Velmi by ma zaujimali pribehy mamiciek ktorych detom diagnozu aspergera, ako sa prejavovalo u ich deticiek. My momentalne mame terminy na diagnostiku, ale poznate to cakacie doby su hrozne... U nas su znaky hlavne opakujuce sa spravanie, opakovanie niektorych vybratych viet a fraz hlavne v nervozite, caste zachvaty placu trvajuce aj hodinu hlavne ak nieje nieco ako vzdy robi, a z toho co som nasla na nete by sedelo este precitlivelost na svetlo - neznasa sa pozerat niekam, problemy so spankom hlavne prve tri roky. Na druhej strane je velmi sikovna, velmi komunikativna odmalicka, ma rada aj deti a rada sa s nimi hra - aj ked by som povedala ze je az moc priatelska napr im dava pusu aj ked nechcu a nereaguje nato ze druhe dieta nechxe odvracia sa, uteka, co tiez vraj moze byt znak toho ze nedokaze precitat tie emocie druhych. Ale vie byt velmi mila, zhovorciva, zlata, cudzi by na prvy pohlad nepovedali ze moze byt niekde problem. Preto ma zaujima ako posobia ine takrto deticky ktore uz diagnozu maju.
@sara07 ano zatial sme objednany na taku 2 hod. Diagnostiku, ale teda cakacky su par mesiacov na tieto veci tak som len si len chcela precitat skusenosti inych mamiciek
Je tu skupina Autizmus, napíš tam a určite ti baby poradia... https://www.modrykonik.sk/group/6383/
ono záleží aj od veku dieťaťa, niekedy sa proste čaká lebo detská sústava nie je vyzretá a stále sa vyvíja, takže príznaky môžu postupným vyzrievaním vymiznúť....naopak niekedy sa diagnóza zistí až v staršom veku napr.v puberte, lebo do vtedy boli príznaky len veľmi slabé.....u niektorých detí sú príznaky uplne atypické a naopak pri uplne jasných príznakoch sa diagnóza nepotvrdí....preto stanovenie diagnózy trvá tak dlho, lebo príznaky sami o sebe nevedia vždy jednoznačne diagnózu ani potvrdiť ani vyvrátiť...
@janapeterjana dakujem skusim
@mogaa ano je to velmi take nerovnomerne...na jednej strane je velmi sikovna, na druhej strane su tam tie znaky na zaklade ktorych nas aj poslali dalej na vystrenia
no to nie je taká to sú 3 hod len dotaznik rodič + 1-2 hod dieta na testoch + 1 hodina pokec čo vyšlo atd a čo treba robiť
@mandzula ďakujem suepr prispevok vo vela s apodoba na nasu 🙂 akurat ze ona ma este len 4 roky a do skolky este len pojde takze to neviem ako sa bude chovat...ale tiez od narodenia extremne uplakane dieta, prve mesiace sa strhavala na kazdy prudsi pohyb, na kazdy zvuk aj ked niekto necakane prehovoril...dr ze nevyzreta nervova sustava ok,,, tiez presne ako vasa zacala velmi skoro rozpravat, velmi skoro rozpravala vo vetach, teraz hovori perfektne a uz aj po anglicky co to vie... Od mala mavala zachvaty revu aj hodinove tiez aj pre podobne veci ze nie su zavrete vsetky dvere v byte, ze knihy su otocene zlym smerom, doteraz sa velmi trapime s timi zachvatmi, pre nieco co je inak ako byva, pretoze nestihne spravit nejaku vec ktoru robi denne... Presne cudzim sa zda praveze casto perfektna, mila, vychovana, a doma sa divim ze na nas este neprisla socialka aj skrz tie vresky nekonecne co od nas idu... Niekedy aj v noci, celkovo so spanim bol velky problem od narodenia... Ja uz ako si o tom zatial sama studujem nasla som vela znakov coby vela vysvetlovali (skor ja som si dlho nepripustala ze naozaj asi tam nieco bude, iba v hneve v nezvladnutelnych amokoch, potom som si vzdy vyhovarala ze je to obdobie vzdoru ze je to toto a ono) .... Ale ked sa spatne nato pozeram vsetko do seba zapada, vela drobnosti je este ako som sa docitala sa tam da este zapasovat... Som hrozne zvedava ako pochodime planujem skusit aj viac odbornikov, pretoze chcem aby zila co najplnohodnejsie, a trapime sa s tolkymi uzkostami ze niekedy su tie dni neunosne ...niekedy uplne v.pohode a iba si dodrzi svoje zvyky, niekedy preplace cely den
@mandzula u nas zase muz hovoril este skor ako ja ze tam nieco bude, skor ja som vzdy ze nie este je mala este ma obdobie toho pretoze som mala akusi tu predstavu skor autizmu co samozrejme na tieto deti nesedi kedze rozpravaju az nadpriemerne a su sikovne, nejak mi nenapadla tato moznost.... Ale poslednu dobu sa tiez neda normalne existovat a pri jednom extra vystupe co sa tykal ritualu ked uz sa chcela sama seba bit, mi cvaklo ze aha tak to uz ozaj nie a objednala som nas k psychologicke...odvtedy ako studujem aspergera mi to do seba zapada, nema sice uplne vsetko znaky ale vela ano ...hlavne tie ritualy...ta situacia u vas s topankami je pre mna uplne pochopitelne toto iste na ine veci mame doma 😃 napriklad bude v paniku opakovat vetu na rozlucku 15 minut vopred lebo co ak to nestihne ? A takycj prikladov by bolo milion...presne tato logika lebo co ak to nestihne a musi to tak proste spravit... Presne tie uzkosti ma trapia najviac, velakrat som hovorila ze som enstastna z toho ze namiesto toho aby si uzivala detstvo je vacsinu doby kopka nervov
@mandzula ano to je pravda ,,, ja som predtym vedela mat strasne nervy uz som to nezvladala psychicky preco hodinu place a nemozem ju ukludnit za nejaku hovadiny, ine deti toto nerobia, len preto ze nespravila nieco ako robi bezne , preco jej musim stokrat hovorit jednu vetu na ukludnenie inak bude vrieskat este viac nech jej to poviem atd ... Odkedy rozmyslame a mame tip od psychologicky co by to mohlo byt, aj ked to nemame este potvrdene, nacitala som si vela a uz tp viem inak pochopit preco sa v jej ociach svet zruti kvoli pre nas nejakej blbosti ,,, a ze to naozaj nevie sama ovplyvnit
Dievcata, prosim vas, kde je najlepsie sa objednat na diagnostiku pri podozreni na Aspergera, ADHD? Dakujem, velmi mi pomozete.
@kk77 ja by som druhy krat isla rovno k odbornikovi ako teraz mame ist za mesiac k Lazikovej (potom je aj janosikova napr) lebo mam pocit ze to medzitim boli zbutocne behacky a mohli sme to mat davno vybavene...pripadne neurologia vopred je vhodna, mne stacilo vypytat si od obvodnej vymenny listok povedala som co je vo veci sestricke a ziadny problem
Dakujem velmi pekne za odpoved,velmi si mi pomohla a utvrdila ma v postupe. Dakujem!
@kk77 zamalicko 🙂 keby to riesim znova isla by som rovno termin - Lazikova, Janosikova alebo koho vhodneho si najdete, a medzitim si spravim tu neurologiu...lebo z mojho pohladu zbytocne mesiace opletaciek navyse, tie klasicky psychologicke v cppap mi kazda povedala ze ano klasicku autista neni, je velmi mudra ale ano su tam nejake znaky na toho aspergera bapr ale to oni nemozu diagnostikovat... Takze len cakanie z terminu na termin radsej som mohla rovno objednat ...ale tak nevedela som ako sa to riesi atd tak nevadi
Este raz dakujem!
Zdravim, ak sa mozem spytat, ako ste dopadli prosim? Resp. ako ste sa posunuli? Vďaka
@777andy77 dobry den. Dcera ma diagnostikovany aspergerov syndrom, uz potrvdene aj klinickym psychogom aj psychiatrom. Momentalne posledne mesiace je to super, tie najhorsie zachvaty a hysaky uz nemava, chodi do normalnej skolky, tam tiez funguje uplne ok. Samozrejme ma stale svoje zvyky, ked je nervoznejsia je to viac vidiet na chovani, ale podstatne je ze funguje ok. Psychiater jej aj napisal ze ma narok na asistenta kevy v buducnosti potrebujeme, uvidime ako to bude potom v skole
Dakujem, prosím vedeli by ste mi napísať správu? Rad by som sa vás popýtal pár veci, ak by vám to nerobilo problém. Dakujem
Dobry den, podobne veci pozorujem na svojej dcerke. Ako sa vam podarilo to dostat pod kontrolu? Terapiami? Vdaka. Zatial sme nikde neboli, manzel si to nechce priznat, ale ja si myslim, ze to tam je.
každé jedno dieta je totálne iné čo sa týka pas znakov, preto ak sa robia diagnostické testy robia sa vo viacerých spektrách by som nazvala a potom sa z toho až robí záver
mala by si absovovat po správnosti tak 3 hod testovacích otázok s asistentkou ohladne nazvyme to všetkého sama a potom dieta testovanie tak hod až dve hodiny
a z tohto ti vedia povedat vela z takejto diagnostiky , v ktora čast je aka čo ako robit