Ahojte, mate niekto skusenosti s byvanim v chate / rekreacnom objekte celorocne ? Ake su plusy a minusy ?
Mame moznost kupit peknu chatu - ale splnajucu poziadavky RD (plyn voda elektrina posta odvoz odpadu) za vyhodnejsiu cenu ako RD na LV. Dakujem za rady a skusenosti
Možno vyššie dane z nehnuteľnosti, za RD je nižšia daň ako z chaty, tá je oveľa vyššia, pozri VZN obce /mesta. A okrem toho asi iný rozdiel nie je ...
@zalka dakujem za odpoved. asi ano, aj dane, vzn ich upravuje dako priamo dostupne ? ich vysku? dakujem.
este ma napadla hypo - ked raz budeme mozno predavat, nebude asi lahko si na chatu vziat hypo, je to lepsie pri RD.
da sa chata preklasifikovat na RD?
Nevýhodou je, že si nemôžeš zobrať dotácie co bývajú na RD, napríklad na zateplenie, atď.. napríklad aj elektrina ma inú sadzbu, teda aspoň u nás. My bývame v rekreačnom objekte, ale to bude asi podobne ako chata.
Vieš si VZN a výšku daní za RD a za chatu/ rekreačný objekt nájsť na mestkej stránke.
@travelllerka dakujem pekne za info. tarifa elektriny pre rekreacne objekty je niekde zverejnena? aky je tam cca rozdiel oproti klasickym odberom? dakujem moc
Este co mi napada ked pozriem na chaty u nas... take ze vyvoz odpadu, udrzba cesty, verejne osvetlenie.
moja krstna tak byva .. financne neporadim neviem ako to je.. ale ona si nestazuje ..akurat ze je to v horach takze moc tamnedopestuje kedze je to schovane .. ale co to si dopestuje .. ma to okrajovo takze ked je sezona nema moc hluk od pubertakov na chate a ked sezona nieje ma tam super klud .. na nakup si dojde autoom do dediny aj do prace sa dostane .. chodia je j tam dost tulave macky -ale to je rada kedze onaje na macky :D a hlavne nema blaznivycha zvedavych susedov ...
@syslik81 dakujem za skusenost 🙂 macky ja moc nemusim :// 🙂
V odhrnani snehu ste posledny, ak vobec. Taktiez je to s vypadkom elektriny. Chatova oblast ma najnizsiu prioritu. Neviem, ci mate deti a ako to bude s dochadzkou do skoly.
My sme stavali rekreacny dom, normalne s trvalym pobytom. Brali sme aj hypoteku. Dom sa preklasifikoval na RD. Elektrina nema inu sadzbu, aspon o tom neviem. Byvame tu uz 17 rokov.
@beata_k dakujem 🙂
@lejla77 ahoj mozem sa opytat aky bol kod uzemia na UPI ked ste preklasifikovali ? u nas je 1203. kolko trvalo kym vam to prekasifikovali a co vsetko kntomu chceli ? dakujem 🙂
Tak to netusim, ale musel sa tusim menit uzemny plan. Ten sa zmenil a potom nebol problem to zmenit na katastri.
My sme tu boli ako extravilan, zahradkarska oblast
Ono vlastne ta tarifa závisí od spotreby, ale treba si potom požiadať o zmenu, nešlo to automaticky, aspoň u nás. Lebo keď sme to tu kupovali, malo to nižšiu tarifu. Napríklad my sme mali problém, že tu boli káble elektrické ťahané vzduchom. Teraz treba už mať všetko v zemi. Ale my sme burali a stavali nanovo. A síce sme v meste, ale nie sú tu káble operátorov a signál tu nečaha od nikoho, poriadne, takže internet a telku sme museli vybavovať úplne iným poskytovateľom ako napríklad orange, či t-com. Tiež tu nie je kanalizácia, mame studňu, ale ta nie vždy vyhovuje, treba robiť odbery, kupovať filtre. A napríklad susedom studne vysychaju v lete. My mame ale dosť hlbokú. My sme v kopci, je tu cesta neudrziavana, ale našťastie to nie je taky prudký kopec. Nevýhoda, každý tu kúri drevom a je z toho v zime smrad. A mačky mame aj my :D je to tu divočina, ak ste pri lese, nám tu behaju líšky, diviaky, srnky, bažanty. Mne osobne občas vadi aj psi brucho po nociach a ráno sliepky 🙂
nevyhody su napriklad:
nemas v OP trvale bydlisko na ulici, ale iba v obci a supisne cislo,
nemas orientacne cislo, kurieri, posta, dovoz jedla, vsetci ta hladaju a niektori odmietaju nosit, napriklad nasim susedom co maju chaty nenosia ani sacky na separovany odpad, kedze ich nevedia najst (pritom smeti im normalne odvazaju), ked je vypadok elektriky, tak su rieseni s najmensou prioritou.
Da sa s tym asi zit, ale je to asi trochu obmedzujuce.
Stale nam dovezu dake jedlo, postu, lebo oni nemaju ani ulicu, ani orientacne cislo 🤦♀️
a teda problem moze byt aj internet a nebudu asi robit kanalizaciu. Zumpa je podla mna za trest. Draha a stale musis riesit a sledovat…
@lejla77 odvoz smeri maju ajj ti nasi susedia, ale sacky privlecu vzdy k nam, lebo netusia kam sa maju nosit. Aj bio kose. Chudaci tu chodili a hladali chaty podla supisnych cisiel. Nakoniec to rozlozili v strede a na fb si ludia pusali, aby sli na “namestie” 🤣 Optika tu nie je, ani tak skoro nebude. A to my sme RD. Chaty tu vobec nikto nebude riesit.
Dakujte za tu optiku
jedna sa o lokalitu v ramci mesta