Možný autizmus u 2,5-ročného syna - ďalšie možnosti vyšetrenia

dadurka
2. okt 2024

Dobrý deň . Môj syn má 2,5 roka nerozpráva ,porozumenie žiadne , niektoré znaky autizmu . Sme objednaný k pani doktorke Lazikovej, ale až v decembri . Máte niekto , alebo skôr mali ste niekto podobný problém ? Čo ste robili v medzi čase ? Na akých vyšetreniach ste ešte boli? Ja mám pocit že strácam čas kým pôjdeme k Dr. Mame za sebou iba jedno sedenie u psychologicky ktorá nás odporučila k odborníkovi na autizmus . Aj jed má veľa znakov autizmu celkovo mi tak nepride. Mali ste to niekto tak že boli znaky ale bolo to niečo iné? Ďakujem

rejka7
2. okt 2024

@dadurka veľa detí v tomto veku má autisticke znaky a potom vymiznú, diagnózu autizmus dajú až po 3 roku. Môže to byť vyvinova disfazia, alebo niečo iné, NKS, ADHD?

rejka7
2. okt 2024

@rejka7 že vraj sa to dá zistiť z krvi, ja nemám skúsenosť, povedal doktor, info podajú v Centre pre výskum autizmus v BA.

tanapeta
2. okt 2024

@dadurka chodili sme k odborníkom na autizmus a nečakali sme do 3 rokov.

zuzuliennka1
2. okt 2024

@dadurka Lazikova nie je doktorka. Je psychologicka.
Skus si obvolat nejake centra - acva, v ba napr. dialog, asobi,..
vsade sa dlho caka. A Lazikovu mas o dva mesiace, to nie je tak strasne daleko.

1mina
2. okt 2024

Medzičasom môžete ísť do centra včasnej intervencie, oni vás nasmerujú, poradia, prípadne logopediu alebo nejakú terapiu vhodnú na rozvoj dieťaťa kľudne môžete začať. My sme tak chodili, v podstate tu dg k tomu nepotrebujete, a synovi neskutočne pomoha terapia chodí cca rok.

1mina
2. okt 2024

@rejka7 nedá sa zistiť autizmus z krvi, keby áno bolo by to super, ušetrilo by to veľa vyšetrení.

dadurka
autor
2. okt 2024

@1mina aká terapia konkrétne?

1mina
2. okt 2024

@dadurka my chodíme na také vývojové aktivity s ABA prvkami....to je terapia ktorú zvykne odporúčať aj pani lazikova....máme aj šťastie že syn si veľmi sadol s terapeutkovou a má ju rád, veľmi mi to pomohlo

drobec02
2. okt 2024

@dadurka vieš napísať aké prejavy tiež mám rovnako starého synčeka

deti95060810
2. okt 2024

nerozpráva, nerozumie - autizmus...
do decembra neviem či niečo zoženieš, aj keď dec. je za chvíľu...
všade sa dlho čaká...

janickacrazy
2. okt 2024

@dadurka môže mať kľudne len NKS, môj syn mal tiež niekoľko znakov autizmu, nerozprával, porozumenie slabé, nechcel jesť nič nové, len 4 jedlá dookola, nechcel nosiť tričko s krátkym rukávom, aj keď bolo leto ani kraťasy, mal také svoje zvláštnosti, našťastie časom to vymizlo

janickacrazy
2. okt 2024

@dadurka inak objednaj sa na logopediu, ušné, neurológiu, zatiaľ, všade sa čaká dosť dlho

kacena4
2. okt 2024

no v prvom rade sa objednan na ORL, neuro, popr. logo aby si s tymito spravami vedela ist rovno k lazikovej ktorej to velmi pomoze v diagnostikovani a co sa tyka terapii tak centrum vcasnej intrvencie a s nimi po zhliadnuti dietata riesit terapie ktore su potrebne, okrem logo tak je potrebna, min, aby ta nasmerovali ako pracovat s dietatom. a studovat studovat a studovat o autizme, aby si ty ako rodic vedela ako pracovat s takymto dietatom. toze vam da niekto dg. neznamena ze sa tym nieco zmeni, nie nezmeni. drzim palceky

iqoska
2. okt 2024

Potrebuješ ORL, neurologa, klinickú logopediu, metaboliku, genetiku a zožen si termín na psychiatriu - aspoň mesiac po Lázikovej - keď nebude treba tak zrušíš. Ďalej potrebuješ termín k špeciálnej pedagogičke na diagnostiku ak chceš dať dieťa do škôlky budúci september tak začiatkom budúceho roka aby si mala už papiere v máji ked bude zápis.

thereisabear
2. okt 2024

Pozri si terapie v okolí a objednaj sa. Nemusíš čakať na diagnostiku.

kiki68
2. okt 2024

Co viem tak vcasna intervencia, ORL, neurolog, metabolicke. To sa vsetko odporuca a casto aj vyzaduje. Aby sa vylucili ine priciny, co sposobuju auti crty. Mali sme napr dievcatko, iba vrieskala nieco a nemala porozumenie, hrala sa sama potom. Tiez to vyzeralo na autizmus a pritom na ORL zistili vaznu poruchu zvukovodov. Ze nepocula, iba nejake ozveny. Dali to dokopy, v 4 rokoch bola bezne dieta. Iba mala sem tam zalahnute v uskach. Takze skrz toto sa to odporuca

30katrusa40
2. okt 2024

@dadurka nás poslala obvodná na ORL , očné , endokrinologiu a neurológiu odtiaľ sme mali eeg. Všetky vyšetrenia vybehať a čakacie doby trvali cca 6 mesiacov. Nakoniec keď sa ostatné vylúčilo tak nám potvrdilo diagnózu v Žiline adept p

dadurka
autor
2. okt 2024

@janickacrazy a kde ste boli ? A kedy asi vymizli znaky? A nerozprával nič ? Ani zvieratká nenapodobnoval?

dadurka
autor
2. okt 2024

@drobec02 nerozpráva vôbec nič ani zvuky neopakuje, taktiež nerozumie keď mu niečo hovorím . Hra sa len s autíčkami pozerá ako jazdí alebo krúti kolieska iné hračky (malé do ruky ) iba nosí . Vonku sa hra s kamienkami mrvi si ich v prstoch. Jemný motoriku má vycibrenu mega krúti v prstoch malé kvietky , lístočky, lupienky. Očný kontakt udržiava iba s nami najbližšími. S deťmi sa nehrá, ignoruje ich , občas pri nich stojí a poteší sa in ale nehrá sa s nimi .

janickacrazy
2. okt 2024

@dadurka Môj syn do 3 rokov nepovedal ani slovo, proste úplne nič. Ani zvieratá nenapodobnoval, proste bol ticho celý deň. Ani môj sa veľmi dlho nehral s deťmi, nevedel ako. My sme boli najskôr v Dialógu v Žiline. Tam mi povedala, že pravdepodobne ide len o NKS, veľmi ma tým ukludnila.

dadurka
autor
2. okt 2024

@kacena4 áno ja viem že sa s diagnózou nič nezmení . Ja len úplne tapem . Všade kde som sa pýtala má pomalí vysmiali čo chcem s dvaopol ročným a poznámky tipu mmm to je vaše prvé však. Moja pediatrička nás nikam neposlala , všetko si zháňam sama . A už som z toho zúfalá . Na neuro mame termín teraz 24.10. Takze ešte mám orl hľadať , to sa má iba pýtala pediatrička či počuje a ja som jej povedala že myslím si že áno keďže počuje napríklad pesničku do vedľajšej izby a príde k tv . Tak povedala že to je ok . Tak som to ďalej neriešila. 😩

dadurka
autor
2. okt 2024

@janickacrazy to verím že vás to ukludnilo . A vo to vlastne znamená? Že je to iba spomalený vývoj? Všetko bude v poriadku?

kacena4
2. okt 2024

@dadurka urcite pred autidiagnostikou treba riesit aj ort, to ze pocuje pesnicky a vysoku tony neznamena ze pocuje hovorenu rec takze toto je prva vec kam ta poslu skontrolovat to, aby mohli vylucit sluchove postihnutie a zamerat sa na auti. po pravde 2,5r. vysetrit je dost skoro, vacsinou ti ho vedia na auti vysetrit len ak je tam pridruzene mentalne postihnutie a na zaklade tohto + ritualov vedia zhodnotit ci by to mohol byt auti + MP. nakolko 2,5r deti aj zdrave mozu mat problem s recou a rozrozpravat sa postupne a vymiznúť priznaky auti. drzim palceky

janickacrazy
2. okt 2024

@dadurka No to znamená narušená komunikačná schopnosť, čiže treba postupne sa snažiť dieťa rozrozprávať s pomocou logopeda, psychologa. To znamená, že Vás čaká kopa práce. Niektoré deti nemusíš učiť skoro nič a sami začnú rozprávať a potom sú tu deti s NKS. Tie musíš doslova učiť každú jednu slabiku. Nie je to sranda, ale určite je to lahšia diagnoza ako autizmus. Ale najma si treba najskor obehať tých odborníkov, oni ťa už nasmerujú.

dadurka
autor
2. okt 2024

@kacena4 vo februari bude mat tri a v decembri ideme na diagnostiku to hadam už nebude taký rozdiel . Áno veď dáva to zmysel . Objednam ho teda aj na orl . Vravím že moja pediatrička je taká ľahostajná k tomu . No ale sak kiežby mala pravdu a len by som zveličovala 😏 ďakujem pekne

dadurka
autor
2. okt 2024

@janickacrazy jasne to chápem žiadna diagnóza nie je ľahká ale presne autizmus je asi pre každého taký strašiak tak vsetko “ľahšie” je ukľudňujúce .

1mina
3. okt 2024

@dadurka ja chcem len ukľudniť že ani autizmus nemusí byť taká katastrofa ako má človek pocit, je to veľmi veľká škála, aj takých čo úplne normálne fungujú 🙂 .... A inak tich dr treba niekedy postrčiť trocha, ja som mojej tiež až mail napísala s tím všetkým čo má trápi keďže na dvoch poradniach predtým mala stále čas že uvidíme uvidíme, ale ORL a neurológia , klinicky logoped bol základ kam nás poslala hneď keď sme začali riešiť. Dala nám M-chat test u nej a potom že áno treba to už riešiť a vypísala výmenné lístky

dadurka
autor
5. okt 2024

@1mina a to vás poslala pediatrička všade? Či uz nejaký psychológ? Ak sa môžem spýtať , ako staré dieťatko máte ?

dadurka
autor
5. okt 2024

Ďakujem všetkým za správy aj rady . Ešte jednu otázočku by som mala prosím vás ako s plienkami ? Ci sa vám podarilo odplienkovat a ak áno ako?

1mina
5. okt 2024

@dadurka pediatrická nám dala výmenný lístok na neurológiu a ku klinickej logopedicke, ku klinickej psychologické (boli sme u Lazikovej sa objednáva bez), k psychiatrovi výmenný netreba. Môj syn má teraz 3,5 roka, zlepšil sa náramne oproti tomu čo bolo pred rokom ešte, ale stále je to také nie ako u bežných deti. A plienocky ešte ma, morime sa s tím , zatiaľ sa moc nedarí.