Svalový hypertonus. Ako sa to lieči?

nina88
7. okt 2010

Dobry den, mam podozrenie,ze moj maly ma zvyseny tonus svalov... Dost som o tom precitala, takze som si skoro ista... Velmi skoro sa mi pretocil z brucha na chrbatik, paste ma stale zovrete, chodiaci reflex stale mame, pretaca sa do luku, stale pozera dozadu... Poradnu mame az 21.10., prosim poradte,ak mate skusenost, ako sa to lieci? Co ak sa to nelieci?? Ake nasledky do zivota z toho moze mat?? Proste vsetko co viete...
Dakujem vopred....

maryanna
7. okt 2010

ahoj, my máme nábeh na hypertonus, ale je to ešte v norme, ale tiež je často napnutý aj pri ležaní proste ved to poznáš.....zrejme budete na to cvičiť vojtovu metódu a tá to upraví časom.......a asi vám dr odporučí aj plávanie na uvoľnenie svalstva.......každopádne ti to neurologička ozrejmí že čo a ako...

juliagregor
7. okt 2010

ahoj, jeden z dvojičiek mal mierny hypertonus, pol roka sme cvičili vojtovku...
teraz je oveľa akčnejší, šikovnejší, pohyblivejší ako bráško...
vylezie aj tam, kde to vôbec neočakávam... 😀
v každom prípade neurolog určí liečbu, ale nič strašné to nie je...

rik
7. okt 2010

ahoj,
neviem ake velke mas babo, ale pri detoch do 6 mesiaca vies hypertoniu odstranit ukladanim dietata na makke podlozky. ziadne tvrde matrace, ale makka podlozka. idealna je paperova perinka, vankus alebo detsky paplon ulozeny do postielky alebo kociara kde dieta travi vacsinu casu. na makkej podlozke by dietatko malo travit vacsinu dna. tiez vela vies urobit vhodnou manipulaciou a uvolnovanim dietatka. vela ho hlad, maznaj, vecer s nim vojdi do vane s prijemne teplou vodou a pomaznajte sa. v pripade tazsej hypertonie sa odstranuje vojtovou metodou, ta je ale niekedy dost neprijemna a zase dochadza k drazceniu NS.

lenka_da
7. okt 2010

ahoj, moja dcerka mala tiez mierny hypertonus, od siesteho mesiaca takmer do trinasteho mes. sme cvicili vojtovku, inak, tiez jej robil dobre fajny teply kupel, jedine vtedy sa vedela uvolnit. Uz je OK, beha ako cert, je to najzivsie dieta na ihrisku, tromfne aj chalanov 😀

evina34
11. nov 2010

ako ste dopadli na tej poradni? Nam diagnostikovali hypertonus ked mala dcerka 1,5 mesiaca, odvtedy cvicime Vojtovku a velmi sa to zlepsilo + plavanie. Pri Vojtovke najprv strasny rev, teraz je to uz v pohode, vobec neplace {neurologicka nam len neustale prizvukuje, nedavat do choditka, aby nedoslo k chodeniu po spickach}

lindads
28. dec 2011

Ahojte, kto ma skusenosti s hypotrofickymi dvojcatami? Zistili im hypertonus. Začali sme cvičiť Vojtovu metódu. Kedy by sa mali dostaviť nejaké výsledky? Jedno dvojča už pasie koníčky, druhé, ktoré sa narodilo o 0,5 kg menšie sa ani nesnaží.

michlisinova
28. dec 2011

Ahoj mam bohate skusenosti s tymto moja dcerka ma hypertonus bohhuzial ma detsku mozgovu obrnu presli sme si uz hoci cim. Ak sa spravne cvici Vojtovka vysledky sa dostavia skoro.

halime
1. feb 2012

Chcela by som sa spýtať... Môj malý má 8.5 mesiaca a nikdy sme nič necvičili. Zijem v UK a tuna vsetko beru na vacsi luz ako na Slovensku. Od zaciatku som mala podozrenie na hypertonus, bol hyperaktivny a strasne kope az doteraz, je nekludny, niekedy ho vobec nemozem obliect, zatina paste, nozicky ma vyrovnane a nedaju sa ohnut v kolenach a niekedy vecer uz tak kope a mata okolo seba az ho to odhadzuje dozadu na hlavicku 🙂 nedavala som tomu vacsiu vaznost myslela som ze s vekom ho to prejde ale v poslednych tyzdnoch neviem preco je to horsie. Uz nam zzacal sediet sam, srvornozkuje a stava sa na nozicky, vytahuje sa sam vsade kde moze, stava sa na hlavisku, cely den nespi najradsej by z koze vyskocil vsetko ho zaujima a pritahuje. Myslite ssi ze hypertonus moze u babatiek zmiznut aj sam, prirodzene? Ake to moze mat nasledky ak sa necvici? Pomozu nam masaze a plavanie napr?

zuffovaeva
14. nov 2012

Ahojte, rada by som obnovila tuto diskusiu. Nas maly ma 4 mesiace a ma skryty reflux. Hoci sa mu samotny reflux zlepsuje, stale je taky napaty, zaklana hlavicku atd. Zle spava a byva podrazdeny. Som si ista ze ide o svalovy hypertonus aj ked mozno v miernejsej forme. Mate konkretne skusenosti co vam pomohlo na uvolnenie dietatka? Vojtova metodu by som vyskusala az ak nic ine nepomoze. A este otazka - myslite ze nosenie ma na hypertonus dobry vply alebo naopak este ho podporuje?

moon1979
14. nov 2012

@zuffovaeva
začni s ním cvičiť obyčajné cvičenia typu - kruženie s ručičkami, pripažiť - upažiť, predpažiť, pokrčiť, všetko hravou formou, môžeš mu pritom spievať aby sa sústredil na spev a teba a nie na seba, potom s nožičkami, priťahovať ich k brušku, hore - dole proste uplne jednoduche cvičenia ... nenos ho na rukách v systéme "na stojáka" ale vol polohu radšej kolískovú - teda ako keď bábo držíš na rukách ležmo pri kojení to je základ, vtedy nebude mať tentenciu zakláňať sa ... dávaj ho často na bruško a veľa veľa cvič tie obyčajné cvičenia 2-3x denne pár minút

babulka82
18. okt 2013

ake mate skusenosti a rady ? nejake cvičenia? nemame potvrdene ale mam podozrenie ☹ dakujem