Ako znížiť vlhkosť?

21. nov 2023

Haojte, dajte nejake tipy, lebo som uz na nervy z vlhkosti. V byte mame cca 20-22 stupnov.
Vlhkost stale okolo 60% +-.
Kupili sme uz 3 odvlhcovace (50-100e), do kazdej izby, a nie a nie dostat vlhkost pod 50%.

Vetram iba prievanom, nevyklopim bezne okno, lebo vonku prsi a vlhkost je tiez vysoka. Zvykla som este na 3 minutky okno a balkon dokoran.

Co este? Rano sme sa zobudili (odvlhcovac sme este nemali), stipalo nam v krku, syn kaslal, a vlhkost 65%.

O plesniach radsej ani pisat nebudem. Tvoria sa kazde 2-3 tyzdne nad oknami. :(

lamonita
21. nov 2023

Troska viac kúriť a ako susis pradlo? Aj to v byte spraví vela

autor
21. nov 2023

@lamonita mam aj susicku, ale pri odvlhcovaci jedine.

pribinak
21. nov 2023

Len elektricky odvhlcivac, musíš kupovať podľa veľkosti miestnosti a veľkosti bytu

autor
21. nov 2023

@pribinak ano, tak to mame. :(

maryetta
21. nov 2023

Podobne aj my. Vzdy okolo 60% vetram 3x denne minimalne po 10-20minut.
Susicku mam osobitne.
Stupne tiez tak 20-22. Keby mame viac kurit to by uz boli asi okna nonstop otvorene.

autor
21. nov 2023

@maryetta inka, v izbe kde su odvlcovace, treba ich zatvorit? Lebo ja uz neviem, co je spravne....

beky223
21. nov 2023

My máme vlhkosť extrémnu, okolo 70% a veľmi zvažujeme čo s tým, do čoho investovať. Či nebude lepšia (aj keď o dosť drahšia) rekuperácia do bytu ako odvlhčovače... Budem rada ak sa tu nájde niekto so skúsenosťami

autor
21. nov 2023

@beky223 ach.. To je tiez vela. Nemate z nej zdravotne problemy?
Moja sestra ma rekuperaciu v novom dome, ale plesne maju jak vysite. Aj na strope....

domka222
21. nov 2023

Vetrať viac krát za deň "prievanom". Zakaždým cca 5 min,hlavne po varení. Ak von prší, neodporúča sa takto vetrať, lebo sa ti natiahne dnu ešte väčšia vlhkosť. Miestnosti nezatvárať dverami ,aby mohol stále prúdiť vzduch

autor
21. nov 2023

@domka222 no, lenze prsi kazdy den.... Nie je vhodne ani prievanom takto?

luxus10
21. nov 2023

ked odvlhcujes , pootvaraj dvere na skriniach so satstvom, aj tie dobre drzia vlhkost...

luxus10
21. nov 2023

autorka co to mas za odvlhcovace -od 50-100e?

akvi
21. nov 2023

Treba kupit poriadny odvlhcovac. Mame v dome, kde je problem s vlhkosotu a staci to. treba kupit podla m2, neulakomit sa na lacne. Za 50 eur naozaj nekupis vykonny odlhcovac. Toto je priklad dobreho vykoneho odvlhcovaca - Klarstein DryFy Connect 60

viestta
21. nov 2023

Aku kapacitu maju tie odvlhcovace, lebo mozu byt "slabe" na to co vy potrebujete.

beky223
21. nov 2023

Zatiaľ nie, ale tak to sa nemusí prejaviť hneď. To si ma s tou rekuperáciou veľmi nepotešila 😬

slavomira236
21. nov 2023

Nasla som toto vraj v zimnom obdobi je blhkost 60 este ok

yogagirl
21. nov 2023

@akvi ja mám stadler form za 300 EUR, ide nonstop a vlhkosť mi neklesne pod 50%... vetrám pravidelne prievanom, ráno aj 20 minút... tiež som z toho zúfala, tvorí sa nám pleseň.

gabus543
21. nov 2023

Ahojky, bývame v novostavbe 4 mesiace ešte pred nasťahovaním nám šiel odlhčovač 24 hodín denne kde sme denne vyliali 4 plné nadrže s vodou a zo začiatku tu bola veľmi vysoká vlhkosť aj cez 70% vlhli nám rohy, museli sme kúriť na minimálne 25 stupňov a nárazovo vetrať, ono ten chladný vzduch viaže vlhkosť a tým sa znižuje, teraz nám v noci vybehne vlhkosť na 60 % a pri dostatočnom vetraní nám ju stiahne aj na 45%, ak sa ti ráno rosia okná je dobré stále ich vyutierať dosucha

roja01
21. nov 2023

Napadla ma len taka drobnost. Pri vareni pouzivat digestor a najme pokryvky (poklicky). Po sprchovani, kupani (za zatvorenymi dverami) ihned jednorazovo vyvetrat kupelnu.
Vzdy v situaciach kedy sa robi para, hned vyvetrat.
A zvysit teplotu na 23-24.

hanaxxx
21. nov 2023

Pripojim sa, mame podobny problem, len plesne sme mali nastastie minumum.

roja01
21. nov 2023

Je to i problem rosneho bodu. Asi nemate zateplene obvodove mury.

kiwi3
21. nov 2023

odvlhcovac za 50-100 eur musi byt nejaky hrackarsky. do toho fakt treba investovat a radsej dat do jednej izby (resp. posuvat po byte). tiez som mala taky malicky okolo 100 a to bolo o nicom, ani ho uz nezapinam. teraz vytiahnem 2 litre len z pradla za par hodin (este po susicke). okrem toho vetrat prievanom. ja som pred jesenou okrem toho davala aj termoizolacny nater a zatial ziadna plesen (tiez sa nam robila okolo okien jesen/zima). inak ta vlhkost 60 v zime je v ramci normy (ale teda len ked sa nerobia plesne).

akvi
21. nov 2023

@yogagirl veď ale 50% je ideálna vlhkosť. Samozrejme, závisí aj od počasia. My v novostavbe mávame max tych 56% Ale to sa so starším domom nedá porovnávať. Tam som ok aj so 60% keď je blbé počasie.

yogagirl
21. nov 2023

@akvi bolo by to fajn, keby sa nám netvorili plesne...

akvi
21. nov 2023

@yogagirl tak ale to bude iný problém. Tam, kde sa tvoria plesne, tak máš nejaký tepelný most. Obyčajne tam, kde je preklad nad oknom, okolo okna, roh miestnosti a pod. Nám pomohlo aj natrieť termo farbou miesta, kde vieme, že sa nám nepodarilo dobre zatepliť, nakoľko dom nemá ani normálne zaklady, len sypane z kameňa. A samozrejme udržiavať aj normálnu teplotu a vetrať nárazovo v dni, ako je dnes, že vonku pekne.

viestta
21. nov 2023

@yogagirl ked sa vam pri 50% tvoria plesne, tak mate systemovy problem, tepelne mosty, na ktorych sa zraza vlhkost. Treba riesit tie

autor
21. nov 2023

@gabus543 chvala Bohu nemam na okne nic. Su suche. Lenze ked ja zapnem radiator, ja mam pocitovo ako v saune. Aj vlhkost aj teplo. Takze u nas je skor chladno.

yogagirl
21. nov 2023

@viestta @akvi dakujem za odporucania, ked som to riesila pred rokom, tiez som usudila, ze to bude asi ten hlavny problem, lebo plesen sa tvori len na rohoch. Ale ako to rieist som uz nedoriesila. Bytovy dom je zatepleny ale o kvalite velmi pochybujem.

akvi
21. nov 2023

@yogagirl toto treba komunikovať správcovi bytového domu. Veď to nie je v poriadku, že tam máte pleseň, snáď niekto za to musí byť zodpovedný

bluka2
21. nov 2023

Hm, my máme 60% a nemáme ani pleseň, ani kašeľ, ani žiadny problém. Vlastne 40-60% ma byt ideálna vlhkosť. Ja v tom nevidím problém. Bývala som predtým v meste, kde sme mali v zime 11% vlhkosť a to bol otras. Takže sa vyšším % vždy potesim

jarka_black
21. nov 2023

Plesne pri rekuperacii... zrejme výrazný tepelný most, chladné miesto. Pozor: pri vonkajšej vysokej vlhkosti a teplote okolo 15°C ani rekuperácia nevysuší. Iba vymieňa vzduch za čerstvý.