Nadúvanie a smradľavé plyny po prvých príkrmoch

malfea
3. dec 2019

Ahojte. Syn má tento týždeň 6 mesiacov a pre 2 týždňami sme mu začali dávať ochutnávať zeleninu. Veľmi mu zachutila, no začal trpieť plynatosťou. Zmenila sa mu frekvencia kadenia, predtým každý deň redšia stolica, teraz každý druhý kaša. Navyše stále vypúšťa tak smadľavé plyny, že starého chlpapa by s nimi porazil na súťaži. Už týždeň mu kvôli brušku nič nedávam, zhodnotila som, že ešte nemá pripravené trávenie. No hoci už je zase iba na mlieku, stolica a plynatosť ostala. Davam Espumisan po každom dojčení (okrem noci). Voľakedy bol našou spásou, teraz pomáha iba mierne. Stále sa na bruško budí, cez deň nemá dobrú náladu. Napadlo mi, či sa môže intolerancia na laktózu alebo alergia na mliečnu bielkovinu prejaviť takto neskoro? Prípadne stretli ste sa s tým u vašich detí?

silvi300
3. dec 2019

@malfea Môj mal presne takéto isté problémy, mal laktózovú intoleranciu, neskôr mu zistili histamínovú intoleranciu, prestali sme úplne s príkrmami, veľmi dlho bol čisto len na umelom mlieku. Cca rok aj niečo. Zlepšilo sa to o 80%

silvi300
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kittykat22
3. dec 2019

@malfea skus bio gaia - to su probiotika pre malicke deti v kvapkach. Velmi pomahaju. Mali sme problem so synom, a toto bol vzdy moj najlepsi pomocnik.

silvi300
3. dec 2019

@malfea Môj syn má teraz 6 rokov, ale histamínová a laktózová intolerancia nám narobila kopec problémov, aj teraz keď niečo zje, čo by nemal, tak má smradľavé plyny, dokonca aj smrdí mu z úst.

kittykat22
3. dec 2019

@silvi300 rok aj nieco na umelom mlieku? Podla WHO a pediatrov by si mala okolo 6 mes dietata ( musis do max 8 mesiaca) zacat s prikrmom a masom, pretoze dieta bude trpiet najskor nedostatkom zeleza 🙈 a neskor nedostatkom inych zivin.

silvi300
3. dec 2019

@kittykat22 museli sme byť len na mlieku, mal veľmi silnú intoleranciu, dokonca, keď niečo také zjedol čo nemal, úplne ťažko sa mu dýchalo, museli sme ísť niekoľkokrát na urgent do nemocnice. Koľkokrát aj pohotovosť bola u nás kvôli tomu doma. Neprajem to žiadnemu rodičovi vidieť, ako jeho dieťa nemôže dýchať. Alergológ nám nákazal, že musíme všetky príkrmy vysadiť.

kittykat22
3. dec 2019

@silvi300 ale ty si mala vazne choreho syna - este si pisala, ze je autista, takze u vas je intolerancia a ine pridruzene vady. Mamicka ktora zaklada prispevok ma len problem s par prdami. To, co ty radis ty - mlieko do roka +, musi byt schvalene pediatrom a gastroengrologom v pediatrii. To nejde si len tak naordinovat mlieko na take mesiace. Podavanie prikrmov zdravemu dietatu je velmi dolezite.

martinajurkechova
3. dec 2019

@kittykat22 nemám pocit, že by jej odporúčala prestať s prikrmami. Proste napísala svoju skúsenosť.

malfea
autor
3. dec 2019

@silvi300 tá intolerancia sa mu prejavovala už od narodenia či sa až neskôr ukázala? Môj bol totiž doteraz úplne ok. Žeby to príkrmy takto spustili?

agnes28
4. dec 2019

@martinajurkechova to sice neodporucala, ale myslim ze ak niekde reagujem, treba uviest vsetky dolezite fakty. Niektora mamicka by sa tou radou mohla riadit a hned je problem

luba41
4. dec 2019

@malfea može sa prejavit..nemal ine problemy doteraz? exem, zapareniny, naduvanie, reflux, soplíky, kašle alebo niečo nezvyčajne doteraz ?, čo si mu dávala ochutnat ako prikmy? ved skus ty vylúčit zo stravy mlieko a mliečne, zrušit na chvilu prikmy u neho..a prečo ste dávali espumisan, ked nemal problemy?

malfea
autor
4. dec 2019

@luba41 Ahoj. Má reflux, inak nič. Espumisan nám poradila jedna doktorka, čo ho vyšetrovala pred odberom krvi a zdalo sa jej, že má nafúknuté bruško a mohlo by ho trápiť. Ale netrpel tak plynatosťou, ako teraz.

Mal sople, obaja rodičia sme boli chorí, tak to mal najskôr od nás.

Dala som zemiak, mrkvu a batat. Príkrmy som zrušila už pred týždňom a žiadna zmena. Možno ešte nevylúčil všetko, čo zjedol? Predsa len nemá také rozbehnuté trávenie ako dospelý...

Ako som čítala, alergia na mliečnu bielkovinu sa prejavuje inak. Takto sa skôr tá intolerancia a teda keď je plne dojčený=prijíma laktózu, nemá asi zmysel, aby som ju ja vynechala v strave.

luba41
4. dec 2019

@malfea alergia sa prejavuje hocijako..aj nadúvaním, hnačkami, ..ked neskúšis vynechat mliečne, tak nezistíš..ani testami na gastre..zas nič za to nedáš, ked to vylúčiš zo stravy- to je minimum, čo možeš pre neho urobit..

malfea
autor
4. dec 2019

@luba41 ďakujem

eliska13
7. dec 2019

@malfea podľa mňa je to bežné po zavedení prikrmov a znova by som s tým začala a dávala espumisan.Za týždeň určite vylúčil všetko čo mal🙂viem, že každá mama je úzkostliva na bábo, ale nediagnostikuj mu hneď intoleranciu veď jedol len zemiak, batat prípadne chod k pediatricke a popis to, že sa mu zmenila stolica je úplne normálne.Ak nemá vyslovene kŕče neplače nezdvíha nohy je to bežná zmena v trávení.