Pes bez prístupu do domu

26. jún 2024

Ahojte.
Chcem tu rozobrat jednu kontroverznu temu a ak neviete komentovat slusne, radsej nic nepiste. Premyslame nad psikom ale ked sledujeme utulky, vsade je nutnost, aby mal pes pristup dnu. Kedysi sme mali na dedine psa v kazdom dvore, malych aj vacsich, dokonca mnohi na retaziach a psy zili roky. Nasi znami maju psa s pp a ma uz za sebou xy operacii (poznam viacerych takych). Co tym ale chcem povedat - to uz oriesok naozaj nemoze byt na dvore? Naozaj to kazdy tak preziva ze musis byt so psom 3/4dna na luke, lebo behanie po velkej zahrade nestaci a chce nonstop spolocnost?

Nechcem nikoho urazit, ale ked mame mat psa aj dnu, tak jedine s PP a plemeno, ktore nepusta chlpy, to by sme nezniesli.

dadis
26. jún 2024

Neuraz sa, ale nemaj radsej psa

autor
26. jún 2024

@dadis
Neurazim sa, lebo si nic viac nenapisala, kludne to vysvetli. Preto ze nechcem mat doma chlpy nemam mat psa?

zojazoja
26. jún 2024

Ale ved to není nutnosť, aby ste si vzali psa z útulku. Keď nesuhlasis s ich podmienkami, tak nemusíš si brat psa od nich. Kľudne si kúp psa z chovateľskej stanice s PP a maj ho na dvore 24 hodín denne. Útulky asi vedia prečo dávajú podmienky ake dávajú. Skus si v ramci volna ich sledovať na sociálnych sieťach a poštudovat co píšu o každom psovi, ktorý je na adopciu a často píšu aj prečo požadujú prístup psa dovnútra.

deti95060810
26. jún 2024

náš prístup do domu nemá...prečo aj. na dvore má voliéru...niekedy v nej spí alebo len tak behá po dvore...sa mi nezdá žeby to bolo málo pre neho.
psa máme darovaného . 14,5 roka.

dadis
26. jún 2024

Lebo ty by si dopriala plnohodnotby psi zivot iba psikovi s PP? Vobec nejde o to, mat ho vnutri (aj ked niektore plemena a orieskovia maju srst, ktora nie je na pobyt vonku vhodna), ale o zivot, ktory nu mimo byt/dom/dvor doprajes. Moj oriesok ma kazdodennu socializaciu so inymi psami a ludmi, beh v lese, hry na luke. Vela casu spolu travime a nema ziadnd frustracie...pohladam adam link na super typka, trochu mozno pochopis..

autor
26. jún 2024

@zojazoja Myslis si, ze pristup do domu je zarukou stastneho psieho zivota? My mame podpivnicenu polovicu domu (na 3 schody dole, cize skoro prizemie, vysok je hore schodami), tam by sme ho pustili, ale citam nazory, ze tam je to psovi aj tak zbytocne, lebo su sami. Naozaj kazdy vsetok volny cas venuje psovi?

autor
26. jún 2024

@dadis Citala si cely prispevok? Dopriala by som pristup do domu psovi, ktory ma pp a mam zaruku, ze nebudeme mat chlpy aj v tanieri. V najme sme uz mali spolubyvajucej staforda a stacilo. Bez pp by som "plemeno" nikdy nekupila, preto bud PP a nieco neplznuce alebo utulok

peter0123
26. jún 2024

Máme psa z útulku a nikto sa nepýtal či bude mať prístup do domu, iba či chceme psa do bytu či domu

pribinak
26. jún 2024

Áno psi sú celé roky na retaziach …..krásny život. Mnohe tie reťaze majú až vrastené do masa 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

Naši majú vlčiaka, nechce ísť do domu, ani keď mrzne fuci sneží, leží pred dverami na rohozke …..on je proste strážca

Treba si zas ale uvedomiť že pes je spoločenské zviera, žije vo svorke a my ľudia tvoríme jeho svorku, čiže by nemal byt sám celé dni, len s tým, že dostane piť zrat a sem tam nejaké pohladenie

Čo sa týka útulkov, tak niektorým fakt hrabe. Sa zbláznili alwbo čo

Tak si nájdi na nete zenkto daruje šteniatko, často bývajú take inzeráty, ľudia majú šteniatka a nevedia čo s nimi

mandzula
26. jún 2024

@autor ono nejde o to, ze psovi mas ten cas venovat aktivne, staci mu aj tvoja pasivna pritomnost, ked lezi v izbe v pelechu. Napriek tomu si vsak myslim, ze utulky maju prehnane naroky, kedze ponuka evidentne prevysuje dopyt a urcite bude psovi lepsie na dvore ako cakajuc v koterci na niekoho, kto ho obcas vyvenci.

vkatush
26. jún 2024

Naše sú len vonku. Neznášam chlpy na nábytku či oblečení, to by som vo vnútri nezniesla (och, keď niekto je v pohode, keď má chlpy aj v tanieri 🤢) a navyše sme alergici. Dnu (do pivnice) ich púšťam len v zime, keď je naozaj hlboko pod nulou.
Majú veľký dvor, majú svoju voliéru.
A žijú si krásny život.
Minulý rok sme prišli o 12 ročného, mám ešte jednu 12 ročnú, čo má teraz druhú pubertu a ďalšiu 2 ročnú.

Tiež si myslím, že niektoré podmienky útulkov sú cez.

pribinak
26. jún 2024

Ešte jedna vec, ty si niečo naštuduj o psoch. Lebo aj pes s PP plzne, aj keď budeš mat psa s PP tak proste budú z neho padať chlpy - srsť

Potom hľadaj psa s vlasami, ale to sú naozaj potom bytoví havkaci: York pudel maltezak Bisonik ….

autor
26. jún 2024

@pribinak Susedia maju fenu asi na metrovej retazi 😃 a zije aj v zime, kratkosrsta, stredne plemeno. Tym nechcem povedat, ze by som dala psa na metrocu retaz, ale v nasej dedine za mojho detstva nepoznam nikoho, kto mal pre psa volieru a tiez si tiez nespominam na psa, ktory by mal viac operacii ako rokov, teraz takych stretavam uplne bezne a vacsina je s PP.

A psy mam nastudovane, neboj sa. Uz som mala yorka a do vnutra by som si nevzala nic ine ako psa s vlasom

rozculena
26. jún 2024

reťaze sú už zakázané😒.....Od 1.1. 2022 je účinný Zákon 272/2021 Z.z., ktorý zakazuje držanie psov na reťazi a akomkoľvek uväzovacom prostriedku (okrem vôdzky počas venčenia)

autor
26. jún 2024

@rozculena viem

zojazoja
26. jún 2024

@autor ty miešať viac rôznych veci dokopy. Myslím, že pes LEN na dvore, bez normálnej zdravej socializacie nie je šťastný pes. Psickari na prvy pohlad vidia na psovi ci je alebo nie je fakt happy. "Nepsickarom" stačí vidieť ze pes má čo zrat, ma veľký dvor a je akože šťastný. Pes je fakt spolocenske zviera a potrebuje mať pri sebe svojho pána ktorý sa mu venuje. Samozrejme ze nebude so ps 28 hodín denne sa hrať. Strašne tazko sa to opisuje cez písmenká. Dalo by sa celý deň písať o tomto. Mala som psov aj takých ktorí nemali prístup do domu. Ale robili sme s nimi rôzne aktivity. Mimo dvora. Chodili sme cvičiť plávať aportovat hrať sa s deťmi na rôzne detské tábory. Atď atd. Prišli sme domov a drichmali na dvore. Večer sa vyaportovali. Vyhrali s nami. Nažrali a hajde do koterca. Boli to šťastní psy. Mala som aj psov s prístupom do domu.

pribinak
26. jún 2024

Prosím ta, nekupuj si psa.

autor
26. jún 2024

@zojazoja
Svojho prveho psa som dostala na 1.rok, cely zivot sme mali doma psa, az kym som neodisla zit sama. Ale uprimne poviem, ze nepoznam ani jednho cloveka, ktory sa takto psovi venuje 🙂 a to sme v dome a aj zo zadnej strany su susedia a maju psa, nikto nechodi plavat, kazdy den do lesa ani nic... a potom sa ludia cuduju, ze utulky praskaju a ze im je na malom dvore lepsie 50tim, ako jednemu na dvore.

autor
26. jún 2024

@pribinak
Presvedcila si ma. Urcite kupim. Dakujem

autor
26. jún 2024

@rozculena
Opakuje sa to tu. Viem o tom 😃

wolf_
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
milanemila
26. jún 2024

Akoze podla mna zalezi od plemena 🤷🏼‍♀️ moja babka mala odjakziva vsetkych psov iba na dvore a dnu nechodili, max ked v zime velmi mrzlo, tak boli na chodbe, inak mali budu. Neviem si ale predstavit, ze by nejaky napr yorkshire mal prezit vonku.
Niektori ludia to ale extremne prehanaju a mam pocit, ze si psa pletu s dietatom a bozkavaju sa s nim, spia s nim, nechavaju ich jedt zo svojho taniera… 🙈

saza007
26. jún 2024

Psy su velmi spolocenske stvorenia. Maju to zakodovane v DNA, byt sucastou svorky.
To, ze si na to pes zvykne byt stale vonku, neznamena, ze to naplna jeho potreby. Psy sa malokedy stazuju, zvyknu si aj na sibenicu!
Co sa tyka volneho casu, jasne, ze vsetok nevenujeme psovi. Ale tak na prechadzku si najdem cas takmer vzdy. Nasa chlpana sa prisposobi nam - ci uz je to 20miiutova rezka prechadzka alebo trojhodinova vikendova- je spokojna. To, ze je sucasnou nasej ‘svorky’ nam oplaca denno denne, trojnasobne. Kto to nezazil, nepochopi.

pribinak
26. jún 2024

Chudák pes

zojazoja
26. jún 2024

@autor no vidíš, ja sa zas pohybujem v komunite ľudí, ktorí so psom alebo so psami svojimi robia takéto aktivity a ešte aj výkonnejšie, lepšie. Psickarstvo je záľuba. Tak ako niekto má prekrásnu záhradu a krásne kvetinky od výmyslu sveta lebo ho to baví, tak nás zase baví robiť kadejaké aktivity so psami. Nie ho mat len na dvore.

autor
26. jún 2024

@wolf_
V podstate ani nepisem, ze si ho urcite idem vziat. Tu sa niektore strasne rozsypavaju a zo zufalstva prskaju, ale sme uz 6 rokov bez psa 😃 toto su len myslienkove pochody a otazky na zamyslenie, lebo z bazosu by som so nic nevzala, nepodporujem take mnozenie.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ssimusska
26. jún 2024

@autorka V rodnom dome máme psa len vonku, má tam svoju voliéru, búdu a všetko čo len potrebuje + samozrejme výbeh na záhradu. Keď bol mladý tak mal dennodenné prechádzky + dlhšie turistiky, výlety k vode. Teraz je už starý pán a stačí mu 30 min prechádzka a pýta sa domov . No je to vlčiak, ten môže byť vonku v každom počasí.V novom dome mám psa krátkosrstého a ten prístup do domu má, skôr by som povedala že je hlavne vnútorný pes. A je to veľké plemeno.

autor
26. jún 2024

@zojazoja
Ja ti napisem napriklad situaciu z rodiny - maju psa asi 3 roky s pp a je na nich taka naviazana, ze nikam nemozu ist, nepije, knuci, hroza. Teraz boli na 2 a pol dna na oslave prec a dalsi den prisla rodina tak bola zavreta. Fena sa zostresovala tak, ze sa jej prevratil zaludok a isla na akutnu operaciu, este stale nema vyhrate. Lekar vylucil spolu s majitelmi ine priciny nez to, ze si to privodila zo stresu. O par mesiacov mali ist na oslavu babky a asi ani nepojdu, lebo nemozu od psa. Akoze 🤷‍♀️ odtial potial. Milujem zvierata, ale niektore veci mi uz pridu zvratene a tu je pes viac ako pra/babka, ktora tu o par rokov nebude. Chapes co tym chcem povedat 🙂 ze mam dojem, ze sa psy stavaju nad vsetko ine v dnesnej dobe a kto nie je kazdy den na plavani, cvicaku, 4 hodiny v lese alebo barskde...by si psa ani z utulku nemal vziat. A potom sa cuduju, ze utulky nemaju nie to priestor...ale ani zradlo pre nich? Nebolo by tomu psikovi lepsie nazratemu, vo svojom priestore, na svojom dvore?