Ahojte velmi rada by som si precitala od mamiciek ktore uz maju diagnozu v nejakej lahsej forme ako vase deti vystupuju, chovaju sa atd... My uz sme objednany k psychologicke, sama si raz poviem ze je v poriadku a raz ze zrejme tam bude nejaka diagnoza. Skoro 4 rocne dieta, na jednej strane je velmi sikovna, nadana, komunikativna, posledny rok uz ma aj rada ine deti a rada sa hra aj hry akoze atd...cize z tohoto hladiska to vobec na diagnozu nevyzera...na druhej strane mava velmi zle obdobie, nezmyselne hystericke zachvaty ktore dlho trvaju, stava sa ze sa zobudi v noci a krici dlho aj pol hodinu z cesty kym ju nejak dostanem do reality, ked ma horsie obdobie uz sa bojim aj s nou niekam ist z domu. Plus teda ma svoje navyky ktore sa menia ale vzdy dlhu dobu sa musia dodrzovat, musi veci spravit rovnako, musi byt rovnaky scenar rano, rovnake veci jej musim povedat a to viac krat dokola, rovnakymi slovami ju ukludnovat, a aj ona ma svoje frazy ktore musi povedat yo iste dokola par krat...preto ma velmi zaujima ci ma niekto dietatko ktore na jednej strane je velmi sikovne a posobiniekedy uplne ok, na druhej strane teda ma taketo podobne problemy a nejaku diagnozu
to sa mi moc nezds na autizmus,toto robi vela deti.
@diamond007 ja fakt neviem 😂 niekedy mi pride ze je uplne ok a az moc mudra ale niekedy koniec ,,, a tie vie napr sa.v.noci zobudit a nezmyselne plakat plakat ze zobudi celu rodinu ? ...alebo teda neviem u nas nepomoze ju nechat.viac rozhodovat tazko sa uvadzaju priklady, ale napr ona chce aby jej niekto zavolal poslednu dobu - ok zavola jej tato z prace - lenze ona len place do telefonu ze a zavolas mi zavolas mi ? ...akoze aani nepomoze to ze jej aj zavolal, aj tak skrz to vacsinou place...proste akoby sa vo vela situaciach zamotavame v kruhu a neviem to vyriesit ani po dobrom ani po zlom, aj tak si bude hovorit to iste dokola a plakat
Alebo taky zvlastny priklad jeden z poslednych zachvatov - ona sa udrela a chcela si to nakremovat - taky zvyk proste ze ked si bieco udrie ako placebo ona si to musi nakremovat 😃 lenze kym prisla ku kremu ju to prestalo boliet tak mala hystericky zachvat skoro hodinu vrieskala ze ona chce aby ju to znova bolelo a nech ju udrieme - co sme samozrejme odmietli, potoms a uz chcela sama udret snazila sa ... A pritom neslo o to teda zeby si chcela ublizit ale o ten princip - ze sa nevedela zmieriť s tim ze ju to prestalo boliet skor ako si to nakremovala...a z toho bol neskutocny zachvat
Podľa mňa je zdravá.
To nemá s autizmom nič spoločné tieto veci.
Aj ja si myslím, že je normálna… podobne veci robí aj moja 2,5 ročná…žeby obdobie vzdoru?
Oneskorený vývin nervovej sústavy, centrum avare robí diagnostiku ,či jej nezostali nevyhasnuté primit.reflexy, potom sa cvičí bilaterálna integrácia, mám podobne so synom, pomohlo mu vyššie uvedené + omega 3mk napr Nutraceutika, B6 vitamín, Neurax Biotic Spectrum ...
Ja od 18 mesiaca tvrdím , že moja dcéra nie je normo dieťa . Nikto mi neveril, lekári na mna zašifrované pozerali , keď som vyjadrila obavy , psychologicky krútili nado mnou hlavou . A hla , v 6 rokoch diagnostikovaný AS. Inym sa javí ako zdravé , ale mierne úzkostné dieta , ale v skutočnosti má diagnozu .
@kleopatra114 presne to znie ako nasa,,, tiez uplne od malinka, na jednej strane vyzera ako velmi sikovna na druhej strane dost emocne nestabilna s castymi zacchvatmi (nie je to len obdobie vzdoru jedine zeby trvalo aspon tri roky vkuse) so svojimi zvykmi...ono ked to clovek takto popisuje to znie inak ako ked to nahodou vidi niekto nazivo vtedy mi povedia ze ano naozaj to je divne....som zvedava co pvoedia nan
Moze byt AS. Cisty autizmus urcite nie. Ta situacia s kremom je velmi typicka, AS maju taketo vnimanie situacie. Nemusi to byt samozrejme, moze to byt len nedozreta nervova sustava, ale prave AS su mentalne v poriadku, velmi sikovni, ale maju rozne ritualy (ako pises, ze chce stale aby si jej povedala konkretne veci, to je velmi silna typicka AS crta napriklad). Kludne chod na diagnostiku, len aby si vedela pripadny AS podchytit a pracovat s nou spravne. U AS velmi vela spravi pristup. A radsej vediet a spravne viest, a rozumet jej prejavom, ktore niekto iny vyhodnoti ako rozmaznanost alebo nevychovanost.. Ako nevediet a kricat po nej atd.
@diamond007 toto su normalne situacie, prejde si tym kazde dieta, chcem bananik nakrajat, wuaaaaa preco si mi ho nakrajala, ja chcem cely. Och ako zivo si na toto spominam 😅 autorka ale opisuje trosku ine situacie a na nich je trosku crta AS - hlavne tie rovnake frazy, rovnake slova ukludnenia, rovnake postupy a ziadanie, aj to, aby povedala presne toto a toto..
@marzuz89 dakujem ano presne to uz aj ja chcem pocut od odbornika co nato povie...lebo uz dlho dlho roky sme to odkladali ze ano mava nejake znaky, ale ze je to obdobie, je to vzdor, vyrastie z toho...ale uz je nacase kedze sa nelepsi skor poslednu dobu horsi, a presne chcem vediet aj pristup k nej... Je to tak ze niekomu moze posobit rozmaznana uvrieskana, jej ale v danej situacii casto ide o ten princip ze nieco neni rovnako ako to chcela spravit... Ozaj okrem toho je velmi sikovna, velmi komunikativna, hrava a mudra - preto ma to dlho odradzalo ze nejdem s nou nikam ved vyzera byt v poriadku atd....ale uz sa nam kopia tieto situacie - priklad pred par dnami som musela odbehnut k mladsiemu co zacal plakat, muz jej siel docitat knihu pred spanim ale nevedel si sadnut rovnako na postel ako tam sedavam ja (t.j. v jej ponimani rovnako si vylozit jednu nohu a zosypala sa z toho hysak zas) .... Ked sa rozrusi vyzaduje potom dokolecka tu istu nauceny vetu co ma teraz - vydych, nadych upokoj sa, obim ma... A dokola dokola... Takych viet je teda viac co v urcitych situaciach musi mat rovnako inak bude plakat ze povedz mi to
ja mam dceru 5r.,lahka forma AS. je to ako opisujes,velmi nerovnomerny vyvoj. na jednej strane je velmi sikovna- sama sa naucila citat,pisat,pomenuje 4 ciferne cisla,spocitava uz dlho bez prstov,kazda tema,ktora ju zaujme -ide do detailov,aaaaale emocna a socialna stranka cista katastrofa. ma velmi rada deti,ale nevie sa s nimi hrat
. tym,ze si to uvedomuje,je v strese a vzdy pride amok :( Mava rozne obdobia,vzdy nejaky ritual trva obdobie,potom vymizne a lride zasa dalsi -bolo to tocenie,poskakovanie,mala aj nocne budenie sa,mom. vsetko olizuje. Cudzim ludom sa zda ok,ale ked s tym dietatom zijes a vidis jeho vyvoj oproti rovesnikom,tak vies,ze je nieco inak.
ak by si chcela nieco vediet,kludne napis 🙂
Nas sa spraval podobne a je AS so silnym socialnym maskovanim..tiez malokto by to na neho povedal, no my doma vieme svoje..inak velmi sikovny, len zachvaty zlosti ak sa nieco nepodari alebo caka, ze nieco bude mat taky postup a zmeni sa to neocakavane, teraz sa to ale vyrazne zlepsilo..nam dg pomohla vela nastudovat a zmenit sposob komunikacie..az v Trnave dala dg, inak vsetci z okolia ze to je povaha atd..
@petik22 ano presne toto ma odradzalo aj ked som to spomenula pred niekym znamym alrbo tak - kazdy ze ved je sikovna, ved vie toto hento.... Ano taketo veci vie, komunikuje velmi rada, po anglicky sa uci z videi, basnicky dokonca aj par kniziek samozrejne jednuchych detskych vie naspamat... Ale na druhej strane mam pocit ze sa po emocnej stranke casto na komplet zosypava, niekedy nam to komplikuje uz aj ze strach s nou niekam ist s niekym znamym ze ako to dopadne....niekedy prekvapi a vsetko je ok aspon kym prideme domov ....ona inak bola do 2 rokoch veeeelmi hystericka v kazdom novom priestore a na kazdej navsteve - viem ze raz pri skusani topanok ked vrieskala ze sa jej nesmie predavacka chytit, ked som ju nemohla polozit ani na zem aby sa obula lebo sa proste bala, uz aj predavačky ze to este nezazili vtedy som si povedala ze isto ma diagnozu..ale z tohoto nejako vyrástla a teraz praveze chodi rada hocikam a ma rada aj deti...aj sa s nimi zahra takze neviem som taka rozpoltena z toho vsetkeho
@vierkaaa85 dakujem som zvedava ako to bude u nas .... Ci nam nieco odporuci, ci nam nieco zistia, posobi tiez povacsina ako uplne normal sikovne dieta, pokial teda niekto zrovna nevidi jej zachvat - kde sa vacsinou zasekne v kruhu a ideme dokola dokola to iste hodinu 🙈
@luna116 ahoj,ten neurax ma zaujal. Mozem sa spytat,v com vam to pomohlo? Este som o tomto pripravku nepocula. A aku ma chut? Lebo dcera teda vsetko odmieta,co sa tyka jedla,vitaminov alebo liekov. A je jedno ako to chuti,ona si dopredu povie ze to je zle a koniec. Nepohne nou nic a nikto
Moze aj nemusi to byt nieco, moze to aj tak nejak za dva roky vymiznut vekom a uz to bude iba sem tam nieco. Vela deti je v tomto veku este takych nejednoznacnych. Hlavne ak nema rigidnu formu hry a zle pochopenie socialnej interakcie, tak to an autizmus velmi nevidim. Ja mam aspergera a v detstve to bolo velmi vidiet. Moja mama ked videa ako sa Moj syn hra, tak povedala “ on sa pekne hra, ty si sa nikdy takto nehrala “ a to uz je take, ze treba do cierneho. Ja v strese aj ako dospelak hned radim veci podla mojho usporiadania, prepocitavam kachlicky na stene, proste to ma svoje specifika. Doteraz casto nechapem napr nejake vtipkovanie ( beriem to uplne vazne). Nastastie muz nevtipkuje, lebo vie, ze by to asi nedopadlo 😀
Prepáčte za moju reakciu/ nie je to na vás ale niekedy mám pocit, že matky sú vecne nespokojne a vkuse niečo hľadajú a všímajú si každý blud… aj ja som taká ale určite by som jej nehľadala nejakú diagnózu…ako tu jedna pani píše, že až neviem aky v poradí odborník jej to potvrdil… a ostatní odborníci čo? Ako vie, že práve ten má pravdu…
@misana84 nehovorim niekedy sa mozno az moc riesi co dieta co nerobi, ale napriklad ja som toto velmi dlho odkladala a pripisovala vsetkemu moznemu co sa dalk vymysliet... Bohuzial su to niekedy veci co uz sa nedaju odignorovat ked sa neda normalne fungovat niekolko dni, alebo ked hodinu krici v zachvate to iste a nic s nou nepohne...tak si myslim ze nicomu neublizim ked sa poradim s odbornikom ked nic ine mozno mi aspon poradia co robit v takych situaciach 🙂
@misana84 scasti suhlasim, ze matky vecne nieco hladaju na svojich detoch. No ked si na pochybach, podla mna treba posluchat svoj siesty zmysel, a vacsina matiek ho ma velmi dobre vycibreny. Ja mam dve deti (viem porovnavat sa nema, ale robim to) obe predcasniatka, jednoducho sa mi nezdalo nieco na dcere, vzdy som si ten defekt ospravedlnovala nejakym vyvinom. Teraz ma oralnu fazu, teraz si objavila jazyk tak ho vyplazuje a zrazu decko malo 1,5r snazilo sa rozpravat a neslo mu to. Vsade pchalo ten jazyk nemotorny a zle. Pisala som logopedicke a hned na druhy den mi vola a hovori mi podozrenie na myofunkcnu poruchu a mena logopedok ku ktorym sa mam skusit objednat 🙏 takze za mna radsej zbytocne a byt za premotivovanu matku, ako neskoro 👍
My mame stanoveny detsky autizmus od 3 rokov. Lahka forma na pohlad zdravy chlapec na prvy pohlad sa vobec nejavi iny ale je. V skolke sa sprava normalne riaditelka ze nechape odkial mame diagnozu no doma to vidno. Ranne cinnosti musia byt dodrzane. Oblecenie len niektore dookola. Kvapka na obleceni neznesie. Z balika lidl plienok moze mat len tie cervene nie modre. Vecer jeden druh presneho caju. Atd atd atd mohla by som pokracovat je vela tych malickosti ktore na nom doma vidime. V skolke a spolocnosti na oslavach je uplne normalny naozaj
Navštevuje MŠ? Ako sa správa tam? U nás má určité prejavy aj v škôlke. My máme čerstvo potvrdenú diagnózu AS, v niektorých oblastiach v miernej forme, niekde len hranične. Ako popisuješ, v období vzdoru to bolo hrozné - amoky a nekonečné hlášky "povedz mi to ešte raz", alebo presný postup opakovania činnosti. Teraz má 6 a vzdor ustúpil, ale niektoré prejavy ostali. Skôr som to neriešila, všetci mi vraveli, že z toho vyrastie, no nestalo sa tak. Navštívili sme v tom čase aj psychologičku, ktorá nám dala nejaké rady, ale nevedela to zhodnotiť. V tomto veku sa už niektoré veci nedajú prehliadať aj kôli nástupu do školy. Z tohto dôvodu sme dostali aj odklad školskej dochádzky. Skús si všímať - napr. trepotanie rúk, alebo opakované pohyby. Tieto deti nechápu metafory, dvojzmyselné vyjadrenia, obrazne pomenovania, všetko chápu doslovne, spôsob hry - automatická alebo je fantazijna, kreatívna, na povolania? Môžu mať oslabenú hrubú motoriku alebo grafomotorika je na slabej úrovni.
@nikuskakri este nenavstevuje MS minuly rok ju nezobrali kvoli kapacite...povodne sme chceli ze pockame ako to pojde v skolke a co nam budu hovorit, ale mala take extremne obdobie ze uz sme to nevydrzali a objednali sa uz teraz .... Tiez neviem na jednej strane v dobrom obdobi mi pride v pohode, potom pride to horsie a to sa neda niekedy fungovat...atale dokola to iste, tiez v zachvate vydrzala aj hodinu vrieskat aby som jej to iste dokola dokola hovorila... No som zvedava co nam k tomu povedia ... Opakovane pohyby sa mi nezda zeby mala, hry sa tiez hrava pekne akoze ma predstavivost , rada sa hra akoze, niekedy si aj hovorim ze je to blbost ze urcite jej nic neni , potom sa zas zosype a chyti zachvat napriklad preto ze tato si nevedel sadnut na postel rovnako ako ja, alebo hovori jednu vetu dokola dokola lebo ju proste chce povedat pri odchode tak keby stojime pol hodinu pred domom asi bude celu dobu opakovat... tak si poviem ze asi to neni uplne normalne, neviem sama 🤷
Nemusi byt as moze byt emocne nezrela na svoj vek