Dobrý,od ktorého roka sa robia testy na cf,moja je narodená 2013 tak dúfam jej robili tie testy pri narodení...preto ma to zaujíma ze sa mi zdá že má slaný pot ...tak som googlila a hneď cf....dik za odpovede
@veronikaszabova a od ktorého roku? Lebo mne nič dr nespominala
@lily14 co od ktoreho roku?
Jeden syn je 2009, druhy 2014 a obom robili
@lily14 pokial bol skrining OK, tak mozno nevidela dovod
@lily14 nie.
@veronikaszabova nevedela som od ktorého roku to robia tie testy celoplošné...niekde píšu 2009 niekde 2013
@lily14 CF deti maju v kutkoch ust stale ako keby zaschnutu sol. Casto su silno zahlienene.
Od 2013 by si uz davno zistila, ze ma CF.
Necitaj, nestresuj.
Viem o com pisem, krsnatko ma CF.
@lily14 2009 uz urcite bola CF v skriningu
@veronikaszabova čiže keď nič nehovorila pediatrická tak bol negativny a to sa nemôže to sa ukázať neskôr ,alebo keby to má tak to skríningu ukáže
@lily14 nemoze sa to ukazat neskor. Skrining by to ukazal
@veronikaszabova joj dik za odpovede som kludnejsia
@lily14 potny test jej mozu robit aj teraz, ak su dovody. Moj syn je 2014, screening negativny, ale kedze bol zahlieneny a drobny, plucna doktorka nariadila potny test. Nie je to nic zlozite, na dvakrat sa to robi. Moj mal nastastie negativny vysledok.
@majka99999 tak keď ste mali negat novoro.skreening tak načo robili...to sa môžu zmýliť
@lily14 ziadny screening nie je na 100 %, nastuduj si o cystickej fibroze, za poruchu mozu rozne geny. Ani test z krvi na pohlavie dietata alebo Downov syndrom nie je na 100 %. Konzultuj taketo veci so svojou doktorkou.
@lily14 rozsireny screening robia tusim od 2013. Ale CF screening bol zahrnuty uz aj predtym v tom screeningu pred 2013. Hlavne nestresuj, ak nema nejake ine priznaky.
@majka99999 tak ma celiakiu...chorá často nebýva...sem tam nádcha...LED včera som ju pobozkala na čelo a slaná....ale vraj to by musela byť mnohonásobne slansia
@lily14 Dobrý den, mám dieťa s CF , nikdy nebolo citelne slané, testy na sol v pote mala hraničné ale genetika to nakoniec potvrdila. čiže nie je pravda že dieťa musí byť slanšie ako zdravé deti. Samozrejme pri niektorých iných mutáciach su naopak deti veľmi slané. Screening môže vyjsť negatívny a dieťa ma CF a naopak su prípady kedy dieťa ma screening pozitívny na CF a CF nemá. To že je slané na čele nič neznamená, ak nemá iné problémy napr. s travením alebo soplík kašel treba to len odsledovať , poradiť sa s lekárkou ak sa vám tá slanosť nezdá
@veronikaszabova sú prípady kedy to screening neukáže bohužial
Veru aj nám robili testy neskor. Je aj črevná forma cf. Ale môžete mať aj metabolické ochorenie, nemusí to byt hned cf.
@paradiss dobry den, kedy ste spozorovali prve priznaky u vasho dietata? My mame mesacne dieta a vyslo nam podozrenie z odberu paticky, chystame sa na potne testy. Mali ma dychanie zatial v poriadku, kaka 3-4x denne taku prazenicu a za mesiac pribral 700g. Slany sa mi nezda. Uz som z toho celeho na prasky...
@lily14 stale robia pri skriningu z paticky, ked sa dieta narodi.
Slany pot je len 1 priznak. A vobec nie smerodajny.