Ahojte.
Rozhodla som sa napísať tento príspevok s maličkou nádejou, že možno mal niekto niečo rovnaké/podobné a poradí, aj keď v to moc neverím.
Dcéra nebola nikdy dobrý spáč, od cca 1 roka sa nejako zastabilizovala. Väčšinou jej však zaspávanie trvalo 0,5-1 hod. (občas boli krátke obdobia, kedy to bolo kratšie, ale bolo toho naozaj málo).
Posledné cca 3 mesiace sa uspávanie tak rapídne zhoršilo, že som už naozaj v koncoch (bohužiaľ to píšem doslovne, ako sa momentálne cítim 😔). Uspávanie dcéry (obedné aj večerné) trvá min. 1,5 hod., sú dni kedy sa čas vyšplhá aj na 2,5 hod. Pričom samotné uspávanie ma priebeh taký, že dcéra je daná do postieľky, ja zatiaľ zastriem okná, odbehnem ešte z izby a ona sa za ten čas pekne uloží, prikryje a človek by povedal, že do 10 min. dieťa zaspí. Ona však po chvíľke sa začne hrať, kopať nohami, prehadzovať, blabotať. Ja si k nej ľahnem na veľku posteľ (hneď vedľa postieľky) a snažím sa ju viesť k tomu, aby sa pekne uložila a spala (prihováram sa jej, robím šššš, chytím rúčku). Po cca 0,5-1 hod. nasleduje fáza, kedy sa pekne ukľudní, uloží, začne klipkať očami a človek by si vtedy povedal, že za chvíľku zaspí. A ona o pár minút roztvorí oči dokorán, niečo si zablaboce, začne sa opäť mrviť, občas aj smiať a hrať.... a jednoducho nezaspí. Zase sa chviľu, mrví, ukladá a o 15-20 min. opäť moment klipkania očí, opäť nádej, že teraz to príde, a zase nič... A toto sa opakuje 5-8 krát, kým reálne zaspí.
Skúšala som už rôzne zmeny, aj som si k nej ľahla hneď, kým je kľudná, aj som ju nechala úplne samú v izbe, či nezaspí (mala pred cca 6 mes. také obdobie, že keď šaškovala v postieľke, odišla som, ona po chvili prestala, uložila sa a zaspala, ale celkovo zaspávanie tiež trvalo 1-1,5 hod.). Skúšala som si k nej len sadnúť na našu posteľ, prípadne jej podať ruku alebo som ju hladkala po hlávke. Nič z toho nepomohlo.
Čo sa týka režimu, aktuálne sa zobúdza medzi 7-7:30 hod., (príp. ju zobudím najneskôr o 7:30). Na obed ju ukladám o 11 hod. (viem, môže to byť pri skoro, ale keďže uspávanie trvá tak dlho, preto už po 3,5 hod.). Následne zvykne zaspať cca o 12:30-13:00 (občas aj neskôr). Spí cca 1,5 hod., občas potiahne 2-3 hod. Ak náhodou si takto dlhšie potiahne, budím ju najneskôr o 15 hod. Večer ju ukladám spať o 19:30 hod.
Pred cca mesiacom som skúšala ju ráno budiť o 7 - bez zlepšenia. Po týždni som vyskúšala ju budiť o 6:30 - taktiež bez zlepšenia.
Netuším, čo sa deje, kým uspávanie trvalo do 1 hod., dalo sa to ešte zvládnuť. Ale teraz som už na pokraji zúfalstva. To dlhočizné uspávanie ma tak vyvedie z nálady a pohody, že niekedy po 1,5 hod. uspávania, keď ešte nespí, musím z izby odísť a ukľudniť sa, pretože po tak dlhom čase už na mňa prichádza nervozita. Bohužial sa už aj stalo, že som jej od nervov capla po zadku alebo prudko otočila s tým, aby už zaspala. Nepíše sa mi ľahko o mojich zlyhaniach a hanbím sa za to, ale naozaj už neviem, čo sa deje, čo robím nesprávne, čo spraviť, aby sa to aspoň trošku upravilo. Bola by som za akékoľvek aj minimálne zlepšenie rada.
Ešte doplním, že počas víkendov ju cez obed skúša uspávať manžel. Aj aby som si ja od toho oddýchla, aj s mojou nádejou, že si možno on všimne, čo by mohlo na dcéru zaúčinkovať a ľahšie by zaspávala. Rovnako aj cez týždeň na večerné uspávanie, si ju cca každý 3. spánok vezme on. Žiaľ nevieme ani takto spoločne prísť na kameň úrazu. On mi stále opakuje, že sa mam nato pozerať tak, že z toho raz vyrastie. A tým som sa aj "krmila" prvé 2 mesiace, ale posledné obdobie som už z toho zúfalá.
Prosím, ak mal niekto podobné patálie, prosím o akúkoľvek radu, informáciu, za čokoľvek budem vďačná. Zároveň poprosím o neodsudzovanie za moje zlyhania, verte že dcéru milujem nadovšetko, znesiem veľa, som trpezlivá, ale táto situácia je už na mňa priveľa 😔
Za odpovede vopred ďakujem 🙏
Boze, moj 1,5 rocny vstava o 7:30 a ide spat o 12-13tej. Ak nevie zaspat do pol hodiny, ukoncujem trapenie a ideme mimo izby. Tvoja dcera uz zjavne nepotrebuje spat na obed. Naco to tak tlacis?
Podla mna strasne tlacis... Ked jej trva tak dlho zaspat aj na obed, tak jej zrus poobedny spanok. Pripadne ju davaj neskor spat. Asi este nie je tak unavena 19:30
Och, uplne chapem ze toto je narocne obdobie :/ mne sa podla opisu zda, ze nie je v case ukladania dostatocne unavena.
Uz ste skusali zrusit obedny spanok?
Moja dcerka nespi na obed od 2r, z podobneho dovodu, ze obedne i vecerne uspavanie bolo nekonecne, vecer zaspala az niekedy 22:30, ja som bola tehotna a vycerpana uz. Sekli sme teda so spankom naobed a dieta spalo od 19:30 do 7:30, zaspavala za 5 min. Vydrzala cely den, nebyvala placliva, tak sme si povedali, ze uz hadam takuto zmenu zvladne.
@anjelicek26 presne, aj moje deti dospali naobed v dvoch rokoch. Proste nie som otrok a nebudem presviedčať dieťa, ktoré nevie tri hodiny zaspať, aby spalo. V dvoch rokoch prešli na super systém - zaspať o siedmej večer, vstať o šiestej ráno. Dcérka bola trochu lepší spáč, tak niektoré dni aj do siedmej ráno potiahla. Syn vytrvalo vstával o šiestej až do šesť rokov.
Zrušila by som denne spanie, skús jeden deň nedať na obed spať ako bude deň prebiehať aj večerné uspavanie.
@uhnakova u nas tiez tak... 18-19tej potom padla a spali do rana... ano ta "pauza" cez obed by sa mi ako mame rozhodne hodila, ale svaty pokoj k veceru mi bol prednejsi...
Nerusila by som spánok. Mária robí to iste. Ale teda aj keď spala len 40min tak zaspala o 21:30-22:00 ... to aká bola od obedného spánku do večera panecku, to bolo hrozne. Mrzuta, unavená. Ja som bola vraj tiež taká.
Odskúšaj si aká bude keď bude kratšie spať, ale niektoré deti potrebujú spánok.
Večer ju ukladáš skoro, evidentne nie je vôbec unavená
Toto je kontraproduktívne
Prosím len sa nedaj odhovorit ze nepotrebuje spat na obed 🙏🙏🙏🙏🙏🙏 prosím nepočúvaj tie reči
Podľa mňa ju dávaš neskutocne skoro spať. Keď ti vstava o pol 8, úplne stačí ju ísť ukladať o 1-pol 2.
A večer skus najskôr o 9.
Nikde nie je napísané že deti majú byť o 7 v posteli. Je to prudko individuálne a my sme riešili ten istý problém. Lekárka mi povedala, že tak ako treba rešpektovať individuálny vývin reči, vycin chôdze, tak isto treba prispôsobiť aj čas spánku dietatu. Takže moja tiež vstavala okolo pol8 a poobednú spánok mala okolo 2. Niekedy zaspala aj neskor. Večer chodila spať o pol 10-10. Nemalo zmysel to presúvať, budiť ju, natahovat, nútiť.... skratka presne tieto časy jej vyhovovali a takto to bolo dobre.
Keď ti spi na obed 2 h, a vstáva ráno o pol 8, nemôžeš očakávať že ti zaspí večer o 8. To by ti 2,5r dieťa spalo pomaly 15hod.
Skus o ten čas co spi na obed posunúť večer spánok. Spi 2hod? Tak dat spať až o 9 večer
A pred spaním skus precitat nejakú rozprávku.
Takéto bdelé okná nemajú ani 1,5 ročné deti...najmenej 5 hod...daj ju spať o 12:30 a zaspí hneď..preto ti to trvá 1,5 hod.. keď sa zobudí o 15tej, tak ju daj spať 20:30....
Skus ju dat spať neskôr. Ona proste po tých 3 hodinách nezaspi, lebo nie je unavená. Vsimaj si signály únavy, nedávaj ju späť preto, že ty chceš aby išla vtedy a vtedy. Mne sa najviac osvedčilo práve to vsimanie si znakov únavy. To zaspí nnajrýchlejšie.a večer detto to isté. Chápem, že chceš mať možno čas pre seba ale nemáš ho tak ci tak keď vyše hodiny uspavas. A načo to je dobre? Aj tak zaspí až keď sa unaví, a nemá potom ani prečo spať dlhšie, keď vlastne v tej posteli oddychovala. Choďte von, vymysli aktivitu, unav ju.
moj syn od 2r na obed nespi, zaspava okolo 20:30-21:00 a je schopny vstat aj 5:50, zvycajne vsak medzi 6 a 7. je taky typ, proste mu to staci. skus ten spanok zrusit, uvidis, ci to nebude lepsie. toto je fakt strata casu, ked ju uspavas z 24h dna az 3h.
(inak deti su fakt rozne, syn ma teraz 5,5r a ma spoluziaka, ktory napr. stale spi cez obed 3h. ale rozdiel je v tom, ze ten spoluziak aj vecer vie zaspat v normalnom case, nie o 23...)
Nemá zmysel uspavat dieťa, ktoré spať nechce.. tým, že ju uspavas 3 a pol hodiny ti to dáva dostatočne najavo .. inak tomu nerozumiem vášmu dennemu režimu..vstane o pol8 a o 11 ju tlacis do postele a na obed vstane o 15 a 19.30 už je zase v posteli? To kedy stíhate hry,prechadzky,ihrisko,hranie,jedenie , kúpanie atď...
Skusila by som urcite dat neskor spat... na obed kolo 1 a ak nebude spat, aspon si polezi, snad... a večer kolo 9 skusat davat spat, ak sa vyspi na obed. Skúste pustit audio rozpravky na uspavanie, pocuvanie a lezat teda pri tom.
Ale je mozne ze aj prestane spavat, uvidíte, treba pozorovat dieta. Podla mna aj tym, ze davate skoro spat a ono vlastne tu hodinu a pol co lezi si neminie ziadnu energiu, tak o to tazsie sa zaspava, nie je unavene
Ona sa snazi zaspat a presne ako pises, uklada sa na spanok a caka ze ten spanok pride ale nepride a tak musi zacat odzaciatku. Pohrat, sa, poblabotat, pomrvit, ukludnit, zaklipkat ocami. Jednoducho uz vyrastla a nepotrebuje tolko spanku a potrebuje dlhsie bdele okna. Ked si odpocitas casy ked skutocne spi, tak ma bdele okna okolo 5-6 hodin a to je primerane jej veku. Skus ukladat na obed o 12:30. Vydrz aspon 2 tyzdne. Ak jej zaspavanie aj tak bude trvat viac ako hodinu, je to znak ze uz obedny spanok nepotrebuje. Tymto sa ti ale vecierka presunie na 21:00. Ja som zastancom skorej vecierky, zial toto obdobie pred zrusenim obedneho spanku je dost blbe a rezim ide vtedy na urcity cas von oknom.
Pravdepodobne budete mat obdobie kedy budete mat na striedacku den bez spanku a potom den so spankom a aj budicek a vecierka sa tym padom budu posuvat. Ked budete mat den bez spanku, zaspi velmi skoro a tym padom sa aj rano na druhy den zobudi velmi skoro a v ten den sa ti podari vtesnat do rezimu aj denny spanok, ale zase tym padom pojdete spat neskoro a tym padom zase potiahne spanok rano na neskorsie bude dalsi den bez obedneho spanku.
Takymto striedanim nebude dieta mat az taky obrovsky skok.
Netrap sa nad tym ze ti rupli nervy. Uplne ta chapem.
Mám niečo podobné tiež ukladám dlho (na obed je to ok tam dcéru uložím do pol hodinky, večnou aj rýchlejšie), večer je to väčší boj väčšinou ukladám hodinu ale stane sa že sa to pretiahne aj na hodinu a pol.
Tiež máme podobný režim o cca 7-7.30 vstane, o 12tej ju ukladám na obedný spánok a spí do 14. Večer ju idem ukladať medzi okolo 20.30.
Tiež som skúšala všetko možné. U nás napríklad nepripadá do úvahy aby som jej rušila obedný spánok potom je unavená, urevaná a večerné uspávanie je ešte väčšia katastrofa.
Minule som ju skúšala zobudiť po pol hodine z obedného spánku a katastrofa. A to ju uspávam kojením + chvíľu občas pozerá večer rozprávku v posteli aby sa troška ukludnila pred spaním.
A áno je to občas na nervy 😅. Ja si nosím mobil a počúvam podcast.
Podla mna na to strasne tlacis a davas ju spavat skoro lebo uz do toho ided s tym ze to bude horor a bude to dlho trvat. My sme s tym tiez bojovali. Osvedcilo sa mi ze ako sa rano zobudi tak potrebuje byt hore aspon 6 hodin a idealne aspon 2 hodiny vonku a vtedy mi peone zaspi najneskor o 2. Vstane okolo 4 pol 5 a potom okolo 10 ideme spat ale uz vsetci s tym ze ja zaspim aj skor ako on (spime spolu v posteli) ale potom aj on uz dako zaspi lebo som pri nom a citi ze nemam v umysle zdrhnut 😀
moj skoro dvojrocny ked vstane 7:30, potom ide spat o 12 a zaspi o 12:30, najdlhsie ho nechavam do 14:30 a vecer zaspi az o 21:30, ked vstane rano o 7, zaspi o 11:00-11:30 zhruba, potom ak vstane o druhej, zaspi mi az o deviatej, ak vstane o jednej, ukladam o osmej, mne sa zda, ze na jej vek je strasne kratko hore a tlacis ju do spanku, ked nema byt ako unavena, obcas ked moj presvihne cas spanku po pol tretej, tak musime mat program na futbalovom ihrisku, kde sa nahaname, aby vobec zaspal v nejakom rozumnom case
Mozes si otestovat, ci bude vediet fungovat bez spanku. Moj syn tiez posledne mesiace tazko zaspava na obed(aj to az pred 15tou zvycajne) ale pokial povolim a nespi, v noci je to katastrofa, aj desat krat hore. Ja mam pre seba pravdilo, pol hodiu uspavam, ak to nejde, ideme si polhodku pobwhat, pohrat sa a skusam znova. Pripadne natvrdo do kocara/auta, tam zaspi urcite
Moj 2 r vstáva 7,30 a ide spať 12,30. Spí do 15 potom ho budím a večer si okolo 8,45 lahneme do 15 min spí.podla mňa skôro ukladaš a má ešte veľa energie,treba to vybiť. My sme napríklad od 10 do 11,30 vonku.
Na obed spi 1,5h obcas potiahne 2-3😳😳😳😳
A ty sa cudujes ze nevie zaspat ?
Zrus obedny spanok a hotovo
@anjelicek26 môj vstane o 8 ráno a aj keď nespi poobede tak vie ťahať do 23 a ja už som KO dávno 🥴
@poslednepogo
Ďakujem všetkým za reakcie.
Čo sa týka časov uspavania, su skoršie z dôvodu dlhého uspavania. Taktiež to, že ona bola od narodenia taká, že prvé bdele okno po nočnom spánku mala vždy krátke. Napr. toto leto, keď zastávala celkom dobre potrebovala ísť spať už po 3 hod. (tiež na 2-rocnu krátky čas). A potom mala dlhšie okno po obednom spánku.
Ale rozhodla som sa, že najprv vyskúšam uspavat neskôr, aj keď mám obavy, že o to sa potom posunie čas uspania a tým pádom aj čas vstania. Preto ešte skúsim budit ju z obedneho spánku po 1 hodine, či sa to nejako neupravi. Vyskúšame, uvidíme 😉
Čo sa týka vynechania obedneho spánku - pravdepodobne vyskúšam ak neklapne vyššie uvedené. Aj keď si myslím, že ho ešte potrebuje. Keď som mala na konci augusta črevenú virózu, nechala som ju ráno späť až kým sa nezobudila o 8:30 s tým, že na obed nepôjde späť (bola som v ten deň nepoužiteľná) a o 15 už bola totálne rozbitá a šla aj tak nakoniec ešte spat. Je to sice rozdiel 2 mesiacov, odvtedy sa dcéra zase ináč posunula, tak uvidíme ako to u nás dopadne.
Čo sa týka aktivít, tých máme až až. Ja som práve človek, ktorý je veľmi veľa vonku (napr. aj teraz). Chodíme von rano aj poobede. 1-2x do týždňa je jedna z týchto aktivít vymenená za nákup. Ináč ihrisko, odrážadlo, kolobežka,.... My doma neobsedime.
Ďakujem za rady. Vyskúšam zase ináč nastaviť režim.
inak preco ju rano budis? musis kvoli povinnostiam? kamoskina mala cez obed tiez nespi, ale spi dlho v noci, potiahne aj 12h. mozno aj tvoja mala by to tak chcela?
Ano, aj nas syn mal tak ze ranne bdele okno bolo ovela kratsie ako poobedne.
A presne ako pises, ak ju ulozis na obedny spanok neskor, posunie sa vam vecierka na neskor a tym padom sa aj neskor rano zobude a v ten den by ste to mohli skusit bez obedneho spanku. Ak bude spat do 8:00, kludne ju nechaj hore a uloz o 18:00 na spanok. Takato super skora vecierka sposobi ze sa na druhy den zobudi velmi skoro a tym padom bude mat den s obednym spankom.
Ja som syna nikdy nebudila (ani rano, ani z obedneho spanku). Vzdy bol potom nervozny, lebo este nebol poriadne zregenerovany.
Inac tie 3 hodinny obedneho spanku... Mala to vzdy takto ze spala aj 3 hodiny na obed, alebo len teraz ked mate problemy so spankom?
Moj syn od dvoch rokov vobec nespal na obed.a to sme boli pol dna na odrazadle,vkuse v pohybe.aj napriek tomu v zivote nezaspal skor ako o 21,00;21,30 a v pohode aj neskor.Proste som sa zmierila s tym,ze ked nie je unaveny,tak spat jednoducjo nebude a hotovo.ano ,je to na porazenie.padala som na hubu od unavy.obdobie od 2 do 3 rokov bolo pre mna najtazsie.ked nastupil do skolky,naucil sa spat naobed a bolo to pre nas este horsie lebo vecer isiel medzi 22,00-23,00.😫doteraz nepotrebuje spat a nespravim s tym nic
Pridavam sa k radam, ze predlzit bdele okna…chapem, ze ju ukladas skor kvoli tomu, ze dlho zaspava, ale ocividne to situaciu nelepsi. Mam dceru 2r 2m, cize mladsia ako tvoja, ale teda neexistuje aby mi zaspala pred 12:30 (a aj tych 12:30 to je take, ze len ked rano vstane skor ako o 7). Denny spanok ako taky by som este nerusila, skus najskor predlzit bdenie pred spankami (a vydrz s novym rezimom aspon 2 tyzdne, ako uz bolo pisane)…
@ivkasolteska To je na nervy ze ho naucili spat v skolke. Mna by porazilo.
Myslim ze aj autorka moze mat tento problem ak sa rozhodne zrusit obedny spanok, lebo tie deti v skolke funguju inac a ked jej dieta pojde do skolky, bude tam spat a potom vecer ponocovat.
1. Zrušiť poobedny spánok
2.Vecer uložiť,prečítať rozprávku,pusa na dobrú noc a odchod z izby.
Ja len ze moje deti od 1,5 roka nespavali na obed... ked je tak zly spac, asi by som to tiez zrusila uplne a robila sebe a dietatu nervy len raz za den... capnut jej pretoze nie je unavena je dost blby dovod a situaciu vobec nevyriesi 🙄 Chapem, ze rupnu nervy, ale mozno je cas proste to spanie zrusit a vecer pekne zaspi... u nas to tak bolo vzdy...