Ahojte.
Prosím vás, ako by ste/alebo ste riešili, že staršie dieťa, ktoré chodí do školy každý druhý tretí týždeň príde domov choré a vy máte doma malé bábätko. Staršia sa mi neustále sťažuje, že ten a ten spolužiak je chorý a je v škole a od neho ochoreli aj ostatní. Druhá dcéra má mesiac a už sme kvôli tomu, že staršia ochorela v škole skončili v nemocnici, lebo sa dusila. Teraz sa to stalo druhý krát. Dnes nás čaká zas lekár a dúfam, že nie aj nemocnica. (Pre vysvetlenie, staršia ma oslabenú imunitu po kiahnach, čo aj doktorka povedala, že bude mať aspoň 3-4 mesiace po prekonaní a dopujem ju vitamínmi každý deň)
Bola som s učiteľkou, či by nemohla aspoň trochu dohovoriť rodičom iných detí, aby nedávali svoje choré deti do školy, ale ona vraj s tým nemá čo robiť.
Boli ste alebo by ste šli za riaditeľom školy? Nemôžem ju predsa nechať doma niekoľko týždňov, aby náhodou niečo zas v škole nechytila.
No u nás sú ešte prisni v škole, ale teda filter sa nerobí žiadny. Deti ešte aj respirátory nosia keď treba, hlavne o chorobe alebo také " kadejaké ". Čiže musíte si to priste prejsť. Necháš ju doma a jedno pôjde do školu aj tak niečo prinesie, lebo "niečo" v tej skole a po ceste a kade tade je všade. A nemusi viditelne ani nik byt chory. Vitaminom... Dcéru nos veľa von, športovať čerstvý vzduch atď na imunitu to pôsobí iste lepšie. A menej doma, v interiéroch = menšia šanca ze niekto ochorie.
Toto bude tvrdé, ale môžeš ísť aj za ministrom, nevyriešiš to, škoda námahy. Jednak ako píše mamička vyššie, že nie každý rodič si bude na soplík a kašlík dieťaťa brať očr + potom tu máš vysoký faktor nevšímavosti a "sebestrednosti" rodičov, ktorí bežne pošlú dieťa do školy s tým, že ak dostane teplotu, veď mi zavolajte, si ho vezmem, ráno sa mi akosi nepáčilo... Alebo - toto ľúbim najviac - ideme s mamou k lekárovi, ale musí do jedenástej robiť (alebo doktorka kázala prísť až na jedenástu), tak pôjdeme až potom a zatiaľ som v škole. Zavoláš rodičovi hneď ráno, že toto teda nie, že máš povinnosť chrániť ostatné deti, a aj tak príde až o tej jedenástej... Som učiteľka a stalo sa mi toto X-krát!!! Môžeš naliehať na učiteľku, riaditeľa a aj rodičov - nedocieliš nič. Jedine možno ak by ti dala doktorka ospravedlnenku, že to staršie dieťa má zostať nejaký čas doma - ale zase ako s ňou doženieš učivo sama? Plus malé bábo a odlúčenie od kolektívu... Bohužiaľ, tu neexistuje východisko (okrem posilňovania imunity, čo tiež trvá nejaký čas), len to "vydržať" - to ale nie je útecha, len pravda, bohužiaľ.
@mininka05 ten dotycny spoluziak nemusi byt chory, napriklad alergici v tom suchom vzduchu pokasliavaju a soplia a laik to nevie odlisit. Ja som zvykla v novom kolektive upozornit ze citim rozdiel medzi beznymi prejavmi alergie a tym, ked som naozaj chora a teda da nemusia bat ze by som prisla chora do prace, ale niektori chodili do prace aj v horuckach nadopovani liekmi. To asi nikdy nevymizne 🤦
Mala by sa možno viac chrániť tvoja dcéra,keďže má oslabenú imunitu,mohla by nosiť aj respirator. Lebo koľkokrát sa choroba prejaví až v škole a s tým chorým dieťaťom bude aj tak v škole. Aspoň kým nebude vonku teplejšie a menej chorých. A verím tomu že mnoho rodičov,aj ja, by som s beznym soplom dieťa nenechala doma.
@babulkomale presne, naša sú dvaja alergici v triede, moja a ešte jeden chlapec, to by museli byť iba doma ak to niekto berie ako chorobu, našej stačí avivaz ak zaciti v triede ak sa nevetra a celý deň je už kycha a soplí,,,, ale zevraj aj v našej triede chodí chlapec už asi dva mesiace chorý ale bez horúčky a každého zevraj nakazil, moja odoláva ešte nič nedoniesla
Som mana prváčky a 10m drobca. Staršia nebývala a nikdy veľmi chorá, keď nastúpila do školy - jedna katastrofa. Nechával som ju doma s každým za kašľaním a soplíkom, mohla som si to dovoliť, keďže som na RD. Avšak efekt to nemalo žiaden, aj tak vždy ochorel aj mladší ( tiež už 2x nemocnica), dcéra už v decembri mala cez 150 vymeškanych hodín, čo sa týka učiva, snažila som sa ako sa dalo ale nie som,pedagóg a začalo sa to odrážať. Až mi učiteľka povedala, že teda príliš veľa vymeškanych hodín, v učive tiež zaostáva, lekárka mi tiež povedala aby som ju nenecháva a doma s každým soplíkom, ze si musí budovať prirodzenú imunitu a aklimatizovať sa na nový kolektív. Tak som si povedala dosť, od nového roka zostáva doma len ak teplotuje a vidím rozdiel.
Tým chcem povedať, že nie som v žiadnom prípade odborník, ale tie deti si tými chorobami asi musia prejsť....
@zuzulka558 tie preavivazovane mamicky su kapitola sama osebe. Kamoskina dcerka stale vravela o jednej spoluziacke ze smrdi, tak jej to bolo divne lebo normalna cistotna rodina a raz mala moznost v satni privonat k tej malej a sama avivaz az razilo vsetko tou silnou vonou, aj vrecko s nahradnymi vecami aj bunda, tak pochopila. Nevidim zmysel aby veci museli vonat az do Oregonu ked sa aj tak denne zaspinia a peru. Aspon moje deti idu denne v cistom pretoze ziju aktivne a momentalne je mladsi denne od blata nakolko chodime po skolke na ihrisko a starsi sportuje takze denne ciste veci.
@mininka05 ucitelka nema pravdu a len sa vyhovara. Este stale plati nariadenie, ze osoby s priznakmi ochorenia maju zakazany vstup do budovy skoly. Ak ucitelka vidi, ze niektory ziak je chory, je povinna ho umiestnit do izolacky (skola ju musi mat) a kontaktovat rodicov. Druha vec je, ze niektori rodicia odmietaju prist, alebo pridu, ale na druhy den rovnako chore dieta zas poslu do skoly.
@pietra uvedomte si ze ak rodic chodi do roboty a lekar neda OCR mate smolu, chorlave dieta pojde do skoly. Lekari uz ani nechcu davat OCR na kazdu blbost, lebo tiez maju kontroly
A vissie mamicka ma pravdu, skola uz nie je skolka a vela zameskaneho sa uz prejavi na vysledkoch, proste dieta nemoze pri kazdom sople vymeskat. Aj my mame problem ked vynechala tyzden hned po nastupe pisomka a 4, lebo pocas choroby sa moc neucila, takze pekne ked nebude najhorsie bude chodit do skoly
@mininka05 je mi to ľúto, tiež sme si prešli chorobami aj nemocnicou v novorodeneckom veku. Neurobíš však nič, môžeš sa aj na hlavu postaviť. Jedno dieťa má iba sopeľ, nakazí druhé dieťa, ktoré z toho už má aj teplotu a predá to tretiemu dieťaťu, ktoré môže skončiť aj v nemocnici. Bohu žiaľ, nedá sa nechávať doma všetky deti s každým soplikom a kašeľ trvá niekedy aj dva mesiace po chorobe. Malej môžeš pribaliť rúško, dezinfekčný gelik, časté umývanie rúk, prezliecť hneď po príchode zo školy...
Ja ti napíšem ako mamka dieťaťa už druhý stupeň, ktoré napriek imunoliecbe, stravu, pohybu je takto často choré už dlhšie. V triede je XY detí. V jedálni ďalších 50, na telesnej sú myslíš vo vydenzifikovanej telocvični?
Ja vždy riešim v prvom rade dieťa svoje.
Teda u vás imunovysetrenie plus liečba. Sú lieky na podporu imunity na predpis.
V škole nosiť ľahké detské papierové rúško, nechytí každý bacil čo prejde okolo.
Doma to isté pri prvých príznakoch choroby. Plus ten kto sa o ňu stará pri kontakte s ňou respirátor alebo rúško, aby sa choroba nepriniesla na bábätko. Zvýšená hygiena rúk, tak v škole ako doma.
Nestačia vitamíny.
Ja napr. dodnes používam rúško v MHD a obchode. V práci ak chodím s kašľom tak isto.
@mininka05 a momentálne je plno viróz, takže ak je situácia kritická musíš riešiť režim u vás doma v prvom rade a potom v škole.
Moja bola vyše týždňa doma s dusivým kašľom, ze v noci sme nespali. Do školy šla úplne doliečená, bez akýchkoľvek priznakov. Bola tam jeden deň. A ďalší nacupkala ráno s teplotou a bolesťami všetkého, na obed už 39. Pridalo sa neskôr aj brucho aj vracanie. Ledva žije. Manžel v tom čase plánovaný zákrok. No ani k nemu nepáchla. Z izby von, len s ruskom, ja k nej respirátor, dezinfekcia kúpeľne, WC, staršia aj kľučky prebehla. Nenakazil sa z nás nik.
A vôbec by ma nenapadlo žiadať opatrenia v škole.
Tie robím doma.
@janage no ono rusko je super, ale ak si ma dieta budovať imunitu, tak neviem. Určite ako krátkodobé opatrenie kvôli bábätku, ale všeobecne všade, v škole... pre podporenie imunity dietata urcitr nic moc. pre porovnanie, moje dieťa od škôlky choré nebolo, raz v predškolskej, dovtedy chorá strašne a často, klasika jasle a škôlka. Prišiel kovid + ruška, na jeseň sa prestali nosiť aj v skolach a bum, čo mesiac to doma. A kopa deti v jej triede tiež. Jedine ako to zase prejde je čerstvý vzduch, imunitu budovať inak. Nie sa maskovať.
@simca06022011 no vidíš a u nás opačne.
Za ďalšie, píšem o krátkom období, kedy sa autorkine dieťa pozbiera.
Imunita sa nebuduje tým, že je neustále bombardovaná atakmi. To akobysi výsileneho nútila trénovať beh.
To dieťa sa musí najprv pozbierať do normálneho stavu.
A plus ak je v domácnosti háklivý novorodenec, osoba čo má plánované dôležité vyšetrenie, operáciu, či hoci pracovnú vec, tak holt musí sa tá rodina zariadiť.
@babulkomale no presne, nám brat s frajerkou varovali byt a keď sme sa vrátili tak samy smrad aj posteľ smrdelo nám to,, nenapadne som sa spýtala v com perú, natešeny hovoria krásna vôňa ze objednáme aj tebe Puellu,, reku nie všetko je z nej napachnute upratujem a periem nech to tu nesmrdi
@zuzulka558 mne staci nech to je ciste a vonia cistotou a nie tymito chemickymi smradmi. Potom sa cudujeme ze alergikov pribuda po tisicoch.
@babulkomale tak niekto si myslí že z avivaz ou je to ešte čistejšie,, im to vonia ale ak neperies avivazou tak to je neskutočný smrad
@bu1bu samozrejme, že aj ja som si mohla dovoliť staršiu nechať doma, lebo som bola aj ja. Ale už ma to štve, za pol roka malá vyše 100 hodín vymeškaných, lebo každý druhý týždeň doma s horúčkami. Ale už toho m vážne dosť.
Doma jej vieme aj oveľa jednoduchšie niekedy vysvetliť učivo, ale nemôže toľko vymeskavat.
No milujem tie názory niektorých ľudí, nemyslím tu, že som doma, tak čo sa sťažujem (áno som z toho na nervy, pretože dve deti, starý a chorý človek, o ktorého sa tiež treba starať a nesmie ochorieť, lebo by ho to mohlo doraziť, keďže je ležiaci) a môžem sa snažiť akokoľvek, aby moje dieťa chodilo do školy zdravé, veď predsa keď chcem aby to tak robili iní, robím to hlavne ja, ale aj tak je všetko márne. A čítala som aj ja niekde, že s príznakmi choroby ešte stále dieťa nemá chodiť do kolektívu. Len škola na to kašle veľmi.
Ako písala pani/slečna v jednom príspevku, doma sa dodržiava hygiena, dezinfekcia a aj chodíme von, aj všetko. Len proste je nejako na to viac náchylná od minulého roka. Neviem čím to je, lebo doteraz nejak chorá nebývala. Okrem preventívnych prehliadok sme chodili chorí tak raz za rok dva.
Moja je druhacka, za pol rok mala vymeskane 168 hodín. Po dvoch mesiacoch prišla do školy (po operácii) a po troch dňoch ju už bolelo hrdlo a mala sople. Myslela som si že ma porazí. A viem že deti s kaslom a soplami normálne chodia do školy ako nič.
V tomto si nepomozes, to je boj s veternými mlynmi....
@mininka05 ja budem za zlu, ale neries spoluziakov ale zjavne blbu imunitu svojej dcery. ja mam doma 14 mesacnu, rodila som do silneho obdobia covidu a za 14 mesiacov na malu a nas starsia dcera zo skoly doniesla 0, slovom nula chorob. ani obycajnu nadchu nedoniesla. a ano, tiez ma spoluziakov chorych, aj nedavno doma vravela, ze sa spoluziak od kaslu az dovracal. ja som nikdy vsak neriesila choroby ostatnych. neviem, ci su to alergici, ci s tymi detmi ma kto realne doma byt na ocr, ci by im ucivo v pripade vymeskania mal kto vysvetlit. od narodenia som sa starala o imunitu svojich deti, cudzie deti a ich sople a kasle su mi ukradnute.
@mininka05 tento isty problem mame aj my, ako dcera nastupila na gymnazium, chodia tam ziaci, co maju horucky, pre mna nepochopitelne nezodpovedne, chrapunske aj voci sebe a aj voci inym... my sa od septembra nevieme vymotat z chorob, pritom cez za 16 rokov nebrala antibiotika ani raz a teraz za posledne obdobie 4 stale chora ja tak isto od nej. Inak mamicky si mylne myslia, ze sa buduje imunita tym, ze dieta je v kolektive, kde ochorie, to je velky omyl, tym sa imunita nici.
@mininka05 a zas vieš moja občas ak už vidím že je čulá, ide do tej školy hoci ešte občas zakašle a zasmrká lebo miesto 120 hodín by bolo vymeškaných 150 a viac.
A to nehovorím o tom, že kopec viróz je takých, že dieťa či človek ešte nevyzerá ani choro a už je infekčný. Koľkokrát išla ako teraz úplne doliečená z jednej choroby a buch doniesla niečo iné. Dokonca jeden rok sme mali približne v tomto poradí zápal slinnej žľazy, podozrenie na boreliozu (červený fľak cca 5 cm po kliestovi), pľúcne chlamýdie, virozu obyčajnú, virozu črevnú.
Rozdiel medzi jednotlivými chorobami max 5 dní. A to športuje, stravuje sa dobre, na jeseň vždy imunor kúra, imuno výsledky: nič čo by vysvetľovalo takú chorobnosť
Paradoxne najzdravsia bola v čase kovidu a po. A tento scenár s chorobami ide už od škôlky. Je druhý st.ZŠ.
Máme šťastie, že je inteligentná a samostatná, takže napriek "samovzdelávaniu" sa drží na špici triedy.
Jej sestra čo nešportuje, odmieta zeleninu a ovocie a zivotospravu ma celkovo omnoho horšiu je zdravá ako buk čo sa viroz týka.
@mininka05 ja keď som bola v prvej triede rok 2006 tak si pamätám že som mala 0 vymeškaných hodín 🤣🤣🤣🤣 a teraz ? Ale to je mimo tému ...v podstate čo chcem napísať je raz na brigáde keď som bola tak majsterka nás posielala stále domov keď sme boli choré či už len sopeľ alebo trošku kašla lebo raz sa stalo že sa ochromila celá výroba a nemal kto vyrábať 🤣🤣🤣🤣 ale v škôle môže byť choré dieťa 🤷🤷 potom keď som skončila školu a pracovala v MŠ tak sme sa dohodli že budeme robiť ranný filter a hneď ako sme videli nejaké dieťa choré poslali sme domov 🙂 škoda že to takto nefunguje stále :/
@katulienkax v tom pripade lekar vystavi potvrdenie, ze dieta nie je chore a moze byt v kolektive. Ak je dieta chore, nie je dovod, aby lekar nevystavil OCR.
v skole kde chodi nas syn takyto problem nie je, ked im tam pride chore dieta tak volaju rodicom aby si pren prisli
Tak u nás nehrozi aby som malu nechavala s kazdym soplom doma. Máme nárok na 10 dní OCR za rok. Takže pokiaľ nemá teplotu alebo nejaké vracanie a pod. Tak ide do skoly.
@mininka05 zober si to celkom realisticky- ako kolko ocr ti da zamestnavatel na "soplik dietata", aby nahodou druhe neochorelo? A aj to nie je garancia, ze neochorie. Beriem, ze mas novorodenca, ale ty si doma a budete to musiet prestat. Skola je povinna a nemozu deti len tak vynechavat, aby tvoja dcera nahodou neochorela. Jednak zmeskaju ucivo (ktore im rodicia doma nemusia vediet vysvetlit) a jednak pri vysokej absencii hrozoa komisionalky....