimalny, takze vacsi vykon vyuzijes hlavne na rychlejsie zohriatie.
Usetris hlavne tak, ze budes ohrievat len tolko vody kolko potrebujes, na teplotu aku potrebujes (ak nepotrebujes prevarenu, tak vypnes pred zovretim), nebudes ju pouzivat s otvorenym deklom, pravidelne odstranovat vodny kamen ...
Na zohriate urciteho objemu vody potrebujes rovnake mnozstvo energie, ci uz silnejsi vykon kratsiu dobu, alebo slabsi dlhsiu.
najviac usetris, ked kupos poriadnu, kvalitnu. Lebo tie 10 EURove sa za chvilu znicia.
na elektrine neusetris nic, vykon nie je podstatny, brala by som ten najvyssi koli casu.
a ak chces byt uplne najviac setrna, tak tu su dalsie postupy:
mnozstvo vody - ak chces jednu salku, tak najprv do tej salky nalej vodu a prelej do kanvice + cca pol deci naviac.
cas - hned ako sa zacne voda varit, manualne vypnut, usetis par sekund spotreby a neorosis si vrchne skrinky kuchynske linky.
Fajn je ta co si navolis stupne.kludne staci 90-95 st, potom to nebuble a nevarí sa este neviem kolko po zovreti, ani kopec pary neide do miestnosti
Ale na usporu by som inde hladala zdroje...
@luccija a preco ju vylieva? Ved tej vode nič nie je.. Da sa ohriať zas neskor.. Alebo?
Kúp si s nastavením teploty ohrevu - zohrievaš na teplutu akú reálne potrebuješ. Na čaj používam 70-80, na kávu 90, 100 len naozaj občas.
Neusetris nic. Na zohriatie daneho mnozstva vody potrebujes rovnaky vykon, teda kiloWatty nasobene casom. A je uplne jedno ci budes kurit 300 watovou spiralou 10 minut alebo 600 wattovou 5 minut. Na kWk dostanes rovnaku spotrebu.
(fyzika ZS, myslim si, ze 8. rocnik)